Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Carî açığı çözmek elimizde

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, cari açığın alınacak tedbir ve verilecek teşviklerle çözülebileceğini söyledi. ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca yaptığı değerlerdirmede, cari açık konusunda konuşan bazı kesimlerin samîmi olmadığını belirterek, menfaat odaklarının ve lobilerinin kendi çıkarlarını öne çıkaracak manipülüsyonları ısrarla öne sürdüklerini vurguladı.

Bu manipülasyonların büyük medya gruplarıyla yapıldığı için piyasanın karıştığını kaydeden Koca, cari açığı çözmek için ise şu önerilerde bulundu: “Büyümeden vazgeçmeyelim, ama ithalata dayalı büyümeyi azaltacak tedbirleri alalım. Ucuz döviz ithalatı teşvik ediyor, ihracatın kârlılığını düşürüyor, para politikalarını buna göre ayarlayalım. Yüksek faiz borç yükünü ve aslında ülke yükünü artırıyor. Enflasyonun ve dövize yönelmenin yegâne tedbiri olma argümanı olmaktan çıkaralım. İmalat sanayi için yapılan ithalat, ihracatı destekliyor ama, ülkenin üretim kabiliyetini ortadan kaldırıyor. Bu uzun vadeli bir tehlikedir dikkatli olalım. Doğrudan yabancı yatırımları, turizmi teşvik edelim. Reel sektörün küresel rekabet şansını yükseltecek teşvikler ve tedbirleri devreye alalım. İhracatımız 75 milyar dolar, kapasite kullanım oranımız yüzde 80’lerde, bu son nokta sayılır. Yeni pazarlar bulalım ve kapasitemizi artırıcı çalışmalara yönelelim.

Artık AR-GE çalışmalarına önem verelim ve katma değeri yüksek üretimlerin kapısını aralayalım. Üretim kararlarımızı ülke envanterine ve iyi okunmuş gelecek projeksiyonlarına göre yapalım. Bunun için makro planlar ve millî stratejiler üretelim. Enerjideki dışa bağımlılığı azaltmak için, alternatif enerjiler üzerine yoğunlaşalım.”

YENİ ASYA / İSTANBUL

03.10.2006


 

Almanya’dan ekonomiye övgü

Almanya’nın önde gelen gazetelerinden ‘’Frankfurter Allgemeine Zeitung’’, geniş şekilde yer verdiği bir haberde Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri övdü.

‘’Boğaziçinde kırılmayan kalkınma hevesi’’ başlığıyla verilen haberde, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 5 ve 6 Ekim tarihlerinde Türkiye’ye yapacağı ziyaret sırasında ‘’kendine güvenle dolu bir ekonomiyle’’ karşılaşacağı yorumu yapıldı.

Türkiye’de kişi başına düşen milli gelirin 2002 yılından bu yana iki katına çıktığı ve reformların ekonomiyi sağlam temellere oturttuğu belirtilen haberde, ‘’Mayıs ayındaki kısa süreli kriz bile küçük bir nezleden başka bir şey değildi’’ şeklinde ifadeye yer verildi.

Devlet borçlarının 2001 yılından bu yana yüzde 102’den yüzde 66’ya, enflasyonun da yüzde 54’ten yüzde 8’e gerilediği ifade edilen haberde, Türk ekonomisinin 2006 yılının ilk 6 ayında yüzde 7,5 oranında büyüdüğü kaydedildi. Türkiye’nin 1980 yılında ekonomik ürünlerinin yüzde 3’ünü, bu yıl ise yüzde 22’sini ihraç ettiği belirtildi.

/ BERLİN

03.10.2006


 

İran’dan doğalgaz akışı başladı

Türkiye-İran doğal gaz boru hattının İran kesiminde dört gün önce meydana gelen patlama nedeniyle kesilen doğal gaz akışı yeniden başladı.

İran Milli Gaz Şirketi 8. Bölge Başkanı Huşeng Mehrdadfer, resmi haber ajansı İRNA’ya yaptığı açıklamada, boru hattındaki hasarın tamir edilerek, doğal gaz akışının yeniden başladığını bildirdi. Türkiye, İran’dan günlük 20-22 milyon metre küp doğal gaz alıyor.

/ TAHRAN

03.10.2006


 

Kömürün kendi değil, fiyatı yakıyor

Yaklaşan kış mevsimi dolayısıyla yakacağını tamamlayan vatandaşlar artan kömür fiyatlarıyla karşı karşıya kaldı. Tonu 400 YTL’ye çıkan kömür, ençok da ağır kış şartlarının yaşandığı ve yıllık yaklaşık 4 ton kömür tüketen doğu illerinde yaşayan vatandaşları korkutuyor.

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla yakacak almak için mahrukatçılara giden vatandaşlar, kömürün tonunun 400 YTL çıktığını duyunca ne yapacağını şaşırdı. Doğudaki ağır kış şartlarında normal bir aile geçen yıl tonu 270 liradan yaklaşık 4 ton kömürle kışı geçirebiliyordu. Ancak bu yıl, kış yakacağının masrafı 1000 YTL’yi aşıyor, bu yüzden geçen yıl 4 ton kömür alan bir vatandaş bu yıl 3 yada daha az ton kömür alabiliyor.

/ ERZURUM

03.10.2006


 

Üretimde düşüş var

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocaklarında, bu yılın 9 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre üretimde 191 bin 502 ton düşüş oldu.

TTK Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, kuruma bağlı müessese müdürlüklerinden Üzülmez, Karadon, Kozlu, Amasra ve Armutçuk’ta, 2005’in 9 ayında 1 milyon 287 bin 72 ton olan kömür üretimi, bu yılın aynı döneminde 191 bin 502 ton düşüşle 1 milyon 95 bin 570 ton olarak gerçekleşti.

Kurumda geçen yıl 1 milyon 665 bin 324 ton kömür üretildiğini hatırlatan yetkililer, şunları kaydettiler: ‘’TTK’daki emeklilikler nedeniyle üretimde düşüşler yaşanmakta. Gerçekleştirilen yatırımların yanı sıra işçi açıklarının da giderilmesi durumunda ocaklardan daha fazla kömür çıkartılacak.’’

/ ZONGULDAK

03.10.2006


 

Ramazanda balık bereketi

Konya’da deniz ve göl balıkları Ramazan ayında büyük talep görüyor. Ramazan ayında zengin iftar sofrası hazırlamaya çalışan vatandaşlar, kırmızı et, tavuk eti ya da balıkla hayvansal protein ihtiyacını karşılamaya çalışıyor.

Özellikle denizlerde tam mevsimi olması sebebiyle birçok çeşitte balık, Ramazan ayında iftar sofralarını süslüyor. Vatandaşların talebi dolayısıyla Konya Balık Hali, normal günlerde sadece hafta sonunda yaşadığı yoğunluğu, Ramazan ayında hemen her gün yaşıyor. Birçok çeşitte deniz ve göl balığının satıldığı Konya Balık Hali, adeta vatandaşların akınına uğruyor. Sonbahar ve kış aylarında uzmanlarca tüketilmesi önerilen balıklardan en fazla ucuzluğu sebebiyle hamsi, istavrit ve sazan ilgi görüyor.

/ KONYA

03.10.2006


 

Tüketicilerden TK’ya cepte hırsızlık dâvâsı

Tüketiciler Birliği Konya Şubesi, “yasanın verdiği görevi yapmayarak cep telefonu hırsızlığını engellemedikleri” gerekçesiyle Telekomünikasyon Kurumu (TK) yöneticileri hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.

Tüketiciler Birliği Konya Şubesi Yönetim Kurulu ve Hukuk Komisyonu Üyesi Av. Önder Özer, Konya Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği suç duyurusuyla ilgili dilekçede Telekomünikasyon Kurumu Başkan, Kurul Üyeleri ve ilgili yardımcılarının görevi ihmal ve kötüye kullanma suçunu işlediklerini ileri sürdü.

Avukat Özer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, çok fonksiyonlu ve pahalı cep telefonlarının hırsızların iştahını kabarttığını belirterek, “Bu alanda yapılan yasal düzenlemeyi hayata geçirmesi gereken Telekomünikasyon Kurumu, görevini yapmamaktadır. Çalınan cep telefonlarıyla ilgili olarak tüketici hemen savcılıklara suç duyurusunda bulunuyor. Savcılıklar ise 5392 sayılı kanun 25/d maddesi gereğinde görevli olmadıkları için ‘görevsizlik’ kararı vermekteler. Savcılık kararı üzerine tüketici TK’ya müracaat ediyor. Ancak TK yasal görevini yerine getirmeyip tüketiciyi savcılığa yönlendiriyor. Tüketici pes etmek zorunda kalınca da hırsızlara gün doğuyor” dedi.

/ KONYA

03.10.2006


 

TMO, 100 bin ton fındık alacak

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, Ramazan Bayramı’na kadar piyasadan 100 bin tona yakın fındık çekeceklerini bildirdi.

Kemaloğlu, 11 Eylül itibariyle başladıkları fındık alımlarına 70 noktada devam ettiklerini ve şu ana kadar 23 bin 350 ton fındık aldıklarını kaydetti. TMO’ya 30 bin 400 üreticinin başvurduğunu ifade eden Kemaloğlu, şöyle devam etti: “Toplam randevulu başvuru miktarı 97 bin 300. FİSKOBİRLİK ile yapılan anlaşmadan itibaren günlük alımlar 3-3 bin 500 tona çıkacak. TMO, Ramazan Bayramı’na kadar bu piyasadan 100 bin tona yakın fındığı çekmiş olacak.’’

Ödeme noktasında hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını da vurgulayan Kemaloğlu, ‘’Önceki akşam itibariyle üreticiye 26 trilyon lira aktardık. Ödemelerin yarısını peşin, yarısını azami 20 gün içerisinde yapıyoruz” diye konuştu.

/ TRABZON

03.10.2006


 

Sahte emlakçılara geçit yok

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, ‘’sahte emlakçılığın’’ önüne geçebilmek amacıyla Emlakçılar Odası ile işbirliğine gidiyor.

Konuya ilişkin olarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Emlakçılar Odası arasında önümüzdeki günlerde mutabakat zaptı imzalanacak.

Buna göre, emlakçı ile satıcı arasında ‘’iş takip sözleşmesi’’ yapılacak. Emlakçıların sözleşmeye imza koyabilmesi için ‘’ilgili meslek odaları veya ticaret odasına kayıtlı olması’’ şartı aranacak. Elmakçı, tapu işlemi için ibraz edilecek belgelerin doğruluğundan ve bu belgeler sebebiyle doğacak zararlardan işveren ile birlikte sorumlu olacak. Yetki belgesi olmayan emlakçılar, tapu dairelerinde işlem yapamayacak. Uygulama, emlak müşavirliği yasası çıkıncaya kadar yürürlükte kalacak.

/ ANKARA

03.10.2006


 

Türkiye Finans’tan finans portalı

Türkiye Finans Katılım Bankası, yerel ve uluslar arası piyasalardaki tüm verileri içeren bir finans portalı hazırladı.

Türkiye Finans Katılım Bankasından yapılan açıklamada, ajax teknolojisi kullanılarak hazırlanan portalde, yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki tüm gelişmelerin eş zamanlı olarak anında ekrana yansıtılacağı, ayrıca ekonomi dünyasına ilişkin haberlerin yer alacağı kaydedildi.

Açıklamada, ‘’www.turkiyefinans.com.tr/finans’’ adresinden ulaşılabilen portalda, Borsada işlem gören hisse senetlerinin son bir aylık grafiklerine de ulaşılabileceği belirtildi.

YENİ ASYA / İSTANBUL

03.10.2006


 

EPDK cezaları tahsil ediyor

Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Antalya Şube Başkanı Yusuf Akçay, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK), lisanssız çalıştıkları gerekçesiyle akaryakıt istasyonlarına verdiği para cezalarını tahsil etmeye başladığını bildirdi.

Para cezalarının, vergi daireleri tarafından tahsil edilmeye çalışıldığını kaydeden Akçay, Antalya ve ilçelerinde 45 akaryakıt istasyonuna, en düşük 57 bin 157 YTL para cezası uygulandığını vurguladı.

/ ANTALYA

03.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004