Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Asgarî ücrete işsizlik freni

İktisatçı Mustafa Sönmez, resmi işsizlik rakamına sayılmayan işsizlerinde eklendiğinde, sayının 5 milyonu bulmasının asgarî ücretin attırılması mücadelesini frenlediğini belirtti.

Bia.net’e yaptığı açıklamada, asgarî ücretin aslında ahlaki ücret olduğunu ve kaynakla değil ülkedeki değerle ilgili olduğunu kaydeden Sönmez, asgarî ücreti, dört kişilik bir ailenin yaşamı idame ettireceği ücret olarak tanımladı. Ücretin kurumlara ait değil toplumsal bir ücret olduğunu vurgulayan Sönmez, asgarî ücretin gösterge niteliğinde bir ücret olduğuna dikkat çekti.

Ücret tespitinin ekonomik değil vicdani ve sınıfların güç dengesine bağlı olduğunu belirten Sönmez şöyle devam etti: “Bunu belirlerlerken çalışan sınıfın gücü varsa ağırlığını koyup gerçekten insani dört kişilik bir ailenin yaşamını idame ettireceği, çağın nimetlerinden yaralanabilecek bir düzeyi talep etmesi gerekir. Devletin de kaldıysa bir sosyal devlet olarak bu talebi değerlendirerek, böyle bir ücret belirlemesi beklenir. Ama ne yazık ki bizim ülkemizde çalışan sınıfın ne böyle bir ağırlığı, örgütlenmesi kaldı, ne de bu vicdani tutumu gösterecek sosyal devlet kaldı. Bunun içinde asgarî ücret tartışılan bir ücret olmaya devam ediyor.”

Yeni Asya / İSTANBUL

02.12.2006


 

“Sefalet ücreti olmasın”

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, yeniden belirlenecek olan asgarî ücretin hiç değilse bu defa sefalet ücreti olmaması gerektiğini söyledi.

Başoğlu yaptığı yazılı açıklamada, “Sayın Başbakan hiç değilse bu sefer, seçim çalışmaları sırasında sık sık değindiği düşük asgarî ücretin, sefalet ücreti olmaması için katkıda bulunmalıdır. 4 kişilik bir ailenin yalnız mutfak harcamalarının 500 milyon lirayı aştığı, fakirlik sınırının 1.5 milyar lirayı bulduğu bir ortamda asgarî ücretin tesbit edildiği gözden ırak tutulmamalıdır. Bu yüzden gerçekçi bir asgari ücretin belirlenmesi zorunluluğu bulunmaktadır.”

Recep GÖREN / ANKARA

02.12.2006


 

İhracatta tarihî rekor kırıldı

Türkiye’nin ihracatı Kasım ayında yüzde 43 artışla 8.6 milyar dolara yükseldi ve aylık bazda rekor kırdı. Yıllık ihracat da 84 milyar dolarla tarihin en yüksek düzeyine çıktı. İhracat Kasım ayında yüzde 43 artışla 8.6 milyar dolara yükseldi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı’nın Konya’da açıkladığı rakamlara göre, ihracat Ocak-Kasım dönemi itibarıyla yüzde 16.6 artışla 77 milyar dolar oldu. 12 aylık ihracat rakamı ise yüzde 15.8 artarak 84 milyar düzeyine çıktı.

Kasım ayında en fazla ihracat gerçekleştiren sektörler, 1 milyar 621 milyon dolar ile taşıt araçları ve yan sanayii olurken, onu 1 milyar 254 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ve 862 milyon dolarla elektrik elektronik sektörleri izledi.

SANAYİ SEKTÖRÜ İHRACATI

66 MİLYAR DOLARI AŞTI

Toplam ihracatın yüzde 84.85’ini gerçekleştiren sanayi sektöründe aylık ihracat yüzde 45.66 artışla 7 milyar 321 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sanayi sektöründe on aylık ihracat 66.4 milyar doları, 12 aylık ihracat ise 72.6 milyar doları geçti. Toplam ihracat içerisinde yüzde 12.88’lik bir paya sahip olan tarım sektörünün ihracatı yüzde 27.61’lik artış gösterdi.

/ KONYA

02.12.2006


 

Yabancı şirket sayısı 14 bini aştı

Türkiye’deki yabancı sermayeli şirket sayısı eylülde 11 bin 306’ya, şube sayısı ise 416’ya ulaştı. Yabancı sermayenin iştirak ettiği 2 bin 486 şirketle birlikte Türkiye’deki yabancı sermayeli şirket sayısı 14 bin 208 olarak gerçekleşti.

Hazine Müsteşarlığı’nın verilerine göre, yılın ilk dokuz aylık döneminde toplam 2 bin 513 yabancı sermayeli firma kuruldu. Bu dönemindeki yabancı sermayeli firmaların 1994’ünü yeni kurulanlar, 471’ini iştirakler, 48’ini ise yabancı şirketlerin şubeleri oluşturdu.

Eylül sonu itibariyle Türkiye’deki yabancı sermayeli firma sayısı 14 bin 208’e ulaştı. Bunların 11 bin 306’sını yabancı sermayenin Türkiye’de kurduğu şirketler, 2 bin 486’sını iştirakler ve 416’sını da yabancı şirketlerin şubelerinin oluşturduğu belirlendi.

/ ANKARA

02.12.2006


 

Vergi iadesi kalkarsa kayıt dışılık artar

Türkiye'de yüksek düzeyde yaşanan kayıtdışılığın kayıt altına alınması için mevcut belge düzeninin gözden geçirilmesinin şart olduğunu ancak vergi iadesinin kaldırılmasının yanlış ve riskli olduğunu belirtti.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odalar Birliği (TÜRMOB) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, ülkede yüksek düzeyde yaşanan kayıtdışılığın kayıt altına alınması için mevcut belge düzeninin gözden geçirilmesinin şart olduğunu ancak vergi iadesinin kaldırılmasının yanlış ve riskli olduğunu belirtti.

Vergi iadesi yerine asgari geçim indirimi getirilmek istendiğini hatırlatan Arıkan, bu düzenlemeyle işverene örtülü vergi avantajı sağlandığını, buna karşılık özellikle yüksek gelir elde edenler başta olmak üzere çalışanların büyük parasal kayıplara uğrayacağına dikkat çekti.

/ İSTANBUL

02.12.2006


 

Tekfen 50 yaşında

Mühendis 3 arkadaş olan Nihat Gökyiğit, Feyyaz Berker ve Necati Akçağlılar tarafından kurulan Tekfen, 50’nci yılını kutladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in de katıldığı gecede konuşan Tekfen kurucu ortağı Nihat Gökyiğit, 3 ortak olarak çok nadir görülen bir başarı elde ettiklerini belirterek,"İnanılması güç olan bu uyumlu ve çok nadir görülen ilişkiye ortaklık değil, kardeşlik demek daha doğru olur” dedi.

Verilen bilgiye göre, bu yıl 1 milyar 250 milyon dolar ciro beklentisi olan Tekfen’in, önümüzdeki 5 yıl içinde bu rakamı 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediği belirtildi.

/ İSTANBUL

02.12.2006


 

Benzine 3 kuruş zam

Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş’nin (TÜPRAŞ) 95 oktan kurşunsuz benzin türlerinin rafineri çıkış fiyatlarında önceki gün yaptığı ayarlamanın ardından, dağıtım firmaları da pompa fiyatlarına ortalama 1-3 YKr’lik zam yaptı.

Yeni ayarlamayla, Ankara ve İzmir’de akaryakıt bayilerinde 95 oktan kurşunsuz benzin fiyatı litrede 2,74’den satılmaya başladı.

/ ANKARA

02.12.2006


 

Petrol fiyatları geriledi

Ham petrolün varil fiyatı 63 doların altına geriledi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) petrol üretimini kısacağına ilişkin kaygıların azalması üzerine, ABD ham petrolünün Ocak ayı varil teslim fiyatı 43 sentlik gerilemeyle, 62,70 dolara indi. Bu arada, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, OPEC üyelerinin, ham petrolün varil fiyatını 50 dolarlar düzeyinde tutma konusunda görüşbirliği içinde olduklarını açıkladı.

/ SİNGAPUR

02.12.2006


 

Akenerji, Akkur Enerji’yi aldı

Türkiye’nin önde gelen özel elektrik üreticilerinden birisi olan Akenerji; hidroelektrik santrallerine yönelik yatırımlarına devam ediyor

Üretim çeşitliliği, yenilebilir ve yerli kaynak kullanma stratejisini hayata geçiren Akenerji, bu yolda önemli bir adım daha attı. Akenerji; Uluabat, Akocak hidroelektrik santrallerini yatırım portföyüne eklerken, son olarak da Adıyaman ve Adana’da hidroelektrik santral kurma iznine sahip Akkur Enerji’yi satın aldı.

Yeni Asya / İSTANBUL

02.12.2006


 

Hazine 3,2 milyar YTL iç borç ödeyecek

Hazine gelecek hafta, Aralık ayının en büyük iç borç ödemesini yapacak.

Hazine 6 Aralık Çarşamba günü 3 milyar 238 milyon doları piyasaya, 8 milyon YTL’si de kamu kurumlarına yapılan satışların geri ödemesi olmak üzere, toplam 3 milyar 246 milyon YTL iç borç ödemesi yerine getirecek. Söz konusu ödemenin 3 milyar 209 milyon YTL’si YTL cinsi, 29 milyon YTL’si de döviz cinsinden olacak.

Hazine bu ay, 5 milyar 226 milyon YTL’si piyasaya olmak üzere, toplam 5 milyar 636 milyon YTL iç borç ödemesi gerçekleştirecek.

/ ANKARA

02.12.2006


 

Karşılıksız çek yüzde 46,6 arttı

Merkez Bankası tarafından bankalara duyurulan toplam karşılıksız çek sayısı, Ekim ayında, bir önceki aya göre yüzde 46,6 artarak 118 bin 531’e çıktı. Merkez Bankası verilerine göre, karşılıksız çek sayısı Eylül ayında 80 bin 833 adet idi.

Merkez Bankası tarafından bankalara duyurulan birikimli karşılıksız çek sayısı Ekim ayında, geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında ise yüzde 5,2 artış göstererek 817 bin 423’den 860 bin 40’a çıktı. Mahkemeler tarafından yapılan bildirimlere göre Merkez Bankası’nca duyurulan yasaklanan çek sayısı da, Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 8,3 artarak 4 bin 328’den 4 bin 687’ye yükseldi.

/ ANKARA

02.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004