Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Çubukçu: TV’ler şiddeti normalleştiriyor

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, “Dizi izleyen çocukların ve gençlerin şiddete özendiğini, olumsuz rol modellerini mutlaka benimsediğini söyleyemeyiz. Bu konuda somut bir tespit elbette yok. Ancak bu, söz konusu dizilerin şiddeti özendirdiği, yeniden ürettiği ve olağanlaştırdığı gerçeğini değiştirmemekte’’ diye konuştu.

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, televizyon dizilerindeki kahramanların çocukların kimlik arayışında etkili olduğuna dikkat çekti.

Reklamverenler Derneğince Boğaziçi Üniversitesi Garanti Gösteri Merkezi’nde düzenlenen ‘’TV’de Şiddet ve Sorumluluklarımız’’ konulu panelde konuşan Çubukçu, bir süre önce şiddeti besleyen dizilere reklam vermeyeceklerini dile getiren özel sektör kuruluşlarını kutladı. Çubukçu, ‘’Toplumun tüm katmanlarına sirayet eden şiddet olgusunun yıkıcı sonuçları; çocuklarımız, gençlerimiz ve kadınlarımızdan başlayarak her yaş grubunu derinden etkilemektedir’’ diye konuştu.

Toplumu derinden etkileyen şiddet olgusunu, izlenme oranları yüksek şiddet içerikli dizilerin beslediğine de işaret eden Çubukçu, çocuk ve gençlerin kötü alışkanlıklardan korunması, saygı, sevgi, huzur ve kardeşlik gibi değerlerin korunması yönünde TV’lerin hem imkan, hem de engel olarak görüldüğüne dikkat çekti. Çubukçu, Türkiye’de halen 23 ulusal, 16 bölgesel ve 214 yerel TV kanalının düzenli faaliyet gösterdiğini belirterek, ‘’TV izlenme oranlarının yüzde 94’leri bulduğu ülkemizde buna paralel olarak Türk ailesinin temel referans noktalarından biri televizyon haline gelmiştir’’ dedi. Televizyonun, yüksek anlatım kabiliyetiyle her kesime uygun tutum ve kanaatler geliştirdiğini de kaydeden Çubukçu, eğitim düzeyi düştükçe TV’lerin insan üzerindeki etkisinin de giderek arttığını dile getirdi. Çubukçu, şunları kaydetti:

‘’Türk ailesinin nesilden nesile aktararak günümüze taşıdığı insanî ve etik değerler, televizyonun güçlü söylemi karşısında önemini kaybetmektedir. Televizyon, ailenin değer üretme kabiliyetini köreltmektedir. Çocuklar, anne ve babalar ya da öğretmenler yerine televizyondan rol model benimsemektedir. Özellikle genç kızlarımızın rol model aldıklarının, renkli hayatları sunulan 100 kişiden ibaret olması düşündürücü. Bir meslekte başarılı olmuş kadınların rol model olması gerekli. Genç kızların yetişmesindeki rol modelleri konusunda dikkatli davranmak gerekli.’’

Televizyon dizilerindeki kahramanların çocukların kimlik arayışında etkili olduğuna da dikkat çeken Çubukçu, ‘’Dizi izleyen çocukların ve gençlerin şiddete özendiğini, olumsuz rol modellerini mutlaka benimsediğini söyleyemeyiz. Bu konuda somut bir tespit elbette yok. Ancak bu, söz konusu dizilerin şiddeti özendirdiği, yeniden ürettiği ve olağanlaştırdığı gerçeğini değiştirmemekte’’ diye konuştu. Sadece reytinge dayalı bir yayıncılık anlayışının kabul edilemeyeceğini vurgulayan Çubukçu, ‘’Şiddetle mücadele konusunda kapsamlı bir işbirliği gerekiyor’’ dedi.

/ İSTANBUL

09.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Diyanet Ramazan’a hazırlanıyor

  Kanunlar değişti, kafa değişmedi

  Müzakerelerin başarısı dünya için hayatî önem taşıyor

  Rehn’den 301. madde uyarısı

  Eğitim ödeneği sevindirecek

  Kitaplar da, kaplar da bakanlıktan

  Büyük şehirlerde derslik açığı var

  Çubukçu: TV’ler şiddeti normalleştiriyor

  Erdoğan: Büyük ekonomi için, büyük proje şart

  Topbaş: 365 gün yetmiyor

  Koçak’tan AKP’den ihracına dâvâ

  Hafız imamlar Trabzon’da yarıştı

  Ümraniye Belediyesi sevindirdi

  Kırtasiye ürünlerine dikkat

  Güz geldi, kronik hastalıklar kapıda

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004