Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Bilişim-Teknik

Kısa bir ara

İyi Pazarlar. On gün içinde sistem muhalifi olmayan iki hafif kitap okudum. Biri filmini de gördüğüm ‘Şeytan Prada Giyer’, diğeri ‘Kanlı Kartal’. Hafta içi de Casino Royale’i gördüm. Filmin açılış seansı çok eğlenceliydi (nefsi müdafaa cinayet değildir)! Yanlış anlaşılmasın peş peşe sinemaya giden biri değilim. Sanki ‘48 saat’te Nick Nolte’un, 1964 model üstü açık Cadillac’ına binmişim gibi. Tercihim Bond’un Aston Martin’idir (hanginizin tercihi değil ki). Bu arada bilgisayarımın masaüstüne siyah bir A. Martin indirmiştim. Arkadaşıma, “Bakar mısın şu güzelliğe” diyerek seslendiğimde, o da “Kimmiş, tanıyor muyum?” diye sordu. Vallahi ben de o nezih kişinin, bir Fransız bilim adamı olduğunu söyledim, n'apalım (en çok ‘Martin’ soyadı Fransa’daymış bilginize)! Her neyse, bu güncel bilgileri verdikten sonra gelelim esaslı fikre. Yapmış olduğum tüm aktiviteleri boşuna anlatmadım tabiî. İşte, Türkiye’de sinemanın ilerlemesine katkıda bulunacak orijinal sözler:

Nokia Nseries kısa film yarışması (Zâtım da çoktandır bu işin lojistiğini kafamda canlandırmaya çalışıyordum. Meselâ, güvercin adasında dalarak su altı kısa belgeseli çekmek gibi)! Mobil iletişim ve multimedya bilgisayar teknolojisinde dünya devi, karasularımıza 1999 yılında girmiştir. Firma, mobil iletişimde sunmuş olduğu çözümlerin yanında sosyal sorumluluk ihtiva eden faaliyetlere de öncü olmaktadır. Nseries bilgisayarları DVD kalitesinde çekimler yapan Nokia, bize göre ürününü pazarlama yöntemini çoktan keşfetmiş.

Yarışmanın başvuruları, 20 Ekim–31 Ocak 2007 tarihleri arasında. Dileyen herkese açık. Ödül töreni Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında gerçekleştirilecek.

Değerlendirmelerde ise teknik kaliteden fazla, özgünlük dikkate alınacak. Bu iş için fazla bir bütçe de gerekmiyor açıkçası. Kameralı bir cep telefonu ve dijital kamera kabul ediliyor. Heveslisiyseniz eserinizi, İstiklal Cad. No:146 Beyoğlu 34435’e elden, kuryeyle, taahhütlü postayla ulaştırın. Fazlası da, www.nserieskisafilm.com adresinde.

Fakat öncelikle yönetmene karar vermeniz lâzım. Jüri renk körü değilse, siyahî bir yönetmeni de bu topraklar kaldırır diyeceğim. Benim şartlarıma gelirsek; görüntülerinizde tren kazası olmayacak, yavaşlama olacak! Kimseden Christopher Nolan, falan olmasını beklemiyorum. Sadece rica ediyorum, yakın zamanda evine ödülle dönen ‘İklimler’ gibi (üzerine yazıp çizenlerden bazıları beğenmemiş) durum komedisi çekmeyin. Eleştirmeninize güvenin, böyle acı çekmeyin. Hem bana kalırsa Nuri Bilge’den şanslısınız. On dakikalık bir süreniz var. Zira uzun metrajların sıkıcı olma ihtimali çok yüksektir.

Türüne karar veremeyerek, konu sıkıntısı mı çekiyorsunuz? Filmin belkemiği mi yok?

O halde bütün öcülerimizi bir araya getirin. Gerilim(n) yani. Veya vapurda, sokaklarda insan kalabalıklarını çaktırmadan kameraya alın. Bunları çok minimal dozlarda kullanabilirsiniz. Zaman Tüneli’nin en güzel sahnesi, bilim adamının zaman makinesine oturduğu sahneyse, siz de şimdiye kadar matematik dersini hiç sevmedim temalı filmler çektiyseniz, tekliflerimi dikkate almalısınız.

Eserlerde telif hakkı gerektiren senaryo veya şarkı kullanmak yasak. Teliflerini almış olmanız icap ediyor. Meselâ çalışmanızda müzik olarak ‘Papa don’t preach’i kullandınız. Ruhanî liderliğinize güvenmiyorsanız, karar vermek kadar zor bir karar daha yoktur. Artık kullanıp özür mü dilersiniz, size kalmış. Şimdiden katılımcılara başarılar diliyorum. Ve yine sloganvari bir cümleyle satırlarıma son veriyorum. Gelecek sürprizlerle dolu, geçmişse ulaşılmazdır.

Bir hatırlatma: Geçen hafta Pardus basın bültenini yayınlamıştık. Yazıyı Pardus ekibinden Ali Işıngör yollamıştı. Altında ismim geçince bayağı üzüldüm. Noktasına, virgülüne katkım yok. Yayınlanmasının dışında. Bu hafta Pardus, ‘Corptech kurumsal bilişim teknolojileri fuarı’nda iş dünyasıyla buluştu. İşletim sistemimizle ilgili bilgileri buradan size duyurmaya gayret edeceğim.

Belma UĞUR

03.12.2006


PC’den bağımsız Skype telefonu

VoIP telefon üreticisi RTX’in Skype için yaptığı telefon iletişime yeni boyut getiriyor. VoIP telefon üreticisi RTX kullanıcılara kablo veya bilgisayar bağlantısına gerek duymadan Skype görüşmeleri yapabilecekleri Dualphone 3088’i tanıttı. Kullanıcı, telefonu yönlendirici ile ağa bağlıyor.

Kullanıcılar isteğe bağlı olarak diğer Skype kullanıcılarını veya sabit telefon hatlarını arayabiliyorlar. DUALphone 3088 aynı zamanda renkli ekranlı bir telefon ve 10 saatlik konuşma süresinin yanında 140 saat da bekleme süresi sunuyor. Ürünün fiyatı ise yurtdışında yaklaşık olarak 200 dolar olacak.

03.12.2006


Online video TV’yi unutturuyor

YouTube, MetaCafe, Google, Yahoo ve DailyMotion gibi video paylaşım siteleri, internetten video izlemeyi popüler hale getiriyor, televizyon izleme alışkanlığı azalıyor.

Kullanıcılar milyon dolarlık bütçeli filmler kadar, kendileri gibi kullanıcıların da amatör videoları merak ediyor ve zevkle izliyor. BBC’nin anketine göre, internetten video izleme özellikle 16-24 yaş aralığında çok yaygın; gençlerin yüzde 28’i haftada birkaç kez online video izliyor. Pazar analiz şirketi ICM’in BBC için yaptığı ankete göre, İngilizler’in yüzde 43’ü internetten veya cep telefonundan en az haftada bir kez video izliyor. Ankete katılanlar, TV izlemek yerine internetten video izlemeyi tercih ettiklerini dile getirdi. Katılımcılar internetten video izlemeye daha çok vakit ayırdıklarını belirtiyor; bu TV izlemenin giderek daha da düşeceği şeklinde yorumlanıyor. Ankete katılanların yüzde 23’ü internetten video izlemeye daha çok vakit ayırdığı için TV’ye daha az zaman bıraktığını belirtti.

İnternetten video henüz teknoloji meraklılarının rağbet ettiği bir uygulama. İngiltere’de nüfusun sadece yüzde 9’u düzenli olarak internetten video indiriyor. İngiliz toplumunun yüzde 13’ü ara sıra online video izlerken, yüzde 10’u da en yakın fırsatta izlemeyi düşünüyor. Ancak katılımcıların 3’te 2’si internetten video izlemeyi tercih etmediğini belirtti.

ABD’nin en büyük mobil operatörlerinden Verizon, YouTube sitesinde yayınlanan videoları cep telefonlarına indirilmesi için yeni bir servis başlattı. Verizon, Aralık ayından itibaren bu hizmeti mevcut bir servise entegre edecek. Videolar cep telefonuna MMS olarak gelecek. YouTube ile Verizon arasındaki anlaşma uyarınca, videoların mobil kullanım hakları Verizon’da bulunacak.

03.12.2006


Google Answers kapandı!

Google, ücretli soru-cevap hizmeti “Google Answers”ı kapattı. Merkezi ABD’nin San Francisco şehrinde bulunan şirketten yapılan açıklamada, Nisan 2002’de başlatılan ve 2 ila 200 dolar ücret karşılığında internet kullanıcılarının sorularına uzmanlar tarafından cevap verilen bu hizmetten yararlanmak isteyenlerin, hafta sonuna kadar son sorularını gönderebilecekleri ve cevapların yıl sonuna kadar verileceği belirtildi.

Hizmetin artık amacına ulaşmadığı gerekçesiyle durdurulduğunu açıklayan şirket, hizmet sona erdikten sonra tüm soruların ve cevaplarının “Google Answers” arşivinde ücretsiz olarak kullanıma açılacağını kaydetti.

Google, bu hizmeti karşılığında ödenen ücretin yüzde 25’ini alırken, kalanını soruyu cevaplayan uzmana veriyordu. Soruyu soranın tatmin olmaması durumundaysa şirket, 50 sent hizmet bedeli düştükten sonra ücretin tamamını iade ediyordu.

Google’ın bu hizmeti, rakibi Yahoo’nun ücretsiz soru-cevap hizmetinin başarısına hiçbir zaman ulaşamadı.

03.12.2006


Sony’de telâş

Sony’nin PlayStation 3’ü, Amerika’da 200.000 adet sattı ve satışlar yavaşladı. Sony PlayStation 3’ün, Cell işlemcisinin, PS3 üretimini yavaşlatmasından dolayı Amerika’da ilk parti olarak sadece 400.000 konsol sokan Sony, ilk iki haftada 200.000 konsol sattı ve satışlar diğer konsolların gerisinde kaldı. Firmaların izlediği satış politikaları, konsol savaşlarının akıbetini belirleyecekken, yaklaşan Noel sezonu da, Sony’i telâşlandıran bir başka etken.

Bunun yanı sıra, Reuters haber ajansına konuşan EA’nin CEO’su Larry Probst, Sony’nin 2006 yılı sonuna kadar, Amerika’ya 500.000 - 800.000 arasında PlayStation 3 konsolu sokmasını beklediklerini dile getirmiş.

Sony cephesinde bu vahim telâşın yanında bir de mevki değişiklikleri ile gelen tatlı telâşlar oluştu. SCEA Başkanı Kaz Hirai, görevine Japonya’nın Tokyo şehrinde, Ken Kutaragi’nin yerine SCEI’ın Başkanı olarak devam edecek. Hirai’nin boşalan koltuğunu ise, Jack Tretton devraldı.

03.12.2006


Bilişimde en hızlı Türk şirketleri

Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’da en hızlı büyüyen 500 bilişim şirketi listesinde Türkiye’den 21 şirket yer aldı. İngiltere 91 şirketle birinci oldu.

Dünyanın üç önemli bölgesi Afrika, Avrupa ve Ortadoğu’da, en hızlı büyüyen 500 bilişim-teknoloji şirketi arasında bu yıl 21 Türk şirketi yer aldı. Dünyanın denetim, yönetim danışmanlığı ve kurumsal finansman hizmetleri alanında en önemli hizmet veren kurumlarından biri olan Deloitte tarafından yapılan araştırmada, Türk bilişim teknoloji şirketi “Mobilera”, üç bölgede değerlendirmeye alınan 500 şirket arasında 15’inci sırada yer aldı.

İstanbul’da 2001 yılında kurulan Mobilera, cep telefonu çözümü alanında Türkiye ve yurtdışında yaptığı yatırımlarla geçen yıl yüzde 6764 oranında büyüme sağladı. Diğer bir Türk bilişim teknoloji şirketi VeriPark, yüzde 2730 büyüme hızıyla en fazla büyüyen şirketler sıralamasında 50’nci sırada yer aldı.

İngiltere 91 şirketle ilk 500’e en fazla şirket sokan ülkeler sıralamasında ilk sırada yer alırken, Fransa 84 şirketle ikinci, 58 şirketle Almanya üçüncü oldu.

Listede 21 şirketi bulunan Türkiye, bu alanda Avrupa’da Rusya, Danimarka, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan gibi ülkeleri geride bırakarak dokuzuncu sırada yer aldı. Dünyada geçen yıl bu alanda en hızlı büyüyen şirket sıralamasında, İngiltere’nin kablosuz BT hizmetleri şirketi MX Telekom şirketi ilk sırada yer aldı. Alman Q-Cells AG ikinci, Hollandalı Tom Tom üçüncü oldu. Ödüller, Paris’in tarihî borsa binasında düzenlenen törenle verildi.

Araştırmanın yapıldığı bölgedeki CEO’ların yüzde 87’si şirketlerinin gelecek yıl da büyümesini sürdüreceğine güvenirken, Türk şirketlerinin yöneticileri arasında bu oranın yüzde 93’e çıktığı bildirildi. En hızlı Türk firmalar ve sıralaması ise şöyle:

15 Mobilera, 50 VeriPark, 51 Bizitek, 94 Elit, 109 D-Market, 114 Ergosis, 142 Nexum, 185 Eksim, 193 Treda, 231 Defne, 288 Planet, 294 Bildem, 321 Megatek, 345 Bayer, 347 Compro, 407 Logo, 419 Havelsan, 426 Banksoft, 448 Meteksan, 471 Hitit, 493 Data.

03.12.2006


Vista’nın kurumsal versiyonu satışta

Microsoft’un XP’den bu yana en önemli Windows güncellemesi olan Vista’nın ilk olarak kurumsal versiyonu çıktı. Microsoft-Türkiye’nin kurumsal müşterileri, kurumsal lisanslama kapsamında yeni işletim sistemi Vista’yı temin edebilecek. Windows Vista’nın Türkçe 30 Ocak’ta bireysel versiyonla birlikte hazır olacak. Bireysel kullanıcıya yönelik Vista ise 30 Ocak’ta yayınlanacak.

Microsoft, Windows Vista’yı iki yıl önce çıkaracağını açıklamış, ancak teknik sebeplerden ötürü birçok kez ertelemek zorunda kalmıştı. Bazı gözlemciler Vista’nın kısa zamanda pazardan kabul göreceğini düşünürken, birçok analist Vista’nın yaygınlaşmasının orta vadede mümkün olacağını düşünüyor. Yeni Vista ile birlikte Microsoft, Office uygulamasının yeni versiyonunu da satışa sunuyor. Dünya çapında bilgisayarların yaklaşık yüzde 90’ı Windows işletim sistemiyle çalışıyor.

Murat AKTOPKAK

03.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004