Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Sosyal güvenlikte gecikme zarar verir

Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley, sosyal güvenlik reformunun yürürlüğe girmesindeki gecikmenin, orta vadede ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyerek, sosyo ekonomik şartları kötüleştirebileceği uyarısında bulundu.

Morgan Stanley’nin sosyal güvenlik reformu konusundaki analizinden derlenen bilgiye göre, reformun gecikmesi ya da uygulamaya geçirilememesi, Türkiye’nin mevcut ekonomik potansiyelini olumsuz etkileyecek. Türkiye’nin sürdürülemez bir sosyal güvenlik açığına sahip bulunduğunun vurgulandığı analizde, 1990 yılında, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) temelinde yüzde 0,3 olan sosyal güvenlik finansman açığının, bu yıl, GSYH’nin yüzde 5’ine yükseldiği belirtildi.

Analizde, Türkiye’nin demografik olarak, sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi için halen avantaja sahip olduğu, ancak reformun uygulamasındaki gecikmenin, Türkiye’nin bu avantajını tersine çevirebileceği vurgulandı. Ortalama yaşın 26,5 olduğu ve çalışma çağındaki nüfusun gittikçe artış trendi içinde bulunduğu Türkiye gibi bir ülkenin bu avantajını sürdürülebilir sosyal güvenlik reformu için halen kullanma fırsatına sahip olduğu ifade edildi. Türkiye’deki sosyal güvenlik sisteminde her çalışana düşen emekli sayında gittikçe bir bozulmanın olduğunun belirtildiği analizde, ancak halen Avrupa’nın sahip olmadığı, genç bir nüfus gibi demografik bir avantajı kullanma imkanının bulunduğu kaydedildi. Analizde, Türkiye’nin şuandaki demografik avantajını kullanma konusundaki zamanın kısıtlı olduğu, çünkü nüfus artış hızının yavaşladığı, ortalama yaşam süresinin uzadığı, bu sebeplerle şimdiki genç nüfus avantajının uzun süre korunamayabileceği de vurgulandı. Analizde, norm ve standart birliği sağlayan sosyal güvenlik reformunun, çağdaş Türk toplumu için gerekli olduğu ifade edildi.

TÜRKİYE İLK KEZ POPÜLİST

OLMAYAN BİR ŞANS YAKALADI

Türkiye’nin, uzun yıllardan bu yana ilk kez popülist olmayan bir yaklaşımla sosyal güvenlik reformunu uygulama aşamasına geldiğinin hatırlatıldığı analizde, eski dönemlerdeki, modası geçmiş popülist yaklaşım ve kurumların tersine bu kez çağdaş bir reformun gerçekleştirilme şansının elde edildiği ve bu fırsatın mutlaka değerlendirilmesi gerektiği kaydedildi. Analizde, bu reformun çıkarılamamasının ya da çok gecikmesinin Türkiye’nin ekonomik potansiyeli ve mali sürdürülebilirliğine zarar vereceği, diğer kazanımları da olumsuz etkileyeceği ifade edildi.

/ LONDRA/ANKARA

25.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Vatikan: Papa’nın ziyareti diyalog yolunu açtı

  Bildirme görevi

  Ağar: AKP, kendisini iktidara taşıyanları terk etti

  Atalay: önceliğimiz sorunları çözmek

  2007’de Kıbrıs konusu hareketlenecek

  Gül: Ermeni iddialarıyla mücadele, topyekûn çaba gerektirir

  Dünyanın hoşgörü ve sevgiye ihtiyacı var

  Sosyal güvenlikte gecikme zarar verir

  Okur tepkisinden büyük ceza olmaz

  Bütçe maratonu bitiyor

  Türkiye'nin ilk askerî amaçlı uydusunda ihale yarışı

  Kutan: Milletten korkmayın

  Türkiye şehitlerine yürüdü

  Hollywood’a Osmanlı çarığı

  Doğu’da Sibirya soğukları


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004