Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Mevlânâ’yı canlandırmak benim için büyük gurur

Mevlânâ Celaleddin-i Rûmi’nin vefatının 800’üncü yıldönümü dolayısıyla UNESCO tarafından 2007’nin, Mevlânâ Yılı ilan edilmesi üzerine Konya Büyükşehir Belediyesi Hz. Mevlânâ’nın hayatını beyaz perdeye yansıtacak büyük çapta bir film yapma çalışmaları başlattı.

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek, Mevlânâ’nın rolünde dünyaca ünlü Aktörlerden Russel Crowe ya da Cennetin Krallığı filminde Selahaddin Eyyubi’yi, Kurtlar Vadisi Irak filminde Şeyh Kerküki’yi başarılı bir şekilde canlandıran Suriyeli aktör Ghassan Massoud’u oynatmayı düşündüklerini söylemişti.

Beyaz perdeye aktarılacak Hz. Mevlânâ hayatı ile ilgili olarak Suriyeli aktör Massoud, Hz.Mevlânâ’nın sadece İslâm toplumunu değil tüm dünyayı etkileyen büyük bir düşünür olduğunu belirterek, yapılacak filmin alt yapısının çok iyi bir şekilde hazırlanması gereğine işaret etti. Kendisine böyle bir rolün teklif edilmesi durumunda belli bir süre talep edeceğini ifade eden başarılı aktör Massoud, “Mevlânâ büyük bir tasavvuf ve din düşünürüdür. Böyle bir zatın rolünü oynamanın büyük bir sorumluluğu ve riskleri var. Eğer bana böyle bir teklif sunulursa ilk olarak, Mevlânâ’nın eserleri, yaşadığı dönemi ve düşüncesi ile ilgili geniş bir araştırma yapmam gerekecek. Mevlânâ ile ilgili her şeyi öğrenmem gerekir. Çünkü bu rolü üstlenecek oyuncunun ünlü düşünür ile ilgili her şeyi ayrıntısıyla bilmesi gerekir. Oyuncu rolünü oynadığı kişiyle bütünleşmesi lazım. Ancak bu şekilde başarılı olabilir” diyerek üstlenilecek rolün zorluğunu aktardı.

Her oyuncu gibi kendisinin de yıllık plan ve programlarının bulunduğunu ifade eden Massoud, “İki gün önce Los Angeles’tan geldim. Orada bir filmde oynuyorum. Bunun dışında çeşitli filmler var. Mevlânâ filmi ile ilgili bir teklif sunulursa diğer filmleri iptal etme durumu da olabilir. Mevlânâ’yı canlandırmak benim için diğer tüm filmlerden daha önemlidir. Mevlânâ üstlenilmesi çok zor bir rol. Ayrı bir sorumluluktur” şeklinde konuştu.

FİLM BÜYÜK SES GETİRİR

Mevlânâ’nın ‘Ne olursan ol gel’ sözünün her görüşteki insanı kucaklaması bakımından sevgi ve hoşgörüyü tüm dünyaya haykırdığını kaydeden Massoud, yapılacak filmin dünya genelinde büyük ses getireceğine inanıyor. “Bu filmle hoşgörü ve diyaloga çağrı yapılacak” diyen Massoud, “Bu diyalog fikirlerin ve gönüllerin diyalogu olacak. Mevlânâ’nın filminde ana temanın bu olacağına inanıyorum. Bu filmin hoş görü ve diyaloga katkısı büyük olacak. 2007 yılının Mevlânâ Yılı ilan edilmesi bu anlamda önemli olacak” diye konuştu.

Hollywood’un dışında son dönemlerde kendisi gibi Müslüman aktörlerin boy göstermesi ile ilgili olarak Massoud, “Maalesef bizim bölgemizde, bazı değerlere dışardan el atılmayınca değeri anlaşılmıyor. Bazı şahsiyetlerin anlaşılması için ille de Hollywood’un el atması gerekiyor. Ben bu görüşe katılmıyorum. Türkiye’de, Suriye’de Mısır’da ve Ortadoğu’da böyle bir altyapı var. Bunun değerlendirilmesi gerekir. Açık bir şekilde söyleyeyim ki biz Hollywood’un elbisesini giydik ancak kendi öz değerlerimizi hâlâ koruyoruz. ABD ve Türkiye’de böyle güzel roller üstlendiğim için Allah’ıma şükrediyorum” şeklinde cevapladı.

GHASSAN MASSOUD’UN KARİYERİ

Suriyeli aktör Ghassan Massoud, ilk olarak Ridley Scott’un yönettiği ‘Cennetin Krallığı’ filminde Kudüs’ü fetheden başkomutan Selahaddin Eyyübî’yi canlandırdı. Filmde üstün performansı ile dikkat çeken Aktör Massoud, ardından Kurtlar Vadisi Irak’ta Şeyh Abdurrahman Halis Kerkükî rolü ile dikkatleri üzerine çekti. Kurtlar Vadisi Irak’ta, teröre karşı tutumu, birleştirici tavrıyla İslâm’ın hoşgörülü yüzünü yansıtmıştı. Başarılı oyuncu Massoud, Şam Yüksek Tiyatro Enstitüsü ve Şam Müzik ve Drama Okulu’nda dersler veriyor.

/ ŞAM

21.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yeni bir 28 Şubat mı hazırlanıyor?

  PAPA ÖZÜR DİLEMELİ

  Kesintisiz 8 yıl, eğitime zarar verdi

  Gözler bu dâvâda

  Alternatif yok demek, demokrasi yok demektir

  YÖK, MEB kavgası sürüyor

  AKP'li Faruk Çelik: Rejimin arkasındayız

  En büyük sorun işsizlik

  SHP’li Gülcegün: Seçim barajı yüzde 5’e düşürülsün

  AİHM’de mahkûm olduk

  Barış için Türkiye önemli

  Müftü Çağrıcı Musevilerin bayramını kutladı

  Malatya’da ulaşıma zam

  Papa’ya İngilizce Kur’ân

  Kazanan hafızlara ödül

  Sigara kadınlar için daha zararlı

  Okul fobisi hayat boyu başarısızlığa sebep olabilir

  Beşik ya da salıncakta sallanmanın da zararı var

  Mevlânâ’yı canlandırmak benim için büyük gurur

  Antep’te hırsız anonsu

  Atılgan geri dönüyor

  ‘Binbir Hatim’ sanal ortama taşınıyor

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004