Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Türkiye’ye Türkçe “evet”

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Arap Birliğinin Türkiye'nin Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığına destek kararı aldığını belirterek, Birlik Genel Sekreteri Amr Musa'ya teşekkür ederken, Musa, Irak konusunda uluslararası bir toplantı düzenlenmesinin gündemde olduğu hatırlatılarak bu toplantının İstanbul’da yapılmasına destek verip vermediğinin sorulması üzerine, Türkçe “Evet” cevabı verdi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile gerçekleştirmesi planlanan toplantı iptal edildi. Irak konusunda çeşitli temaslarda bulunmak üzere Mısır’da bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün programı değişti. Gül, sabah saatlerinde Irak Komitesi’nde yeralan Arap ülkelerinin Dışişleri Bakanları ile Kahire’deki Kraliyet Sarayı’nda biraraya geldi.

Bu arada, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Arap Birliği toplantısına davet edilmesinin kendisi için çok büyük bir onur olduğunu söyledi. Toplantı için dün geldiği Mısır’ın başşehri Kahire’de önemli temaslarda bulunan Gül, Mısır televizyonu muhabirinin sorularını cevapladı. Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısının açılış oturumunda yapacağı konuşmanın içeriğinin sorulması üzerine Gül, bölgenin ortak sorunları üzerine duracağını kaydetti. Gül, ‘’Arap Birliği toplantısına davet edilmekbenim için çok büyük bir onur. Bu çok nadir olan olaylardan biri’’ dedi.

Öte yandan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, “Kerkük’te yaşanacak olumsuz gelişmeler sadece Irak’ı değil tüm bölgeyi olumsuz etkiler” dedi. Kahire’de yapılan Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Gül, toplantıda yaptığı konuşmada bölge meselelerini değerlendirdi. Ortadoğu’nun tarihin en kritik dönemlerden birini yaşadığına işaret eden Gül, bölgedeki sorunların birbiriyle irtibatlı olduğunu söyledi. Irak’taki durumun kaygı verici boyutta olduğunu ifade eden Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, şöyle konuştu: “Irak’ta yaşanan bu kargaşa ve fitne artık son bulmalı. Irak’ın siyasi birliğin ve toprak bütünlüğünün korunması zorunludur. Bölünmüş bir Irak, tüm bölge için sorundur. Tüm Iraklıları kucaklayan güçlü bir merkezi hükümet Irak’ta istikrarın olmazsa olmazıdır.”

Kerkük’e ilişkin kaygıları da dile getiren Gül, Kerkük’te yaşanacak olumsuz gelişmelerin sadece Irak’ı değil bölgede genel gidişatı olumsuz etkileyeceğini söyledi.

TÜRKİYE’YE, TÜRKÇE “EVET’’

Gül ile görüşmesinin ardından, Arap Birliği toplantıları için gözlemci ülkeler fikrinin gündemde olduğunu kaydeden Genel Sekreter Amr Musa, Türkiye’nin bu konuda öncelikli olduğunu ifade etti. Musa, Irak konusunda uluslar arası bir toplantı düzenlenmesinin gündemde olduğunun hatırlatılması ve bu toplantının İstanbul’da yapılmasına destek verip vermediğinin sorulması üzerine, Türkçe ‘’Evet’’ cevabını verdi.

Dışişleri Bakanı Gül, ‘’İran’a bir saldırı düzenlenmesi durumunda Türkiye’nin topraklarını saldırı için kullandırıp kullandırılmayacağı’’nın sorulması üzerine, İran’ın nükleer meselesinin barışçıl yollardan çözümünden yana olduklarını belirterek, ‘’Türkiye’den komşularına hiçbir zaman saldırı söz konusu değildir, bu olmamıştır da...’’ dedi.

Gül’e ‘’Irak’ın kuzeyinde bağımsız bir Kürt devleti kurulması durumunda Türkiye’nin tutumunun ne olacağı’’ da soruldu. Irak’ın parçalanmasını hiçbir zaman alternatif olarak görmediklerini kaydeden Gül, ‘’Buna bir zamanlar sempatiyle bakanlar da, bunun bir alternatif olmadığını görmeye başladı’’ diyerek, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasının Iraklıların, komşularının ve Arap Birliği’nin görevi olduğuna işaret etti.

Gül, Haremüşşerif’teki kazı çalışmalarına ilişkin bir soruya karşılık da, bunun sadece Filistinlilerin, Arapların meselesi olmadığını, Müslüman bir ülke olarak Türkiye’nin de bu konuyla yakından ilgilendiğini kaydetti.

/ KAHİRE

05.03.2007


 

İran: ABD ile doğrudan müzakere yok

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, ABD ile doğrudan müzakerenin gündemde olmadığını bildirdi.

Hüseyni, haftalık basın toplantısında, Bağdat’ta yapılacak toplantıda ABD ile doğrudan görüşüp görüşmeyeceklerine ilişkin soru üzerine, “Bu konuyu incelediklerini, ancak şu anda Bağdat toplantısında ABD ile doğrudan müzakereye girmenin gündemlerinde olmadığını” söyledi.

Hüseyni, devlet televizyonuna dün yaptığı açıklamada, ABD’nin “bazı aracılar yoluyla” temas kurarak, Irak’taki güvenlik durumuyla ilgili İran’a görüşme önerisinde bulunduğunu açıklamış ve konuyu incelediklerini belirtmişti.

Sözcü, toplantıda İran’ın nükleer meselesinin de gündeme gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine de “Bizim için mekân önemli değil. Bizim tutumumuz belli, ön şartsız olarak bütün taraflarla görüşebileceğimizi defalarca söyledik” dedi.

Nükleer müzakere sürecinin “çıkmaz sokağa girdiği” düşüncesine katılmadığını ifade eden Hüseyni, soruna çözüm bulmak için çeşitli ülke yetkilileriyle görüştüklerini ve uluslar arası kurallar çerçevesinde soruna mantıklı bir çözüm bulmaya çalıştıklarını belirtti.

Hüseyni, eski savunma bakanı Ali Şemhani’nin yardımcısının Türkiye’de kaybolduğuna ilişkin iddiaların hatırlatılarak, bu kişinin akıbetinin sorulması üzerine de olayı teyit etti. Hüseyni, konuyu diplomatik yollardan takip ettiklerini, bir sonuca ulaşılacağını umduğunu kaydetti.

Sözcü, Irak’ın Erbil şehrinde ABD askerlerince basılan İran bürosunda gözaltına alınan 5 çalışanın durumuna ilişkin soru üzerine de bu konuda çalışmaların sürdüğünü ve konuyu hem Tahran’da hem de Bağdat’ta “ciddî şekilde” takip ettiklerini söyledi.

/ TAHRAN

05.03.2007


 

Irak’ta yine cami baskını

Irak’ın başşehri Bağdat’ta bir camiye baskın düzenleyen ABD askerlerinin 3 şüpheli militanı tutukladığı, bir kadını ise yaraladığı bildirildi.

ABD Ordu Sözcüsü Yarbay Chris Garver, isyancılara silâh ve patlayıcı tedarik eden “şüpheli bir teröristin (!)” camide olduğu istihbaratının alınmasının ardından baskını düzenlediklerini belirtti.

Teröristi ve iki suç ortağını tutukladıklarını belirten Garver, şöyle konuştu: “Koalisyon kuvvetleri ibadethanelerin kutsallığına saygı gösteriyor ve camiler veya cami çevresinde operasyon planlarken azamî dikkat gösteriyor. Yalnızca önemli ve güvenilir deliller isyancıların buralarda faaliyet gösterdiğini, toplantılar düzenlediğini, silâh depoladıklarını ve isyancı liderlerin buralarda gizlendiğini gösterirse camilere girmek en son çare olarak görülüyor” dedi. Öte yandan ABD ordusundan yapılan yazılı açıklamada, operasyon sırasında Iraklı bir kadının kalçası ve başından yaralandığı belirtildi. Açıklamada, kadına ilk müdahalenin askerî doktorlar tarafından olay yerinde yapıldığı ardından yerel bir Irak hastahanesine götürüldüğü bildirildi.

/ BAĞDAT

05.03.2007


 

Afganistan’da da sivilleri katlettiler

Afganistan’ın doğusunda askerî bir konvoya bomba yüklü bir araçla intihar saldırısı düzenlendi. Saldırının ardından bir kalabalığın üzerine ateş açan koalisyon askerleri 8 sivilin ölümüne sebep oldu.

Nangarhar eyaletinde yaşanan olayla ilgili bilgi veren polis sözcüsü Gaffur Han, “Patlamanın ardından açılan ateş sonucu 8 kişi öldürüldü, 8’den fazla kişi de yaralandı” dedi.

Koalisyon gücünden yapılan açıklamada ise, Celalabad ile Torkham bölgelerinin arasındaki yolda ilerleyen konvoya bomba yüklü bir araçla intihar saldırısı düzenlendiği doğrulandı. Ancak açıklamayı yapan sözcü, ölenler ve hangi askerlerin olaya karıştığıyla ilgili bilgileri olmadığını bildirdi. Afganistan İçişleri Bakanlığı da olayı doğrulayarak, “Askerlerin insanların üzerine ateş açtığını ve yedi veya sekiz kişinin öldüğünü veya yaralandığını biliyoruz” ifadelerini kullandı. Afganistan’da geçtiğimiz haftalarda da buna benzer olaylar yaşanmış, koalisyon askerleri intihar saldırısı şüphesiyle sivillerin üzerine ateş açmıştı.

/ CELALABAD

05.03.2007


 

Blair: Partim için iktidarım feda olsun

İngiltere Başbakanı Tony Blair, gelecek aylarda parti liderliğine ve başbakanlığa veda etmesinin, ABD liderliğindeki koalisyonla Irak savaşına girme kararından dolayı partisini terk eden seçmeni yeniden İşçi Partisi’ne çekebileceğini söyledi.

Observer gazetesine çeşitli konulardaki görüşlerini içeren kapsamlı açıklama yapan Blair, başbakanlık ve liderlikten çekileceğini çok önceden açıklayarak, partisini bir “bilinmezlik dönemine soktuğunu” kabul ederken, “Tabii böyle bir kararı almak ve açıklamak kolay değildi ama eğer bu açıklamayı yapmasam çok daha büyük ve farklı sorunlar yaşayacaktım” dedi.

/ LONDRA

05.03.2007


 

Çin, askerî bütçesini arttırıyor

Çin, askeri alanda yaptığı yıllık harcamaları yüzde 17,8 oranında artırdığını açıkladı.

Çin Ulusal Halk Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Jiang Enzhu, düzenlediği basın toplantısında, geçen yıl 38,1 milyar dolar olan askeri bütçenin, 44,94 milyar dolara çıkarıldığını söyledi. Jiang, ek bütçenin büyük kısmının, maaş zamlarına, silahlı kuvvetlerdeki hayat standartlarının geliştirilmesine ve silâhların yenilenmesine harcanacağını belirtti.

/ PEKİN

05.03.2007


 

Basra’da muhafızlar İstihbarat Servisini bastı

Irak’ın Basra şehrinde ulusal muhafızlara bağlı askerî birlik, Irak İstihbarat Servisi’ne düzenlediği saldırıda 35 mahkûmu salıverdi.

Irak’ta geçen yıl kurulan ve Basra’da faaliyetlerini artıran ulusal muhafızlara bağlı askerî birlik, Irak polis merkezinin istihbarat birimine saldırı düzenledi. 35 mahkûmu serbest bırakan askerî birlik, daha sonra olay yerinden hızla uzaklaştı. İsmini vermek istemeyen istihbarat biriminde görevli bir polis memuru, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bu birimde tutuklanan suçlular sorgulanıyor ve sorgulamanın ardından hapse konuluyor. Ulusal Muhafızlar Birliği, hiçbir sorgulama yapmadan 35 mahkûmu serbest bıraktı. Bu durum şehirde suç oranının artması gibi sorunlara sebep olabilir” dedi.

/ BASRA

05.03.2007


 

Tuna nehrinde aşûre ikramı

Türk gönüllülerin Macaristan’da kurduğu ‘Diyalog Platform’ derneği Tuna nehri üzerinde Hz. Nuh’un temsili gemisi ile aşûre dağıttı. Yaklaşık 1,5 yıldır ülkede faaliyet gösteren dernek, Macarlara ilk kez aşûreyi tattırdı.

Macaristan’ın ikinci büyük Katedrali Szent Istvan Bazilika ile ortaklaşa düzenlenen programda, Budapeşte’yi ikiye ayıran Tuna nehri üzerinde bin paket aşûre dağıtıldı. Şenlik havasında düzenlenen programa, Macar halkı ve Macaristan’da yaşayan Türk vatandaşları ile soydaşlar büyük ilgi gösterdi. Tuna kenarına demir atan Hz. Nuh’un temsili gemisinin güvertesinde Hristiyan ve Müslüman din adamları barış, sevgi ve hoşgörü çağrısı yaparak barış simgesi güvercinleri uçurdu.

Diyalog Platform, ikram ettiği aşûre paketlerinin yanında Hz. Nuh zamanından bu yana pişirildiğine inanılan tatlıyı tanıtıcı broşürler de dağıttı. Macar katılımcılar, kendi dinlerinde de olan; ama unutulmaya yüz tutan bu geleneğin Türkler tarafından yeniden canlandırılmasını takdirle karşıladıklarını ifade etti. Programda sahne alan müzik grubu Türk halk ezgilerinden örnekler sunarken, Türk san’atçı Saner Cavrar’ın Türkçe şarkılar seslendirmesi seyircilerden büyük alkış aldı.

Diyalog Platform Genel Sekreteri Ahmet Akyüz, programı “Türk halkının sevgisini ‘aşûre ikramı’ ile Macar halkına sunduk” sözleri ile özetledi. Bin aşûre paketinin üç saat içerisinde bittiğini vurgulayan Akyüz, programla ilgili şu bilgileri verdi: “Hz. Nuh’un temsili gemisini Budapeşte’nin Tuna nehrine getirttik. Böylece dünyaca bilinen tarihi bir gerçeği yeniden hatırlatmış olduk, insanlarda yeni düşüncelere kapı açmış olduğunu ümit ediyorum.”

/ BUDAPEŞTE

05.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004