Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

‘Arabesk kültür’ mercek altında

Başbakanlık, son dönemde yeniden ilgi odağı olmaya başlayan arabesk kültürünü araştırmak için harekete geçti. Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, varoşlarda başlayıp son dönemde sosyeteye kadar uzanan arabesk kültürü mercek altına aldı. Bu doğrultuda kurum bünyesinde uzmanlardan oluşan bir ekip kuran Başbakanlık, arabesk kültürü araştırmak için aile ve sosyal hizmet alanlarındaki uzmanları görevlendirdi.

Arabesk Komisyonu, araştırmalarından bir rapor oluşturacak. Hazırlanan rapor daha sonra kitapçık haline getirilip, ücretsiz olarak halka dağıtılacak.

İLETİŞİM ARAÇLARI ÖNEMLİ BİR FAKTÖR

Büyük ölçüde geleneksel tarım kültürüne bağlı sosyokültürel yapının öncelikle kırdan şehre göç sürecinde hızlı bir değişime maruz kaldığının ifade edildiği resmî gerekçede, değişimi hızlandıran bir başka faktörün de kitle iletişim araçları olduğu vurgulandı. “Kitle iletişim araçlarıyla taşınan yeni değerler toplumsal dinamiklerle birlikte değişimin yönünü ve hızını belirlemektedir” denilen açıklamada, yok olan kültürel değerlerin öncelikle sosyolojik çalışmalar için önemli olduğu, ulusal kültür değerlerinin belgelendirilmesi ve korunmasının da millî kültür politikaları açısından büyük önem arz ettiği ifade edildi.

DEĞİŞİM GÜNDELİK HAYATI KUŞATIYOR

Başbakanlık’a bağlı Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nün geçtiğimiz günlerde başlattığı “Türk Ailesinin Kültür Envanteri” adlı araştırmanın resmÎ gerekçesinde, kırdan şehre geçiş sürecinde hızlı bir kültürel değişime maruz kalan kültürü tesbit etmenin amaçlandığı belirtildi. Sosyo-kültürel yapıda giderek derinleşen çatlağın, zaman zaman arabesk gibi kavramlarla tanımlanmaya çalışılsa da temelde sorunun göçle sınırlı olmayan geniş bir toplumsal değişime işaret ettiğinin vurgulandığı gerekçede, “En açık biçimde müzikte gözlenen bu yapı, çalışma yaşamından aile içi ilişkilere, beslenmeden eğlenceye, tüketimden siyasal eğilimlere gündelik yaşamı genel bir ana akım içinde tutacak kuşatıcılığa ulaşmıştır” denildi.

/ ANKARA

07.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ‘Arabesk kültür’ mercek altında

  Battal Gazi, Süperman’e karşı

  Kültür nakışlarımız Somuncu Baba’da

  “Türkülerle Türkiye” CD’si DÖSİM Mağazalarında

  Doğu Karadeniz piknikte buluştu

  Kosova’da Osmanlı mezarlığı bulundu

  Anlayış: Barbarlar kapımızda!

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004