Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Arafat’ta vakfe heyecanı

Hac vazifesini yerine getirmek için kutsal topraklarda bulunan hacı adayları, Arafat’a çıkmak için Mekke’den ayrıldı. Mekke’de konaklayan hacı adayları, Harem-i Şerif’te dün sabah namazını kıldıktan sonra, otobüslerle ve yaya olarak Arafat’a hareket etti.

Mina’ya çıkan yaya yolunu tamamen kapatan yüz binlerce ihramlı hacı adayı, Arefe gününü (bugünü) Arafat’ta geçirecek. Hacı adayları, öğle ve ikindi namazını burada birleştirerek kılacak. Arafat’ta vakfeye duracak olan hacı adayları, güneş battıktan sonra Müzdelife’ye geçecek, akşam ve yatsı namazlarını burada cemaat halinde kılacak.

Hacı adayları, Müzdelife’de de vakfeye durup, sabah namazını kıldıktan sonra, güneş doğmadan Müzdelife’den Mina’ya gidecek. Mina’da çadırlara yerleşecek olan hacı adayları, şeytan taşlayıp, kurban kestikten sonra ihramdan çıkacak. Hacı adayları, daha sonra Harem-i Şerif’i tavaf edecek, bu tavafla haccın ikinci farzını da yerine getirip, hacı olacak.

BARDAKOĞLU TÜRK HACILARLA BİRLİKTE

Türk hacı adayları, Arafat’a, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın temin ettiği otobüslerle kendileri için özel olarak tahsis edilmiş 9. yolu kullanarak ulaşacak. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu da Arafat’ta Türk hacı adaylarıyla birlikte olacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı, daha önceki yıllarda oluşan izdihamları göz önüne alarak, hacı adaylarını, belirlenecek zamanda kafileler halinde şeytan taşlama alanına götürecek. Teşrik tekbirleri yarın başlıyor 23 vaktin farz namazlarından sonra getirilen teşrik tekbirleri, yarın sabah namazıyla birlikte başlayıp, Kurban Bayramının dördüncü günü ikindi namazına kadar (ikindi dahil) devam edecek. Teşrik tekbiri şöyle: “Allahü ekber, Allahü ekber; Lâ ilâhe illallahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillâhi’l-hamd.” Teşrik tekbirleri âlimlere göre her mükellefe vacip.

Ahmet GÖNÜLLÜ / MEKKE

29.12.2006


 

KAMUSAL ALAN

Doğan, “864 rakımlı tepeye ninja kılıklı insanların oturup yerleşmesi mi demokrasiye yakışıyor?” diye sordu. Cumhurbaşkanı Sezer’in Kazakistan’daki Yesevî Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığına tayin ettiği Doğan, bu üniversiteye artık “türbanlı öğrenci kabul edilmediğini” söylerken, “Çünkü orası bir kamusal alan. Kampüsler Kazakistan’da olsa da, YÖK’e direkt bağlı olmasa da, temelde Türkiye’den yönetiliyor. Buradan yönetilen her kurum Türkiye Cumhuriyetinin kanunlarına bağlı olmalı” dedi.

KİMİN HADDİNE!

Aktüel’de yayınlanan röportajında Doğan, 1. Ordu Komutanlığından emekli olurken yaptığı konuşmanın Ertuğrul Özkök tarafından eleştirilmesini yorumlarken, “Ordu komutanlığı yapmışım, ideolojimi sorgulamak kimin haddine? TSK’da belli bir rütbeye gelmişsem, ideolojime laf söylemek bir bakıma orduya laf söylemektir” diye konuştu, ama ordudan ses çıkmadığından yakındı. Hilmi Özkök’ü de eleştiren Doğan, darbe konusunda ise “Sanmayın ki Batı, ABD darbe olursa Türkiye’yi dışlar” iddiasında bulundu.

29.12.2006


 

Cezayir Risâle-i Nur okuyor

Cezayir’de Risâle-i Nur Külliyatına olan ilgi her geçen gün daha da artıyor. Üniversitede uzman eğitmen olan Ebu’l-Kasım Sidî Yusuf, Risâle-i Nur talebelerini hem öğrencilerine, hem çevresine örnek gösterdiğini söylüyor.

DEVAMI LAHİKA SAYFASINDA

A. Kadir KAVUN

29.12.2006


 

İşçi memur ayrımına hayır

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Anayasa Mahkeme-sinin Sosyal Güvenlik Reformunu memurlar lehine iptal etmesiyle ilgili olarak, “Kamu çalışanlarının bu yasayla ilgili konumlarını önümüzdeki süreçte ortaya koyacağız, ama işçi memur ayrımı gibi hiç benimsemediğimiz, çalışanlarımız arasında ayrımcılığa yol açacak bir anlayışı kabul etmiyoruz” dedi.

29.12.2006


 

2007 kayıp yıl olmasın

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, ‘’2007’nin kayıp bir yıl olmasın. Çünkü önümüzdeki yılın kaybolacağına dair fazlaca işaretler var’’ dedi.

Kudatgobilik, TİSK’in Park Fora Restaurant’ta düzenlediği yemekte 2006 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu, 2007’ye ilişkin beklentilerini açıkladı.

Türkiye’nin sahip olduğu genç nüfusun önemini de vurgulayan Kudatgobilik, genç nüfusumuz eğitilmesi ve istihdam edilmesi halinde inanılmaz bir güç kazanılabileceğini, aksi halde ‘’sosyal bir bombayla’’ karşı karşıya kalına bileceğini belirtti.

AKP iktidarında geçen 4 yıllık sürede, makro ekonomik düzelmeler olduğunu anlatan Kudatgobilik, Kemal Derviş döneminde başlayan politikalarda 4 yıl boyunca işlerin iyi yürütüldüğünü dile getirdi. Bu süre içerisinde ekonomide çok ciddî büyümeler yakalandığını, büyümenin 5. yılda da devam etmesinin beklendiğini söyleyen Kudatgobilik, AB ülkeleri içerisinde 5 yıldır büyümeye devam eden tek ülkenin Türkiye olduğunu kaydetti.

Türkiye’de 2007’de bir dizi gelişmenin olacağına işaret eden Kudatgobilik, şöyle konuştu: ‘’2007 kayıp bir yıl olmasın. Çünkü önümüzdeki yılın kaybolacağına dair fazlaca işaretler var. Bunlar; Cumhurbaşkanlığı seçimi, genel seçim, AB sürecindeki gelişmeler, dünya konjonktüründeki zorluklar... Türkiye’nin zaman kaybetmeye tahammülü yok. Türkiye, durmadan ilerlemeli ve istihdam yaratmalıdır. ’’2007’nin pozitif bir yıl olması için ellerinden geleni yapacaklarını vurgulayan Kudatgobilik, ‘’Önümüzdeki yıl gri bir yıl, kayıp bir yıl olabilir, Türkiye’nin kayba tahammülü yoktur’’ dedi.

Türkiye’yi çok hızlı koşacak bir atlete benzeten Kudatgobilik, ‘’Öyle bir dönemeçteyiz ki, ülke hareketini kaybetmesin diyoruz’’ görüşünü dile getirdi.

Kudatgobilik, bir siyasî taraf olmadıklarını belirterek, kendilerinin ülkenin sanayisinin, sosyal güvenlik sisteminin ve istihdamının konuşulmasını istediklerini kaydetti.

’’SOSYAL GÜVENLİK REFORMU’’

Tuğrul Kudatgobilik, ‘’Sosyal Güvenlik Reformu’’nun bütünüyle faydalı olacağına inandıklarını ve desteklediklerini söyledi.

Anayasa Mahkemesi’nin ‘’tek çatı’’ prensibine aykırı bir karar vermediğini, sadece kamu görevlilerine ayrı statüde bakılması yönünde görüş belirttiğini dile getiren Kudatgobilik, bundan sonra yapılması gerekenin kamu görevlilerinin ‘’tek çatı’’ sistemine monte edilip edilemeyeceğine bakılması olduğunu ifade etti. Reformdan vazgeçilmesini, reformun kadük olmasını istemediklerini belirten Kudatgobilik, reform konusunda geç kalınmasının bedelinin çok pahalıya ödenebileceği uyarısında bulundu.

Sosyal Güvenlik Kurumunun özerkliğinin önemine işaret eden Kudatgobilik, ‘’Özerklik olmazsa bu kurum gene batar. Bu 50 senelik kurum bir daha kayaya çarpmamalı, batmamalıdır’’ diye konuştu.

AB MÜZAKERELERİ

Kudatgobilik, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği sürecinde 8 konu başlığında müzakerelerin askıya alınmasının büyük haksızlık olduğunu söyledi.

AB’ye üyelik yolunda Türkiye’nin büyük bir ilerleme kaydettiğini anlatan Kudatgobilik, Türkiye’nin, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tezgâhladığı bir oyunun içinde kaldığını kaydetti. Kudatgobilik, bu konuda TİSK olarak makro hedeflerinden vazgeçmediklerini vurgulayarak, ‘’Bir tek olaya bakarak ‘küstük, yerimizde kalacağız’ diyemeyiz. Bu haksızlığı yüzlerine vuruyoruz, vurmaya devam edeceğiz’’ dedi.

/ ANKARA

29.12.2006


 

Bakan Çelik’in tazminat talebine red

Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in, Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan “Eğitimde al gülüm ver gülüm” başlıklı haberde “kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu” iddiasıyla, CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı ve gazete hakkında açtığı tazminat dâvâsı reddedildi.

29.12.2006


 

Yaşar Öz sınırdışı edildi

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, çıkan silâhlı çatışmada iki kişinin öldüğü Grand Ruby Casinosunun işletmecisi Yaşar Öz’ün sınırdışı edildiğini bildirdi.

29.12.2006


 

Kar geçit vermiyor

Yurtta kar yağışı hayatı olumsuz etkilemeyi sürdürüyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da etkili olan kar yağışı sebebiyle bazı anayollar da kapandı.

29.12.2006


 

Karayolları bayrama hazır

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, Kurban Bayramı tatili süresince kara yollarında bir dizi önlemler alındığını, bu kapsamda kara yollarındaki trafik işaretlemelerinin titizlikle kontrol edildiğini, yol kenarlarında kullanılan reflektif malzeme ve kenar dikmelerindeki eksikliklerin tamamlanıp, temizlendiğini ve yol yapım ve bakım çalışması yapılan bütün güzergahlarda trafik işaretlerinin gözden geçirildiğini kaydetti.

Turhan, Karayolları Genel Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda yaptığı basın toplantısında, Genel Müdürlüğün yol bakım ve onarım, kar ve buzla mücadelesi ile Kurban Bayramı süresince alınacak tedbirlere yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Turhan, Kurban Bayramı tatili nedeniyle yoğun araç trafiği taşıyacak şehirler arası yollarda vatandaşların daha rahat ve güvenli yolculuk yapmasını sağlamak ve trafik kazalarını asgari seviyeye indirmek amacıyla genel önlemlere ilave olarak ek önlemler alındığını kaydetti.

Kara yollarında trafik işaretlemelerinin titizlikle kontrol edildiğini, yol kenarlarında kullanılan reflektif malzeme ve kenar dikmelerindeki eksikliklerin tamamlandığını ve temizlendiğini ifade eden Turhan, yol yapım ve bakım çalışması yapılan bütün güzergahlarda trafik işaretlerinin gözden geçirildiğini söyledi.

/ ANKARA

29.12.2006


 

Kur sıkıntısı devam ediyor

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, şu andaki kur seviyesinin; hem ithalat baskısı oluşturması hem de ihracattaki verimliliği, kâr marjlarını azaltması dolayısıyla biraz sıkıntı doğurduğunu belirtirken, ‘’Ama biz teslim olmuyoruz, diyoruz ki madem şartlar böyle, ona uygun şekilde ihracatımızı arttırmaya çalışırız’’ şeklinde konuştu.

Tüzmen, 3 yıllık İhracat Strateji Planının tanıtım toplantısının ardından, gazetecilerin döviz kurları ile ilgili sorularını cevapladı.

‘’Döviz kurunun bu kadar yüksek olmasından memnun olmam mümkün değil’’ diyen Tüzmen, 3 senedir aynı şeyi söylediğini, TL’deki her yüzde 10’luk değer artışının, ithalata ekstra 5 milyar dolar bir fatura oluşturduğunu ve yüzde 40’lık bir değer artışının söz konusu olduğunu söyledi.

Bakan Tüzmen, çok ciddi bir ithalat baskısı olduğunu ve bunun da bu kurla çok normal olduğunu kaydetti. Tüzmen, önemli olanın bakış açısı olduğunu vurgularken, şöyle devam etti: ‘’Bizim bakış açımızda, eğer Türkiye İhracata Dayalı Kalkınma Modelini benimsedi ise onun gereğini yapmalı. İhracata Dayalı Kalkınma Modelinde kurda bir araçtır amaç değildir, ama bir araçtır, iyi kullanılmalı... Ekonomi dört dörtlük bir hale geldikten sonra o zaman para biriminin bu kadar değerli olması bizi rahatsız etmez, çok fazla gurur duyarız. Ama şu anda hem ithalat baskısı oluşturması hem de ihracattaki verimliliği, kâr marjlarını azaltması dolayısıyla biraz sıkıntı oluşturuyor. Ama biz teslim olmuyoruz, diyoruz ki madem şartlar böyle, ona uygun şekilde ihracatımızı arttırmaya çalışırız.

/ ANKARA

29.12.2006


 

Filistinliler oyuna gelmemeli

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, Filistin’de artık “kardeşi kardeşe kırdırma” oyunu oynandığına dikkat çekerek, Filistinlilerin bu oyuna gelmemeleri gerektiğini söyledi.

Filistin Büyükelçilik Müsteşarı İbrahim Tamimi, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu’nu, Sendika Genel Merkezi’nde ziyaret etti. Başoğlu, ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, İsrail, başta ABD olmak üzere bazı devletlerin seçimi kazanan ve şu an iktidarda olan HAMAS’a karşı yürüttüğü ekonomik ambargoyu gevşetmeden uygulamaya devam ettiklerini belirterek, Başbakan Haniye’nin, Arap ülkelerine yaptığı gezi sırasında toplanan 30 milyon doların, İsrail tarafından Filistin’e sokulmadığını, paranın Mısır’a gönderildiğini söyledi.

Filistin’de iki siyasî parti arasındaki çekişmenin önce karşılıklı suçlamalara, sonra silahlı mücadeleye dönüştürüldüğünü vurgulayan Başoğlu, “Filistin’de ‘kardeşi kardeşe kırdırma’ politikası uygulanmaya başlanmıştır. Filistinlilerin bir yandan bağımsızlık ve kurtuluş mücadelesi yürütürken, öbür yandan bazı tahriklerle birbirlerine düşürülmeleri, dâvâya olumlu katkı sağlamaz. Bu nedenle Filistinliler bu oyunu fark etmeli, eskiden olduğu gibi birlikte hareket etmelidirler” diye konuştu.

Ahmet TERZİ

29.12.2006


 

İzmir ‘marka kent’ olacak

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “yeni dönemdeki yol haritamızı, İzmir’i marka şehir haline getirme amacı temelinde şekillendirdik’’ dedi.

İZTO’nun aylık olağan Meclis toplantısında konuşan Demirtaş, 2006’nın beklentilerin tam olarak karşılanamadığı bir yıl olarak geçtiğini, 2007 yılının çeşitli endişelere sebep olsa da “paniğe kapılmaya gerek olmadığını’’ söyledi.Demirtaş, “Yol haritamızı, İzmir’i marka kent haline getirme amacı temelinde şekillendirdik. Geçen sene İzmir’in EXPO adaylığı konusunu öne çıkarmıştık ve bunda başarılı adımlar attık’’ dedi. Demirtaş, yeni yılda oda hizmet binası ve sosyal hayat merkezi projelerini hayata geçireceklerini belirtti.

/ İZMİR

29.12.2006


 

Bu meclis cumhurbaşkanını seçer

TBMM Başkanı Bülent Arınç, eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun sözleri hakkında araştırma yapmaya gerek olmadığını belirterek, ‘’Bu düşüncelerin, çok yanlış, hukuka, anayasal hukuka ve Meclis İçtüzüğüne çok aykırı olduğunu söylemek istiyorum. Böyle bir ekstrem düşünce, nasıl olur da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yapmış bir insanın kaleminden çıkar? Doğrusu merak ediyorum. Şaşkınlığım halen de geçmiş değil’’ dedi.

Arınç, NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün’ün, gündemdeki konulara ilişkin sorularını cevapladı.

Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun, Meclisin cumhurbaşkanı seçmesi için 367 milletvekiliyle toplanması gerektiği yönündeki iddialarıyla ilgili soruyu, Arınç, şöyle cevapladı: ‘’Biz Meclis çalışmalarıyla ilgili olarak elimizdeki dokümanı her zaman kullanırız. Geçmişte nasıl uygulamalar yapıldı, tutanaklara bakarız. Kanunlar çıkarken hangi madde üzerinde ne konuşulmuş, sorulara sayın bakan ne cevap vermiş, o cevap üzerine uygulama nasıl yapılmış, tezkereler nasıl gelmiş geçmiş, RTÜK ve Sayıştay seçimleri nasıl yapılmış, cumhurbaşkanı seçimi nasıl yapılmış? Bunların hepsi elimizin altındadır. Bunlar gizli de değildir. Bunlar internet aracılığıyla Meclisin sitelerinden izlenebilir.’’

Sabih Kanadoğlu’nun sözleri üzerine özel bir inceleme ve araştırma yaptırmadığını belirten Arınç, ‘’Elimizin altında olan bir şey için herhangi bir kimseden bir şey istememiz mümkün değil. Sayın Kanadoğlu’nun sözleri hakkında araştırma yapmaya gerek yok’’ dedi.

“..ARGÜMAN BULMAK ZORUNDA HİSSEDİYOR’’

Kanadoğlu’nun 26 Aralık tarihli yazısını incelediğinde, yazıyı yazmasının amacını, ön satırlarda fazlasıyla söylediğini belirten Arınç, şöyle konuştu: ‘’Sayın Kanadoğlu’na göre, bu meclis cumhurbaşkanı seçmemelidir. Ve bu cumhurbaşkanı, kesinlikle AKP içinden, hele Sayın Başbakan olmamalıdır.

Böyle bir kabulle yola çıktığı için buna argüman bulmak zorunda hissediyor kendisini. Hiç akla gelmeyecek bir iddiayla ortaya çıkıyor.

Eğer bu iddiayı ortaya atan siz ya da bir başkası olsaydı kimse üzerinde durmaz, hatta bununla ilgili program bile yapmaz, bu konuyu bir başkasına sorma ihtiyacı bile duymazdık.

Bu meclisin cumhurbaşkanı seçemeyeceği konusunda bugüne kadar çok gayret sarf edenler oldu. ‘Kamusal alanda başörtüsü olur mu’ dediler, artık o tükendi. ‘Bu Meclis yaşlandı, meşruiyeti tartışmalı’ dediler, o da bitti. ‘Başörtülü eşle bu iş olmaz’ dediler, en sonunda pek çok itiraflarla ‘Biz eşin başörtüsüyle değil, kafaların içiyle meşgulüz’ demeye başladılar. Argümanlar tek tek tükeniyor. Şimdi yeni şeyler bulmak lazım. Yeni iddialar ortaya atmak lazım... Bu iddialardan bir tanesi de Kanadoğlu’nun yazdığı yazılar oldu.’’

‘’CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ ÇOK AÇIK’’

Cumhurbaşkanı seçiminin de çok açık olduğunu belirten Arınç, ‘’İki kere iki dört. Buna beş, altı diyenler çok yanlış yaparlar. Hele hele bazı anayasa hukukçularının, kimi siyasetçilerin, bu işin üzerine kendilerini atmalarına da gerek yok. Sonunda herkesin gülmesine yol açarlar’’ diye konuştu. Arınç, cumhurbaşkanı seçiminde Meclisin işleyişini şöyle anlattı:

‘’Meclisin toplanarak çalışmaya başlayabilmesi için Anayasanın 96. maddesi, üçte biri, yani 184 kişinin mevcudiyetini şart koşmuş. Ben başkanlık yapıyorum; baktım içerde kalabalık var, yoklama yapmadan toplantıya başlayabilirim. Baktım, az insan var veya birisi toplantı yeter sayısı istedi, yoklama yaparım. 184’ü bulduğum zaman toplantıyı açarım. Ne yaparsanız yapın, 184’ten başka toplantı yeter sayısını gösteren Anayasa hükmü yok. Bir karar alacaksınız, ‘kanun çıkaracaksınız’ demiyorum kafalar karışmasın.

Diyelim ki Cumhurbaşkanı seçimine başlayacağız, bakacağım 184 kişi varsa toplantıyı açacağım. Oylama gizli oy suretiyle yapılacak zaten. Anayasanın 102. maddesi de cumhurbaşkanının nasıl seçileceğini öngörmüş. İlk turda 367 oyu öngörmüş, nitelikli çoğunluk. Son iki turda da 276’yı öngörmüş, o da nitelikli çoğunluk. 184’le toplantıyı açacağım ama belki içeride 503 kişi var. Benim için önemli olan, 184 kişiyle toplantıyı açabilmek. Oylamaları yapacağım, 367’nin altında çıkarsa tekrarlayacağım, sonra 276’da karar kılacağım. 20 gün içinde yapacağım, 4 turda 276’yı bulamazsam zaten sonucu belli, Meclis seçime gidecek. Bugüne kadar böyle oldu, bugüne kadar böyle bir iddiayı kimse ileri sürmedi.’’

CHP’NİN OYLAMAYA KATILMAMASI

Arınç, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın ‘’Başbakan aday olursa oylamaya katılmayacağız’’ sözlerinin hatırlatılması üzerine, ‘’184’le başlayacağız, iki defa 367’yi arayacağız, iki defa da 276 arayacağız. Kimse o kişi, cumhurbaşkanı seçilecek, ilân edilecek ve görevine başlayacak. Bu iş de bitecek’’ dedi.

İşin sorumluluğunun kendisinde olduğunu vurgulayan Arınç, Meclisin, cumhurbaşkanını seçmek için 16 Nisanı beklediğini söyledi. Arınç, ‘’Önce adaylar, sonra seçim. Bunda hiçbir tartışma yok’’ diye konuştu.

Arınç, yazılanların, çizilenlerin, ‘’16 Nisana kadar daha başka şeylerin de konuşulacağının’’ belirtisi olduğunu ifade ederek, Kanadoğlu’nun görüşünün, hukukî hiçbir değeri olmadığını savundu.

Bugüne kadar bu konunun hiç iddia edilmediğine dikkati çeken Arınç, ‘’Böyle bir seçim yapıldığı takdirde Anayasa Mahkemesine gitmek ve bunu iptal ettirmek de mümkün değildir. Zorlamalarla bu işi çıkmaza sokmak isteyenleri biraz insafa, biraz akla, biraz hukuk mantığına dâvet ediyorum’’ dedi.

/ ANKARA

29.12.2006


 

Cumhurbaşkanını halk seçsin

HÜRPARTİ Genel Başkanı Yaşar Okuyan, ‘’Tartışmaları bitirecek en iyi yol cumhurbaşkanını halkın seçmesidir’’ dedi.

Okuyan, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaştıkça gerilimi arttığını, 2007 yılının ekonomik, siyasî ve dış politika açısından kayıp yıl olması endişelerinin arttığını kaydetti.

Bu tartışmaları bitirecek en iyi yolun Cumhurbaşkanını halkın seçmesi olduğunu belirten Okuyan, iktidarın Anavatan Partisi ile işbirliği yaparak Anayasa’da bu yönde bir değişiklik yapması gerektiğini savundu.

/ ANKARA

29.12.2006


 

Ali Coşkun: Çok iş yaptık, kıskanıldık

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu’nda (ESDK), 2 senede çok şey kırdıklarını belirterek, “Ama arkadaşlar bir şeyi itiraf edeyim. Kıskanıldı. Kimin tarafından? Bazı dernek statüsünde olanlar Başbakan’a gittiler, geldiler, (Efendim bizde devamlı temsilci istiyoruz.) Olmaz dedik’’ dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirdiği, 2006 yılı 2. “ASO Meslek Komiteleri Toplantısı’’nın açılışında bir konuşma yaptı. Bürokratlar olmadan hizmetin olmayacağına işaret eden Coşkun, bu konunun yanlış anlaşıldığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da buna ilişkin sözlerinin, kamuoyunda yanlış anlaşıldığını söyledi. Coşkun, “Biz bürokratik engellere karşıyız’’ dedi. Hükümet kurulduğu zaman, Başbakan Erdoğan’ın önemli bir karar verileceği zaman sorunları derdi çekenlerle çözülmesi yönünde karar verdiğini anlatan Coşkun, bu teklifi arkadaşları ile beraber kendilerinin götürdüğünü bildirdi. Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Benim koordinatörlüğümde, Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu (ESDK) kuruldu. Bu kurulun üyeleri beş icracı bakan, bürokrat arkadaşlarım ve konuya göre diğer bakanlar ve bürokratlarda davet ediliyordu.

Beş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanlığı’nda temsilci ve sektör temsilcileri. Emin olun 2 senede çok şeyi kırdık. Çünkü orada karar veriyorduk ve uyguluyorduk. Hangi bakanlığı ilgilendiriyorsa o bakanlığın ev sahipliğinde toplanıyorduk.

/ ANKARA

29.12.2006


 

Kasap adayları ter döktü

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kasap adayları, Yenimahalle Belediyesince düzenlenen Kurban Kesme Sınavı’nda (KKS) ter döktü.

Yenimahalle Belediyesi İlkadım Düğün Salonu’nda “Bayramlar Sevinç Günü, Kedere Dönüşmesin’’ sloganıyla gerçekleştirilen sınava dakikalar öncesinden gelen kasap adayları, uçları yeni açılmış kalemlerini önceden hazır ederek heyecanla sınavı beklemeye başladı.

Kimi heyecanlı, kimi ise kendinden emin görünen adaylara ilk moral, 10 gündür kurs aldıkları Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Fazlı Yalçındağ’dan geldi. Salona, daha önce kesilerek hazırlanmış bir koyunu poşetle sarılı olarak getiren Yalçındağ, kasap adaylarına, ‘’Bunu taşıma yöntemi de önemli. Kolundan tutup elinizi de beline yerleştirirseniz çok iyi olur. Yoksa kurban bel fıtığı olur’’ diye espri yaptı.

Sınav öncesinde, adaylara hitap eden Yenimahalle Belediye Başkanı Ahmet Duyar, sınavdan 100 üzerinden 70 alan adayların sertifikaya hak kazanacağını söyledi.

/ ANKARA

29.12.2006


 

Çocuklardan silâh karşıtı kampanya

Diyarbakır Sur Belediyesi Çocuk Meclisi, yaklaşan Kurban Bayramı’nda çocukların oyuncak silâh ve maytap kullanmaması için imza kampanyası başlattı.

Çocuk Meclisi Başkanı Özlem Nazlıcan, “Geçen Ramazan Bayramı’nda oyuncak silâhlardan dolayı 53 çocuk yaralandı. Bu bayramda da çocukların yaralanmaması için böyle bir kampanya başlattık” dedi.

Çocuk Hakları Anıtı önünde stand açan çocukların topladığı imza sayısı 500’ü aştı. Bu imzaları belediye başkanları ve valiliğe sunacaklarını ifade eden çocuklar, ayrıca tüm okulları gezerek, çocuklara bayramda silâh kullanımının zararların anlatacaklar ve esnafı ziyaret ederek oyuncak silâh satmamalarını isteyecekler.

Çocuk Meclisi, ayrıca zabıtalarla birlikte oyuncak silâhların zararlarını anlatan afişleri okullara ve beldenin birçok yerine asacaklar.

Kampanyanın yanı sıra çocuklar ayrıca Diyarbakır Büyükşehir ve alt kademe belediyelerle ortaklaşa imzaladıkları protokol kapsamında, İnternet kafeleri denetleyecek. İnternet kafelerin amacının dışında kullanmaya başlandığını belirten Çocuk Meclisi Danışmanı Berrin Aslan, “Çocuk Meclisimiz, bütün belediyelerin ortak imzaladığı protokol doğrultusunda Belediye Başkanları, zabıta ve meclis üyeleri ile beraber Diyarbakır’daki tüm İnternet kafe ve atari salonları gezerek protokolün içeriği hakkında bilgilendirme yapacaklar. Yasal prosedüre uymayan İnternet kafelere de gerekli cezaî yaptırım uygulanacak” dedi.

/ DİYARBAKIR

29.12.2006


 

158 öğrenci ve öğretmen zehirlendi

Van’ın Çatak ilçesindeki üç ilköğretim okulunda yedikleri yemekten 158 öğrenci ve öğretmen zehirlendi.

Alınan bilgiye göre, Çatak Belediye Başkanı Münir Bozdemir’in oğlu Selami Bozdemir’e ait olduğu belirtilen Sözveren Gıda Limited Şirketi tarafından ilçe merkezindeki Cumhuriyet ve Bilgi İlköğretim okullarına dağıtılan öğlen yemeğinden yiyen 6 öğretmen ile 115 öğrenci, yakınları tarafından karın ağrısı ve mide bulantısı şikâyetiyle Çatak Devlet Hastahanesi’ne kaldırıldı. Yapılan ilk müdahalenin ardından doktorların gıda zehirlenmesi teşhisi koyduğu öğretmen ve öğrenciler, mideleri yıkandıktan sonra müşahede altına alındılar.

Bu arada, aynı yemeğin Çatak’a bağlı Kayaboğazı Köyü İlköğretim Okulu’na da dağıtılması sebebiyle 34 öğrenci ile 3 öğretmen, karın ağrısı ve mide bulantısı şikayetleriyle yakınları tarafından Van’daki hastahanelere kaldırıldı.

/ VAN

29.12.2006


 

Bayramda ulaşım yine ücretsiz

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, arife günü ve Kurban Bayramı süresince otoyol ve boğaz köprü geçişleri ile belediye otobüslerinin ücretsiz olacağını belirtti.

Çiçek, “31 Aralık Pazar günü saat 00.00’dan başlayarak 3 Ocak 2007 Çarşamba 24.00’e kadar, belediyeler ile bunların kurduğu birlik, müessese ve işletmelerce yürütülen toplu taşıma hizmetlerinden yararlananların, 30 Aralık 2006 Cumartesi günü saat 00.00’dan başlayarak, 3 Ocak Çarşamba günü saat 24.00’e kadar otoyollar ve boğaz köprülerinden ücretsiz geçişi karara bağlanmıştır” dedi.

/ ANKARA

29.12.2006


 

Doğu'da Sibirya soğukları

Doğu Anadolu Bölgesi’nde, kar yağışının ardından soğuk hava etkili olmaya başladı.

Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, önceki gece yaşanan en düşük hava sıcaklığı, sıfırın altında olmak üzere Erzurum’da 30, Erzincan’da 10, Kars’ta 18, Iğdır’da 7 ve Ardahan’da ise 22 derece olarak ölçüldü. Soğuk hava bölgede günlük hayatı olumsuz etkiledi. Birçok aracın yakıtının donduğu Erzurum’da, sürücüler, araçlarını çalıştırabilmek için uzun süre uğraştı. Bazı binalarda içme suyu borularının donması ve su sayaçlarının patlaması sebebiyle vatandaşlar su sıkıntısı yaşadı. Muş’ta da bazı köylerde dere ve çayların donması sebebiyle besicilerin hayvanların su ihtiyacını karşılamakta sıkıntı yaşadığı bildirildi. Bulanık ilçesine bağlı Yemişen köyünde derenin yüzeyi aşırı soğuk hava sebebiyle buzla kaplanırken besiciler, hayvanlarının su ihtiyacını karşılamak için köylülerin içme suyu almak için kullandığı çeşmeden su vermek zorunda kaldı. Kayseri'de, Şanlıurfa'2 kişi donarak öldü.

/ ERZURUM

29.12.2006


 

Sigarayı Bırakma Polikliniği

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde sigara kullanımının azaltılması amacıyla Sigarayı Bırakma Polikliniği açıldı. İki hafta önce açılan polikliniğe şimdiye kadar on yedi kişinin başvurduğu bildiren Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Yıldız, başvuranlarda kararlılık aradıklarını söyledi.

Sigara alışkanlığının toplumun en önemli sorunlarından olduğunu ifade eden Yıldız, “Polikliniğe müracaat edenlerde sigarayı kesinlikle bırakma kararlılığı arıyoruz. Eşinin, bir yakının, çocuğunun veya ailesinin hatırı için başvuranları kabul etmiyoruz” dedi.

Randevu sistemiyle çalıştıklarını, günde en fazla on kişiye tedavi uyguladıklarını ifade eden Yıldız, “Sigarayı bırakmak isteyip de bunu kendi imkanıyla başaramayanları farmakolojik ve psikolojik yöntemlerle tedavi ediyoruz. İki hafta içinde on yedi kişi polikliniğe başvurdu. Başvuran kişinin öncelikle öyküsünü dinliyoruz. Başladığı zamanı, sebebi gibi bilgileri alıyoruz. Nikotin bağımlılık düzeylerini ölçüyoruz. Psikolojik bağımlılık düzeylerini belirliyoruz. Sigarayı bıraktıktan sonra nikotin yoksunluğuna veya depresyona girip girmeyeceklerini araştırıyoruz. Solunum testleri, akciğer röntgeni ve kan tahlili de yapılıyor” şeklinde konuştu. Sigarayı bırakma süresinin kişiye göre değiştiğini dile getiren Yıldız, müracaat edenlerde olumlu gelişmeler kaydettiklerini vurguladı.

/ KOCAELİ

29.12.2006


 

Memurluk için başvurular başladı

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarına göre kamu kurum ve kuruluşlarına yerleşmek isteyen adaylar, bugün ile 4-12 Ocak 2007 tarihleri arasında başvuruda bulunabilecekler.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), bazı kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve sözleşmeli pozisyonları ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 657 sayılı devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesine göre istihdam edilecek sözleşmeli pozisyonlarına yerleştirme yapmak amacıyla adaylardan tercih alacak.

/ ANKARA

29.12.2006


 

Çocuklar karın tadını çıkarsın

Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Küçüködük, yaptığı açıklamada, çocukların bağışıklık sistemlerinin gelişmesi için tabiî ortamda bulunmaları gerektiğini söyledi.

Aşırı koruyucu annelerin hasta olur endişesi ile çocuklarını adeta ‘’cam fanus’’ içinde yaşattıklarını ifade eden Küçüködük, bunun çocukların sağlığı açısından olumsuz etkileri olabileceğini bildirdi.

Bazı annelerin çocuklarını hasta olabileceklerini düşünerek tabiî ortamlardan uzak tutmaya çalıştıklarını ifade eden Küçüködük, şunları kaydetti:

“Çocukların sağlıklı gelişimleri için, bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi için doğal ortamda bulunmaları gerekir. Kış aylarında da çocukların rüzgârlı olmayan havalarda karda oynamalarında bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından yarar var.’’

Prof. Dr. Küçüködük, aşırı korumacılığın çocuklara yarardan çok zarar getirebileceğini dikkat çekti.

Kış aylarında çocukların dışarı çıkarırken vücut direncinin korunabilmesi için vücut ısısının korunması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Küçüködük, soğuk havalarda çocukların ince ince, kat kat giydirilmelerinin (soğan modeli) vücut ısılarını daha iyi koruyacağını bildirdi.

SOĞUK HAVALARDA BESLENME

Soğuk havalarda enerji ihtiyacının arttığına da işaret eden Prof. Dr. Küçüködük, bu zamanlarda enerji ihtiyacının karşılanması için bol kalorili, bol vitaminli sulu gıdaların tüketilmesini önerdi.

Küçüködük, beslenirken karbonhidrat, yağ, protein dengesinin korunması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Küçüködük, soğuk havalarda C vitamini açısından zengin meyvelerin tüketilmesinde fayda olduğunu kaydetti.

/ SAMSUN

29.12.2006


 

Bebekleri soğuktan koruyun

Vücutları hassas olan bebeklerin, soğuğa karşı yetişkin bir insandan daha iyi korunması gerektiği bildirildi.

Pediatri uzmanları, bebeklerin soğuktan çok iyi korunması için aileleri uyarıyor. Özellikle 0-1 yaş arası bebeklerin vücut ısının soğuk kış günlerinde dengede tutulması gerektiğini belirten uzmanlar, ev ortamında buna göre tedbirler alınması gerektiğini vurguluyor. Bebeğin ısı kaybının başı kısmından başladığını hatırlatan uzmanlar, baş kısmının soğuğa karşı öncelikli olarak korunması gerektiğini ifade ediyor. Bebek vücudunun uyku sırasında soğuğa karşı duyarlılığının arttığına dikkat çeken uzmanlar, uykusunda belirli aralıklarla kontrol edilmesini isterken, hızlı nefes alma ve huzursuz uyku halinin bebeğin üşüdüğünün belirtileri olduğunu kaydetti. Bebeği sıkıca kundaklamanın da kalça eklem gelişimini olumsuz etkileyeceğini hatırlatan uzmanlar, içinde rahat edebileceği kıyafetler tercih edilmesini tavsiye etti. Uzmanlar, bebeğin, soğuk günlerde dışarı çıkarıldığında ise mutlaka eldiven, şapka ve patik giydirilmesi gerektiğini kaydetti.

/ ADANA

29.12.2006


 

Yatırmatik ile kurbana eziyet edilmeyecek

Türkiye’de ilk defa Konyalı mucit Kazım Koyuncuoğlu’nun üreterek patentini aldığı ‘’Yatırmatik’’ cihazına kurbanını yaralanmadan kesmek isteyen vatandaşlar ilgi gösteriyor.

Konya Eski Sanayide açtığı atölyede faaliyet gösteren Kazım Koyuncuoğlu (49), uzun yıllar üzerinde çalışarak imal ettiği ‘’Yatırmatik’’ cihazının patentini 2002 yılında aldığını söyledi.

‘’Yatırmatik’’ ile veteriner hekim, kasap ve kurban kesen vatandaşların büyükbaş hayvanları zahmetsiz ve eziyet etmeden kolayca yere yatırabildiğini ifade eden Koyuncuoğlu, şunları kaydetti: ‘’Yatırmatik, hayvanla mücadeleye gerek bırakmıyor, elinden kaçırma ve yaralanma gibi riskleri ortadan kaldırıyor. Bu cihaz ile bir kişi kimseden yardım almadan ağırlığı 1 tonun üzerindeki büyükbaş hayvanı bile zahmetsiz ve eziyet etmeden kolayca yere yatırabilir. Hayvan kesinlikle tekrar ayağa kalkamaz. Bütün deney ve testlerden olumlu sonuç alan Yatırmatik, paslanmaz ve çürümez özelliği sayesinde her yıl defalarca kullanılabilir.’’

/ KONYA

29.12.2006


 

Mina’da yeni hastahane

Suudi Arabistan yönetimi, hemen her yıl izdihamların meydana geldiği ve çok sayıda insanın hayatını kaybettiği Mina’daki Şeytan taşlama bölgesinde yeni bir hastahane yaptırdı.

300 yataklı hastahane Mina’da şeytan taşlama sırasında meydana gelecek olaylarda ilk yardımlarda kullanılacak. Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Prens Naif, Suudi Arabistan’da yayınlanan Arab News gazetesine verdiği demeçte, 50 milyon dolara mal olan ve “Acil Yardım Kulesi” olarak adlandırılan hastahane hakkında bilgi verdi.

/ MEKKE

29.12.2006


 

Hasankeyf’e kardan gelinlik

Türkiye’nin bir çok kesiminde etkili olan ve Güneydoğu’da hayatı felç eden kar yağışı, Batman’ın tarihî ilçesi Hasankeyf’e ayrı bir güzellik verdi.

Kesin tarihi bilinmeyen ancak Bizanslılar, Sasaniler, Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler, Mervaniler, Artuklular, Eyyübiler ve Osmanlı medeniyetlerinin hüküm sürdüğü ve bir çok tarihî eser bıraktığı ilçede, yağan kar, ilçeyi beyaza bürüdü. Kale, Küçük Ev, Büyük Saray, Zeynel Bey türbesi ve El-Rızk Camii ile mağaralar kar yağışıyla ayrı bir güzelliğe büründü. Kar yağışı sebebiyle ‘Hasankeyf beyaz gelinliğini giydi’ diyen ilçe sakinleri, tarih severlere kış aylarında da Hasankeyf’in ayrı bir güzellik sunduğunu belirttiler.

/ BATMAN

29.12.2006


 

Tatlı siparişleri arttı

Kurban Bayramı dolayısıyla Şanlıurfa’da pastanelere verilen baklava ve kadayıf siparişinin arttığı bildirildi.

Bu yıl Kurban Bayramı ve Yılbaşı’nın aynı güne denk gelmesi dolayısıyla sürekli baklava ve kadayıf siparişi aldığını belirten pastaneci Geylani Tahta, “Bir hafta içinde 250 ile 300 tepsi baklava ve tel kadayıf siparişi aldık. Gelen siparişleri yetiştirmek için imalathanede vardiyalı olarak gece-gündüz çalışıyoruz. Siparişleri yetiştirmekte zorlanıyoruz” dedi.

/ ŞANLIURFA

29.12.2006


 

60 kiloluk kabak

Çanakkale’de bir çiftçi, yaklaşık 60 kilogramlık bal kabağı yetiştirdi. Çanakkale Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanı Selahattin İş, bir arkadaşının Şekerpınar mevkinde yetiştirdiği ve yaklaşık 50 YTL’ye satın aldığı kabağı İskele Meydanı’ndaki iş yerinde sergiliyor.

Kabağı yaklaşık 2 hafta önce satın aldığını belirten İş, ‘’Bunu yetiştiren arkadaşım, diğer mahsullerini toplarken tarlada toprakta unutmuş. İkinci kez ektiği mahsulleri toplarken, oldukça büyüyen kabağı ancak fark edebilmiş’’ dedi.

İş, satın aldığı kabağı iş yerinde sergilediğini, iş yerine yemek için gelen müşterilerle sokakta gezen vatandaşların kabağa büyük ilgi gösterdiğini, bazen kabakla hatıra fotoğrafı çektirenlerin bile olduğunu söyledi.

Hayatında ilk kez iri bir kabak gördüğünü belirten İş, kabağı yılbaşı tatlısı yapmayı düşündüğünü kaydetti.

/ ÇANAKKALE

29.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004