Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Basına cezaya tepki yağdı

Agos Gazetesi Genel YayınYönetmeni Hrant Dink’in katil zanlısı O.S.’nin resmini yayınlığı gerekçesiyle Bağcılar ve Şişli Cumhuriyet Başsavcılılıkları tarafından, gazetemizin de aralarında bulunduğu bazı gazetelere para cezası ödeme tebligatı gönderdi. Hukukçular ve gazeteci örgütleri ceza ve soruşturma kararına tepki gösterdi.

Fotoğrafları Başbakan dağıttı

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay:

Eğer bir ceza verilecekse, ceza verilen gazetelerin yanında başta Başbakan olmak üzere basından yardım isteyen yetkililer de almalılar. Zaten Başbakan ve diğer yetkililer zanlının fotoğraflarını dağıtarak basından da yardım istemişlerdi. Hem de afişe ederek gövde gösterisi yapar gibi dağıtımını sağlamışlardı. Eğer suç varsa suçun kaynağı ve azmettireni, yardım ve yataklık yapanı belirttiğim kişilerdir. Bu kararın demokrasiye inanan insanların vicdanında olumsuz bir yer bulacağı kuşkusuzdur.

Gazetelere yasak var, televizyonlara yok

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç:

Hrant Dink cinayetinin şüphelisi olduğu söylenen kişinin adı 18 yaşından küçük olduğu bilinmesine karşın, önce televizyon ekranlarında Başbakan tarafından açıklanmış, ardından da olayla ilgisi bulunan illerin valileri ve emniyet müdürleri bunu hem resim hem de isim olarak açıklamışlar ve dağıtmışlardır. O nedenle haber kaynaklarının yaptığı açıklamalar karşısında gazeteler de halkın bilgilenme hakkı kapsamında yayınlamışladır.

Olayın ilgi çekici yanlarından biri de gazete dergi ve ajanslar için böyle bir yasak ve yaptırım olmasına karşın, radyo ve televizyonlar için böylesine bir suç tanımı yoktur. Bu durum gazetecilerin çalıştıkları yayın organına göre ayrıcalıklı bir durumda oluşturmaktadır. Yani radyo ve televizyonların serbestçe yayınladıkları kamera kayıtları suç oluşturmazken gazeteler için yayın başına 10 bin YTL ceza ödenmektedir. Bu durum kanun önünde eşitlik ilkesine de aykırı düşmektedir ve sanırım ki yayın organlarının bu eşitsizliğe karşı yapacakları başvurular sorunun ciddî bulunarak Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesini de sağlayacaktır.

Önce Adalet Bakanlığını

şikâyet etsinler

Doğan Holding’in ceza davalarına bakan avukatı Şehnaz Yüzer, “Katil zanlısını avukatları basından önce Emniyeti ve Adalet Bakanlığı’nı şikâyet etsinler, basına fotoğrafları ve görüntü kayıtlarını emniyet verdi, basın bulmadı ki” dedi. Görüntülerin yayınlanmasında kamu yararı olduğunu savunan Yüzer şöyle devam etti:” Basın olmasaydı bu olay bu kadar açığa çıkmayacaktı. Sanığın da hakları var elbette, ama basına bilgi veriliyor ve yazılması isteniyor. Kamu yararı var; biz bunu savunuyoruz.”

Resmî yetkililer hakkında da

işlem yapılması gerek

İstanbul Barosu avukatlarından Seda Akço, “Hrant Dink cinayetinin katil zanlısının kimliğinin tespitinin yapılarak çocuk olduğunun belirlenmesinin ardından sadece yayın organları değil resmî yetkilerde yaptıkları açıklamalarda zanlının ismini açıkça dile getirdiler” dedi.

Akço, yayın kuruluşları kadar yayın kuruluşlarına bu bilgi ve görüntüleri veren resmi yetkililerin de sorumluluğu olduğunu vurguluyor. Mahkeme kararı olmadan hiç kimsenin suçlu olarak tanıtılamayacağını, bunun Anayasa’da da yer alan en temel insan haklarından masumîyet karinesinin olduğunu belirten Akço, “Bu herkes tarafından ihlal edildi. Bu yönde açıklamalarda bulunan resmi yetkililer hakkında da işlem yapılması gerekli” dedi.

Basın Kanunu 21. madde, “Onsekiz yaşından küçük olan suç faili veya mağdurlarının, kimliklerini açıklayacak ya da tanınmalarına yol açacak şekilde yayın yapanlar bir milyar liradan yirmi milyar liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılır. Bu ceza bölgesel süreli yayınlarda iki milyar liradan, yaygın süreli yayınlarda on milyar liradan az olamaz” diyor. Bu kapsamda açılan soruşturmalarda yayın organlarına her yayın için öngörülen oranda ön para cezaları kesiliyor ve ödeme için 10 gün süre veriliyor. Para cezasının ödenmemesi durumunda dâvâ açılıyor.

Azmettirenler sorgulansın

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi:

Kanuna göre 18 yaşından küçüklerin isminin yazılması yasak ve bunun belli bir cezası var. Bir de zanlıların henüz mahkeme edilmeden isimlerinin açıklanması da yasak. Ama katilin ismini Başbakan açıkladı. Herkes kanun önünde eşitse kanun herkese eşit şekilde uygulansın. Bölgeden bölgeye, kişiden kişiye uygulanmamalı. Kim olursa olsun, hangi kurum olursa olsun. Net değil. Kişiden kişiye, savcıdan savcıya değişiyor. Bütün bunlar aslında kanun çıkarılırken dikkate alınmalıydı. Kanun koyucunun kendisine getirilen önerileri daha dikkatlice ele alıp çalışması yararlı olurdu. Eğer suç ise, gazetecileri bu suça teşvik ettiren de yürütmenin başıdır. Dolayısıyla azmettirenin de sorgulanması gerekir.

/ İSTANBUL

03.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Seçimler gerginliğe yol açmasın

  Meclisi darbeciler kapattı

  İSKİ Müdürü görevden alındı

  Babacan: 2014’ü hedefleyelim

  Kaplan: Avrupa’ya güzel değerlerimizi sunmalıyız

  Evren hakkında inceleme başlatıldı

  Basına cezaya tepki yağdı

  Vekillere özgürlük çağrısı

  İhale sistemi gözden geçirilmeli

  Kalkınmak için tek eksiğimiz, çalışmak

  Bağcılar’da yolcu otobüsü yandı

  Gezegenimiz için 5 dakika

  Çırağan’da Ermenilerle hoşgörü konferansı

  Gül, Mısır’a gidiyor

  Türkiye, uyuşturucunun ana geçiş yolu

  Irak Konsolosluğundan ziyaret

  Sincanlılardan özür dilensin

  Batman’da 20 bin kanatlı itlâf edildi

  Görme özürlülere özel bilgisayarlaboratuvarı

  Yılın ilk ay tutulması

  Satürn’den yeni fotoğraflar


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004