Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Niyet halis olmayınca



TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleşen 2007 Yılı Malî Bütçe Yasa Tasarısı’nın görüşmeleri bir çok ilke imza atarken, hafızalarda da iz bırakan tartışmalara sahne oldu. 26 yıl aradan sonra ilk kez bir hükümet beşinci yıl bütçesini büyük tartışmalarla da olsa TBMM’den geçirdi.

Bütçe görüşmeleri hem komisyonda, hem de genel kurulda milletvekilleri ve bakanlar için her zaman çok yorucu ve çetin geçer. Bu sene daha “çetin” geçti. TBMM Genel Kurulu, 24 Aralık Pazar günü saat 11.00’de başladığı mesaisini yaklaşık 40 saatlik çalışmayla Salı günü saat 02.45’de tamamlamıştı. Kimi milletvekilleri genel kurul sıralarında, kimi kulislerde, kimi de odasına gidip uyumuştu. Milletvekilleri “bitse de evimize gitsek dinlensek” diye söyleniyordu.

Liderlerin konuşacağı görüşmeleri takip etmek için iktidar kulisinde beklerken, “Nöbetçi bütçe görüşmesi bakanları”ndan birisi ile karşılaştık. Bakan “çok nöbet tuttuğundan”, şikâyet ediyordu. O da milletvekilleri ile aynı düşüncedeydi: “Bitse de gitsek…”

***

İşte böyle bir ortamda başlamıştı son görüşmeler… Bütçe deyince akla para, pul, işsizlik, gelir dağılımdaki adaletsizlik, yolsuzluk, yoksulluk, asgarî ücret gelir. Ama birileri için öyle değil. Bütçe deyince birilerinin aklına “başörtüsü” geliyor.

Bütçe görüşmelerinin başladığı gün CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, uzun uzun ülkenin ekonomik göstergelerinden, kötü gidişattan bahsetti. Kendi grubu bir saatlik konuşmasında sadece iki kez alkışlamıştı. Yıllardır Meclis’te yapılan bütçe görüşmelerini takip eden birisi olarak, bu durum tuhafımıza gitmişti. Çünkü alışageldiğimiz gibi genel kurulda atışma, tartışma, sataşma olmuyordu. Bu durum, bir gazeteci dostumuzun da dikkatini çekmiş olacak ki, “Sence de çok tuhaf değil mi? Baykal konuşuyor, laiklikten, irticadan, başörtüsünden bahsetmiyor. Böyle bütçe görüşmesi mi olur!” dedi. Bu ifadenin üzerinden çok az bir süre geçmişti ki, Baykal bu konulara daldı…

***

Ancak, bütçe görüşmelerinin bittiği gün, Baykal bu sefer başka bir taktiği güdüyordu. Bütçenin sunuluşunda yaptığı konuşmanın ses getirmediğini düşünmüş olacak ki, bu sefer tartışmalı bir konuya girmek istedi. Yani, televizyoncuların tabiri ile “reyting” yapmak istedi. Bu da nasıl olurdu, milletin en hassas olduğu konu başörtüsü ile ilgili bir söz ortaya atması ile olabilirdi. O da öyle yaptı… “Başörtüsü sadece saçları örten bir örtüdür, başörtüsü eşlerin ayıplarını örtmeye yetmez” sözünü sarf ediverdi.

Baykal’ın bu sözlerinden sonra Meclis bir anda karıştı. AKP’li vekiller, sıra kapaklarına vurarak Baykal’ı protesto ederken, gergin saatler yaşandı. Baykal’ın sözleri üzerine çıkan gerginlik, ara verilerek önlendi. Baykal, araya rağmen kürsüden ayrılmazken, sinirlenen Başbakan Tayyip Erdoğan salonu terk etti. Aradan sonra Baykal konuşmasına devam ederken, sözlerinin “yanlış anlaşıldığını” söyledi ancak tartışmalar hâlâ devam ediyor. Başbakanın Baykal’a cevap vermesi de tartışmaları hafifletmedi.

Baykal’ın gazetelere ve televizyonlara açıklama yapıp, “Aslında ben şunu söylemek istedim” türü açıklaması inandırıcı gelmedi.

***

Hükümet 4 yılı aşkın bir süre içinde bu meseleyi çözseydi, şimdi ne bu tartışmalar olurdu, ne Baykal başörtüsü üzerinden siyaset yapabilirdi ne de insanların mağduriyetleri devam ederdi.

Artık herkes şunu öğrenmeli. Başörtüsü ve bunun gibi dinî inançlar, değerler hiçbir zaman polemik konusu yapılarak, bunlar üzerinden rant sağlanmaya çalışılmamalı… İnsanların inançları ve bu inançların gereğini yerine getirmeleri, herhangi bir siyasî olayın simgesi, göstergesi değildir. Başlarını örtenler, bunu inançlarının gereği olarak yapmaktadır.

Aslında her şey Baykal’ın şu cümlesinde gizli: “Sözlerim, inancımı açıkça ortaya koymaktadır!” Ne dersiniz Baykal bu sefer doğruyu söylemiş mi? Demek ki, gerçek niyeti buymuş ve ortaya koymuş…

30.12.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.12.2006) - Yasaktan haberdar olmak

  (23.12.2006) - Konuşulanlar...

  (17.12.2006) - Köşk seçimi de erken olsun!

  (16.12.2006) - Demokrasiden geri adım olmaz

  (10.12.2006) - Darbeden daha tehlikeli olan...

  (09.12.2006) - Takozu kaldırın ki...

  (04.12.2006) - Siyasette Ağar rüzgârı

  (03.12.2006) - Ümitsiz olmamak

  (02.12.2006) - Çığırtkanlar sahnede

  (26.11.2006) - Şûrâlar...

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004