Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

‘Dedelerimiz soykırımcı olarak anılabilir’

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ömer Turan, New York’ta düzenlenen ‘’1915 Olayları’’ konulu konferansta, Türklerin dedeleri soykırım yapmış bir millet olarak anılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

Türkiye Başkonsolosluğu tarafından Manhattan’da bulunan Türkevinde düzenlenen konferansta konuşan Turan, sözde Ermeni soykırımının ABD Temsilciler Meclisinde kabul edilmesi yönünde yoğun bir çaba sarf edildiği bugünlerde, 1915 yılında yaşanan tehcir olayını belgelerden yola çıkarak anlattı. ‘’Türkler, dedeleri soykırım yapmış bir millet olarak anılma tehlikesiyle karşı karşıya. Böyle bir zilleti neden kabul edelim?’’ diyen Turan, Ermenilerin Osmanlı İmparatorluğu bünyesinde ‘’Hristiyan Türkler’’ olarak tanımlanacak kadar Türkleştiklerini ve Türkçeyi Ermeniceden daha çok kullandıklarını ifade etti. Prof. Dr. Turan, milliyetçilik çağı olarak tanımlanan 19. yüzyıla gelindiğinde Ermenilerin otonomi kazanma davası güttüklerini belirtti. Ermenilerin en yoğun yaşadığı bölge olan Doğu Anadolu’da bile hiçbir şehirde toplam nüfusun yüzde 40’ını geçmediğine dikkati çeken Turan, bunun sebebinin Ermenilerin kendilerini emniyette hissettikleri için bir araya toplanmak yerine İmparatorluğun her yerine dağılmaları olduğunu söyledi. Birinci Dünya Savaşının başlamasıyla ‘’bekledikleri özgürlük fırsatının geldiğini’’ düşünen Ermenilerin itilaf devletleriyle görüşerek ve onlara yardım teklif ederek kendilerine bir yer talep ettiklerini kaydeden Turan, 20 Nisan 1915’te Ermenilerce özel kabul edilen bir şehir olan Van’da Ermeni Devletinin kurulduğunun ilan edildiğini anlattı. Bu olay üzerine, Osmanlı İmparatorluğunun 24 Nisanda Ermenilerin ileri gelenlerini tutuklama kararı aldığını ve tutuklananların büyük bölümünün Ankara civarına sürgüne gönderildiğini belirten Turan, bugünün Ermenilerce sözde soykırım günü olarak kabul edildiğini kaydetti.

Turan, Ermeni Devletinin ömrünün iki ay sürdüğünü ve şehrin anahtarının şehre giren Rus askerlerine verildiğini ifade etti. Osmanlı İmparatorluğu’nun sadece savaş bölgesindeki Gregoryan Ermenileri ülke içinde savaş olmayan yerlere nakletme kararı aldığını anlatan Turan, bu karar doğrultusunda 500 bin Ermeni’nin bugünkü Suriye ve kuzey Irak’a gönderildiğini, 400 bininin ise Rus ordusunu takiben Kafkasya’ya çekildiğini kaydetti.

/ NEW YORK

03.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail’den Rusya’ya Suriye baskısı

  Irak’tan Suriye’ye sataşma

  Sadr semtine Amerikan üssü

  ‘Dedelerimiz soykırımcı olarak anılabilir’

  Kaide’den intikam eylemi

  Cheney: Irak rahatsız ediyor

  Tayland’da Müslüman asker çatışması

  İran’a yeni yaptırımlar yolda


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004