Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

‘Güven ortamına zarar vermeyin’

Hazine’nin 2007 yılı finansman programını açıklayan Devlet Bakanı Ali Babacan, “güven ortamına zarar vermeyin” mesajı verdi. 2007’nin kayıp bir yıl olacağı görüşüne katılmadığını kaydeden Babacan, “Hiç kimse demokratik takvimlerden korkmasın. Bir ülkede demokrasi ne kadar iyi işlerse, ekonomi de o kadar işler. Bu tartışmalar uluslar arası yatırımcıları da şaşırtıyor. ‘Neden seçimler bu kadar tartışılıyor’ diye soruyorlar. Güven ortamına zarar vermeye çalışanlar Türkiye’ye zarar veriyor” dedi.

2007’deki yüzde 5’lik büyüme hedefinin ulaşılabilir olduğunu söyleyen Babacan, enflasyonun düşüş trendine devam edeceğini kaydetti.

166.5 MİLYAR YTL BORÇ ÖDENECEK

Bu yıl, 170.8 milyar YTL’lik borç ödendiğini hatırlatan Babacan, 125.9 milyar YTL’lik yeni borçlanmaya gidildiğini söyledi. Babacan, gelecek yıl ise 166.5 milyar YTL’lik borç ödemesi yapılacağını, buna karşılık 122 milyar YTL’lik yeni borçlanmaya gidileceğini belirtti.

Devlet Bakanı Babacan, önümüzdeki yıl ilk kez enflasyona endeksli tahvil ihraç edileceğini açıklarken, 1980’lerin sonunda gündeme gelen gelir ortaklığı senedi seçeneklerinin de düşünüldüğünü söyledi.

KAMU FİNANSMAN DENGESİ

İLK KEZ FAZLA VERECEK

Babacan, cumhuriyet tarihinde ilk kez toplam kamu finansman dengesinin 2006’da fazla vereceğini söyledi. Kamu kesimi borçlanma gereğinin GSMH’ye oranının yüzde -3.1 olarak gerçekleşeceğini kaydeden Babacan, “Kamu kesimi sürekli açık veriyordu; ilk defa bu tersine döndü” dedi.

2006 sonunda faiz dışı fazlanın yüzde 6.5’in üzerinde gerçekleşmesinin beklendiğini ifade eden Babacan, “2006 başında 30.2 milyar YTL öngörmüştük, yıl sonunda nakit bazda faiz dışı fazlanın 38.4 milyar YTL olması bekleniyor” dedi.

/ ANKARA

29.12.2006


 

2007 kayıp yıl olmasın

Yıldırım Sanayici ve İşadamları Derneği (YISİAD) Başkanı Kurban Yolcu 2007’de yapılacak her iki seçimde de istikrarın korunması gerektiğini vurguladı. Kurban Yolcu, 2006 yılını değerlendirerek 2007 yılı beklentileri hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

2006 yılında dış ticaret ve cari işlemler açığındaki büyümenin sürdüğünü ve bunun büyük bir dikkatle izlenmesi gerektiğini ifade eden YISİAD Başkanı Yolcu, “Ekonomiyi sıcak para dengede tutuyor. Ancak Mart ayında başlayan türbülans sıcak paranın kaçışının çok kolay olabileceğini bu sebeple ülkeye yatırım yapan yabancı sermayenin gerekliliğini ortaya çıkardı” diye konuştu. Yolcu istikrar bozulmadığı ve dış piyasalarda anormal değişiklikler olmadığı sürece cari açığın ekonomi açısından tehdit oluşturmadığını ama yinede büyük bir risk unsuru olduğunu da belirterek, “Eğer gerekli tedbirler alınmazsa cari açık bir krizin başlangıcı olabilir. Ekonomideki istikrarın mutlaka sağlanması gereklidir. Ayrıca söz konusu açığı kapatacak tedbirlere yönelmek gerekir” dedi.

Kurban Yolcu, büyümedeki yavaşlamanın tüketim harcamalarındaki yavaşlamadan kaynaklandığını söyledi.

2007 yılında Türkiye’nin önünde iki önemli seçim olduğuna da değinen Kurban Yolcu ayrıca şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler, siyasi istikrarın devamını sağlayacak şekilde sonuçlanmalıdır. Bu konuda, Hükümet’in ve Meclis’teki diğer partilerin gerekli özeni gösterecekleri beklentisindeyiz. Türkiye’nin her iki seçim sürecini de başarılı bir şekilde tamamlaması, Türk ekonomisinin performansına önemli katkı sağlayacaktır.

Hüseyin HİÇDURMAZ / BURSA

29.12.2006


 

Kurbanlık satışında pazar-market rekabeti

Kurban Bayramı öncesi büyük kentlerde kurulan hayvan pazarlarıyla çeşitli kampanyalar düzenleyen hiper market zincirleri arasında satış rekabeti yaşanıyor.

Bu arada büyük marketlerin şehirliler için Kurban etini paketleyerek eve kadar teslim gibi, cazip imkânlar sunması sebebiyle, gelecek dönemde hayvan pazarlarının ortadan kalkabileceği iddia edildi. Kurban Bayramı öncesi kurban satışı ve kesimi konularında getirilen düzenlemelerin hiper marketlerin yaptığı kampanyalara ilgiyi artırdığı belirtildi.

Hayvan pazarında satış yapan satıcılar ise, büyük marketlerin kredi kartına taksit uygulaması sebebiyle talebi çektiğini söyledi.

Talep büyükbaş hayvanlara

İzmir Kasaplar Odası Başkanı Aydın Mestanlı ise bu yıl hayvan pazarlarında özellikle büyükbaş havyan piyasasının çok hareketli olduğunu belirtti. ‘’İzmir’deki hayvan pazarlarına getirilen büyükbaş hayvanların yüzde 90’ı satıldı’’ diye konuşan Mestanlı, tüketicilerin sığır etinin daha verimli olması sebebiyle büyükbaşı tercih ettiğini savundu.

/ İZMİR

29.12.2006


 

İkinci el otoya bayram da yaramadı

Kurban Bayramı ve yılbaşı tatillerinin birleşmesine rağmen, geçmiş yılların aksine ikinci el otomobil satışlarının durma noktasına geldiği bildirildi.

Bursa İkinci El Oto Galericileri Çarşısı (Oto-Koop) Başkanı Rasim Hazar, yaklaşan Kurban Bayramı ve yılbaşı tatilleri sebebiyle hareketlilik bekledikleri dönemde, inanılmaz bir durgunlukla karşılaştıklarını söyledi. Uzun yıllardır böyle bir bayram öncesi yaşamadıklarını ifade eden Hazar, şunları kaydetti:

‘’Geçmişte bayram tatilleri öncesinde, kendi bindiğimiz araçları bile satıyorduk, ama bu bayramda kelimenin tam anlamıyla durduk, hiç satış yok. Yaprak kımıldamıyor. Yılbaşı ve Kurban Bayramı birleşince ‘Satarız’ diye çok sayıda otomobil aldık. Hepsi elimizde kaldı. Kendi galerime 20 tane otomobil aldım, hepsi duruyor. 1-2 ay öncesine göre fiyatları yüzde 20 aşağıya çektik, o da çare olmadı.’’

Oto-Koop’ta bulunan 240 galerinin giderlerini dahi karşılayamayacak duruma geldiğini, hazırdan yediklerini dile getiren Hazar, ‘’Galericiler karnını doyurmak için sabah simitçiyi, öğle seyyar balıkçıyı bekliyor’’ dedi.

/ BURSA

29.12.2006


 

Çarşılarda bayram hareketliliği var

Bayram ve yılbaşının aynı döneme rastlaması çarşı ve pazarlardaki hareketliliği de arttırdı.

Özellikle sebze ve meyve satışının yapıldığı pazar yerlerinde yoğunluk görülürken havaların soğuk gitmesinin satışları etkilediği gözleniyor. Bazı vatandaşlar sebze-meyve fiyatların geçen haftalara göre zamlandığını iddia ederken, pazarcı esnafı fiyatların bayram sebebiyle değil olumsuz hava şartları sebebiyle zamlandığını savundu.

29.12.2006


 

Açlık sınırı 615 YTL’ye çıktı

Türk-İş, Aralık ayında açlık sınırının 615, yoksulluk sınırının 2 bin 4 YTL’ye yükseldiğini bildirdi.

Türk-İş Araştırma Merkezi’nce yapılan araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için aylık zorunlu gıda harcaması tutarı, bu ay bir önceki aya göre 1.65 oranında arttı. Gıda harcaması tutarında son 12 ay itibariyle artış oranı ise yüzde 13.31 olurken, yıllık ortalama artış ise yüzde 9. 23 oranında belirlendi. Araştırmaya göre, son bir yılda açlık sınırı tutarındaki artış 72.28 YTL, yoksulluk sınırı tutarındaki artış ise 235.45 YTL oldu.

Düşük asgarî ücret yoksulluğu arttırdı

Araştırmada, 2007 yılının ilk yarısı için asgarî ücretin net 403.03 YTL olarak belirlendiği belirtilerek, bu rakamın TÜİK’in 2006 yılı Aralık ayı hesaplamalarında net 589.84 YTL, Türk-İş’in hesaplamalarında ise 599.54 YTL olduğu kaydedildi. Düşük belirlenen asgarî ücretin gelir dağılımını bozduğu ve yoksulluğu arttırdığı ifade edilen açıklamada, ‘’Gelir dağılımında adaletsizlik oluşturan şartlar iyileştirilmedikçe, bu dengesiz dağılımın sonucu olan yoksullukla mücadelede başarı sağlanması mümkün olmamaktadır’’ denildi.

/ ANKARA

29.12.2006


 

İhracat 84,3 milyar dolar

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 1 Ocak-26 Aralık döneminde ihracatın 2005 yılının aynı dönemine göre yüzde 17,1 seviyesinde artarak 84,3 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Düzenlediği basın toplantısında 3 yıllık (2007-2009) “İhracat Stratejik Planı”nı açıklayan Bakan Tüzmen, geriye dönük 12 aylık ihracatın 85 milyar doların üzerinde olduğunu söyledi.

Planın genel amacının “sürdürülebilir ihracat artışı sağlayacak rekabetçi yapıyı geliştirmek” olarak belirlendiğini ifade eden Tüzmen, şöyle devam etti: “Bu bağlamda ihracatımızın ithalata bağımlılığını azaltmayı, ihracata ilişkin üretim süreçlerinde rekabet gücüne sekte vuran maliyet kaynaklı sorunların giderilmesini ve katma değeri yüksek ürünler üretimine geçiş için Ar-Ge, inovasyon, bilişim alt yapısının güçlendirilmesi, KOBİ’lerin desteklenmesi, makro ekonomik politikalarda ihracatın yeri ve var olan yetişmiş insan gücü potansiyelimizin geliştirilmesi konularını 2007-2009 yıllarını kapsayacak olan İhracat Stratejik Planı kapsamında ele aldık ve bu yönde projeler geliştirilmesini hedefliyoruz. Bu sayede plan döneminin sonunda 125 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmakla kalmayıp dünya ihracatından aldığımız payı da yüzde 1,2 seviyesine çıkarmayı öngörüyoruz.”

/ ANKARA

29.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004