Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Enflasyon yüksek çıkabilir

Merkez Bankası, Ramazan etkisiyle Ekim ayında da enflasyonun yüksek çıkabileceğini belirtti. Merkez Bankası, enflasyon değerlendirmesinde, Ramazan etkisinin Eylül ayı enflasyonu üzerindeki katkısının 0.2 puan civarında hesaplandığını, söz konusu etkinin Ekim ayı enflasyonu üzerinde de belirgin olarak hissedileceğinin öngörüldüğünü belirtti.

Değerlendirmede, bunun yanında giyim fiyatlarındaki mevsimsel ayarlamalar da göz önüne alındığında, Ekim ayı enflasyonunun geçici olarak yüksek gerçekleşebileceğinin tahmin edildiği ifade edildi.

Değerlendirmede, Kasım ayında ise gıda fiyatlarında düzeltme niteliğinde bir hareket yaşanma ihtimalinin bulunduğu ve bir önceki raporda dile getirilen Ramazan ve diğer mevsimsel unsurların etkisiyle, kısa dönemde enflasyonda geçici dalgalanmalar görülebileceği görüşünün korunduğu da bildirildi.

/ ANKARA

06.10.2006


 

Yıl sonunda tek hane olur

Devlet Bakanı Ali Babacan, ekonominin sağlam temellere oturduğunu ve yıl sonu enflasyonunu yüzde 10’un altında beklediklerini söyledi.

Eko-Diyalog programına katılan Babacan, cari açık ve Avrupa Birliği konularında açıklamalarda bulundu. Bütçe açığını geçmiş dönemlerle kıyaslayan Babacan, “Türkiye yüzde 17’lik bütçe açığından geçen sene yüzde 2’ye indi, borç stokumuzun gayri safi milli hasılaya oranı 2001’de yüzde 91’di, 2005’te yüzde 55... Şu anda yüzde 50 tahmin ediyoruz” dedi.

Eylül ayı enflasyonuyla ilgili soruları da cevaplayan Devlet Bakanı Ali Babacan, gıda harcamalarının etkisiyle Ekim ayında da enflasyonun yüksek çıkabileceği uyarısında bulundu. Babacan, yıl sonu enflasyonunu ise yüzde 10’un altında beklediklerini dile getirerek, “Bu artışın kalıcı etkilerinin olacağını düşünmüyoruz. Genelde mevsimsel bir gelişme. Ekim ayında yine etkilerini göreceğiz” diye konuştu.

06.10.2006


 

Petroldeki düşüş carî açığı azaltacak

Varili 60 dolarların altına gerileyen petrol fiyatlarındaki düşüş sürürken, fiyatlardaki azalma, Türkiye’nin enerji ithalat faturasını indirecek, Cari İşlemler Açığını azaltacak.

Petrol fiyatlarındaki ortalama 10 dolarlık bir düşüş, Türkiye’nin toplam enerji ithalatını 4,2 milyar dolar, cari açığı da 3,5 milyar dolar azaltacak. Ham petrolün ortalama varil fiyatının 74-75 dolar düzeylerinden, 60 doların altına gerilemesi, 2005 yılında 8,6 milyar dolar tutarında ham petrol ithal eden Türkiye’nin ithal petrol faturasında yarıya yakın bir azalma sağlayacak. Petrol fiyatlarındaki düşüş, 21 Milyar dolara ulaşan Cari İşlemler Açığı’nda da yaklaşık 3,5 milyar dolarlık bir azalma imkanı sağlayacak. Petrol fiyatlarındaki düşüş, enflasyonu da indirici yönde bir etkide bulunacak.

Bu arada uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley’in hesaplamalarına göre, petrol fiyatlarında ortalama 10 dolarlık bir düşüş, bu yıl Gayri Safi Yurtiçi Hasıla temelinde (GSYH) yüzde 7,4 olarak tahmin edilen Cari İşlemler Açığı’nın, yüzde 3,7’ye gerilemesine katkıda bulunacak.

/ LONDRA/ANKARA

06.10.2006


 

Biyodizel için 200 şirket sırada

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK), biyodizel üretim lisansı almak için başvuran yaklaşık 200 şirketten, yavaş yürüyen süreç sebebiyle şu ana kadar ikisine lisans verildiği bildirildi.

Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği (ALBİYOBİR) Genel Başkanı Tamer Afacan, EPDK’nın 28 Şubat’ta başlattığı üretim lisansı alma sürecinin devam ettiğini, ancak, lisans alma işlemlerinin bürokratik süreç sebebiyle çok uzun sürdüğünü kaydetti. Söz konusu firmalardan 60’ının lisans alabileceğini tahmin ettiklerini kaydeden Afacan, böylece Türkiye’nin yıllık 450 bin ile 1 milyon 200 bin ton arasında kurulu biyodizel üretim kapasitesine sahip olacağını ifade etti.

Biyodizelin geleceğinden umutlu olduklarını ve Türkiye için önemli bir fırsat olduğunu kaydeden Afacan, ‘’Biyodizelin hammaddelerinden olan kanola, bu yıl ciddî miktarda ekildi. 2005-2006 sezonunda ekimi en çok artış gösteren tarım ürünü kanola oldu. Bunlar sevindirici. Türkiye, bir tahıl ülkesi olmaktan, yağlı tohum ülkesi olmaya, yani enerji tarımına geçmelidir. Ürettiğini sanayiye, oradan da enerjiye çevirdiği takdirde Türkiye’nin önü son derece açıktır ve bu bir kırsal kalkınma hamlesi olacaktır’’ dedi.

/ ADANA

06.10.2006


 

Elektriğe rekor ilgi

Elektrik özelleştirmesinde ilk aşama geçildi. Üç bölgenin elektrik dağıtım ihalesine 83 adet önyeterlilik başvurusu geldi.

Başkent Elektrik Dağıtım için 25, Sakarya Elektrik Dağıtım için 30, İstanbul Anadolu Yakası içinse 28 önyeterlilik başvurusu alındı. Sayının fazla olması sebebiyle önyeterlilik değerlendirmesinin zaman alacağı belirtiliyor. Yaklaşık iki hafta içerisinde önyeterlilik alan firmaların açıklanması bekleniyor.

En çok başvurunun yapıldığı Sakarya Elektrik Dağıtım’ın kapsamında Sakarya, Bolu, Düzce ve Kocaeli bulunuyor. Başkent Elektrik Dağıtım’ın görev bölgesinde ise Ankara, Kırıkkale, Zonguldak, Bartın, Karabük, Çankırı ve Kastamonu illeri yer alıyor.

/ ANKARA

06.10.2006


 

Sağlık ve tarım bütçeyi zorluyor

Sağlık harcamaları ve tarımsal destekleme ödemeleri, Merkezi Yönetim Bütçesini zorluyor. 2006 bütçesinde bazı harcama kalemlerinde yıllık ödenekler, daha yılın son 4 ayına girilmeden aşıldı.

Bu kalemlerin başında da tarımsal destekleme geldi. Bütçede tarımsal destekleme ödemeleri için 3 milyar 999 milyon 832 YTL ayrıldı. Ancak daha yılın 8 ayında, tarım kesimine yönelik destekleme ödemelerinde 4 milyar 375 milyon 226 milyon YTL rakamı aşıldı.

Sağlık harcamalarında da 8 ayın sonunda sınıra yaklaşıldı. Bütçeye 4 milyar 54 milyon 696 bin YTL sağlık ödeneği konulmasına karşın, 8 aylık harcama 3 milyar 779 milyon 806 bin YTL’yi buldu. Aylık sağlık harcamalarının Ağustos hariç 400 ile 600 milyon YTL arasında seyrettiği dikkate alındığında, sağlık ödeneklerinin de 9 ayda tamamen tükeneceği ortaya çıktı.

/ ANKARA

06.10.2006


 

Emlakçılar yasayı bekliyor

Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay, Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan Emlak Müşavirliği Yasa Tasarısı’nın kabul edilmesi halinde sektöre ciddiyet geleceğini, Türkiye’de en az 100 bin emlakçının kapanacağını söyledi.

Balıktay, yasanın çıkması halinde dört yıllık fakülte mezunu olmayanların emlakçılık yapamayacağını bildirdi.

Türkiye’de, emlak sektöründeki düzensizliğin ve başıboşluğun, yasanın çıkmasıyla birlikte giderileceğine inandıklarını dile getiren Balıktay, şartları taşımadığı halde emlak müşavirliği yapanların, yeni yasa çerçevesinde 1 yıldan 2 yıla kadar hapis veya adlî para cezasına çarptırılacağını da kaydetti.

/ ALANYA

06.10.2006


 

Dışa bağımlılıktan kurtulmalıyız

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin, tohumun tarım sektörü için stratejik öneme sahip olduğunu, genetiği değiştirilmiş tohumların Türkiye’ye girişine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Tarımda üretim ve kalitenin artırılmasının kaliteli tohum kullanımına bağlı olduğunu ifade eden Seçkin, Türkiye’nin, tohum üretimini artırıp, dışa bağımlılıktan kurtarılmasının gerekli olduğunu dile getirdi.

/ GAZİANTEP

06.10.2006


 

Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi

Adrese dayalı nüfus kayıt sisteminin kuruluş ve hazırlık çalışmalarında geçici personel istihdam edilmesine ilişkin usûl ve esaslarla, bu personele ödenecek ücretler belirlendi.

Resmî Gazete’de yayınlanan karara göre, numaralama kontrolü ve yerleşim yeri adres bilgileriyle vatandaşların kimlik numarası esasına göre alanda eşleştirilmesi çalışmalarında veri derleme ve benzeri işler için bu yıl içinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı merkez ve bölge teşkilâtlarında aylık en çok 20 bin kişi geçici personel olarak çalıştırılacak.

Geçici personele, üniversite ve yüksek okul mezunlarına 17500 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından elde edilecek tutarda, lise ve dengi okul mezunlarına 14400 gösterge rakamının memur maaş katsayısıyla çarpımından elde edilecek tutarda aylık ödenecek.

/ ANKARA

06.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004