Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Afganistan’da Cheney’e saldırı

Afganistan’da, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin bulunduğu bir üssün dışında meydana gelen ve yaklaşık 20 kişinin öldüğü intihar saldırısını Taliban üstlendi. Taliban sözcüsü Kari Yusuf Ahmedi, saldırının hedefinin Cheney olduğunu, intihar saldırısının Logar vilayetinden Molla Abdurrahim tarafından düzenlendiğini söyledi.

Ahmedi, Associated Press ajansına telefonla yaptığı açıklamada, “Cheney’nin üste olacağını biliyorduk” dedi. Ahmedi, saldırganın Cheney’ye ulaşmaya çalıştığını sözlerine ekledi.

ABD’nin Afganistan’daki ana üssü Bagram’ın dışında ilk güvenlik kapısı yakınında dün sabah düzenlenen intihar saldırısında ölenlerin sayısıyla ilgili çeşitli bilgiler veriliyor. Yerel yetkililer, can kaybının 18 ile 20 arasında olduğunu belirtiyor.

Bu arada, Afganistan’daki NATO güçleri, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin ziyaret ettiği sırada Bagram üssü yakınlarında meydana gelen patlamada, ikisi yabancı asker toplam 4 kişinin öldüğünü bildirdi. NATO’dan yapılan yazılı açıklamada, ilk bilgilere göre, intihar saldırısında bir Amerikalı askerle uyruğu açıklanmayan bir başka askerin yanı sıra intihar eylemcisi ve bir kişinin daha öldüğü belirtildi. Saldırıda, 23 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Öte yandan, patlama esnasında Amerikan üssünde bulunan Cheney’nin saldırıdan etkilenmediği sözcüsü tarafından da doğrulandı.

/ KABİL

28.02.2007


 

Mahçupyan: ABD’deki Ermeni tasarısına karşıyım

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfının (TESEV) İç Politika Direktörü ve Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Etyen Mahçupyan, ABD Temsilciler Meclisine sunulan sözde Ermeni soykırımı tasarısına karşı olduğunu bildirdi.

Washington’da Woodrow Wilson Merkezi adlı düşünce kuruluşunda düzenlenen bir panele katılan Mahçupyan, toplantının ardından AA’nın, ABD’deki Ermeni tasarısı konusundaki görüşünü sorması üzerine, ‘’Bu tasarıya karşıyım” dedi.

AZERİLERDEN RICE’A

HOCALI KATLİÂMI MEKTUBU

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Hocalı katliâmı dolayısıyla ABD’deki Azerbaycan toplumu adına, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’a bir mektup iletildiğini bildirdi. McCormack, düzenlediği günlük basın toplantısında, ABD’deki Azerbaycan toplumu adına Condoleezza Rice’a bir mektup gönderilerek Hocalı olayının ‘’soykırım’’ olarak tanımlanması ve ABD’nin, Azeri-Ermeni anlaşmazlığının çözümünde daha aktif rol alması taleplerinin iletildiği yönündeki soruyu cevapladı.

/ WASHINGTON

28.02.2007


 

Tamillerden yabancı diplomatlara saldırı

ABD ve İtalya’nın Sri Lanka büyükelçilerinin bulunduğu helikopterin yakınına düzenlenen havan topu saldırısını Tamil gerillaları üstlendi.

Saldırıda hafif yaralanan iki büyükelçinin sağlık durumunun iyi olduğu bildirilmişti. Tamil gerillalarının sözcüsü, “Bu talihsiz olaydan dolayı üzgünüz” dedi.

Tamil sözcüsü Rasiah Ilanthirayan, Sri Lanka ordusunun geçmişte aynı iniş alanını gerillalara saldırı için kullandığını belirterek, gerillaların da bir saldırıdan korktukları için helikopterin indiği alana havan topu saldırısı düzenlediklerini söyledi. Tamil sözcüsü, “Sri Lanka ordusunun yüksek düzeyli diplomatları saldırılara böyle çocukça maruz bırakmasından hayrete düştük” dedi. Bu arada, Sri Lanka hava kuvvetleri, diplomatlara yönelik saldırının ardından Tamilleri havadan bombalıyor. Yetkililer, Tamillerin batılı büyükelçileri taşıyan helikoptere saldırı düzenlemesinin ardından orduya bağlı uçakların Tamillere ait olduğu sanılan mevzileri bombaladığını duyurdu.

Tamillerin saldırısında, ABD, İtalya ve Almanya büyükelçileri yaralanmıştı. Fransa ve Japonya büyükelçilerinin ise saldırıdan yara almadan kurtulduğu belirtiliyor. Tamiller, helikopterde büyükelçilerin bulunduğunu bilmediğini söylerken, Sri Lankalı bakan, gerillaların bunu bilerek saldırı düzenlediğini açıklamıştı.

/ COLOMBO

28.02.2007


 

Tahran’a karşı yeni tasarı

İran nükleer sorununu görüşmek üzere bu gece Londra’da biraraya gelen BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi; ABD, Fransa, Rusya, Çin ve İngiltere ile AB Dönem Başkanı Almanya, Tahran’a karşı yeni bir BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı hazırlanması için çalışmalara başladı.

Siyasî direktörler düzeyindeki toplantıya başkanlık eden İngiliz diplomat John Sawers, toplantıyı ‘’son derece yapıcı’’ şeklinde değerlendirerek, 6 ülkenin 1737 sayılı kararın ardından İran’a yeni yaptırımlar öngören bir karar tasarısı üzerinde çalışmaya başladığını bildirdi. Öte yandan, Uluslararası Kitle İmha Silahları Komisyonu Başkanı ve eski Irak BM silâh denetçisi Hans Blix, New York’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer dosyasına uluslar arası topluluğun yaklaşımının, Tahran’da bir aşağılık duygusu meydana getirebileceği uyarısında bulundu. Görüşmelere başlamadan İran’dan uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmasını istemenin “küçük düşürücü” olduğunu belirten Blix, “Aynı gözlemi Irak konusunda da yapmıştım” dedi.

Irak’ın o dönemde akılcı olmaması ve Irak çıkarlarına ters düşmesine karşın, denetçileri kovma sebeplerinden birinin, komisyonun Saddam Hüseyin’in saraylarını denetlemek istemesiyle ortaya çıkan “aşağılık duygusu” olduğuna işaret eden Blix, şu anda İran’la durumun benzerlik gösterdiğini kaydetti.

/ LONDRA/WASHINGTON/NEW YORK

28.02.2007


 

Maliki’nin istifası istendi

Iraklı Türkmen kadınlar, ülkede yaşanan tecavüz olaylarını protesto ederek Türkiye’den yardım istedi. Türkmen kadınlara yönelik tecavüz olaylarını protesto için Kerkük’te bir araya gelen Türkmenler, tecavüz olaylarını kınadı.

Türkmen Kadın Kolları Derneği’nden oluşan bir komite, dernek bahçesinde düzenledikleri basın toplantısında, geçen hafta Türkmen şehri Telafer’de 11 çocuk sahibi yaşlı bir kadına ve başşehri Bağdat’ta Sünnî Arap bir kadının Irak ordusu ve polisi tarafından tecavüz edilişinin affedilir bir tarafı olmadığı açıkladı.

Dernek Başkanı Safiye Bayraktar, kadınlara karşı işlenen çirkin saldırılara tepki gösterirken, olaylardan sorumlu tuttukları merkezi hükümeti istifaya çağırdı. Sorumluların tutuklanarak derhal cezalandırılmasını isteyen Bayraktar, Türkiye’den de olaylara seyirci kalmamasını istedi. Başkan Yardımcısı Asra Ubed ise, Irak’ta kadına yönelik artan bu tür olayların bir an önce son bulmasını istedi. ABD ve yerel güçlerin bu tür olaylara sıkça karıştığına dikkat çeken Asra Ubed, yetkilileri göreve çağırdı.

/ KERKÜK

28.02.2007


 

Bush’a yeni lâkap: Yalancılar kralı

Venezuella Devlet Başkanı Hugo Chavez, ABD Başkanı George Bush’a yönelik sert eleştirilerini bu sefer de “yalancılar kralı’’ sözleriyle sürdürdü.

Chavez, “Merhaba Başkan’’ adlı haftalık radyo konuşmasında, gelecek ay Brezilya, Uruguay, Kolombiya, Guatemala ve Meksika’yı ziyaret etmeyi planlayan Bush’a, “Güney Amerika halkı, Kuzeyli küçük beye, istilacılar kralına, yalancılar kralına bir karşılama yapacak’’ dedi. “Küçük beyin ziyareti düşündüğünüzden daha ilginç olacak’’ ifadesini kullanan Chavez, protestocuların sokakları dolduracağı öngörüsünde bulundu, ancak şiddet olaylarına izin verilmemesini istedi. Beyaz Saray, Bush’un gelecek ay yapmayı planladığı gezinin ABD’nin bölgeye olan vaatlerini vurgulamayı amaçladığını belirtiyor.

/ KARAKAS

28.02.2007


 

ABD: Türkiye, İran’a nasihat etmeli

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’den, İran’a komşu bir ülke olarak Tahran’ı, nükleer programı konusunda dünyanın dile getirdiği talepleri ciddiye alması konusunda cesaretlendirmesini beklediklerini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, bir gazetecinin, “İran’ın nükleer programına ilişkin Türkiye’den beklentileriniz neler?’’ sorusunu cevaplarken, “İran’ın bir komşusu olarak Türkiye’nin, uluslar arası sistemin taleplerini ciddiye alması için İran rejimini cesaretlendireceğini ve onlara başka bir yolun daha olduğunu açıkça anlatacağını umarız’’ dedi.

/ WASHINGTON

28.02.2007


 

İsrail, Amerikan ordusuna zırhlı araçlar satıyor

İsrail’den bir silâh şirketi, Irak’ta konuşlanan Amerikan deniz piyadelerine “Golan” tipi 60 zırhlı araç temin edecek.

İsrail ordu radyosundaki haberde, Amerikan deniz piyadeleri için verilen bu ilk siparişin 37 milyon dolar tutarında olduğu ve zırhlı araçların 3 hafta içinde teslim edileceği belirtildi. İhaleyi kazanan Rafael şirketinin ticari bölümünün müdürü Lova Drorib, Golan tipi zırhlı araçların İsrailli uzmanlar tarafından RPG roketlerine ya da mayın patlamalarına direnecek biçimde, koruma amaçlı olarak geliştirdiğini anlattı.

/ KUDÜS

28.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004