Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Elektrikte kriz sinyali

Enerji bürokratları ile özel sektör temsilcileri, gerekli tedbir alınmazsa 2008 yılı yaz aylarında pik saatlerde elektrik talebinin karşılanmasında zorlanılacağını ve 2009 yılından itibaren elektrik arz açığı yaşanmaya başlanacağını bildirdiler.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Dünya Bankası tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘’Türkiye’de Elektrik Arz Güvenliği Çalıştayı’’ enerji bürokratları, özel sektör temsilcileri ve Dünya Bankası uzmanlarıyla öncek gün Hilton Otelinde yapıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Sami Demirbilek başkanlığındaki çalıştayı, Bakanı Hilmi Güler de başından sonuna izledi.

Çalıştayda, Türkiye’nin orta ve uzun vadede elektrikte arz güvenliği sorunuyla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulunuldu. Çalıştayda enerji bürokratları ve özel sektör temsilcileri ‘’enerji açığı geliyor, tedbir alınmalı’’ görüşünde birleştiler. Uzmanlar 2009 yılından itibaren Türkiye’nin, ciddi bir elektrik arz açığı sorunuyla karşı karşıya bulunacağını ve tedbir alınmazsa 2012 yılında 40 milyar kWh’lık bir açıkla karşılaşılacağını da vurguladılar.

ORTA VE UZUN VADELİ TEKLİFLER

Çalıştayın sonunda Türkiye’de elektrik arz açığı sorunun çözümüne yönelik olarak şu öneriler öne çıktı:

* Elektrik özellikle sanayide etkin kullanmaya teşvik edilmeli,

* Dağıtım özelleştirmelerinde yeni tarih verilmeli,

* Teknik olmayan kayıp-kaçaklar azaltılmalı,

* Fiyatlandırma sistemi düzenlenmeli, elektrik fiyatları serbest piyasada oluşmalı,

* Verimliliğe önem verilmeli,

* Kamu stratejik bir plan yapmalı,

* Nükleer santral konusu açıklığa kavuşmalı,

* Kamunun elindeki santrallerin rehabilitasyonu yapılmalı,

* Uzun vadede yatırımlar yapılmalı,

* Dağıtım ve üretim özelleştirilmeli,

* DUY’un uygulanmasına devam edilmeli,

* Yeni kapasite için rekabetçi ihaleler yapılmalı,

* Özel sektör yatırıma teşvik edilmeli.’’

03.03.2007


 

Türk işçisi daha verimli

Kiğılı Giyim Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, “Mısır’da 90 dolarlık işçi maliyetinden bahsediliyor ancak gerçek maliyet 300-400 doları buluyor. Türk işçisi daha verimli çalışıyor, aynı sürede üç misli iş yapıyor” dedi.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği’nin (ASKON düzenlediği “Tecrübe Aktarımı” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Abdullah Kiğılı, marka olmak için 40 yıl harcadıklarını, bugünlere uzun ve zahmetli bir yoldan geçerek geldiklerini ifade etti. Başarının sırrını işine aşık olmak, bildiğin işi yapmak ve yeniliğe ve değişime açık olmak olarak tarif eden Kiğılı, “Çok çabuk karar verme yeteneğinizin olması gerekir. Rakiplerinizden bir adım önde olmak için aldığınız kararı hemen uygulamak zorundasınız” dedi. Türkiye’de Yabancı sermaye konusuna da değinen Kiğılı “Türkiye’nin sürdürülebilir güvenliği olduğu müddetçe Yabancı sermaye kalıcı olur. Önceleri bizi kapılarında bekleten yabancılar, şimdilerde bizim kapılarımızda bekler oldular” dedi. Hazır giyim sektöründe Mısır gibi ülkelerde yatırım yapmanın sanıldığı gibi cazip olmadığını ifade eden Kiğılı, “Mısır’da 90 dolarlık işçi maliyetinden bahsediliyor ancak gerçek maliyet 300-400 doları buluyor. Türk işçisi daha verimli çalışıyor, aynı sürede üç misli iş yapıyor” diye konuştu.

Yeni Asya / İSTANBUL

03.03.2007


 

Hazine, 7,7 milyar YTL iç borç ödeyecek

Hazine, gelecek hafta Mart ayının en büyük iç borç ödemesini gerçekleştirecek. Hazine, 7 Mart Çarşamba günü 7 milyar 305 milyon YTL’si piyasaya olmak üzere toplam 7 milyar 715 milyon YTL iç borç ödemesinde bulunacak.

Hazine aynı gün ayrıca kamu kurumlarına yapılan satışların geri ödemesi çerçevesinde de 411 milyon YTL ödeme yapacak. İç borç ödemelerinin 7 milyar 700 milyon YTL’si YTL cinsinden, 7 milyon YTL’si döviz cinsinden, 8 milyon YTL’si de dövize endeksli cinsinden olacak. Hazine, Mart ayında 14 milyar 617 milyon YTL’si piyasaya olmak üzere toplam 15 milyar 84 milyon YTL iç borç ödemesi gerçekleştirecek.

/ ANKARA

03.03.2007


 

Sorunumuz kayıt dışı ve istihdam

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, ekonominin önündeki en büyük sorunun kayıt dışı ekonomi ve istihdam olduğunu söyledi.

Bakan Coşkun, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy’u makamında ziyaret ederek, kentin sorunları hakkında bilgi aldı. Coşkun, burada yaptığı açıklamada, ekonominin önündeki en büyük sorunun kayıt dışı ekonomi ve istihdam olduğuna işaret etti. Coşkun, bu kapsamda işsizlikle mücadele ettiklerini vurguladı. İşsizlik oranlarında giderek azalmanın başladığını ifade eden Coşkun, ‘’4 yılda, 3 milyonu aşkın kişi göreve başladı. 1.5 milyon kişinin de kayıt dışında istihdam edildiğini tahmin ediyoruz’’ dedi.

/ MERSİN

03.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004