Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Konuşmasın diye apar topar astılar

Amerika’nın Kurban Bayramının ilk günü apar topar bir şekilde Saddam’ı idam etmesi zaten karmaşık olan bölgeyi daha da karıştıracak. Ortadoğu Uzmanı gazeteci Hüsnü Mahalli’ye Saddam’ın idamını ve sonrasındaki gelişmeleri Yeni Asya’ya değerlendirdi.

* İnfazın olacağını veya bu kadar hızlı gerçekleştirileceğini bekliyor muydunuz?

İnfazı bekliyorduk ama bu kadar hızlı beklemiyorduk.

* ABD özellikle bayram sabahı gerçekleştirdiği infaz ile ne mesajı verdi?

Çok net. Bayramın birinci günü herkes kurban keserken Amerikalılar da Saddam’ı keserek tüm Müslümanlara, “Ben hepinizi keserim hiç birinize saygı göstermem” diye mesaj verdi. Çok netti ama maalesef fazla kimse anlamıyor.

* Saddam geçmişte Amerika ile olan ilişkilerini herhangi birine anlatmış veya yazmış olabilir mi? Bilgileri bir yerlerle paylaşmış olabilir mi?

Konuşmaması için apar topar yargıladılar. Mahkûm ettiler. Ardından astılar. Saddam’ın asıl öbür davalarda konuşması gerekiyordu. Duceyl’de Amerika’nın herhangi bir işbirliği yok. Esas Amerika’yla işbirliği Enfal ve Halepçe’deki katliâmlarda, Irak-İran savaşında, Kuveyt işgalinde… Onlardan da yargılanmadan ortadan kaldırıldı ki konuşmasın. Halepçe’de yargılansaydı anlatacaktı; kimyasal silâhları kimden aldığını. İran savaşını konuşsaydı anlatacaktı; Amerika’nın kendisine nasıl destek verdiğini. Yahut nasıl Kuveyt’e soktuğunu. Bu dâvâlar açılmadı. Bir anda infaz edildi ki konuşmasın.

* Bundan sonra çatışmalar ve karmaşa daha artacak gibi…

Öyle bekleniyor. Yas dönemi olduğu için Saddam yanlıları şu anda eylem yapmaz. Yas dönemi bir hafta mı olur 40 gün mü olur onu bilemiyoruz. Bir de bayram zaten. Bayram bittikten sonra büyük ihtimalle çatışmalar başlar. Zaten Bush da askerlerin sayısını arttıracak. Dolayısıyla önümüzdeki günler oldukça kanlı geçer diye bekliyoruz.

* Irak’ta Amerika’nın 3 bininci askeri öldü. Bu haber medyada geniş bir şekilde yer aldı. Halbuki şimdiye kadar sadece Irak’ta 650 bin kişi öldü ama aynı hassasiyet gösterilmedi. Ortadoğu’da insanın kıymeti bu kadar mı değersiz?

Ortadoğu kelimesini ben kullanmam ama bizim coğrafyada hiçbir şeyin önemi yok. Yalnız insanların ölümü değil ülkeler yerle bir edildi. Bağdat’ın, Irak’ın, Afganistan’ın, Lübnan’ın, Filistin’in her şeyi yok edildi. Hurma, narenciye, zeytin ağaçları… Böcekler, kuşlar her şey yok edildi. Maalesef bu bölgede insanın değeri yok.

* Ağaçlara, kuşlara kadar varan bu öfkenin sebebi nedir?

Müslümanların her şeyinden nefret ediyorlar. Düşünebiliyor musunuz? Amerika’nın ömrü 230 yıl. Irak’ın bilinen tarihi en azından 15 bin yıl. Bağdat 1500 yıl önce kurulmuş. Sizden nefret etmesin de ne yapsın? Tabi nefret edecek. Yani Amerika’da tarih hocası lisede öğrenciye ne anlatacak? Ne diyecek? “Biz geldik, Fransa’nın çapkınları, İrlanda’nın sapıkları, İtalya’nın serserileri Amerika’yı kurduk. Başka ne yaptık? Kızılderilileri kestik. Afrika’dan 30 milyon köle getirdik. 15 milyonunu yollarda havasızlıktan, açlıktan öldürdük. Kuzey-Güney savaşı ile birbirimizi kestik. O yetmedi Vietnam’a, Kore’ye bombaları attık. İnsanları cayır cayır yaktık. Dünyadaki bütün faşist iktidarları, darbeleri biz destekledik.” Daha başka ne anlatabilir? Düşünün Türkiye’de herhangi bir ildeki tarih hocası sadece Osmanlıyı anlatmaya kalksa 700 yılı anlatması gerekir.

* Bu düşünce tüm Amerika’da mı yoksa belli bir kesimde mi var?

Bence tüm batıda bu egemen. Eğer Amerikalılar yanlışlıkla bir Iraklıyı öldürürse ailesinin gidip mahkemede tazminat isteme hakkı var. Bunu kanıtlamak için aylarca uğraşmaları lâzım. Eğer kanıtlanırsa ailesine 2 bin dolar tazminat veriyorlar. Bir Iraklının değeri 2 bin dolar! Oysa bir askerinin ölümünden dolayı Amerika askerin yakınlarına 200 bin dolar ödüyor. Farka bakın. Müslümanın değeri bu kadar. Irak’ta 650 bin kişi ölmüş, 650 bin sakat, bir milyon daha yaralı var, 500 bin kadın dul kalmış, 4 milyon yetim çocuk kalmış. Bunlar da rakamlar. Ama bunlar görülmüyor.

Saddam’ın bu akıbeti ABD ile benzer ilişkide bulunan yönetimlere ne gibi bir mesaj olabilir?

Umarım mesaj alırlar. Ama insanoğlu hiçbir şeyden ders almıyor. Mehmet Akif “ders alınsaydı tekerrür etmezdi tarih” diyor. İran Şahı aynı olmadı mı? Şah ABD’ye en çok hizmet eden adam. Öldüğünde gömülecek yer bile bulamadılar. Bunun gibi Amerikan uşağı olan Mısır’da Sedat. Ona bir parça toprak verdiler de oraya gömdüler. Bu iş böyledir. Amerika kimsenin gözünün yaşına bakmaz. Amerika’da dostluk, vefa yoktur.

Kemal BENEK / ANKARA

04.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İhvan-ı Müslimîn’den El Kaide’ye red

  OTORİTER VE BASKICI

  Konuşmasın diye apar topar astılar

  Barışın anahtarı Ortadoğu’da

  Rum basını: AİHM’de Kıbrıslı Türk istilâsı

  CHP’li Büyükcengiz kaza kurbanı

  Bürokrasi kaldırılsın

  Beton yollar inşa edilecek

  Vekaleten kurban kesimine ilgi artıyor

  Kötü alışkanlık görmek istemiyorlar

  Tüketici hakkını aramayı biliyor

  Dershanelere karşı dernek kurdu

  5 bin aileye kurban eti

  Sigarada hedef yüzde 80

  Akıl hastalarına müzikli tedâvi

  13 yıldır oruçlu

  Stresinizi akvaryuma atın

  Hayvanlar da depresyona giriyor

  Otogarda bayramlaşma izdihamı

  Kablo hırsızlığına alarmlı çözüm


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004