Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

22 kişi hayatını kaybetti

Diyarbakır ve Şırnak’ta 22 kişinin hayatını kaybettiği sel felâketinde, çok sayıda hayvan telef oldu. Birçok ev ve işyerini su bastı. Trenler devrildi, köprüler yıkıldı, araçlar sel sularına kapıldı, yollar kapandı. Şiddetli yağışların yol açtığı tahribat en çok Diyarbakır, Şanlıurfa, Şırnak, Batman ve Mersin’de hissedildi. Ağır hasar gören bazı evler kullanılamaz hale gelirken, mahsur kalan vatandaşlar tahliye edilerek yakınlarının evlerine yerleştirildi.

Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Şırnak’ta meydana gelen su baskınlarında 22 kişinin öldüğünü, 25 kişinin kayıp, 1 kişinin de yaralı olduğunu bildirdi. Başbakanlık Basın Merkezi’den yapılan yazılı açıklamada, önceki gün akşam saatlerinde başlayan etkili yağışların Mersin, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Şırnak illerinde sel ve su baskınlarına sebep olduğu bildirildi.

Açıklamada, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü’nce Erzurum Arama-Kurtarma Birliğinden 25 kişilik arama-kurtarna ekibinin, 1 adet kurtarma ve 1 adet personel aracı, 8 adet motopom ile kurtarma botları ve diğer ekipmanların hava yoluyla Şırnak iline nakli amacıyla Genel Müdürlük koordinasyonunda Genelkurmay Başkanlığı’nca 1 adet C-l30 tipi nakliye uçağının tahsis edildiği kaydedildi.

Açıklamada, afete maruz kalan il valiliklerinden alınan bilgilere göre; Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı’na ait helikopterlerle 2. Hava Kuvvet Komutanlığına ait botların ve arama-kurtarma timlerinin, Sivil Savunma arama-kurtarma Müdürlüğü’ne ait ekiplerle belediye, kamu kurum ve kuruluşlarına ait iş makineleri ve araçların çalışmalara katılarak yağıştan etkilenen Çınar ve Bismil ilçelerinde mahsur kalan 300 vatandaşın tahliyesini sağladığı bildirildi.

İllerdenden gelen haberler göre bölge illerdinde son durum şöyle:

ŞIRNAK:

Şırnak’ın Uludere ilçesinde 1 ölü 1 yaralı, Silopi İlçesinde 2 ölü l’i kayıp olmak üzere toplam 3 vatandaşın hayatını kaybettiği bildirilen açıklamada, Silopi merkez ve ilçelerinde yaklaşık 150 evin sele maruz kaldığı, çok sayıda hayvanın ise telef olduğu kaydedildi.

MARDİN:

Mardin’in Savur ilçesine bağlı İşgören köyü ile Diyarbakır Çınar ilçesine bağlı Meydan Köyü arasında yolcu taşımacılığı yapan ve içinde 13 kişinin bulunduğu bildirilen bir minibüsün sele kapılması sonucunda, 3 yolcu ve araç sürücüsünün kendi imkânları ile kurtulduğu, kaybolan 9 kişinin de aranmasına devam edildiği belirtildi.

ŞANLIURFA:

Şanlıurfa’da, etkili olan sağanak ve doludan 20’nin üzerinde köyün etkilendiği açıklandı. İl Kriz Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Şanlıurfa Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün verilerine göre il genelinde metrekareye 23.7 kilogram yağış düştü.

İl Kriz Merkezi’nce, Devlet Su İşleri 15. Bölge Müdürlüğü, İl Özel idaresi ve Şanlıurfa Belediye Başkanlığı’na ait iş makineleri ve ekipler, deresinin taşması ihmaline karşın dere yakınlarında gerekli tedbirleri aldı. Ceylanpınar ilçesine 7 kilometre mesafede, Devlet Demir Yolları’na (DDY) ait lokomotifin 3 yük vagonu devrildi, ayrıca rayların 200 metrelik bölümünde hasar meydana geldi.

Ceylanpınar İlçe Tarım Müdürlüğü ekili alanlarda zarar meydana geldiğini bildirdi. İlçede selden etkilenen yerleşim yerlerinde gezici ekipler, sağlık taramasına başladı. İl genelinde 27 Ekimden beri devam eden yağışlar nedeniyle Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğünce yapılan tespitlerde 140 ağır, 148 orta ve 256 hafif hasarlı konut belirlendiği belirtildi.

BATMAN:

Batman’da sağanak yağış nedeniyle çok sayıda ev ve işyerini su bastı. Vali Yardımcısı ve Kriz Masası Başkanı Sedat Sırrı Arısoy, Batman’da özellikle önceki gün akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış nedeniyle Petrol, Yavuz Selim, Seyitler, 19 Mayıs ve Çay mahallelerinde birçok ev ve iş yerinin su baskınına uğradığını söyledi. Batman’ın Beşiri ilçesinde 40’a yakın ev ve işyerini su bastı. Batman Belediyesince selden zarar görenlere 3 gün boyunca sıcak yemek dağıtılacak. Bayındırlık Müdürlüğü de hasar tespit komisyonu oluşturdu.

MİNİBÜS SELE KAPILDI

DİYARBAKIR:

Diyarbakır’ın Çınar ve Bismil ilçelerinde meydana gelen sağanak yağışta ölenlerin sayısı 17’ye yükseldi. Diyarbakır Valisi Efkan Ala yaptığı açıklamada, Çınar ve Bismil ilçelerinde meydana gelen sağanak yağış nedeniyle Mardin’den Diyarbakır’a gelen bir minibüsün Bismil yakınlarında sel sularına kapıldığını söyledi.

Minibüs içerisindeki 14 kişi hayatını kaybetti. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker incelemede bulunmak üzere Diyarbakır’a geldi.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde meydana gelen su baskınında ölen 3 kişinin cesedi çıkarıldı. Sağanak yağış sebebiyle, önceki akşam Çınar ilçesinin Cumhuriyet Mahallesi’nde yaşanan su baskınında boğulan anne Muhterem Gül ile çocukları Agit Gül (4) ve 4 aylık kızı Reyhan Gül’ün cesedi evden çıkarıldı. Dün akşam meydana gelen yağış sonrası Diyarbakır-Mardin karayolunun Çınar girişi çöktü. Ulaşıma kapanan yolun açılması amacıyla DSİ ve Köy Hizmetleri ekiplerince çalışmalar sürüyor.

Su baskınları nedeniyle ilçe merkezinde okullar bugün tatil edildi. Diyarbakır Valiliğinde valilik bünyesinde ‘’Kriz Merkezi’’ oluşturuldu.

YAĞIŞ VE SEL BASKINI UYARISI

Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, yaptığı açıklamada, son bir hafta içerisinde metre kareye 94 kilogram yağışın düştüğünü ve bu miktarın yıllık yağış miktarının 5’te birine tekabül ettiğini söylediler. Yetkiililer, devam etmesi beklenen yağışlar konusunda şunları kaydetti:‘’Cuma gününden itibaren pazar gününe kadar yine etkili aralıklarla sağanak yağış bekleniyor. Ancak toprağın suya doyması nedeniyle bundan sonraki yağışlar sel baskınları ve taşkınlara yol açabilir.’’

YARDIMLAR SEVK EDİLDİ

Merkezi Elazığ’da bulunan Güneydoğu Anadolu Bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkezinden sel felaketi yaşanan Diyarbakır, Şanlıurfa ve Şırnak’a, 2500 battaniye, 200 çadır, 7 seyyar mutfak ve çok sayıda personel sevk edildi.

SEL AKDENİZ’İ DE VURDU

MERSİN:

Aşırı yağışlar nedeniyle Erdemli İlçesi Kızkalesi mevkiinde, Adana-Antalya karayolu üzerindeki köprünün yağışlar nedeniyle hasar gördüğü belirtilen açıklamada, çalışmalar sonucu bu sabah 06.30 itibariyle tek şeritten ulaşımın açıldığı kaydedildi. Açıklamada, ayrıca il merkezinde ve Erdemli İlçesi Kızkalesi Beldesi ile Silifke-Altınorfoz civarında çok sayıda konutun su baskınına maruz kaldığı, Mersin İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri ile Adana Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğünden 17 kişilik bir ekibin çalışmalara katıldığı bildirildi. Tüm illerde sel ve su baskınlarına müdahale çalışmalarının sürdürüldüğü, gelişmelerin takip edildiği belirtildi.

ANTALYA:

Antalya’nın Manavgat ile Alanya ilçeleri arasından geçen Nifrit Çayı, dün gece taştı. Bir zeytinyağı fabrikasıyla, çok sayıda otelin alt katlarını su bastı. Manavgat-Alanya karayolu iki saat ulaşıma kapandı. Alınanbilgiye göre, Antalya ve çevresinde önceki gün yağan yağmur, dün gece yarısı Manavgat civarında şiddetini artırdı. Manavgat-Alanya arasındaki karayolunu bölen Nifrit Çayı, Kızılağaç beldesi civarında taştı. Taşan sular çaya 100 metre mesafedeki Doğan Zeytinyağı fabrikasını bastı. Fabrikadaki makinelerin tamamının hasar gördüğü öğrenildi.

İSTANBUL’DA DA SEL FELÂKETİ

Bir süredir etkili olan sağnak yağış nedeniyle Sarıyer’de bir çok ev ve işyeri su altında kaldı. Kireçburnu ve Rumelikavağı’da toprak kayması ve yol çökmesi meydana gelirken, üç gece kondu çöktü. Koçataş Mahallesi’nde çökme tehlikesi olan beş evde Belediye ekiplerince tahliye edildi. Sarıyer’de meydana gelen sel felaketi nedeniyle kurtarma ve su tahliye çalışmalarına Sarıyer belediyesi yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi, AKOM ve itfaiye ekipleri katıldı. Belediye ekiplerinin çalışmalarını yerinde takip eden Sarıyer Belediye Başkanı Yusuf Tülün “ Sarıyer’de ikinci sel felaketini yaşadık. Yine İstanbul genelinde yağış alan bölgeler arasında en çok yağışı alan Sarıyer oldu” dedi. Tokatköy Deresi Sülükhane Mevkii’nde dere yatağına yapılan ev ve iş yerleri sular altında kaldı. Akbaba Köyü’nde serum üretimi yapılan Osel fabrikasında mahsur kalan yaklaşık 200 işçinin bir bölümü iş makinelerine bindirilerek kurtarıldı. Kuzey Deniz Saha Komutanlığına bağlı Birinci Sınıf Dalgıç Kurtarma Grup Komutanlığı ekiplerinin de katıldığı kurtarma çalışmalarında işçilerin tahliyesi için botlar hazırlandı.

02.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Rehn: Ordu sivillerin kontrolünde olmalı

  22 kişi hayatını kaybetti

  Afrika Din Şûrası başladı

  Erdoğan’ın AB timi

  Tüzmen: Yapmadıklarımla gündeme geliyorum

  Avrupalı bakanlar, kadınlar için İstanbul’da toplanacak

  Askeri bölgede patlama: 1 yaralı

  Boğaz çamur gölü oldu

  ‘Tren kazası’ AB için başarısızlık olur

  Erdoğan’dan kan bağışı çağrısı

  Babacan, İrlanda ve Portekiz'i ziyaret edecek

  Anayasa Mahkemesi’nden Kamu Denetçiliği Kurumu’na ret

  Komutanın tepkisi millî mücadelenin ruhuna aykırı

  Eski bakanların duruşması bugün

  Sümerolog beraat etti

  Aydınlatmaya çözüm aranıyor

  Misafirlerimizi iyi ağırladık


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004