Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Milletle kaynaşan kazanır



Her yıl olduğu gibi bu yıl da, cumhuriyetin ilânının yıldönümünde muhtemeldir ki birbirinden ‘ilginç’ konuşmalar yapılacak. “Türkiye’yi idare eden”ler yaptıkları icraatları anlatıp, alkış bekleyecek. Muhtemeldir ki bu ‘alkış’ı da alacaklar.

83 yıl önce, idarî sistem olarak ‘cumhuriyet’i seçen Türkiye’nin; bu sistemi tam anlamıyla tesis edebildiğini söylemek kolay değildir. Geçmiş yıllara nisbeten mesafe alındığı ortada, ancak sıkıntıların sona erdiğini söylemek imkânsız. Geriye dönüp baktığımızda, yıllar önce yapılan bazı tartışmaların; isim ve şekil değiştirmiş olsa bile bu gün de devam ettiğini görüyoruz.

“Cumhur/millet” ile, “Türkiye’yi idare edenler”in bir bakıma ‘kan uyuşmazlığı’ yaşadığı söylenebilir. Her defasında milletin ‘ak’ dediğine, “Türkiye’yi idare edenler”in ‘kara’ dediği görülmüştür. Bugünkü tartışmaların kaynağında da bu yok mudur?

“Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir” ibaresi TBMM’yi süslemiştir, ancak fiilî olarak bunun gerçekleştiği söylenebilir mi? ‘Hâkimiyet’ millette olmuş olsa, ‘tek başına/iş başına’ gelen hükumetlerin eli kolu bağlanır, onlara karşı ‘ihtilâl’ler düzenlenebilir miydi?

Peki, bu ‘hâkimiyet’ kavgasından kim zarar görüyor ve ‘çare’si nedir? Zarar görenlerin başında maalesef ‘millet’ var, ama son kazanacak olanın da ‘millet’ olduğunu görmek lâzım. Bugün itibarıyla ‘ihtilâlciler’in kazandığı şeklindeki görüntüye aldanmamak lâzım. Çünkü onların ‘başarı’sının kalıcı olması mümkün değildir. Er ya da geç, bu yarışı milletin kazanacağında şüphemiz olmamalıdır.

İslâm ülkelerinde (hadi, ‘Halkın ekseriyeti Müslüman olan ülkeler’ diyelim) yöneticiler ile yönetilenler arasında problem yaşandığını ‘uzman’lar da ifade ediyor. Meselâ, Radikal’den (24 Eylül 2001) Neşe Düzel’in sorularını cevaplandıran Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Dr. Çağrı Erhan şöyle demişti: “(...) Şu ince farkı da görmek gerekir. O da, Müslüman ülkelerin çoğunda yönetimle halk aynı çizgide değildir.”

“Aynı çizgi”de olmayan ‘halk’ ile ‘yönetici’lerin bulunduğu ülkelerde ‘huzur ve saadet’ sağlanabilir mi? Türkiye’de yaşanan sıkıntının bir yönü de bu değil midir?

Yönetilen ile yöneten, ‘hak ve adalet’ çizgisinde bir araya gelemedikten sonra yapılan konuşmaların bir faydası olacağı düşünülmesin... Yöneticiler, millet ile ‘aynı çizgi’ye gelirse hem ‘millet’, hem de ‘ülke’ kazanır.

*

Et-bul dünyası

“Yalan haber yayınladıkları için” gazetecileri eleştirenlerin en başında yine “(diğer) gazeteciler” geliyor. Çünkü onlar, ‘medya dışındaki’ insanlara göre, ‘medyanın içindeki iş’lerin nasıl döndüğünün farkındalar...

Bir şekilde ‘tehdit’e maruz kalan ‘ünlü haber sunucu’ Reha Muhtar, bundan dolayı (belki de ‘dün’e kadar ‘arkadaşları’ olan) medya mensuplarını, gazetecileri ağır bir dille suçlamış.

Muhtar yaptığı açıklama ve ‘köşe’sinde şöyle diyor: “Belki de hayatımı sonlandıracak o gence karşı hiçbir tepki duyamıyorum. Onun yerine kendini gazeteci ya da televizyoncu sanan bazı kişilerin birer cani olduğunu düşünüyorum. İnsan kanıyla beslenen birer cani... Ölürsem, onların cenaze görüntülerimi yayınlamalarını istemiyorum. Vasiyetimdir.” (Star ve Vatan gazeteleri, 28 Ekim 2006)

Neredeyse ‘mezarların içinden canlı yayın yapan’ bir ‘haberci’nin bu vasiyeti çok sürpriz değil mi? “Etme-bulma dünyası”nın cilvesi bu olsa gerek.

29.10.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.10.2006) - ‘Seri katil’ler çağı

  (27.10.2006) - ‘Çare’si olan söylesin!

  (26.10.2006) - Güven kaybı

  (24.10.2006) - Bayram havası devam etsin

  (23.10.2006) - Tatil değil, bayram

  (22.10.2006) - İşkenceye karşı olmak

  (20.10.2006) - Yatırım: 1, Faiz: 3

  (19.10.2006) - 301. dert, hepimizin derdi

  (18.10.2006) - Eğitimin geleceği

  (16.10.2006) - Geç kalmayalım

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004