Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Tatil zili çaldı

İlköğretim ve ortaöğretim okullarında okuyan 14 milyon öğrenciler dün karnelerini aldı. 2006-2007 eğitim-öğretim yılının ilk dönemi dün sona erdi. Yaklaşık 14 milyon öğrenci ile 600 bine yakın öğretmen iki haftalık yarıyıl tatiline girdi.

İlköğretim okullarında okuyan öğrencilere karneleriyle birlikte velilerine iletmek üzere birer mektup verildi. İlköğretim Genel Müdürlüğünce hazırlanan mektupta, yenilenen ders programları ve yeni uygulamalara ilişkin bilgilere yer verilerek, çocuklarının başarısı için velilere önerilerde bulunuldu.

İKİNCİ YARIYIL ç12 ŞUBAT’TA BAŞLIYOR

2006-2007 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı, 12 Şubat 2007 Pazartesi günü başlayacak. Öğrenciler, 19 Haziran 2007 Salı günü karne alacaklar ve 3 aylık yaz tatiline girecekler. 2007-2008 eğitim-öğretim yılının, 17 Eylül 2007’de başlaması planlanıyor.

/ ANKARA

27.01.2007


 

ÇOĞUNLUK KARŞI

Başkent Araştırma Grubu tarafından yapılan bir araştırmaya göre halkın büyük çoğunluğu TCK’nın 301. maddesinin kaldırılmasını istiyor. Başta İstanbul, Ankara, İzmir gibi iller olmak üzere 22 ilde 2 bin 186 kişi ile telefonla görüşme yöntemi ile gerçekleştirilen araştırma, 301. madde konusunda halkın fazla bilgi sahibi olmadığı, bilgi sahibi olanların büyük çoğunluğunun ise 301. maddenin kaldırılmasını veya değişiklikler yapılmasını istediğini ortaya koydu.

Başkent Araştırma Grubu tarafından yapılan bir araştırmaya göre halkın büyük çoğunluğu TCK’nin 301. maddenin kaldırılmasını istiyor. Başta İstanbul, Ankara, İzmir gibi iller olmak üzere 22 ilde 2 bin 186 kişi ile telefonla görüşme yöntemi ile gerçekleştirilen araştırmada, 301. madde konusunda halkın fazla bilgi sahibi olmadığı, bilgi sahibi olanların büyük çoğunluğunun ise 301. maddenin kaldırılmasını veya değişiklikler yapılmasını istediğini ortaya koydu.

“Medyada çok tartışılan 301. maddenin içeriğinin ne olduğunu biliyor musunuz?” sorusuna “Biliyorum” diyenlerin oranı yüzde 46.2, “Bilmiyorum” diyenlerin oranı ise yüzde 53.8 olarak gerçekleşti.

301. maddenin içeriğini bilenlere yöneltilen, “301. maddede değişiklik yapılmasını veya tamamen kaldırılmasını nasıl karşılarsınız?” sorusuna “Desteklerim” diyenlerin oranı yüzde 54.7 olurken, “Desteklemem” diyenlerin oranı yüzde 28.1’de kaldı. Yüzde 17.2’lik bir bölüm ise bu konuda fikri olmadığını söyledi.

Araştırmanın başlangıç kısmında genel konularla ilgili sorular sorulurken, Ocak ayının en önemli olayı olarak halkın büyük çoğunluğu Hrant Dink’in öldürülmesi cevabını verdi. Saddam Hüseyin’in idamı ile ilgili sorularda halkın büyük çoğunluğu idam kararını ve idamın yapılış zamanını yanlış buluyor. Halka göre idamın bayramda yapılması Müslümanlara karşı bir gözdağı olarak değerlendirildi. Ankete göre, halkın büyük kısmı son dönemde artan aşırı milliyetçilik akımını Dink suikastin gerçekleşmesinin en büyük etkenlerinden birisi olarak görüyor. Ayrıca araştırmaya katılanların büyük çoğunluğu aşırı milliyetçilik akımının cepheleşmelere sebep olacağına inanıyor.

Mehmet KARA / ANKARA

27.01.2007


 

Almanya Büyükelçisi: Bu bir fırsat

AB dönem başkanı Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, onbinlerce Türk insanının geçen salı günü Hrant Dink’i barışçıl bir biçimde uğurlayarak tüm dünyayı etkilediğini belirterek, bunun Türk Ceza Yasası’nın 301. maddesi konusunda olumlu bir ivme meydana getirip ve Türk-Ermeni uzlaşısı konusunda çaba sarfedilmesi için bir fırsat olup olamayacağını sordu.

Eckart Cuntz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’daki AB misyon temsilcilerine verdiği yemekte, dönem başkanlığı adına bir konuşma yaptı.

Konuşmasının bir bölümünde gazeteci Dink’in öldürülmesine değinen Cuntz, şunları kaydetti: “Tanınmış Ermeni asıllı Türk gazeteci Hrant Dink’in İstanbul’da öldürülmesi haberi hepimizi şoke etmiştir. Dink, yaşamını Türk toplumunda karşılıklı anlayış ve demokrasi için harcadığı büyük çabalara adamıştır. O, ifade özgürlüğünü simgeliyordu.’’

Cuntz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz salı günü onbinlerce Türk insanı Hrant Dink’i barışçıl bir şekilde uğurlayarak, tüm dünyayı etkiledi. İfade özgürlüğü ve Türk-Ermeni uzlaşısı için çağrıda bulunarak çok güçlü mesajlar verdiler. Siz bu ülkede her zaman, kendi deneyimleriniz nedeniyle de ifade özgürlüğünün güçlü bir savunucusu oldunuz. Tarihte bazen fırsat pencereleri açılmaktadır. Acaba bu, Türk Ceza Yasası’nın hassas 301. maddesi konusunda olumlu bir ivme yaratma ve Türk-Ermeni uzlaşısı konusunda insanların yararı için bütün tarafların çaba sarfetmesi için bir fırsat olabilir mi?’’ Cuntz, geçen yıl herkesin bir tren kazasının meydana gelerek Türkye-AB ilişkilerinde derin bir krizin yaşanmasından endişe duyduğunu ifade ederek, “Ancak AB’nin son kararları halen halledilmemiş konular olmasına rağmen bir tren kazasını önlemiştir. Katılım süreci raydan çıkmamıştır’’ diye konuştu.

/ ANKARA

27.01.2007


 

Emniyet: Cinayetin bağlantısına dair bilgi yok

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, polisin görevinin suç meydana gelmeden önlemek olduğunu belirterek, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesi ile ilgili, “Maalesef bu olay olmuştur. Olduktan sonra da tüm imkânlar kullanılarak saldırgan yakalanmıştır” dedi. Çalışkan, Dink’in öldürülmesi olayının başka olaylarla bağlantısı olduğuna dair ellerinde bilgi olmadığını söyledi.

Çalışkan, Dink’in öldürülmesi olayının başka olaylarla bağlantısı olduğuna dair ellerinde bilgi olmadığını söyledi. İsmail Çalışkan, haftalık basın bilgilendirme toplantısında, 81 il emniyet müdürünün katıldığı değerlendirme toplantısında 2006 yılının genel bir değerlendirmesinin yapıldığını ve 2007 yılına ait beklentiler ile güvenlik konseptinin oluşturulması ve 2007 bütçesinin görüşüldüğünü bildirdi.

Kent Güvenlik Yönetim Sistemlerinin (MOBESE) son olaylarda öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirten Çalışkan, ‘’Son olarak İstanbul ilimizde meydana gelen menfur saldırının failinin yakalanmasında kamera sistemlerinden elde edilen görüntülerden yararlanmış olması da Kent Güvenlik Sistemlerinin önemini bir kez daha vurgulamaktadır’’ diye konuştu. Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Çalışkan, Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast’ın fotoğrafının Türk bayrağı ve Atatürk’ün sözleri fon alınarak çekilmesi olayıyla ilgili soruya, ‘’Söz konusu fotoğraf İstanbul’da değil Samsun’da çekilmiş. Samsun Emniyet Müdürümüzle görüştüm. Bu konuyla ilgili bir açıklama yapacaklarını söylediler’’ karşılığını verdi.

/ ANKARA

27.01.2007


 

Dink cinayetinde 6 tutuklama

Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltına alınan Muharrem Sait K, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Erhan Tuncel ise “Cürüm işlemek için oluşturulan silâhlı suç örgütünün üyesi olmak” ve “Taammüden adam öldürmeye azmettirmek” suçlarından tutuklandı. Böylece tutuklu sayısı 6 oldu.

Daha önce mahkemece tutuklanan Erhan Tuncel ile serbest bırakılan Muharrem Sait K, geniş güvenlik tebirleri altında adliyeden götürüldü.

Bu arada, Erhan Tuncel’in, ‘’Cürüm işlemek için oluşturulan silahlı suç örgütünün üyesi olmak’’ ve ‘’Taammüden adam öldürmeye azmettirmek’’ suçlarından tutuklandığı öğrenildi.Olayla ilgili 2 gün önce katil zanlısı Ogün Samast, ‘’cürüm işlemek için oluşturulmuş silâhlı suç örgütünün üyesi olmak’’, ‘’ taammüden adam öldürmek’’ ve 6136 sayılı ‘’Ateşli Silahlar Kanunu’nu muhalefet etmek’’, Yasin Hayal, Ahmet İskender, Zeynel Abidin Yavuz ve Ersin Yolcu da ‘’cürüm işlemek için silâhlı suç örgütü oluşturmak’’ ve ‘’taammüden adam öldürmeye azmettirmek’’ ile 6136 sayılı ‘’Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet etmek’’ suçlarından nöbetçi mahkemece tutuklanmışlardı. Erhan Tuncel’in tutuklanmasıyla soruşturma çerçevesinde tutuklu sayısı 6’ya yükseldi.

/ İSTANBUL

27.01.2007


 

Trabzon Valisi ve Emniyet müdürü merkeze alındı

Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir ile Emniyet Müdürü Reşat Altay merkeze alındı. İçişleri Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, Vali Yavuzdemir ile Emniyet Müdürü Altay, son zamanlarda şehirde yaşanan olaylar sebebiyle merkeze alındı.

İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Trabzon’daki gelişmelere ilişkin 2 mülkiye başmüfettişinin görevlendirildiği bildirilmişti. Açıklamada, “Trabzon ilinde bir süredir meydana gelen ve İstanbul’da Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle de bağlantılı olduğu görülen asayiş olaylarında, idarenin ve emniyetin kusur ve ihmallerinin olup olmadığı ile tüm bu olaylar zincirinin çok yönlü incelenmesine ilişkin olarak 2 mülkiye başmüfettişi görevlendirilmiştir’’ denilmişti.

/ ANKARA

27.01.2007


 

İsmail Cem defnedildi

Dışişleri eski bakanlarından İsmail Cem, Teşvikiye Camiinde kılınan cenaze namazından sonra Zincirlikuyu Kabristanında defnedildi. Başbakan Erdoğan ile Baykal ve Ağar’ın da hazır bulunduğu cenaze törenine Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Theodoros Kasimis ile Yunanistan Dışişleri eski Bakanı Yorgo Papandreu da katıldı.

Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem için Teşvikiye Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Şişli Teşvikiye Camii’ndeki törene namaz öncesi gelen TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cem’in eşi Elçin, kızı İpek Cem Taha ve oğlu Kerem’e baş sağlığı diledi. Arınç, Erdoğan ve eski başbakanlardan Tansu Çiller, törene katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a da başsağlığı dileğinde bulundular.

Bülent Arınç ve Recep Tayyip Erdoğan daha Cuma namazını kılmak üzere camiye geçtiler. Namazın ardından bahçeye çıkan Arınç ve Erdoğan, Deniz Baykal cenaze namazı için ön safta yerlerini aldılar. Saf tutanlar arasında DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Tuncel, Mesut Yılmaz, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan da yer aldı.

Cenaze namazı Kerim Cem’in tanıdığı olduğu öğrenilen din görevlisi Fatih Savaş tarafından kıldırıldı. Namazın ardından İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı dua ederken, ‘’Bir edep, erdem, dürüstlük insanını bugün aramızdan uğurluyoruz. Onu yeni bir varlık boyutuna uğurluyoruz. Allah huzurunda onu cennetine nail etsin’’ dedi.

Fatih Savaş da, İsmail Cem’in yazdığı son şiirinden bir bölümü okudu.

Bu arada, Başbakan Erdoğan, namazın ardından Kerim Cem’in yanına giderek kısa süre sohbet etti. Namazın ardından Cem’in Türk bayrağına sarılı tabutu, polislerden oluşan tören mangası tarafından omuzlara alındı ve cenaze aracına konuldu. Cem’i taşıyan araç, cenaze törenine katılanların alkışları eşliğinde camiden ayrıldı. Bu arada Başbakan Erdoğan, Deniz Baykal, Tansu Çiller, Papandreu’nun önünden geçen cenaze aracına çevredeki vatandaşlar tarafından karanfiller atıldı. Törene ayrıca Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Theodoros Kasimis, İstanbul Valisi Muammer Güler, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Yunanistan Ana Muhalefet Partisi Lideri ve eski Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, sanatçılar Edip Akbayram, Zülfü Livaneli, Arif Sağ, Yavuz Bingöl, eski bakanlardan İstemihan Talay, Hüsamettin Özkan, Köksal Toptan, Hür Parti Genel Başkanı Yaşar Okuyan, Yaşar Topçu, Yazar Yaşar Kemal, Ercan Karakaş, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, gazeteciler Can Dündar ve Mehmet Barlas ile İsmail Cem’in kuzeni Cemil İpekçi ile çok sayıda vatandaş va yabancı ülke temsilcisi katıldı.

Törene aralarında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve diğer kuvvet komutanları da birer çelenk gönderdi. Çelenk gönderenler arasında ABD ve Yunanistan hükümetleri adına büyükelçilikleri, AB Dönem Başkanı Almanya, Feriköy Ermeni Kilisesi Vakfı, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, iş adamları ve çok sayıda ünlü isim yer aldı.

/ İSTANBUL

27.01.2007


 

AB'nin gündeminde anayasa var

AB Anayasasını onaylayan 18 ülke, bugün Madrid’de toplanarak, Almanya’nın dönem başkanlığı sırasında anayasa krizinin çözüme kavuşturulmasını istedi.

AB Anayasasını onaylayan İspanya ve Lüksemburg’un girişimleriyle yapılan toplantıya 18 ülkenin yanı sıra henüz referanduma gitmeyen İrlanda ve Portekiz de temsilci gönderdi.

2005 yılında Fransa ve Hollanda’nın referandumlarla reddettiği AB Anayasasıyla ilgili olumsuz havayı kaldırmayı amaçlayan 18 ülke, anayasaya “hayır” diyenlerin değil “evet” diyenlerin gündemde önplana çıkarılmasını talep ediyor. İspanya’nın AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekreteri Alberto Navarro, anayasayı onaylayan 18 ülkenin AB nüfusunun yüzde 60’ını temsil ettiğine dikkati çekerek, toplantının hedefinin anayasa sorununun çözümlenmesi konusunda tek ses olup, kararlılık mesajı vermek olduğunu söyledi.“Daha iyi bir Avrupa istiyorsak Anayasa sorununu çözmeliyiz” diyen Navarro, Almanya’nın AB dönem başkanlığının sonunda, 21 haziranda yapılacak AB devlet ve hükmet başkanları toplantısında Anayasa sorununun çözülmesini istediklerini kaydetti. İspanya, en iyi çözümün AB Anayasasının mevcut durumunda hiçbir değişiklik yapmadan süreci devam ettirmek olduğunu belirtse de, bunun “gerçekçi” olmadığının bilincinde olduğunu ve “anayasayı kurtarmak amacıyla” istenilen değişikliklerin kabul edilmesi yoluna gidileceğini ifade etti.

/ MADRİD

27.01.2007


 

Karnesi zayıf olan çocuğa hoş görüyle yaklaşın

Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, karnesi zayıf olan çocuğa hoşgörü ve sevgiyle yaklaşılmasını isteyerek, karne notlarının ‘’ölüm-kalım’’ meselesi olmadığını vurguladı.

Dinçer, yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıllarda ‘’zayıf karne’’ yüzünden yaşanan üzücü olayların önüne geçmek için öğrenci velilerine önemli sorumluluklar düştüğüne işaret etti. Dinçer, karne alan öğrencilere ve velilerine şu tekliflerde bulundu:

*‘’ Karnenin, sadece çocuğun değil ailenin ve eğitim sisteminin de karnesi olduğunu unutmayın.

*Çocuğun kötü karnesi olabilir, ama tek başına karne notu çocuğun başarısız olduğu anlamına gelmez. Karne, çocuğun kişiliğinin göstergesi değil, okul başarısının göstergesi.

*Karne notları, bir ‘ölüm-kalım’ meselesi değil.

* Öğrencinin başarısında ailenin ve sosyal çevrenin önemli yeri var. Aile içi ilişkilerin sağlıklı olduğu ve çocuğun kendisini geliştirmesinin desteklendiği bir ailede başarı oranı daha yüksek olur.

*Çocuklarınızı başka çocuklarla kıyaslamayın. Bu durum onların özgüveni, benlik algısı ve psikolojisini olumsuz etkiler.

* Karnesindeki başarısı için çocukları takdir ve tebrik edin, ancak tamamen maddi nitelikli ödüller vermeyin. Başarısız karne getiren öğrencileri cezalandırmayın, başarısızlığın nedenlerini sorgulayın.

*Her başarısızlık yeniden değerlendirmeyi gerektirir. Değerlendirme öğrencinin eksikliklerini görmesini, gidermek için yeni planlamalar ve çalışmalar yapmasını sağlayarak başarıya ulaşmayı sağlar.

-* Karne notlarının telafisi her zaman mümkündür. Önemli olan karnesi zayıf olan çocuğa hoşgörü ve sevgiyle yaklaşmaktır.’’

/ ANKARA

27.01.2007


 

Trakya’da yağış ve fırtına

Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde, Marmara Denizi’nde saatteki hızı 70 kilometreyi bulan fırtına ve yağış, deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor.

Boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi’nde seyreden 11 yerli ve yabancı bandıralı şilep ve tanker, fırtına ve sağanak yağış nedeniyle yollarına devam edemeyince Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde demirledi. Fırtına ve yer yer 2.5 metreye ulaşan dalgalar nedeniyle Şarköylü balıkçılar 2 gündür balığa çıkamadı. Marmara’da bulunan balıkçı tekneleri ise 2 gündür Şarköy, Mürefte ve Hoşköy balıkçı barınaklarında bekliyor.

/ TEKİRDAĞ

27.01.2007


 

YÖK’ün karnesi yasaklarla dolu!

Özgür-Der Sakarya Şubesi, YÖK’ün geçtiğimiz yılda imza attığı yasakçı uygulamaları derlediği bir ön rapor yayınladı. Raporda 2006 yılı boyunca başörtülülerin ve akademisyenlerin maruz kaldığı yasaklar hatırlatılarak, YÖK’ün karnesinin yasak ve baskılarla dolu olduğu vurgulandı.

Raporda 2006 yılı boyunca başörtülülerin ve akademisyenlerin maruz kaldığı yasaklar hatırlatılarak, YÖK’ün karnesinin yasak ve baskılarla dolu olduğu vurgulandı. Sözkonusu çalışmayı hazırlayan Özgür-Der Sakarya Şubesi, yasağı gündemde tutmaya devam edeceğini duyurdu.

Geride bıraktığımız yılın başörtüsü gündemiyle ilgili ayrıntılı bir rapor hazırlığında bulunan Özgür-Der Sakarya Şubesi, YÖK’ün 2006 yılında imza attığı yasakçı ve baskıcı uygulamaları bir ön raporda topladı. Beş sayfalık dokümanda, YÖK’ün 2006 yılı içinde başörtüsü yasağını uygulamak için hangi yollara başvurduğu tarihi seyri içinde aktarıldı. YÖK’e bağlı ÖSYM tarafından yapılan otuz dört sınavın hiçbirine başörtülü fotoğraf ile müracaatların kabul edilmediğinin belirtildiği ön raporda, sınavlara başörtülü girilemediği de hatırlatıldı. Raporda, akademi üzerinde kurulan baskının sadece öğrencileri değil, öğretim üyelerini de tehdit ettiği belirtildi. Danıştay saldırısı sonrasında yasakçı uygulamada ilerleme olduğunun da rapordan ortaya çıktığını belirten Özgür-Der Sakarya Şubesi yetkilileri, başörtüsü yasağı hakkında daha ayrıntılı bir rapor hazırladıklarını aktardı. Dernek yetkilileri ayrıca, herkesi devam eden yasakla ilgili sorumluluk almaya davet etti.

Yeni Asya / SAKARYA

27.01.2007


 

TBMM, gençlerde şiddeti inceliyor

TBMM Çocuklarda ve Gençlerde Şiddet Olaylarını Araştırma Komisyonu üyeleri, Tunceli’de yatılı ilköğretim bölge okulunda cinsel istismara maruz kalan çocukların aileleriyle görüştü.

Ağrı milletvekili Halil Özyolcu, Siirt milletvekili Öner Ergenç ve Yalova milletvekili Muharrem İnce’den oluşan alt komisyon üyeleri, Tunceli’nin Akpazar beldesindeki Hasan Ali Yücel Yatılı İlköğretim Bölge Okulunda idareci, öğretmen ve öğrencilerle yaptıkları görüşmenin ardından Tunceli Valisi Mustafa Erkal ile bir araya geldi.

Yatılı ilköğretim bölge okulunda cinsel istismara uğrayan çocukların aileleriyle de görüşen komisyon üyeleri adına bir açıklama yapan Siirt milletvekili Öner Ergenç, gençler ve çocuklar arasında okul ve okul dışında gelişmekte olan şiddet eğilimlerini araştırmak üzere kurulan bir komisyonun üyeleri olduklarını hatırlattı.

Üç milletvekili ve uzmanlarla birlikte şiddet olaylarını araştırmak üzere bölgede bulunduklarını anlatan Ergenç, ‘’Tunceli’deki olayları inceledik. Buradan başka illere geçeceğiz’’ diye konuştu.

/ TUNCELİ

27.01.2007


 

Çelik ve Unakıtan'a zayıf karne

Eğitimciler, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan için hazırladıkları karnelerde bakanlara zayıf not verdi. Karneler, bakanlara postaneden taahhütlü olarak gönderildi.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, bir grup sendika üyesi ile Kızılay’da yaptığı açıklamada, Bakan Unakıtan’ın öğretmenleri ‘’uçan kuşa borçlu hale getirdiği ve mesleğe küstürdüğü için’’ sınıfı geçmesinin zor olduğunu söyledi.

Özellikle Unakıtan’ın durumunun “çok vahim olduğunu’’ iddia eden Avcı, 100 üzerinden yaptıkları değerlendirmede “yabancı isimli iş yerlerinin çoğaltılmasını görmezden geldiği, Devlet Malzeme Ofisi ve Milli Piyango İdaresi gibi kurumların adlarını Türkçeye çevirmediği için’’ karne notunun Türkçeden 10 olduğunu bildirdi. Avcı, Unakıtan’a vergileri artırdığı ve yeni vergiler uyguladığı için matematikten, “geçmiş hükümetlerin başına gelenlerden ders çıkarmadığı’’ için de tarih dersinden karnelerine 10 verdiklerini belirtti. Avcı, Unakıtan’a coğrafya, fen bilgisi, sosyal bilgiler, resim, müzik ve beden eğitimi derslerinden de 10 verdiklerini, sıfır not kaldırıldığı için bu notu uygun gördüklerini söyledi.

/ ANKARA

27.01.2007


 

Güler: Enerji sıkıntımız yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye’de enerji sıkıntısını olmadığını, aksine enerji ihracatı yaptıklarını belirterek, “Biz Türkiye’yi Ankara’da oturarak yönetmiyoruz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bakanlığına bağlı 7 kurumun genel müdürü ile birlikte geldiği Malatya’da ziyaret programına Vali Halil İbrahim Daşöz’ü ziyaret ederek başladı. Bakan Güler, burada yaptığı açıklamada, “Türkiye’yi Ankara’da oturarak yönetmiyoruz, bunun altını çizerek söylüyorum. Genel müdürlerimizle Türkiye’yi geziyoruz, yapılanları yerinde denetliyoruz. Gerekli olduğunda anında müdahale ediyoruz. Çözümü yerinde oluşturuyoruz. Bu hem bize zaman kazandırıyor hem de verimimizi arttırıyor. Bunun için biz kısa zamanda çok iş yaptık. Türkiye’yi Ankara’da yönetmiyoruz” diye konuştu.

Bir gazetecinin “Akaryakıt şirketlerine kesilen cezaların Danıştay tarafından durdurulması kararı vermesi” ile ilgili sorusuna ise Bakan Güler, “Hukuki kurumların verdikleri kararları tartışacak durumda değiliz” cevabını verdi. Bir gazetecinin de “Türkiye’de şuanda enerji yeterli mi?” sorusu üzerine Bakan Güler, “Gayet tabi. Biz şuanda enerjiyi ihraç da ediyoruz” şeklinde cevapladı.

Kaçak elektrik kullanımı ile ilgili mücadelenin sürdürüldüğünü anlatan Bakan Güler, “Şu anda toplam olarak 1 milyon 100 bin kaçak elektrik kullanımı var” dedi.

/ MALATYA

27.01.2007


 

Maliyeciler tedirgin

ürk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Maliye Bakanlığındaki “Usulsüz Sorgulama’’ operasyonuyla ilgili basında yer alan haberlerin, Maliye çalışanlarını tedirgin ettiğini bildirdi.

Yokuş, yaptığı yazılı açıklamada, konuya ilişkin değerlendirmelerin VEDOP projesinde bilgisayar kullanan personeli sisteme girmekte tereddüte düşürdüğünü belirtti.

Personeli zan altında bırakan açıklamalar yapıldığını, maliye çalışanlarını töhmet altında bırakmaya hiç kimsenin hakkı olmadığını kaydeden Yokuş, ‘’VEDOP projesi uygulamasında kimin hangi verilere ulaşabileceği bellidir. Herkese yetkisi dahilinde şifreler verilmektedir. Hiç kimse yetkisi olmayan verilere ulaşamaz’’ dedi.

/ ANKARA

27.01.2007


 

Kocatepe Camii’nde Aşûre dağıtıldı

Muharrem ayının onuncu günü olan “Aşûre Günü’’ sebebiyle, Kocatepe Camii avlusunda Cuma namazı sonrasında aşûre dağıtıldı.

Aşûre dağıtımı, merkezi Malatya Darende’de bulunan Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı tarafından 25 il ve ilçedeki vakıf temsilciliği ve gönüllüsüyle eş zamanlı olarak yapıldı.

“Aşûre Günü’’ 29 Ocak 2007 Pazartesi günü kutlanacak.

/ ANKARA

27.01.2007


 

‘Doğu’da 19 bin kız okullu oldu

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde aileleri tarafından okumaları engellenen kız çocukları çeşitli yöntemlere başvurarak okulla buluşmayı başardı.

Bölgede çeşitli sebeplerle okula gönderilmeyen kız çocuklarının okullaşması için 4 yıl önce bölgedeki 10 İlde başlatılan ve başarılı olması nedeniyle geçen yıl 81 ilde uygulamaya konan ‘’Haydi Kızlar Okula Kampanyası’’ ile binlerce kız çocuğu okulla tanıştı.

Ancak buna rağmen bölgede çok sayıda aile halen kızlarını çeşitli sebeplerle okula göndermemeye devam ederken, aileleri tarafından okumaları engellenen kızlar, kimi zaman telefon açarak kimi zaman da mektup yazarak ailelerini ihbar edip yetkililere ulaşmayı başardı. Diyarbakır Millî Eğitim Müdürlüğü çalışanlarının da büyük özverisiyle kampanya kapsamında, 4 yılda 19 bini aşkın kız okula kazandırıldı. Okumak için engel tanımayan kız çocukları azim ve başarılarıyla da göz dolduruyor.

/ DİYARBAKIR

27.01.2007


 

Meclise medya ilgisi

Meclis çalışmaları ve milletvekilleri hakkında geçen yıl medyada yer alan haberlerin, bir önceki yıla göre yüzde 99 artış gösterdiği bildirildi. 2006’da TBMM ile ilgili 81 bin haber ve makale yayınlandığı, bu rakamın yaklaşık 9 bininin, TBMM Başkanı Bülent Arınç ile ilgili olduğu belirlendi.

TBMM Başkanlığı İletişim Ofisi tarafından, 47 ulusal ve bölgesel gazete ile 34 derginin taranması sonucu hazırlanan ‘’2006 Yılı Basın Raporu’’na göre, Meclis hakkında geçen yıl yazılı basında toplam 81 bin 141 haber ve makale yayınlandı. Buna göre, TBMM ile ilgili günde ortalama 222 haber ve makale yer aldı. Bu rakam, istatistiklerin tutulmaya başlandığı 2004 yılına göre yüzde 99 artış gösterdi.

Derlemelere göre, gazete ve dergilerde, hakkında en fazla yayın yapılan milletvekili, AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez oldu. Çömez ile ilgili toplam 1538 haber ve makale yayınlandı.

Yazılı basında, TBMM komisyonları ile ilgili toplam 11 bin 746 haber-makale yer aldı. En fazla haber-makale, 2003 yılında kurulan TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu ile ilgili çıktı. Bu komisyonun çalışmalarıyla ilgili, 2006 yılında gazetelerde 2 bin 757 haber-makale yer aldı.

Yazılı basında en fazla yer alan diğer komisyonlar hakkında ise ‘’Plan Bütçe Komisyonu 2 bin 182, Adalet Komisyonu 1723, İnsan Hakları İnceleme Komisyonu 759, Dışişleri Komisyonu 534, AB Uyum Komisyonu 505, Anayasa Komisyonu 494, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu 385, Milli Eğitim Komisyonu 379, KİT Komisyonu 365’’ haber yayınlandı.

TBMM Başkanlığı İletişim Ofisi, 47 ulusal ve bölgesel gazete ile 34 derginin taranması sonucu hazırladığı raporun analizini şöyle yaptı: “Siyaset, büyük oranda TBMM üzerinden okunuyor. TBMM’nin kurum olarak kamuoyunda algısı arttı ve markalaşma yolunda ilerledi. Önceki yıllara oranla TBMM, daha çok ilgi merkezi oldu. TBMM faaliyetlerini ve kurumsal yapısını eleştiren haberlerde görülen büyük düşüş, Meclisin saygınlığına katkıda bulundu. Milletvekili ve komisyonların bağımsız çalışmalarının ilgi görmesi, parlamenter sistemin her geçen daha çok yerleştiğini gösterdi."

/ ANKARA

27.01.2007


 

Zihinsel engellilere sema terapisi

2 yıl önce Sema öğretmeye başladıkları 15 engellide olumlu yönde ilerlemeler gördüklerini ifade eden Şişli Zihinsel Özürlüler Derneği Başkanı Reyhan Argın, “Çok şaşırdık. Aşırı agresif olanlar düzeldi, daha sakin oldu. Rehabilitasyonda semanın beklediğimizin de üzerinde faydasını gördük. Semayı terapilerde kullanmaya başladık’’ dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu’nca, 2007 Mevlana Yılı dolayısıyla Mevlana Kültür Merkezinde sema programı sunuldu. Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu’ndan önce sema gösterisi sunan, Şişli Zihinsel Özürlüler Derneğine bağlı grup da izleyenlerden büyük alkış aldı. Gösteriden sonra dernek başkanı Reyhan Argın, Mevlana Grubu’nda yer alan zihinsel engellileri bu noktaya getirmenin kolay olmadığını, çok çalıştıklarını söyledi. 2 yıl önce kendi araştırmalarıyla 15 engelliye sema öğretmeye başladığını anlatan Argın, uzun süren zorlu çalışmaların ardından engellilerin semayı öğrendiğini kaydetti. Sema sayesinde 15 engellide olumlu yönde ilerlemeler görüldüğünü ifade eden Argın, ‘’Çok şaşırdık. Aşırı agresif olanlar düzeldi, daha sakin oldu. Rehabilitasyonda semanın beklediğimizin de üzerinde faydasını gördük. Sema sayesinde 15 engellide önemli gelişmeler oldu. Semayı terapilerde kullanmaya başladık’’ dedi.

/ KONYA

27.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004