Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Hububat üreticisi zorda

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya’nın Meram Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hepokur, Konya’nın yeterli yağış almaması nedeniyle hububat üreticilerinin zor durumda olduğunu belirterek, ‘’Hem kuraklık hem de hububat ekim alanlarının daralması sebebiyle Türkiye, başka ülkelere muhtaç duruma gelebilir’’ dedi.

Hepokur, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Tahıl Ambarı olarak bilinen Konya’nın, ülkenin toplam hububat üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu

karşıladığını söyledi. Bu oranın yanı sıra Konya’nın, kaliteli üretimiyle önemli bir açığı kapattığını ifade eden Hepokur, özellikle güz dönemi ekildiği için buğdayda verim ve kalitenin yağışlarla paralel olduğunu bildirdi.

Ekim-Kasım döneminde tohumun ekilmesinin ardından yağışların iyi olmasını beklediklerini anlatan Hepokur, şunları kaydetti: “Kasım ve Aralık döneminde yağan yağışlar tohumun çimlenmesini sağlıyor. Ancak bu yıl Aralık ayında Konya bölgesinde yağışlar yaklaşık 40 kat azaldı. Tohum, çimlenmesi için gereken nemi tam alamadı. Bazı bölgelerde tohum çimlendi ancak bu kez don riski başladı. Normalde kış aylarında ürünün üzerini yorgan gibi örterek aşırı soğuklardan koruyan kar da beklenen düzeyde olmadı. Kar hem tohumun çimlenmesinde, hem de çimlenen tohumun korunmasında önemli rol oynuyor. Ürün şu anda açıkta bekliyor ve her an don olayı yaşanabilir.’’

Hepokur, don olayının meydana gelmesi durumunda kök çürümelerinin başlayacağını ve verimin çok düşeceğini belirterek, ‘’Bu sorun sadece Konya’da değil Türkiye’nin hububat üretiminin yapıldığı neredeyse bütün bölgelerde var.

Böyle bir durum da Türkiye için büyük sıkıntıya yol açar. Hububat konusunda hassas bir yıl yaşıyoruz’’ dedi.

EKİM ALANLARI DARALDI

Hepokur, bu yıl, hem kuraklık hem de ekim alanlarının daralması nedeniyle Türkiye’nin özellikle buğdayda başka ülkelere muhtaç duruma gelebileceğini ifade etti. Konya’da son 10 yılın en kurak döneminin yaşandığını, bunun da çiftçiyi zor durumda bıraktığını vurgulayan Hepokur, kuraklığın devam etmesi durumunda son 10 yılın en düşük veriminin alınabileceğini bildirdi.

Beklenen yağışın düşmediği Konya’da yılda 2 milyon tonun üzerinde olan hububat üretiminin bu yıl 1.5 milyon tona kadar düşebileceğini belirten Hepokur, ‘’Konya, hububat üretiminde genelde belirleyici olmuştur. Konya’daki sıkıntı Türkiye genelinde görülürse üretim kuraklık yüzünden çok düşebilir. Bu dönemde hububatın acilen yağışa ihtiyacı var’’ diye konuştu.

/ KONYA

13.01.2007


 

Tüzmen: İthalatın sahibi benim

Devlet Bakanı Kürşad Türzmen ‘’İthalatın sahibi benim. Ne kadar ithalat yapılıyorsa hepsi benim. Sonuçta ihracatın sorumlusu bensem, ithalatın sorumlusu da benim’’ dedi.

Mısır’a yaptığı geziyi sürdüren Bakan Tüzmen, Kahire’de Büyükelçilik Rezidansı’nda, Türk gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. ‘’Bu ülkede ithalat da yapılıyor. Dış ticaret açığı veriliyor. Bu ithalatın sahibi yok’’ şeklindeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine Tüzmen, ‘’İthalatın sahibi benim. Ne kadar ithalat yapılıyorsa hepsi benim. Sonuçta ihracatın sorumlusu bensem, ithalatın sorumlusu da benim’’ dedi. Bu kadar ihracatta böyle bir ithalat rakamının olmasının son derece doğal olduğunu ifade eden Tüzmen, ‘’İthalatımızın yüzde 70’inden fazlası ara malı ithalatıdır. Üretici yerli malını bu malın yerine ikame edemediği için ithalat yapıyor’’ diye konuştu.

Japonya’nın en fazla ara malı ithal eden bir ülke olduğunu ifade eden Tüzmen, ‘’Japonya dünya ihracatında 1 trilyon doları aşan ülkeler arasında. Getirdiği ara mallarıyla... Güney Kore en fazla ara malını ithal eden ülkedir. İhracat yapma başarısını gerçekleştirdiği için biz onu artık ihracatçı ülkeler olarak görüyoruz’’ dedi.

Tüzmen, ihracatın ithalatı karşılama oranında, yüzde 62.9 ile geçen yılı kapattıklarını belirterek, 2007’de işlerin daha iyi gideceğini ve bu oranı yaklaşık yüzde 63.5 olarak göreceklerini söyledi.

Tüzmen, Türkiye’nin saatte 10 milyon dolar ihracat yapabilir hale geldiğini, bu başarıya ulaşılabiliyorsa daha iyisini de yapabileceğini ve bunu saatte 11.7 milyon dolara çıkarabileceğini söyledi. Tüzmen, bir soru üzerine, Türkiye’de tekstil ve konfeksiyon sektörünün toplam ihracat içinde yüzde 22-23’lük bir ağrılık oluşturduğunu söyledi.

/ KAHİRE

13.01.2007


 

Memur emekli maaşları arttı

Memur emekli aylıkları, bu ay yüzde 5,2 ile yüzde 6,3 arasında artacak. Kamuda sözleşmeli olarak çalışanların tavan ücretlerine de yüzde 5,1 ile yüzde 6,1 arasında zam yapılacak.

Edinilen bilgiye göre, enflasyon farkı nedeniyle yeniden belirlenen memur maaş katsayıları, memur emekli maaşlarına da aynen yansıyacak. Böylece 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere en düşük memur emekli maaşında yüzde 6,30 , en yüksek emekli maaşında ise yüzde 5,18’lik bir artış olacak. Bu şekilde 25 hizmet yılı baz alındığında milletvekili emekli maaşı 3 bin 710 YTL’den 3 bin 903 YTL’ye, Genelkurmay Başkanlarının emekli maaşı 4 bin 408 YTL’den 4 bin 636 YTL’ye, Anayasa Mahkemesi Başkanlarının emekli maaşı da 3 bin 77 YTL’den 3 bin 239 YTL’ye yükselecek.

Yeni katsayılar ile Müsteşarların Aralık ayında 2 bin 769 YTL olan emekli maaşı 2 bin 916 YTL’ye, Genel Müdürlerin de 2 bin 434 YTL olan emekli maaşı da 2 bin 564 YTL’ye çıkacak. 3’ün 8’inden emekli olmuş bir memur, 730 YTL yerine 776 YTL, 7’nin 9’undan emekli olmuş bir hizmetli ise 657 YTL yerine 699 YTL emekli maaşı alacak. Maaş artışlarının 1 Ocak’tan geçerli olması nedeniyle, memur emeklilerine de zam farkı ödenecek.

/ ANKARA

13.01.2007


 

Benzinin litresi 2-4 YKr ucuzladı

Rafineri çıkış fiyatlarında yapılan ayarlamanın ardından, litrede 95 oktan kurşunsuz benzinin pompa fiyatı 2-4 YKr, motorinin litresi ise 3 YKr ucuzladı.

Rekabet ve serbestlik sebebiyle şirketler ve şehirlere göre değişen benzin ve motorin pompa fiyatlarındaki indirim, bugünden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Yeni ayarlamayla OPET ve Shell bayilerinde 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 2,67 YTL’ye, PO bayilerinde 2,68 YTL’ye, BP bayilerinde de 2,69 YTL’ye indi.

Ayarlamanın ardından, motorinin pompa fiyatlarında da yaklaşık 3 YKr indirime gidildi. Buna göre motorinin pompa fiyatı Ankara’da BP, Shell, Opet ve PO bayilerinde 2,17 YTL’den 2,14 YTL’ye geriledi. Motorinin fiyatı İstanbul’da söz konusu bayilerde 2,15 YTL’den 2,12 YTL’ye, İzmir’de ise 2,14 YTL’den 2,11 YTL’ye düştü.

/ ANKARA

13.01.2007


 

Narenciye tüketimine e-postalı destek çağrısı

Erdemli Taraftarlar Platformu, Limon Dostları Kulübü ve C-Grup Türkiye Sözcüsü Cevdet Ünüvar, gönderdiği e-postalarla, siyaset, sağlık, sanat ve spor dünyasının tanınmış simalarına ‘’Narenciye tüketimine destek çağrısı’’nda bulundu.

Ünüvar, yaptığı yazılı açıklamada, siyaset, sağlık, sanat ve spor dünyasından birçok kişiye yolladığı ‘’e-posta’’da, 2007’yi ‘’Narenciye Tüketim Yılı Yapmak İstiyoruz. Sen de katılır mısın?’’ çağrısı yaptığını belirtti. Ünüvar, 2007’nin narenciyede halka ulaşma ve tanıtma, tüketim yılı olmasını istediklerini belirterek, bu konuda üzerlerine düşen görevi yapacaklarını, çağrıda bulundukları ‘’siyaset, sağlık, san'at ve spor dünyasının tanınmış simaları’’ndan da gerekli desteği bulacaklarını ümit ettiklerini kaydetti.

/ MERSİN

13.01.2007


 

Karşılıksız çek sayısı arttı

Merkez Bankası tarafından bankalara duyurulan toplam karşılıksız çek sayısı geçen yıl, önceki yıla göre yüzde 13,7 oranında artarak 1 milyon 144 bin 740 adete çıktı. Merkez Bankası verilerine göre, karşılıksız çek sayısı 2005 yılı sonu itibarıyla 1 milyon 6 bin 557 adet idi.

Merkez Bankası tarafından bankalara duyurulan birikimli karşılıksız çek sayısı ise aynı dönemde yüzde 45,8 artarak 4 milyon 654 bin 65 adetten 6 milyon 785 bin 365 adete yükseldi. Bu arada mahkemeler tarafından yapılan bildirimlere göre Merkez Bankası tarafından duyurulan yasaklanan çek sayısı 2006’da, 2005’e göre yüzde 29,3 azalarak 95 bin 978’den 67 bin 875’e geriledi. Bu kapsamda Merkez Bankasınca duyurulan yasaklanan birikimli çek sayısı ise aynı dönemde yüzde 112,5 artarak 447 bin 360’a çıktı. 2005 yılı sonu itibarıyla Merkez Bankası’nca duyurulan yasaklanan birikimli çek sayısı 210 bin 545 idi.

Ayrıca bankalarca Merkez Bankasına yapılan bildirimlere göre Merkez Bankasınca duyurusu yapılan karşılıksız kaldıktan sonra ödenmiş çek sayısı, geçen yıl yüzde 14,8 artarak 622 bin 275’den 714 bin 660’a yükseldi. Duyurusu yapılan karşılıksız kaldıktan sonra birikimli ödenmiş çek sayısı da, 2006 yılında yüzde 204,6 artarak 1 milyon 410 bin 749’dan 4 milyon 297 bin 404’e çıktı.

/ ANKARA

13.01.2007


 

MUSİAD ödülleri sahiplerini buldu

Türk ekonomi medyasının “Oscar Ödülleri” olarak nitelendirilen Ekonomi Basını Başarı (EBB) Ödülleri yedinci kez bir törenle sahiplerini buldu.

Ekonomi basınında kaliteyi arttırmak ve başarıyı teşvik etmek amacıyla MÜSİAD tarafından düzenlenen, Ekonomi Basını Başarı Ödülleri AKM’de düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. Törende, çalışmalarıyla 2006 yılına damgasını vuran 14 gazeteciye ödül verildi.

AKM’de; medya, işdünyası ve bürokrasiyi buluşturan törende; İSO Başkanı Tanıl Küçük, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, İMKB Başkanı Osman Birsen, TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral, ASKON Başkanı Mustafa Koca, TGTV Başkanı Necmi Sadıkoğlu, İBB Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş’ın yanısıra çok sayıda konuğun katılımıyla adeta bir ekonomi zirvesi atmosferi yaşandı.

Seçici Kurul üyelerine plaket takdimiyle başlayan gecede, Devlet Planlama Teşkilatı’na da Jüri Özel Ödülü verildi. MÜSİAD Yönetim Kurulu tarafından verilen MÜSİAD Özel Ödülleri’ni ise iki gazeteci paylaştı: Osman Arolat ve Sami Özey.

İŞTE ÖDÜL ALANLAR

Yılın Ekonomi Haberi dalında

Metin Can / Referans

Yılın Ekonomi Haberi (TV) dalında

Kemal Doğan

Reel Sektör Haberi dalında

Abdülhamit Yıldız / Zaman

Yılın Ekonomi Araştırma Haberi dalında

Zafer Özcan / Aksiyon

Yılın Başarı Öyküsü dalında

Dursun Eroğlu – Ekohaber

Yılın Ekonomi Röportajı dalında

Serkan Aksüyek / Gözlem

Yılın Ekonomi Yazı Dizisi dalında

Ahmet Kıvanç – Radikal

Yılın Ekonomi Kulisi Yazısı dalında

Yaşar Süngü – Yenişafak

Yılın Ekonomi Yazarı dalında

Abdurrahman Yıldırım

Yılın Televizyon Programı dalında

Sektör Raporu / CNBC-E

Yılın Ekonomi Yayını dalında

Kobi Efor

Yılın Ekonomi Sitesi dalında

www.haber1.com

Jüri Özel Ödülü dalında

DPT

MÜSİAD Özel Ödülü dalında

Osman Arolat / Dünya

MÜSİAD Özel Ödülü dalında

Sami Özey / Vakit

Ekonomi Servisi

13.01.2007


 

Gaziantep’te tekstil sektörü kan ağlıyor

Gaziantep’te, tekstil sektörünün bitme noktasına geldiği belirtildi. Genel-İş Sendikası Gaziantep Şubesi Başkanı Muzaffer Subaşı, Gaziantep’in dört tarafının teşvik kapsamına alınan illerle çevrildiğini ve bundan dolayı şehrin can damarı olan tekstil sektörünün bitme noktasına geldiğini söyledi.

Genel-İş Sendikası Gaziantep Şubesi Başkanı Subaşı, teşvik kapsamında olan çevre illerdeki yatırımcılarla Gaziantep’teki yatırımcılar arasında yüzde 40 maliyet farkı olduğunu bildirdi. Subaşı, tekstil fabrikalarının işçilerin alacaklarını ödeyemez duruma geldiğini, işsizlik oranının ise yüzde 20’ye ulaştığını anlattı.

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın Gaziantep Şubesi Başkanı Subaşı, “Bu durum sendika olarak bizi zora sokuyor. İşverenler zam taleplerimizi karşılayamıyor. Böyle olunca işverenle aramızda uyuşmazlık kaçınılmaz hale geliyor” dedi.

Fabrikaların önüne satılık yazılarının asıldığını anlatan Subaşı, şöyle konuştu: “Bankalar borçlarını ödeyemez duruma gelen fabrikalara el koyma noktasındadır. Tekstile yeni bir kan verilmediği takdirde Gaziantep’te tekstil sektörü bitme noktasındadır. Böyle giderse işsizlik yüzde 50’ye çıkacak. İşsizliğin bu kadar yoğun olduğu bir yerde hırsızlığın önüne geçmek mümkün değil.”

/ GAZİANTEP

13.01.2007


 

Hazinede iç borç ödeme haftası

Hazine, gelecek hafta, toplam 5 milyar 125 milyon YTL iç borç ödemesi gerçekleştirecek.

Hazine, 15 Ocak Pazartesi günü, tamamı piyasaya ve YTL cinsinden olmak üzere 895 milyon YTL olmak üzere iç borç geri ödemesi yapacak. Hazine 17 Ocak Çarşamba günü, 3 milyar 907 milyon YTL’si piyasaya, 323 milyon YTL’si de kamu kurumlarına yapılan satışların geri ödemesi olmak üzere toplam 4 milyar 230 milyon YTL iç borç geri ödemesinde bulunacak. Söz konusu ödemenin tamamı YTL cinsinden olacak. Hazine, Ocak ayında 13 milyar 562 milyon YTL’si piyasaya olmak üzere toplam 16 milyar 253 milyon YTL iç borç ödemesi yapacak.

/ ANKARA

13.01.2007


 

Giyim eşyası alırken dikkat!

Mağazaların indirim sezonuna başladığı bu günlerde tüketicilerin, gereksiz giyim alış verişinden kaçınmaları için öncelikle gardıroplarını kontrol ederek ihtiyaçlarını belirlemeleri, moda ürünleri değil, her zaman kullanabilecekleri, kombinasyon yapabilecekleri kumaş ve renkleri tercih etmeleri istendi.

Tüketiciler Birliği’nin ‘’www.tuketiciler.org’’ adresindeki internet sitesinde, giyim eşyası satın alınırken dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda tüketiciler bilgilendirildi. Bilinçli tüketici olabilmek için, öncelikle ‘’Neye’’ ihtiyacın olduğunun doğru belirlenmesi gerektiği, bunun için de mevcutların listesinin çıkarılması gerektiği belirtildi. Daha sonra, mevcut giyim eşyasının uygunluk ve giyilebilme açısından gözden geçirilerek, küçük düzeltmelerle günün şartlarına uydurulabileceklerin ayrılması istendi. Ardından eksikliklerin önem ve öncelik sırasına konularak listelenmesi gerektiği bildirildi.

Satın alınacak giyim eşyasının daima sade ve çeşitli faaliyetler için kolayca kullanabileceklerden seçilmesi, aşırı derecede modaya bağlı olanların tercih edilmemesinin daha doğru bir davranış olacağı konusunda tüketici uyarıldı.

/ ADANA

13.01.2007


 

Telekom’dan borçlu müşterilere kolaylık

Türk Telekom yeni yıla borçlu müşterilerine yeni müjdelerle ve ödeme kolaylıkları sağlayarak girdi.

Eskişehir İl Telekom Müdürü Yücel Yaşar düzenlediği basın toplantısında borçlu müşterilerine yüzde 90’a varan kısmî af ile peşin veya taksitler halinde ödeme imkânı sunduklarını belirterek ödemelerde kredi kartı kullanılabileceğini bildirdi. 2006 yılının 31 Ağustos’una kadar borcu olan aboneler için geçerli olacak kampanya 8 Ocak’ta başlamış olup 28 Şubat 2007 tarihine kadar devam edeceğini belirten İl Telekom Müdürü Yücel Yaşar, peşin ödemede yüzde 90, iki taksitle ödemede yüzde 70, 3 ve 4 taksitli ödemelerde ise yüzde 60 indirim uygulanacağını söyledi. Kampanyalarının isminin “Tatlıya Bağlayalım Kampanyası” olduğunu belirten Yaşar, Eskişehir’de ondörtbin takipli dosya olduğunu ve alacak yekününün 4,5 trilyon (4,5 milyon Ytl) olduğunu belirterek, takipli dosyalardan herhangi bir avukatlık ve dosya masrafı almayacaklarını belirtti.

Abdullah YEŞİLKAYA / ESKİŞEHİR

13.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004