Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Terörü, eğitim ve yatırım önler

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF) Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Erbalcı, Güneydoğu bölgesini yatırımlar açısından cazibe merkezi yapmak gerektiğini vurgulayarak, ‘’Ekonomik kalkınma ve eğitim, terör olaylarını ve töre cinayetlerini çözmede en önemli unsur’’ dedi.

Erbalcı, çatısı altında bulundukları Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonunu (TUSKON) ziyaret eden ve görüştükleri AB Parlamentosu üyelerinin, Güneydoğu Bölgesi’nde yaşanan töre cinayetlerine ve kadın haklarına dikkat çektiklerini belirtti.

İş adamlarının ve sivil toplum örgütlerinin, Güneydoğu’nun sosyal ve ekonomik yapısını, dolayısıyla töre cinayetlerini ve terör olaylarını önlemede üzerlerine düşen görevler olduğunu kaydeden Erbalcı, ‘’Töre cinayetleri tamamen eğitimsizlikten geliyor. Töre cinayetlerinin önüne eğitimle geçilebilir’’ dedi. Cahit Erbalcı, Gaziantep’te oluşturulan okuma salonlarında çocukların ufuklarının çok değiştiğini ve burada anne-babalarına da eğitim verdiklerini belirterek, ‘’Bu şekilde yetişen çocuk yarın töre cinayeti işlemez. Eğitim şart. Her şeyi devletten beklememek lazım. Sivil toplum örgütleri ve iş adamı olarak üzerimize düşeni yapmalıyız’’ diye konuştu.

Güneydoğu bölgesinde insanların gelir seviyesini yükseltmek, bunun için bölgenin ekonomisini güçlendirmek gerektiğini vurgulayan Erbalcı, şunları söyledi: ‘’Ekonomik kalkınma ve eğitim, terör olaylarını ve töre cinayetlerini çözmede en önemli unsur. Bu gençliği eğitir bilinçlendirirsek, işi harcı da olursa bunlar yanlış yola sapmazlar. Terör örgütü PKK için milyarlarca lira para harcanıyor; paranın bir kısmı eğitime, orada iş yapacaklara teşvik ver.

Güneydoğu’da kalkınmayı sağlarsak bu engeller aşılır. Güneydoğu’yu yatırımlar açısından cazibe merkezi yapmalıyız. Bir parça cazibe merkezi olsa, Batılı iş adamları da oraya gelir.’’

Güneydoğu bölgesinde hayvancılık, sulu tarımın, kafes balıkçılığının ve gıda sanayinin teşvik edilmesi gerektiğine işaret eden Erbalcı, ‘’GAP önemli yatırım fırsatı sunuyor. Bu değerlendirilmeli’’ diye konuştu. İş adamlarının aynı teşvik imkânlarına sahip olduğu için Batı illerine yatırımı tercih ettiğine dikkat çeken Erbalcı, bölgesel ve sektörel teşvik verilmesi, bürokrasinin hızlandırılması, ayrıca Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde boşalan köylerde hayvancılığın tekrar hayata geçirilmesi için zemin hazırlanması gerektiğini kaydetti.

/ GAZİANTEP

30.11.2006


 

İran’dan 1 milyar euroluk kaynak teklifi

İran’ın Türkiye’den bu ülkeye yönelik ihracatın finansmanında kullanılmak üzere, Türkiye’ye 1 milyar avro kaynak aktarmayı teklif ettiği bildirildi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, konuyla ilgili soru üzerine, olayı doğrularken şu görüşleri dile getirdi: “İran tarafı, Türkiye’den İran’a yapılacak ihracatı finanse etmek için ilk etapta Türkiye’ye 1 milyar avro tutarında özel hesap açtırmayı önerdiler. Bu rakamın 3 milyar avroya kadar yükseltilebileceğini bildirdiler. Biz bu kaynak için, Eximbank’ın devrede olmasını istedik, kabul ettiler. İran’ın bu önerisi heyetler arası görüşme tutanağına girmiş ve taraflarca imza altına da alınmıştır. Biz İran’ın bu önerisini inceliyoruz. İran önerisiyle ilgili teknik çalışmalara hemen başlıyoruz. Önümüzdeki günlerde DTM ve Eximbank yetkililerinden oluşan bir heyet, İran’a giderek ilgililerle görüşmelere başlayacaklar.’’

İran ile ticaret hacminin 6 milyar doları aştığını belirten Bakan Tüzmen, ‘’Eğer İran ile anlaşabilirsek, İran’ın ihracatın finansmanı için teklif ettiği kaynağı kullanırsak, İran ile ticaret açığını önemli ölçüde dengeleriz. İran’ın teklifi gerçekleşirse Türkiye’den İran’a ihracatı hızla arttırır’’ dedi.

İran’ın ithalatının önemli bir bölümünü Türkiye’den yapmak istediğini de ifade eden Bakan Tüzmen, bu konuda da teknik çalışmaların yapılacağını belirterek, “Bu çerçevede İran’ın Türkiye’ye yönelik gümrük tarifelerini aşağı indirmesi ve Türk ihracatçısının İran pazarına girişinin kolaylaştırılması konusunda da önemli mesafe alacağımıza inanıyorum’’ dedi.

/ ANKARA

30.11.2006


 

Selzede çiftçinin borcuna erteleme

Sel felaketine maruz kalan illerdeki üreticilerin tarımsal kredi borçları, 1 yıl süre ile faizsiz olarak ertelenecek.

Bakanlar Kurulu’nun konuya ilişkin kararına göre, 15 Eylül 2006-20 Kasım 2006 tarihleri arasında sel felaketine maruz kalan illerde faaliyet gösteren ve tabii afet sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları ve seraları toplam olarak en az yüzde 20 oranında zarar gören ve bu durumları il/ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen gerçek ve tüzel üreticilerin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan ve 30 Kasım 2006 tarihi itibariyle vadesi henüz gelmemiş veya vadesinden itibaren 90 günlük bekleme süresi içerisinde olan tarımsal kredi borçları, 1 Aralık 2006 tarihi itibariyle faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle, bu tarihten itibaren 1 yıl süre ile faizsiz olarak ertelenecek.

/ ANKARA

30.11.2006


 

Asgarî ücrette ilk toplantı bugün

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, gelecek yıl geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için bugün toplanacak. Komisyonun ilk toplantısı, saat 10.00’da, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında gerçekleştirilecek.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5’i işçi, 5’i işveren, 5’i de hükümet temsilcisi olmak üzere, toplam 15 kişiden oluşuyor. Komisyonda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını ise TİSK temsil ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın tespit ettiği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğu ile karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluk sağladığı kabul ediliyor.

/ ANKARA

30.11.2006


 

İstanbul’da taksi ücretlerine zam

İstanbul’da taksi ve taksi dolmuş ücretlerine 1 Aralık 2006 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 15 oranında zam yapıldı. Fiyat ayarlaması ile daha önce 1,50 YTL olan açılış ücreti 1,73 YTL’ye yükseltildi.

İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Semih Kaçanoğlu’nun verdiği bilgiye göre, İstanbul Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği’nin teklifi üzerine yapılan değerlendirmede İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) kararı doğrultusunda taksi ve taksi dolmuş ücretleri, 1 Aralık 2006 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yüzde 15 oranında zamlandı. Buna göre, taksi ücretlerinde daha önce 1,50 YTL olan açılış ücreti 1,73 YTL’ye, 1 YTL olan kilometre başı ücret 1,15 YTL’ye, bekleme ücreti ise 0,20 YTL’den 0,23 YTL’ye yükseltildi.

/ İSTANBUL

30.11.2006


 

Vergi kimlik numarası kalkıyor

Yılbaşından itibaren vergi kimlik numarası tarih olacak. 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren tüm işlemlerde TC vatandaşı gerçek kişiler için vergi kimlik numarası olarak yalnızca TC kimlik numarası kullanılacak.

Maliye Bakanlığı, vergi kimlik numarası almış olan TC vatandaşlarının vergi kimlik numaralarıyla TC kimlik numaraları eşleştirilerek, vergi kimlik numaralarını 11 haneli rakamdan oluşan TC kimlik numarasına dönüştürmüştü. Geçiş sürecinde olası problemlerin önlenmesi amacıyla, 1 Kasım 2006 ile 1 Ocak 2007 tarihleri arasında vergi kimlik numarası veya TC kimlik numarasından herhangi birisiyle işlem yapılabiliyor. Ancak 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren ise tüm işlemlerde TC vatandaşı gerçek kişiler için vergi kimlik numarası olarak yalnızca TC kimlik numarası kullanılacak.

/ ANKARA

30.11.2006


 

KİT çalışanına enflasyon zammı

Devlet memurları ve emeklilerinden sonra KİT çalışanlarına da, yılın ilk 6 ayına ait yüzde 2,32’lik enflasyon farkı ödenmesine ilişkin Yüksek Planlama Kurulu Kararı, dünkü Resmi Gazetede yayınlandı.

Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının, yayınladığı tebliğde yer alan YPK Kararıyla, KİT çalışanlarının mevcut ücretlerinde, 1 Temmuz 2006 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 2,32 oranında artış yapılması hükme bağlandı. Kararda, halen 80 YTL olan ek ödeme tutarının da 82,5 YTL’ye yükseltilmesi öngörüldü.

/ ANKARA

30.11.2006


 

Serbest bölgede yatırım azaldı

Gaziantep Serbest Bölgesi’nde bu yılın 10 ayında 863 bin 74 dolarlık yatırım yapıldı.

Bölgede bu yılın Ocak-Ekim döneminde, 461 bin 278 doları Gaziantep Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş (GASBAŞ) ve 401 bin 796 doları kullanıcı firmalar tarafından olmak üzere toplam 863 bin 74 dolarlık yatırım yapıldı. Gaziantep Serbest Bölgesi’nde kuruluşundan bu yana gerçekleşen yatırımların tutarı 18 milyon 162 bin 719 dolara ulaştı. -

/ GAZİANTEP

30.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004