Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Elektrik krizi kapıda

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, dışa bağımlı hale gelen enerji sektörü sebebiyle önümüzdeki aylarda Türkiye’yi ciddi bir enerji krizinin beklediğini savunarak, “Maalesef Türkiye’yi karanlık günler bekliyor. Jeneratör yılı hayırlı olsun” dedi.

Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, dışa bağımlı hale gelen enerji sektöründe, petrol, buna bağlı doğalgaz fiyatlarının yükselmesi ve doğal enerji kaynaklarının devreden çıkarılması nedeniyle, önümüzdeki aylarda Türkiye’yi ciddi bir enerji krizinin beklediğini söyledi. Özel sektör ile yaşanan en küçük bir anlaşmazlık sebebiyle, yakın geçmişte Türkiye’nin 13 ilinin karanlığa gömüldüğüne dikkati çeken Aygün, ‘’1-2 toplantı yapmakla, karşılıklı tavizler vermekle, Türkiye’nin enerji sorunu çözülmez’’ dedi.

Aygün, halen dünyanın en pahalı elektriğini kullanmasına karşılık, doğalgaz fiyatlarındaki artışın Türk halkını vuracağını ifade ederek, ‘’Avrupalı, gelirinin yüzde 1’ini elektriğe harcarken, Türk halkı gelirinin yüzde 10’unu harcıyor. Bu oran yarın yüzde 15’e 20’ye çıkarsa, vatandaş evindeki şalteri kapatır’’ diye konuştu.

“Tedbir alınmazsa, elektrik krizi olabilir’’

Türkiye Kojenerasyon Derneği Başkanı Özkan Ağış, özel sektöre ait enerji üretim santrallerinde kapanmaların devam etmesi halinde kış mevsiminde bir sıkıntı yaşanacağını belirterek, ‘’Tedbir alınmazsa, 2007’de de bir elektrik krizi olabileceğini hesaplıyorum’’ dedi.

Ağış, yaptığı açıklamada, özel santrallerde elektrik üretiminin durdurulması konusunun geçen hafta Ankara’da yapılan ‘’Enerji Zirvesi’’nde de ele alındığını ifade ederek, elektrik üreticileri ve otoprodüktör şirketlerin beklentilerinin karşılanması yerine doğalgaza zam yapıldığını söyledi.

Özkan Ağış, ‘’(Doğalgazda) açıklanan yüzde 6,8’lik zam kararı, buna tuz biber ekti, bardağı taşıran son damla oldu. Bizim beklediğimiz, ÖTV ve TRT payının tamamen kaldırılması, çok yüksek olan iletim ve dağıtım sistemlerinin işletme ve katılım paylarının hafifletilmesi, kayıpları karşılamak için üreticilerin yüzde 6 daha fazla yaptığı üretim miktarının aşağı çekilmesiydi. Bu umudumuzu hala yitirmiş değiliz’’ diye konuştu.

Kış mevsiminde hem soğuğun etkisi, hem de havanın erken kararması sebebiyle aydınlatma enerjisinin daha fazla kullanıldığını anlatan Ağış, ‘’Buna sanayi enerjisi kullanımını da eklemeliyiz. Özellikle 15 Aralık’tan başlayarak Ocak sonuna kadar olan dönemde bu kapanmalar devam ederse bazı sıkıntıların devam edeceğini düşünüyorum, hesaplıyorum’’ diye konuştu.

/ ANKARA/İSTANBUL

04.08.2006


 

Yüzde 20 daha ucuz gaz veriyoruz

‘’1. Türkiye Elektrik Piyasası Konferansı’’na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, EÜAŞ’ın aldığından yüzde 20 daha ucuza doğal gaz almalarına karşılık üretimde yüzde 2,5 payı olan otoprodüktörlerin, doğal gazı pahalı aldıkları gerekçesiyle ‘’öldük bittik, kriz var’’ dediğini söyledi.

Otoprodüktörlerin ucuza aldıkları doğal gazdan üretilen elektriğin yarısını kendi ihtiyacı için kullandığını, diğer yarısını ise sattığını ifade eden Güler, özel sektörün en üst yöneticilerinin dahi, otoprodüktörlerin EÜAŞ’den yüzde 20 daha ucuza doğal gaz aldığını bilmediğini ifade ederek, otoprodüktörlere rekabet edebilsinler diye daha ucuza gaz verildiğini söyledi.

/ ANKARA

04.08.2006


 

Paranın zirvesinde Merkez polemiği

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Halkbank’ın merkezinin İstanbul’a taşınacağını hatırlatırken, ‘’Yakın gelecekte Ziraat Bankası’nın merkezini de İstanbul’a taşıyoruz. BDDK ve SPK gibi finansla doğrudan ilgili kuruluşlarımızın da merkezlerini İstanbul’a taşıma niyetimiz var’’ dedi.

Babacan bu arada, aldıkları yeni bir kararla, Merkez Bankası İdari Merkezinin de İstanbul’a taşınacağını açıkladı. İstanbul’un finans merkezi olmasını destekleyecek bir başka önemli girişimlerinin ‘’aracılık maliyetlerinin sıfırlanması’’ olacağına işaret eden Babacan, Dünya Bankası-IMF İcra Direktörleri Kurulu 2009 yıllık toplantılarının, İstanbul’da yapılacağını da bildirdi.

2009 yılı sonbaharında yapılacak toplantıya 184 ülkenin ekonomiden sorumlu bakanları ve merkez bankası başkanları, ayrıca uluslararası ekonomi ve finans dünyasının en üst düzey isimlerinin İstanbul’da ağırlanacağını vurgulayan Babacan, ‘’Yatırım bankaları, ticari bankalar, yatırım fonları ve kredi derecelendirme kuruluşlarının temsilcileri, bu toplantıların yapıldığı şehirlere mutlaka geliyorlar. Katılımcı sayısının 10 bini aşacağını tahmin ediyoruz’’ dedi.

MB: ‘’İstanbul’a taşınma kararımız yok’’

Merkez Bankası’nın konuya ilişkin duyurusunda, ‘’Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’’ Kanunu’nun 2. maddesinde, ‘’Bankanın merkezi Ankara’dadır’’ hükmü bulunduğu hatırlatıldı. Bununla birlikte İdare Merkezinin bazı birimlerinin İstanbul’a taşınması konusunun, geçmişte de bankanın gündemine geldiği ve yetkili organlarda değerlendirildiği kaydedilen açıklamada, ‘’Bugün için İdare Merkezimizin İstanbul’a taşınması konusunda, bankamızın almış olduğu bir karar bulunmamaktadır’’ denildi.

/ ANKARA

04.08.2006


 

Dalgalanma yatırımları durdurdu

Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdür Yardımcısı Adnan Yalçıncı, dövizdeki hareketlenmeden önce yatırım talepleriyle sürekli karşılaştıklarını, ancak şu anda bu konuda bir durgunluğun yaşandığını söyledi.

Yalçıncı, dövizdeki hareketlenmeden önce yatırım taleplerinin fazla olduğunu, yatırımların ivme kazandığını ancak, son dönemlerde piyasadaki dalgalanmalardan dolayı yatırımcıların tedirgin olmaya başladığını belirtti. Bu sebeble yatırımcıların temkinli davranmaya başladığını anlatan Yalçıncı, ‘’Bunun sonucunda durağanlık oluştu. Yatırımcılarda bekleme var. Önünü göremiyor, ancak yatırımcı önünü görmeye başladıktan sonra tekrar eski ivmeyi kazanacaktır diye tahmin ediyoruz’’ dedi.

/ ADIYAMAN

04.08.2006


 

“Türkiye büyüdü, ücretler geriledi’’

KESK’e göre, 1980’den bu yana kamu emekçilerinin reel ücretleri Türkiye ekonomisi oranında büyüseydi, geçen yıl 700 YTL olan ortalama memur maaşı yaklaşık 2 bin YTL olacaktı.

KESK’in ‘’DPT ve TÜİK rakamlarına dayanılarak endeksleme yöntemi ile yaptığı araştırmada, son 25 yılda ekonomi 3 kat büyürken kamu emekçilerinin ücretlerinin gerilediği’’ ifade edildi. Araştırmada, şu görüşlere yer verildi: ‘’1980 sonrasında uygulanan kemer sıkma politikalarından en fazla kamu emekçileri mağdur oldu. Türkiye 25 senede cari fiyatlarla 3 kat büyürken kamu emekçilerinin alım gücü ve reel ücretleri yerinde saydı. Türkiye 2006’yı yaşarken kamu emekçilerinin reel ücretleri 1980 yılına takıldı kaldı. Eğer kamu emekçilerinin reel ücretleri Türkiye ekonomisi oranında büyüseydi 2005 yılında ortalama bir kamu emekçisinin 700 YTL olan maaşı yaklaşık 2 bin YTL olacaktı.’’

/ ANKARA

04.08.2006


 

Isınma maliyeti yazdan arttı

Bu yıl Ağustos ayında erkenden ucuz kömür almak isteyenler, dolardaki artış ve kömüre yapılan zamlar sebebiyle, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 daha fazla ödeyecek.

2005 yılı Ağustos ayında 2 ton kömür olan bir kişi dolar kuruna göre yaklaşık 477 YTL öderken, bu yıl yine erkenden aynı oranda kömür almak istemesi durumunda, tonu 200 dolardan yaklaşık 600 YTL ödemek zorunda kalacak.

Bu fiyatın, kömür almak için en düşük rakam olduğunu vurgulayan Torbapak Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Konya Bölge Müdürü Halil İbrahim Yediyıldız, ‘’Rusya 1 Ağustos’ta tonuna 12 dolar daha zam yaptı. Bu zam henüz fiyatlara yansımadı. Önümüzdeki günlerde hem bu zam hem de nakliye ücreti kömüre yansıtılacak. Sonuçta kömürün tonu bu ay içinde, en az 230 dolara çıkacak” diye konuştu.

/ KONYA

04.08.2006


 

Çalık, Ceyhan’da rafineri kuracak

Çalık Enerji, Hindistan’ın en büyük devlet petrol şirketi olan Indian Oil Corporation Limited (IOCL) ile birlikte Ceyhan’da rafineri ve petrokimya kompleksi kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) başvurdu.

Çalık Enerji’den yapılan açıklamada, yıllık 15 milyon ton kapasiteli entegre rafineri ve petrokimya kompleksinin yatırım maliyetinin yaklaşık 4,9 milyar dolar olacağı bildirildi.

/ İSTANBUL

04.08.2006


 

Nestle ve Erikli birleşiyor

Nestle Su, Erikli Su ile ortak bir şirket çatısı altında güçlerini birleştiriyor. Bu ortaklıkla Nestle Su’nun, pazarın zirve markasını devralarak, yüksek büyüme potansiyeline sahip Türkiye’de liderliğini güçlendireceği bildirildi.

Nestle Su’nun, 2005 yılında 55 milyon dolar satış cirosuyla su pazarının liderliğini elinde bulunduran Erikli ile birleşmesi, su sektöründe çok güçlü bir ortaklığı gündeme getirdi. Anlaşmayla her iki şirketin operasyonlarını birleştireceği, Nestle’nin yüzde 60, Erikli’nin yüzde 40 hisseye sahip olacağı ve yeni şirketin CEO’luğunu ise Erikli Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aslanoba’nın üstleneceği bildirildi.

/ BURSA

04.08.2006


 

TMSF’den yüzde 50 indirim

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Fon’a devredilen bankalardan devraldığı bireysel kredilerden kaynaklanan alacakları için yüzde 50 indirim kampanyası başlattı.

Kampanyadan yararlanmak isteyen borçlular, ödeme tarihi itibariyle hesaplanacak borç tutarının yüzde 50’sini, vekalet ücretleri ve icra masraflarının ise tamamını nakden ve defaten ödeyerek borçlarını kapatabilecek. Kampanya yaklaşık 60 bin kişiyi ilgilendiriyor.

/ İSTANBUL

04.08.2006


 

Off-shore mevduatları ödeniyor

İmar Bankası’nın kapatılmasından önceki bir ay içerisinde off-shore hesapların yurtiçi mevduata dönüştürülmesiyle açılan hesaplardaki paraların hak sahiplerine ödenmesine başlanıyor.

Bakanlar Kurulunun konuya ilişkin Resmi Gazete’de yayınlanan kararına göre, İmar Bankası nezdinde bulunan, Bankanın bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izninin kaldırıldığı tarihten geriye doğru bir ay içinde (3 Haziran 2003 tarihi dahil), kıyı bankalarındaki hesapların yurt içi mevduata dönüştürülmesi suretiyle açılan hesapların hak sahiplerine, ibraname ve taahhütname alınmak kaydı ile TMSF tarafından ödeme yapılacak.

11 binden fazla hak sahibine yapılacak ödemenin 543 milyon YTL düzeyinde gerçekleşeceği belirtildi.

/ ANKARA

04.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004