Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Tek günlük kongreye itiraz

AKP 2. Olağan Kongresi dün ASKİ Spor Salonu’nda yapıldı. Kongrede konuşan Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, bir günde kongre yapılmayacağını vurgulayarak, “Ancak bir günde yapılan devlet kongresi olur. Soruyorum sizlere, siz delegeler olarak MKYK ile hükümet ilişkisinden memnun musunuz?” dedi.

Partililer, sabahın erken saatlerinde, ASKİ Spor Salonu’na geniş güvenlik önlemleri altında alındı. Kongrenin, eski başbakanlardan Bülent Ecevit’in cenaze töreniyle aynı güne rastlaması sebebiyle halk oyunları gösterileri iptal edildi, coşkulu şarkıların çalınmasından vazgeçildi. Kongrede, Divan Başkanlığı’na Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, başkan yardımcılığına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, üyeliklere Gençlik Kolları Başkanı Hakan Tütüncü, Kadın Kolları Başkanı Selma Kavaf, Batman İl Başkanı Mehmet Emin Ekmen, İzmir İl Başkanı Ali Aşlık getirildi.

Toptan'ın konuşmasının ardından kongrenin gündemine geçildi. Divan Başkanı Köksal Toptan, Atatürk ve devlet büyükleri ile eski Başbakan merhum Bülent Ecevit’in anısına salondakileri bir dakikalık saygı duruşuna dâvet etti. Daha sonra İstiklâl Marşı okundu.

Ardından, Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, partinin 3 yılı kapsayan faaliyet raporunu okudu. Faaliyet, gelir-gider ve kesin hesap raporlarının okunmasının ardından, delegelerin onayına sunuldu.

YARBAY: BİR GÜNDE KONGRE YAPILMAZ

AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, faaliyet raporu üzerinde görüşlerini dile getirirken, MKYK ile hükümetin ‘’ayrı organlar olduğunu’’ belirterek, ‘’Ancak, hükümet ile MKYK arasında büyük açıklık ortaya çıkmıştır’’ dedi. MKYK’nın partiyi yaptığı işleri, gerçekleştirdiğini başarıları yeterince anlatamadığını ifade eden Yarbay, şöyle konuştu:

‘’Amacım kimseyi rencide etmek değildir. Ama, arkadaşlar bir günde kongre yapılmaz, ancak bir günde yapılan devlet kongresi olur. Soruyorum sizlere, siz delegeler olarak MKYK ile hükümet ilişkisinden memnun musunuz? Genel merkeze geldiğiniz de sorunlarınız çözülüyor mu? Hallolan sorunlar için söylemiyorum ama bardağın boş kısmının doldurulması için söylüyorum. Önümüzde AB ve Kıbrıs gibi dev sorunlar vardır. Bu sorunların tartışılacağı konuşulacağı yer, kongre olmalıdır. Konuşan, tartışan bir parti olmak zorundayız. Konuşmakla, tartışmakla birlik ve beraberiliğimiz bozulmaz. Aksi, tek düşünce, tek ses olmak bizi hedefimizden, ilkelerimizden uzaklaştırır.’’

AKP’nin uzun ömürlü olmasını ve kurumsallaşmasını istediğini belirten Yarbay, halka ve Türkiye’ye hizmet için konuşan, tartışan ama nihayetinde alınan kararlara uyan bir parti olmaları gerektiğini kaydetti. ‘’Bütün yük, genel başkanın omuzlarındadır. O sebeple de sağlığı bozuldu’’ diyen Yarbay, yüklerin paylaşılması gerektiğini özellikle Genel Başkan’ın yükünün azaltılması gerektiğini ifade etti.

TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ KABUL EDİLDİ

Kongrede, genel başkan adaylığı konusundaki tüzük değişikliği de kabul edildi. Değişikliğe göre, AKP genel başkanlığına aday olmak isteyenler, büyük kongre delegelerinin yüzde 20’sini oluşturan 280 kişinin yazılı önergesiyle aday gösterilebilecekler. ‘’Basın yoluyla incitici beyanlarda bulunanlara uyarı cezası verilmesi’’ni öngören tüzük değişikliği de benimsendi.

Kongrede, genel başkanlık için 81 il başkanı ve 353 milletvekilinin ortak önergesiyle Siirt Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan, Genel Başkanlığa aday gösterildi.

Toptan: ‘Şu çılgın Türkler’i dünyaya gösterdik

Köksal Toptan, divan başkanı seçildikten sonra partililere yönelik konuşmasında, “Aldatılmış, itilmiş, kırılmış ama döneme ve şartlara teslim olmamış büyük yürüyüşün sevgili yolcuları; yer yarılmadıkça, gök delinmedikçe sizi zaferden alıkoyacak, hiçbir güç, hiçbir kişi yoktur’’ diye seslendi. Toptan, AKP’iler olarak “hem bayrak, hem de ezan sevdalısı’’ olduklarını ifade ederek, Kopenhag Kriterlerini gerçekleştirerek, “(Şu çılgın Türkler)i tüm dünyaya gösterdik’’ dedi. Atatürk ve Nazım Hikmet’ten alıntılar da yapan Toptan, partililerin Cumhuriyetin temel değerlerine sahip çıkmaya devam edeceğini vurguladı.

26 ülkeden 56 konuk

Kongreye Avrupa Parlamentosu Liberal Grup Başkanı Graham Watson, Avrupa Halkları Partisi (EPP) Başkanı Wilfried Martens, KKTC Başbakanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer’in de aralarında bulunduğu 26 ülkeden 56 konuk katıldı. Kongreyi, ayrıca Almanya, Cezayir, Avusturya, Bosna-Hersek, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hırvatistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İsrail, Japonya, KKTC, Küba, Libya, Makedonya, Meksika, Sudan, Suriye, Ukrayna, Sırbistan, Lübnan ve İtalya’nın Ankara Büyükelçileri, bazı ülkelerin de büyükelçilik müsteşarları izledi. İngiltere Başbakanı Tony Blair, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı, AK Parti 2. Olağan Kongresi’ne birer kutlama mesajı gönderdiler.

/ ANKARA

12.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Tek günlük kongreye itiraz

  6 gün sonra defnedildi

  7 yıldır prefabrikteler

  Türkiye sınıfta kaldı

  İnsan hakları ertelenemez

  Bu kadar pervasızlık olmaz

  Özeleştiriye ihtiyaç var

  Babacan’dan Avrupa turu

  Şehit polis gözyaşlarıyla uğurlandı

  1 saatte Alman vatandaşlığı

  İstanbul’da su kesintisi

  Okul öncesi eğitim yetersiz

  İnsan Hakları Eğitimi Ulusal Komitesi oluşturuldu

  İnternet, şiddet yayıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004