Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

AB’ye uyum süreci kritik öneme sahip

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun 15 Şubat’taki toplantısının ardından, toplantıya ilişkin değerlendirme özeti açıklandı. Değerlendirmede Kurul’un, orta vadede enflasyon hedefine ulaşılması için temkinli duruşun devam etmesinin gerektiği değerlendirmesini yaptığı ve politika faizlerinin değiştirilmemesine karar verdiği hatırlatıldı.

Geçen yılın Haziran ayından itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin yakından takip edildiği, bunun yanında, yapısal reform sürecindeki gelişmelerin, gelirler politikasındaki ayarlamaların ve kamu kesimi faiz dışı harcamalarının enflasyon ve enflasyon beklentileri üzerindeki muhtemel yansımalarının da dikkatle değerlendirildiği belirtilen değerlendirmede, ‘’Merkez Bankası, orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz yönde etkileyecek gelişmelerin gözlenmesi halinde parasal sıkılaştırmaya gitmekten kaçınmayacaktır’’ denildi.

Değerlendirmede, Avrupa Birliği’ne uyum ve yakınsama sürecinin devam etmesi ile ekonomik programa ilişkin yapısal reformların planlandığı gibi kesintiye uğramaksızın hayata geçirilmesinin kritik önemini koruduğu ifade edilerek, orta ve uzun dönemde mali disiplinin kalitesini artıracak olan yapısal reformlar konusundaki gelişmelerin, gerek makroekonomik istikrar gerekse fiyat istikrarı açısından yakından izlendiği bildirildi.

Değerlendirmede, son yıllarda söz konusu alanlarda atılan kararlı adımların önümüzdeki dönemde de aynı kararlılıkla sürdürülmesinin, uluslar arası konjonktürdeki değişimlerin en az dalgalanmayla atlatılmasına katkıda bulunacağına dikkat çekildi.

/ ANKARA

28.02.2007


 

Bazı çevreler fındık fiyatlarını düşürmek istiyor

Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk, ‘’Kimse elini ovuşturmasın, ne biz ne de Toprak Mahsulleri Ofisi, üreticiden aldığı fiyatlara fındık satacak’’ dedi.

Pamuk, son günlerde ‘’Fiskobirlik’in Sagra’ya fındık verdiği ve bu kuruluşun da el altından fındık sattığı’’ şeklinde dedikodular yayıldığını belirterek, bazı çevrelerin bu dedikodularla fındık fiyatlarını düşürmek istediklerini öne sürdü.

Göreve, bu memleketin insanının ürününü değerlendirmek ve onların hak ettiği fiyatı almaları için geldiklerini belirten Pamuk, şöyle konuştu: ‘’Ne biz, ne de Toprak Mahsulleri Ofisi fındık satışı yapıyor. Böyle bir şey söz konusu değil. Zaten bu rakamlara fındık satışı yapmak, ürününe sahip çıkmak için göreve geldiğimiz insanlarımıza ihanettir. Ama bazı spekülatif söylentileri yayarak ellerini ovuşturup fındık satmamızı bekleyenler hüsrana uğrayacaktır. Kimse elini ovuşturmasın, ne biz ne de Toprak Mahsulleri Ofisi üreticiden aldığı fiyatlara fındık satacak.’’

Fındık üreticilerine vefa borçlarının bulunduğunu belirten Pamuk, ‘’Bunu ödemek için göreve geldik. Üreticimize faydalı olmak için çalışıyoruz. Fındığı en üst seviyeye çıkarmak için çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz’’ dedi.

/ ORDU

28.02.2007


 

“Tarımda hamaset dönemi bitti”

Şanlıurfa Tarım İl Müdürü Mehmet Küçük, tarım sektörünün Gayri Safi Milli Hasılaya (GSMH) olan katkısının, 21.8 milyar dolardan 38 milyar dolara, ihracat rakamının ise 4 milyar dolardan, 10 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Altun, ‘’Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi’’ Programı’yla ilgili düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, tarımın, gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun tüm ülkeler için insanların temel gıda ihtiyacını karşılaması açısından hala stratejik bir öneme sahip olduğunu kaydetti.

Dünya ile entegre olma yolunda hızla ilerleyen Türkiye’de, ‘’tarımda hamaset döneminin sona erdiğini’’ ifade eden Altun, 2006-2010 dönemini kapsayan Ulusal Tarım Stratejisi’nin bunun en iyi göstergesi olduğunu dile getirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın geçen yıl kırsal alanda başlattığı bin 256 projenin 48’inin Şanlıurfalı yatırımcılar tarafından hazırlandığına işaret eden Altun, bu projelerle altyapının geliştirilmesi, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının artırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

/ ŞANLIURFA

28.02.2007


 

Balıkesir-Ankara uçak seferleri başladı

Balıkesir Havaalanı’ndan sivil uçuşlar başladı. İzmir Hava Yolları (İZair)’na ait uçak Balıkesir’den Ankara’ya uçarak ilk seferi tamamladı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Balıkesir Havaalanı’nın hizmete girmesiyle ülke genelinde 39 noktadan uçak seferlerinin yapıldığını söyledi. İzair’e ait 853 sayılı Balıkesir-Ankara seferi öncesinde tören düzenlendi. Törende konuşan Bakan Yıldırım, Balıkesir-Ankara uçuşu ile ülke genelinde 39 havaalanından sefer yapıldığını belirtti. 2003’de başlatılan sivil havacılık ve bölgesel uçuş projesinin meyvelerini vermeye başladığına dikkat çeken Yıldırım, ülkenin her köşesinde sadece İstanbul-Ankara’da değil, 6 değişik merkezden Kuzeyden Güneye, Batıdan Doğuya uçuşlar yapılabilir hale geldiğını kaydetti.

/ BALIKESİR

28.02.2007


 

Türkiye-Pasifik arasında dış ticaret köprüsü

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından Nisan ayında düzenlenecek “Türkiye-Pasifik Dış Ticaret Köprüsü” toplantısına, 15 ülkeden çok sayıda işadamının katılacağı bildirildi.

Genç Tüccarlar ve İşadamları Derneği (GETİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, Türkiye-Pasifik Dış Ticaret Köprüsü programı hakkında bilgiler verdi. Özer, TUSKON tarafından Nisan ayında yapılacak toplantıya Pasifik Bölgesi’nde yer alan 15 ülkeden 250 işadamının katılacağını belirtti. Programa Türkiye’den de bin 200 işadamının katılacağını ve toplam 6 bin iş görüşmesinin yapılacağını söyleyen Özer, “Program çerçevesinde özellikle iş görüşmelerinin yapılması, yeni ticarî açılımların geliştirilmesi ve karşılıklı yatırım potansiyellerinin değerlendirilmesi hedefleniyor” dedi.

/ DENİZLİ

28.02.2007


 

KOSGEB’in hedefi bilişim projesi

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkan Yardımcısı Mustafa Hilmi Çolakoğlu, KOSGEB’in, Avrupa Yatırım Fonu ile birlikte 200 milyon Avro’luk bir fon oluşturacağını bildirdi.

KOSGEB tarafından başlatılan ve KOBİ’lerin bilgi teknolojileriyle tanışmalarını amaçlayan ‘’Tek Hedef Bilişim Projesi’’ Ankara Ticaret Odası’nda (ATO) düzenlenen basın toplantısı ile tanıtıldı.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan KOSGEB Başkan Yardımcısı Mustafa Hilmi Çolakoğlu, bilgi ve iletişim teknolojilerinin sağlamış olduğu imkânların hem işletmelerin yapısına hem de sektörel ve bölgesel bazda ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunduğunu bildirdi. ‘’Tek Hedef Bilişim’’ projesi ile amaçlarının işletmelerde bilgi teknolojilerinin altyapısını oluşturmak ve bu alanla tanışmalarını sağlamak olduğunu belirten Çolakoğlu, ileri aşamalarda da KOBİ’lerin mevcut altyapılarını güçlendirip geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

/ ANKARA

28.02.2007


 

Sanayi sitesi 16 yılda tamamlandı

Mersin’in Mut ilçesinde yapımına 16 yıl önce başlanan Küçük Sanayi Sitesi tamamlandı. İnşaatın tamamlanmasıyla siteye taşınmaya başlayan esnaf çeşitli sıkıntıları olduğunu dile getiriyor.

Mut Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Aydın Erdoğan, sanayi sitesinin hizmete girmesinden dolayı mutlu olduklarını belirterek, şehir merkezinde düzensiz şekilde hizmet veren esnafın kaldırılarak küçük sanayi sitesine taşındığını ifade etti. Sanayi sitesinde bazı eksiklerin olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle dedi: “Esnafımız burada bazı sıkıntılar çekiyor. Sanayi sitesinin açılmasına rağmen ilçe merkezinde çalışmaya devam eden esnaflar var. Kooperatif olarak Kaymakamlık ve Çevre Sağlık Müdürlüğü’ne dilekçe yazarak merkezdeki dükkânların sanayi sitesine taşınmalarını talep ettik. Bazı üyelerimiz dükkânları bitmiş olmasına rağmen sanayi sitesine taşınmıyor. Burada Belediye ve Kaymakamlığa iş düşüyor.”

/ MERSİN

28.02.2007


 

Volvo C 30 kutusundan çıkmayı bekliyor

Volvo Cars’ın, üç kapılı premium otomobiller sınıfına giriş yaptığı yeni modeli C30, Türkiye’de satışa sunulması öncesinde özel tasarlanan kutusunda Volvo yetkili satıcılarında yerini aldı.

Volvo’dan yapılan açıklamada, geçen sene Eylül ayında Paris Otomobil Fuarı’ndaki dünya lansmanından hemen sonra Uluslararası Istanbul Auto Show’da Türk tüketicisinin beğenisine sunulan C30, Türkiye’de yollara çıkmaya hazırlandığı bildirildi. Volvo Car Türkiye, Auto Show’dan bu yana yoğun ilgi ve talep gören C30’u meraklılarıyla buluşturmadan önce ‘kutuya’ sokmaya karar verdiği belirtildi.

Kurumsal İletişim Direktörü, “Farklı, dikkat çekici tasarımıyla özel bir otomobil olan C30, farklı ve özel bir şekilde tanıtılmalı. Sergilenme şekli ve mecraları da yeni olmalı” diye konuştu.

/ İSTANBUL

28.02.2007


 

Malta, avro’ya geçiş için başvurdu

AB’nin en küçük üyesi Malta, 2008 yılı başında ortak para Avro Bölgesi’ne dahil olmak için AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankasına resmî başvurusunu yaptı.

AB’ye 2004 yılında katılan 10 ülkeden biri olan Malta’nın maliye bakanlığını da yürüten Başbakan Lawrence Gonzi, Avro Bölgesi’ne katılım için gerekli kriterleri karşıladıklarını söyledi.

2006 yılı enflasyonunun yüzde 2,6 ile Avro kriterlerini karşılayan Malta’da Ocak ayı itibariyle son 12 aylık enflasyon yüzde 2,7 seviyesinde bulunuyor. Avro Bölgesi’ne dahil olmak isteyen ülkelerin enflasyon oranı, AB’de en düşük oranlara sahip 3 ülke ortalamasını 1,5 puandan fazla geçmemesi gerekiyor. Son verilere göre bu kritik eşik yüzde 2,9 olarak hesaplanıyor.

/ BRÜKSEL

28.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004