Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Filistin toz duman

Filistin İçişleri Bakanı Said Siam’ın, Filistin lideri Mahmud Abbas’ın kanlı iç çatışmaların ardından yaptığı çağrıya uygun olarak, önceki gece Hamas kuvvetlerinin sokaklardan çekilmesi için talimat verdiği bildirildi. Gazze’de basın toplantısı düzenlenen sözcü Halid Ebu Hilal, İçişleri Bakanı Siam’ın, Başkan Abbas’ın talebine cevap verdiğini ve Hamas’a bağlı kuvvetlere eski mevzilerine çekilme talimatı verdiğini kaydetti.

Abbas’ın da İçişleri Bakanlığı’na Hamas güçlerinin sokaklardan çekilmesi talimatı verdiği ve kendisine bağlı El Fetih’li güvenlik güçlerine de gösterilere son vermeleri yönünde çağrıda bulunduğu belirtildi.

Gazze Şeridi’nde Hamas’a bağlı özel kuvvetlerle El Fetih’e bağlı güvenlik güçleri ve Abbas’ın özel muhafızları arasındaki çatışmalarda 8 kişi ölmüş, 75’ten fazla kişi yaralanmıştı. El Fetihli güvenlik güçleri ve militanlar da Gazze’deki olayları protesto amacıyla Ramallah’ta gösteriler düzenlemişti.

Bu arada, Filistin lideri Mahmud Abbas’ın, Gazze Şeridi sokaklarına ulusal güvenlik güçlerinin konuşlanması için talimat verdiği bildirildi.

Ulusal güvenlik güçlerinden adının gizli tutulmasını isteyen üst düzey bir yetkili, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Gece geç saatlerde güvenlik ve düzeni sağlamak amacıyla yüzlerce ulusal güvenlik gücü üyesi Gazze Şeridi’nin yollarına ve sokaklarına konuşlandırıldı” dedi.

Aynı yetkili, El Fetih üyeleriyle çatışan Hamas denetimindeki İçişleri Bakanlığının güçlerinin de Gazze Şeridi sokaklarından çekildiğini doğruladı. Doğrudan Abbas’a bağlı olan ulusal güvenlik güçlerinin, durumun sakin olduğu Gazze şehrinin birçok kavşağında bulunduğu belirtiliyor.

Hükümet sözcüsü Gazi Hamad da “Sokaklardan gelen bilgiler, gerilimin sona erdiğine işaret ediyor. Bugün durum sakin” açıklamasında bulundu.

Öte yandan, Filistin’de Hamas’ın kurduğu hükümet, Batı Şeria’da Hamas karşıtı gösterilerin devam etmesi üzerine, bütün bakanlıkların faaliyetlerinin askıya alındığını duyurdu. Filistin lideri Mahmud Abbas’ın El Fetih örgütüne bağlı El Akşa Şehitleri Tugayları, iktidardaki Hamas’ın bir bakanını kaçırdığı iddia etti, ancak bakan kaçırıldığını bizzat yalanladı.

Ancak Bakan Kabha, eylemciler tarafından kaçırıldığı yönündeki haberi yalanladı ve ‘’Bu, dayanaktan yoksun bir haber. Kaçırılmadım ya da beni kaçırma girişimi olmadı’’ dedi ve bu haberlerin nereden çıktığını bilmediğini kaydetti.

/ RAMALLAH

03.10.2006


 

Rumsfeld: Bush arkamda, istifa etmem

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Başkan George Bush’un kişisel desteğini aldığını ve istifa etmeyeceğini açıkladı.

Ünlü Amerikalı gazeteci Bob Woodward’ın kaleme aldığı kitabın piyasaya çıkmasını takiben kendisine yöneltilen eleştiriler yüzünden istifa etmeyeceğini belirten Rumsfeld, gazetecilere yaptığı açıklamada, kitap yüzünden ortaya çıkan polemiği Başban Bush ile ele aldığını, Bush’un kendisine kamuoyu önünde destek verdiğini ve Beyaz Saray’ın da bu yönde açıklamada bulunduğunu söyledi. Rumsfeld, gazetecilerin, ‘’İstifa edecek misiniz’’ yönündeki sorusuna, ‘’Hayır, hayır, hayır. Bu soruya kaç kez cevap vermem gerek’’ cevabını verdi.

/ MANAGUA

03.10.2006


 

BOP yerine KİK+2

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Suudi Arabistan’dan, Irak’ın istikrara kavuşturulmasına yardımcı olmasını isteyeceğini söyledi.

Suudi Arabistan, Mısır, İsrail ve Filistin topraklarını kapsayacak Orta Doğu gezisine çıkan Rice, uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Orta Doğu gezisinde bölge liderleriyle yapacağı görüşmelerinde Irak ve Lübnan hükümetlerine ve ayrıca Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a nasıl yardımcı olabileceklerini ele alacağını bildirdi. Gezisi kapsamında Mısır, Ürdün ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Umman dışişleri bakanlarıyla bir grup toplantısı yapmayı planladığını belirten Rice, bu gruba “KİK+2” denebileceğini ifade etti.

“KİK+2”nin yeni bir çaba olacağını ve bölgedeki ılımlı ülkeler ve ılımlı seslerle çalışmak için bir fırsat sağlayacağına inandığını belirten Rice, bu grubun, aşırı güçlere karşı direnilmesinde güçlü olabileceğini kaydetti.

Rice’ın 4 gün sürecek Orta Doğu gezisinin ilk durağı Suudi Arabistan olacak. “KİK+2” dışişleri bakanları toplantısının, Mısır’ın başşehri Kahire’de yapılması planlanıyor.

‘İran’dan askıya alma iması bile yok’

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almayı planladığını ima edecek hiçbir şey söylemediğini kaydetti. Suudi Arabistan, Mısır, İsrail ve Filistin topraklarını kapsayacak Orta Doğu gezisine çıkan Rice, uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesinin ve Almanya’nın dışişleri bakanlarının, İran’ın nükleer programını görüşmek üzere bu hafta sonuna doğru bir araya gelebileceğini söyledi. AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana’nın İran konusunda yapılabilecek bir şey kalıp kalmadığını görmek için bir kez daha kaynaklarına başvurulacağından emin olduğunu belirten Rice, “İran nükleer faaliyetlerini askıya almadığı takdirde yaptırımlar için Güvenlik Konseyine gidileceği” anlamına gelen Konseyin 1696 sayılı kararında ısrar edilmesinin öneminin görüşüldüğünü hatırlattı.

/ SHANNON

03.10.2006


 

Avusturya’da İslâm karşıtları kazandı

Londra’da yayınlanan Financial Times, Avusturya genel seçimlerde Başbakan Schüssel’in sağ kanat partisinin aldığı yenilgiyi “Sürpriz” diye niteledi.

Seçimleri rakip Sosyal Demokratlar az farkla da olsa birinci bitirdi. Guardian, sandıklarda başa baş yarışan merkez sağ ve sol partilerin şimdi bir “büyük koalisyonun” sinyallerini verdiği kanısında. Avusturya basınından Der Standard, Sosyal Demokratlar’ın seçimlerden önce patlak veren bir mali skandal sebebiyle Schüssel’le arasındaki farkı açamadığını yazdı. Gazeteye göre Avusturya sendikalarının para kaynaklarından sorumlu bankada patlak veren skandalın bedelini sol kanat sandıklarda ödedi ve Yeşiller’le birlikte hükümet kurabilecek sandalye sayısına ulaşamadı. Yine Avusturya basınından Die Presse ise “Kamuoyunun tam ortada durmaktan yana oy kullandığını” belirterek, “Biz de Almanların yolundan gidiyoruz. Önümüzde uzun ve zorlu hükümet pazarlıkları var” ifadelerine yer verdi. Almanya basınından Sueddeutsche Zeitung, komşu Avusturya’daki seçimden en büyük kazanımla çıkan tarafın “sağın aşırı uçları” olduğu kanaatinde. Gazetenin ifadesiyle “popülist sağ kanat”ın Özgürlükçüler Partisi oyların yüzde 11.2’sini alırken, bu partiden ayrılarak yeni bir hareketin başına geçen tartışmalı lider Joerg Haider’in partisi de sandıklarda yüzde 4.2 oranında destek buldu.

Almanya’dan Frankfurter Allgemeine Zeitung, bu partilerin kazandığı oyların Avrupa Birliği’ne şüpheyle bakan ve İslâmı bir düşman olarak gören görüşlerin kazanımı anlamına geldiği inancında.

/ LONDRA

03.10.2006


 

Batı’da hakaret dalgası yayılıyor

Fransız gazetesi Le Monde, felsefe hocası Robert Redeker’in Hz.Muhammed (a.s.m)’e yönelik eleştirilerinin “Orta Çağ’ı anımsattıran bir hoşgörüsüzlük dalgasıyla” karşılık bulduğunu ileri sürdü.

Robert Redeker, Le Figaro gazetesinde yayımlanan makalesinde Muhammed Peygamber’i “acımasız bir savaş lideri” diye tanımlamıştı. Le Monde, yazının kışkırtıcı bir tonda yazıldığını kabul etmekle birlikte, sansüre de karşı olduğunun altını çizdi. Tartışmalı yazının internet ve elektronik posta aracılığıyla bir anda milyonlarca Müslüman’ın öfkeli tepkisiyle karşılaştığını yazan Le Monde, “Günümüzde her türlü görüş ve beyanat yıldırım hızıyla dört bir yana yayılıyor. Sadece Fransa’da bir gazetenin okur kitlesi için yazı yazdıklarını düşünenler, kaleme aldıklarıyla dünya çapında milyonları karşısına alıyor” ifadelerine yer verdi. Le Monde, iletişimin hızı ve kapsamı değişmiş olsa da, bunun oto-sansür için bir gerekçe olamayacağını yazıyor. Gazete, “Dine hakaret bir risk almak demektir ama, bu hiçbir şekilde yazarlar hakkında ilan edilen fetvaları haklı gösteremez” diyor.

/ PARİS

03.10.2006


 

Chavez: Bush beni öldürtecek

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, ABD’nin kendisinİ devirmek veya suikast düzenlemek için plan yaptığı yönünde Beyaz Saray içinden istihbarat aldığını söyledi.

Chavez, binlerce kişiye seslendiği kampanya mitinginde, Beyaz Saray’dan bir kişiden aldığı bilgiyi aktararak, ABD Başkanı George Bush’un 2008’de görevden ayrılmadan önce kendisinin öldürülmüş olması yönünde talimatı verdiğini öne sürdü. Hugo Chavez, Bush’un ‘’kendisi gitmeden önce Hugo Chavez Venezuela devlet başkanlığında olmamalı’’ dediğini belirterek, “Bilmediği, benim Beyaz Saray’da arkadaşlarım olduğu’’ şeklinde konuştu.

Venezuela lideri, 3 Aralıktaki seçimi kazanacağını ve ülkesini 2021’e kadar yöneteceğini söyledi.

/ CARACAS

03.10.2006


 

Lübnan ordusu bir dahaki sefere karşılık verecek

Lübnan Genelkurmay Başkanı General Michel Süleyman, yeni bir saldırı olması halinde Lübnan ordusunun İsrail’e karşılık vereceğini söyledi.

İsrail sınırı yakınlarındaki Labbune’de düzenlenen törende, İsrail’in çekilmesinin ertesinde sınır boyuna konuşlanan askerlere hitap eden Süleyman, “Sizleri İsrail saldırı ve ihlâllerine karşılık vermeye çağırıyorum” ifadesini kullandı. Lübnan ordusu, yaklaşık 40 yıl aradan sonra ilk kez bu bölgeye konuşlanıyor.

/ LABBUNE

03.10.2006


 

Zorunlu din dersi AİHM'de

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bugün yapılacak duruşmada, Türkiye’de zorunlu din ve ahlâk derslerine itiraz için yapılan başvuruyu dinleyecek.

Başvuru sahibinin ve Türk hükümetinin avukatlarının görüşlerini dinleyecek olan AİHM, dâvâyla ilgili kararını ileri bir tarihte verecek. Alevi inancını benimseyen Hasan Zengin isimli vatandaş, AİHM’ye 2004 yılında yaptığı başvuruda, “Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili 9. maddesini ve eğitim hakkıyla ilgili 1. protokolün 2. maddesinin ihlâl ettiği” görüşünü savunmuştu. Hasan Zengin, Türkiye’deki mahkemelere yaptığı başvuruda, 7. sınıfta okuyan kızı Eylem Zengin’in, din ve ahlâk derslerinden muaf olmasını talep etmiş, ancak sonuç alamamıştı. Zengin, din ve ahlâk derslerinin, laiklik ilkesine aykırı olduğunu savunmuştu.

/ STRASBOURG

03.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004