Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Yılda 100 milyar dolar israf ediyoruz

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Mütevelli Heyeti Başkanı ve AKP Diyarbakır Milletvekili Prof. Dr. Aziz Akgül, ‘’Türkiye, kaynaklarının yüzde 25’ini israf ediyor, bunun yıllık maliyeti 100 milyar dolar civarında’’ dedi.

Prof. Dr. Akgül, Kahramanmaraş’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye için çok büyük boyutlarda ekonomik kayıplara sebeb olan israfın önlenmesi için tasarruf bilincinin gelişmesi gerektiğine dikkat çekti. Tasarruf bilincinin gelişmesi için eğitimin hayati öneme sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Akgül, ‘’Gereksiz, amaçsız yere yapılan her iş israftır ve bundan kaçınılması gerekir. Tasarruf asla cimrilik değildir. Her türlü nimetten istifade etmek gerekir ama israftan kaçınmalıyız’’ diye konuştu.

Türkiye’nin, yapılan israf sebebiyle yıllık zararının 100 milyar dolarlara ulaşmasının dikkat çekici olduğunu ifade eden Akgül, şöyle konuştu: ‘’Baktığımız zaman, kaynaklarımızın yüzde 25’ini israf ediyoruz. Yani, 400 milyar dolarlık gayri safi milli hasılayı (GSMH) dikkate aldığımızda, bunun yüzde 25’i 100 milyar dolar yapıyor. Yani, yıllık 100 milyar dolarlık israfımız var. Buna paralel olarak baktığımız zaman, en az müsrif olan ülkeler arasında OECD’nin değerlendirmesine göre, Batı Avrupa ülkelerini görürüz. Bu ülkelerde, bilinçlenme çabası üst seviyede.

Enerji israfını onlar asla cimrilik olarak düşünmüyor. Ama, kaynağı etkin kullanmak gerekiyor. Türkiye’nin israf noktasında kötü durumda olduğunu ve kaynaklarının hiç de olumlu kullanmadığını görüyoruz. Kaynak israfının yüzde 25’lerde olması bunun en açık göstergesi. Global ısınmanın da temel kaynağı israftır. Bütün dünyada son son yıllarda etkisini gösteren küresel ısınmanın da temel sebebi israftır. Enerji israfıdır, kaynak israfıdır, temel kaynağı israftır.’’

/ KAHRAMANMARAŞ

04.03.2007


 

Benzine bir zam daha

Kurşunsuz benzinin litre fiyatına 28 Şubat tarihinde yapılan 7-8 Ykr zamdan sonra dünde 6-7 Ykr zam yapıldı. Böylece kurşunsuz benzine dört günde 15 Ykr zam yapılmış oldu.

TÜPRAŞ’ın rafineri çıkış fiyatında yaptığı ayarlamanın ardından, 95 oktan kurşunsuz benzinin pompa fiyatına litrede 6-7 YKr zam geldi. Yeni ayarlama ile Ankara ve İzmir’de OPET, Petol Ofisi (PO) bayilerinde kurşunsuz benzinin litre fiyatı 2,83 YTL, İstanbul’da kurşunsuz benzinin litre fiyatı 2,84 YTL oldu.

BP ve Shell bayilerinde ise Ankara ve İzmir’de kurşunsuz benzinin litre fiyatı 2,84 YTL’ye çıkarken, aynı bayilerde İstanbul’da kurşunsuz benzinin litresi 2,85 YTL’ye yükseldi. Kurşunsuz benzinin litre fiyatlarına en son 28 Şubat tarihinde 7-8 Ykr zam gelmişti.

/ ANKARA

04.03.2007


 

Enflasyon yeniden çift hane

Enflasyon Şubat’ta beklentileri aştı. TÜFE yüzde 0.43, ÜFE yüzde 0.95 arttı. Yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 10.16’ya çıktı. Enflasyon Şubat ayında beklentilerin üzerinde çıktı ve beş ay sonra yeniden çift haneye ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 0.43, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) yüzde 0.95 arttı. Yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 10.16, ÜFE’de yüzde 10.13’e yükseldi. Sektörel bazda bakıldığında tarımda fiyatlar yüzde 1.98, sanayide yüzde 0.71 arttı.

/ İSTANBUL

04.03.2007


 

Yabancının borsada payı artıyor

2006 yılını portföylerindeki yüzde 50’nin üzerindeki hisseyle piyasa değerinin yüzde 65.26’sını kontrol ederek tamamlayan yabancı yatırımcıların geçen ay sonunda payı yüzde 68.72’ye ulaştı.

Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerinden derlenen bilgilere göre, yabancı yatırımcıların geçen ay boyunca İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndaki (İMKB) hisse payı yüzde 55.80 ile yüzde 56.23 arasında değişti. Ocak ayını yüzde 55.11’lik payla piyasa değerinin yüzde 68.62’sini elinde bulundurarak tamamlayan yabancı yatırımcılar, geçtiğimiz ay içinde en yüksek hisse adedi oranına 19 Şubat’ta ulaştı. Yabancılar bu tarihte 8.743.318.038 adet hisse senedi ile 58.537.116.179 dolar piyasa değerinin sahibi oldu. Böylece Şubat ayında yabancılar piyasa değeri açısından da en yüksek değerine ulaşmış oldu.

2006 yılını portföylerindeki yüzde 50’nin üzerindeki hisseyle piyasa değerinin yüzde 65.26’sını kontrol ederek tamamlayan yabancı yatırımcıların geçen ay sonundaki payı yüzde 68.72’ye ulaştı.

/ İSTANBUL

04.03.2007


 

Pamukkale, yüzde 30 indirimli taşıyacak

İstanbul Pamukkale Turizm, kuruluşunun 45’inci yıldönümü sebebiyle 01-30 Mart tarihleri arasında yolcularını yüzde 30 indirimli taşıyacak.

16 Ocak 1962 yılında Denizli’de kurulan Pamukkale Turizm 45’inci kuruluş yıldönümünü kutluyor. Firma bunun için 01-30 Mart tarihleri arasında tüm seferlerde, her saatte, araç ve koltuk numarası ayrımı yapmadan yolcularını yüzde 30 indirimli taşıyacak. Firma ayrıca tarih sınırlaması olmadan basın mensuplarına, bedensel engelli vatandaşlara ve 06-12 yaş arası çocuklara da yüzde 50 indirim yapıyor.

Yeni Asya / İSTANBUL

04.03.2007


 

Erzurum cazibe merkezi olacak

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Erzurum’un turizm ve dış ticarette çok önemli bir cazibe merkezi haline geleceğini söyledi.

Erzurum’daki gezi ve incelemelerine devam eden Bakan Tüzmen, kaplıca potansiyeli nedeniyle Pasinler’deki turistik tesislerin gelecekte artacağını belirtti. Erzurum’da turizm, tarım, hayvancılık ve dış ticaret açısından önemli bir potansiyel olduğunu vurgulayan Bakan Tüzmen, şunları kaydetti: ‘’Küresel ekonominin ekseni Batı’dan Doğu’ya kaymaya başladı. Erzurum, Asya ile ticareti hızlı bir şekilde artıran şehirlerimizden biri. Erzurum’dan ihracatın önemli bir kısmı Azerbaycan ve Kazakistan’a yapılıyor. Bu imkanları biraz daha geliştirir, Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz hattını tamamlarsak, demir yolu projelerini bitirirsek, o zaman Erzurum turizm ve dış ticarette çok önemli bir cazibe merkezi haline gelecektir. Bununla birlikte, kentte işsizlik diye bir sorun da kalmayacaktır.’’

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu için kamulaştırma

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolunun Türkiye güzergâhında yer alan sahalar, acilen kamulaştırılacak. Konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı dünkü Resmî Gazete’de yayınlandı.

/ ERZURUM/ANKARA

04.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004