Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Stresinizi akvaryuma atın

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Yanar, akvaryumun, insanın psikolojisi üzerinde rahatlatıcı etkiler bıraktığını ve bu uğraşının stresi azalttığını söyledi.

Mahmut Yanar yaptığı açıklamada, akvaryum içerisinde balık bakmanın son yıllarda giderek arttığını, ancak vatandaşların balıkları bilinçsizce aldığını ifade etti. Yanar, akvaryum bakımının çok zor olduğunu belirterek, “Akvaryum kurmak dışardan görüldüğü gibi kolay bir iş değildir. Akvaryum hobisi, apartmanların ve betonların arasında sıkışıp kalmış hayatımıza doğadan bir parçayı sığdırmamızı sağlıyor. Üstelik birçok evcil hayvanın evde bakılmasından daha büyük bir kolaylık sunuyor. Birçok evcil hayvanı evimizde beslerken, onları tabiî hayatlarından ve tabiî davranışlarından uzaklaştırmış oluyoruz. Ancak akvaryumdaki balıklar, bitkiler ve diğer omurgasız canlılar evimizde tamamen bizim kontrolümüzde oluşturduğumuz, minyatür tabiî ortamlarında yaşıyorlar. Bu sebeple akvaryum hobisi diğer birçok evcil hayvan beslenmesinden daha keyifli, daha az zahmetli ve daha az masraflıdır” dedi.

Akvaryumun doğru bilgilerle ve kaliteli bir donanımla kurulduğunda sanıldığından daha kolay bir uğraş olduğuna dikkat çeken Yanar, şunları kaydetti:

“Bakımı çok zaman gerektirmez, balıklarınıza yem vermek için bir sabah, bir akşam ikişer dakika, yosunlanan camları silmek ve hızlı büyüyen bitkileri budamak için haftada 5 dakikaya ihtiyacımız var. Mümkünse yerli balık tercih edilmelidir. Akvaryumcudan balık alınırken, genel görüntüsüne, rengine, yem almasına, hareket ve davranışlarına iyi bakılmalıdır. Bu işe ilk başlayanlar, Japon veya lepistes gibi bakımı kolay balıkları seçmelidir. Balıklara ihtiyacı kadar yem atılmalıdır. Fazla atılan yem akvaryumu kirleterek hastalık etmeni oluşturur. Ayrıca atılacak yemin kaliteli olmasına özen gösterilmeli ve arasıra da canlı yem verilmelidir. Akvaryuma konacak balık sayısı akvaryumun büyüklüğüne göre ayarlanmalıdır. 100’lük bir akvaryuma konacak balıkların toplam kütlesi 150 gramı geçmemelidir. Su değişimi haftada 1 kez, suyun yüzde 50’si değiştirilerek yapılmalıdır. Ancak biyolojik filtre varsa bu değişimin 2 hafta da bir aralıklarla yapılması yeterlidir. Akvaryuma eklenecek suyun, dinlendirilerek kloru uçurulması ve sıcaklığının akvaryumdaki su sıcaklığına eşit olmasına özen gösterilmelidir. Biyolojik dengenin sağlanması sebebiyle akvaryuma bitki konmasının balık sağlığı ve su kalitesi açısından büyük önemi vardır.”

04.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İhvan-ı Müslimîn’den El Kaide’ye red

  OTORİTER VE BASKICI

  Konuşmasın diye apar topar astılar

  Barışın anahtarı Ortadoğu’da

  Rum basını: AİHM’de Kıbrıslı Türk istilâsı

  CHP’li Büyükcengiz kaza kurbanı

  Bürokrasi kaldırılsın

  Beton yollar inşa edilecek

  Vekaleten kurban kesimine ilgi artıyor

  Kötü alışkanlık görmek istemiyorlar

  Tüketici hakkını aramayı biliyor

  Dershanelere karşı dernek kurdu

  5 bin aileye kurban eti

  Sigarada hedef yüzde 80

  Akıl hastalarına müzikli tedâvi

  13 yıldır oruçlu

  Stresinizi akvaryuma atın

  Hayvanlar da depresyona giriyor

  Otogarda bayramlaşma izdihamı

  Kablo hırsızlığına alarmlı çözüm


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004