Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Başarının yolu iş bölümünden geçiyor

Akademik Dayanışma, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Başkanı ve Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürbüz Aksoy, Bediüzzaman Said Nursî’nin “taksim’ul amal” ile iş bölümüne dikkat çektiğini, Avrupa’nın bu anlayışla başarıya ulaştığını söyledi.

Almanya’nın Kassel şehrinde Akademische Bildungsplatform tarafından geleneksel olarak düzenlenen Pazar konferansında konuşan Prof. Aksoy, sistem, yenilenme, iletişim ve Risâle-i Nur’un asrımıza bakan ilmi ve sosyolojik yönlerini anlattı.

“Günümüzde tek yönlü iletim, yönetim gibi kavramlar gelişen teknolojinin de hayatımızda yoğun olarak yer alması münasebetiyle çift yönlü ileti(şi)m, yöneti(şi)m gibi değişimlere uğradı” şeklinde konuşan Aksoy, “Günümüz toplumları ben merkezlilikten biz merkezli ortak akıl ve kolektif çalışma anlayışlarıyla başarıya ulaştılar. Türkiye olarak bunun gerisinde kalamayız. Eskiden toplumlara herhangi bir yerden iletilen bilgi toplumlar tarafından özellikle internet vasıtasıyla geriye döndürülerek iletişim, bilişim, yönetişim gibi yeni kavramlar oluşuyor” dedi.

Konuşmasında Risâle-i Nur’dan konuyla ilgili örnekler sunan Prof. Dr. Gürbüz Aksoy, Bediüzzaman Said Nursî’nin bundan yarım asır önce bu gerçeğe dikkat çektiğini belirterek, “Bediüzzaman’ın ‘taksim’ul amal’ diye tarif ettiği iş bölümü ve iş birliğini kapsayan kollektif çalışma şuurunu yakalayan Avrupa başarıya ulaştı. Avrupa bu anlamda birlikteliğe, girişimciliğe ve sivil toplum kuruluşlarına önem veriyor. Meselâ girişimciler ortaklıklar kurarak AB fonlarından daha kolay istifade edebiliyor. Bediüzzaman başarının yakalanması için motivasyona da önem veriyor. Bize ait olan değerler Avrupalılar tarafından uygulandı ve başarıyı yakaladılar” dedi.

Kalitenin yakalanması açısından sistemin önemine vurgu yapan Aksoy, bilim, üretim, ya da yönetim neticesinde elde edilmiş olan kalitenin gerçek mânâda kalite olabilmesi için bir sistemin olması gerektiğini vurguladı. Yeni eğitim metodlarından örnekler vererek öğretişimi anlatan Aksoy, Avrupa’da bazı okullarda öğretmenlerin de öğrencileriyle beraber öğrenmeye devam ettiklerini, ileri sınıflardaki çocukların alt sınıflardaki çocukları ders çalıştırdıklarını bu sistemde öğrenciler ve öğretmenlerin beraber öğrenmeye devam ettiklerini söyledi.

Akademische Bildungsplatform (Akademik Eğitim Platformu), Almanya’nın Kassel şehrinde Pazar sabahları çocuk, aile, eğitim ve bilim gibi konular üzerine alanlarında uzman kişileri dâvet ederek konferanslar düzenliyor. Dernek Başkanı Mehmet Şahin Avrupa’da yaşayan insanlarımızın bu tür bir hizmete ihtiyaçları olduğunu ve her hafta yeni bir konu ve misafir ile bu konferanslar serisine devam edeceklerini belirtti.

Nizamettin SAKİN / ALMANYA

07.03.2007


 

Yılın ‘en’leri ödül aldı

Balıkesir’de yayın yapan Radyo BRT, 2006 yılının ‘en ünlüleri’ne ödül verdi. BRT Yönetim Kurulu Başkanı Av. Turgut İnal’ın konuşmasıyla başlayan tören, Balıkesir Merkez Belediyesi çok amaçlı konferans salonunda gerçekleştirildi.

Törene, bazı üniversite rektörleri ve Balıkesir milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda dâvetli katıldı. Hakkında TCK 301. maddeden dâvâ açılan gazetemiz yazarı Faruk Çakır’a da ödül verildi. Çakır ayrıca, Radyo BRT’de kısa bir konuşma yaptı.

/ BALIKESİR

07.03.2007


 

Bursa Kitap Fuarına 2 günde 70 bin ziyaretçi

Tüyap Uluslararası Fuar ve Konge Merkezi’nde açılışı yapılan Bursa 5. Kitap - Eğitim - Bilişim Fuarı’nı, ilk iki gün içerisinde 70 bin kişi ziyaret etti.

5. Kitap Fuarı ile birlikte, ‘Bursa Bilişim 2007’ ve ‘Bursa Eğitim Fuarı’ olumsuz hava şartlarına rağmen iki günde rekor ziyaretçi sayısına ulaştı.

Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlenen Bursa 5. Kitap Fuarı, 11 Mart’a kadar açık olacak. Bu sene iki ayrı salonda yaklaşık 200 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen Bursa 5. Kitap Fuarı’nda geniş bir konu yelpazesi içinde gerçekleştirilecek konferans, söyleşi, panel, şiir dinletisi ve okuma saati gibi 75 kültür ve edebiyat etkinliğinde 150 yazar, san’atçı, bilim adamı, gazeteci ve politikacı konuşmacı olarak yer alıyor.

Yaklaşık 500 yazar okurlarıyla buluşup, kitaplarını imzalayacak.

07.03.2007


 

Sanatın yaşı olmaz

60 yaşındaki Vanlı Nihan Hadanoğlu, Eyüp İSMEK’te aldığı derslerden sonra yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor. 7 çocuğunu da evlendirdikten sonra, hayatındaki boşluğu sanatla doldurmaya karar veren Nihan Hadanoğlu, Saime Atabay idaresinde ve Ayşın Sal’ın öğretmenliğinde, tuval üzerine Ebru desenleri yapıyor.

Hadanoğlu, “Benim resim yapma gibi bir hevesim yoktu. Sadece bir şeylerle uğraşmak istedim. Çünkü çocuklarımın evlenmesi, ev işlerimin azalmasına, boş zamanımın daha çok olmasına neden olmuştu. İçimdeki bu boşluğu değerlendirmek istedim, hatta marangoz olabilir miyim, bir seramik ustası olabilir miyim diye düşünüyordum. Tanıdığım hocalarım sayesinde resimle uğraştım ve git gide resim yapmayı sevdim” diyor.

Hadanoğlu, altı sene boyunca, Eyüp Caferpaşa Medresesi’nde resimlerine (tuval üstünde ebru çalışmalarını) sergilediğini, 3 ay önce bunun sona erdiğini ifade ederek, önümüzdeki Mayıs ayında Eyüp Belediyesi kültür salonunda ve Haziranda Feshane’de düzenlenen sergilerde kendi resimlerini de sergileyeceğini belirtiyor.

Halen Eyüp İSMEK’te resim dersi alan Hadanoğlu, ilerleyen yaşına rağmen, çizdiği Kur’ân-ı Kerim hatlarıyla da yakın çevresini ve kurs arkadaşlarının dikkatini çekiyor. Pratik Arapça kurslarına da katılan Hadanoğlu “Boş vakti çok olan herkese, bilhassa akranlarıma bir şeylerle uğraşmalarını tavsiye ediyorum. İnanıyorum ki onlar da benim gibi meydana getirdikleri eserlerinden dolayı haz alacaklar. Çünkü insan bir şeyler başardı mı mutlu oluyor, kendilerine güvenleri geliyor ve mutlu oluyorlar” diyor.

Kültür gezilerine de katılmayı ihmal etmeyen Hadanoğlu, “Ailecek sık sık kültür gezileri düzenleriz, İstanbul’daki bütün müzeleri ve tarihi camileri gezdim. Kültürümüz uğraşmaya değer ve müsait, ben uğraştıkça daha çok çalışkan oluyorum” diye sözlerine ekliyor.

Ali KARABİBER / İSTANBUL

07.03.2007


 

“Halk günü”ne halk ilgisi

Antalya Müze Müdürü Selahattin Aksu, müze ve ören yerlerinin her ayın ilk Pazartesi günü ücretsiz olduğu ‘’halk günü’’ uygulamasından, 11 ayda 16 bin 477 kişinin yararlandığını açıkladı.

Selahattin Aksu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçen yıl başlatılan müze ve ören yerlerinin her ayın ilk Pazartesi günü ücretsiz olarak halka açılması uygulamasının, 2006 yılı Nisan ayından beri devam ettiğini bildirdi.

Antalya’daki 13 ören yeri ve müzelerin ayın ilk Pazartesi günü kapılarını Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ücretsiz olarak açtığını belirten Aksu, uygulamanın başladığı Nisan ayından bu yana 16 bin 477 kişinin uygulamadan yararlandığını ifade etti.

Müze ve ören yerlerini vatandaşların halk gününde en fazla Ağustos ayında ziyaret ettiğini belirten Aksu, ‘’Ağustos ayının ilk Pazartesi günü, müze ve ören yerlerimizi bir gün içinde 5 bin 247 kişi ziyaret etti’’ dedi.

Yaz aylarında Antalya’ya gelen yerli tatilcilerin halk gününe gelen kişi sayısını artırdığını ifade eden Selahattin Aksu, uygulamayı daha fazla kesime duyurmak istediklerini söyledi.

Halk günü uygulaması, 2 Nisan’da, 7 Mayıs’ta, 4 Haziran’da 2 Temmuz’da, 6 Ağustosta, 3 Eylül’de, 1 Ekim’de, 5 Kasım’da ve 3 Aralık’ta gerçekleştirilecek.

07.03.2007


 

Müslüman dünyada kadın

Türk Edebiyatı Vakfı’nın bu haftaki “Çarşamba Sohbeti”nde, değerli gazeteci, araştırmacı ve programcı Ayşe Böhürler, “Müslüman Dünyada Kadın” konusunda dikkate değer bir konuşma yapacak.

Ayşe Böhürler, bir süre önce bazı İslâm ülkelerini gezerek İslâm dünyasında kadının durumunu araştırdı. Yerinde yaptığı incelemelerle oldukça dikkat çekici sonuçlara ulaştı. İslâm ülkelerinde kadının yerini kendi gözleriyle görüp kıymetli bir belgesel oluşturdu. Kendisi bu sohbetinde dinleyicilerine İslâm ülkelerinde kadınların bugünkü durumlarıyla ilgili gözlemlerini aktaracak.

Ayşe Böhürler, İstanbul Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. Haftalık dergilerde editörlük yaptı ve yayın kurullarında bulundu. Bir özel televizyon kanalında kadın ve çocuk programları sorumlusu olarak çalıştı. Yaptığı programlar Yazarlar Birliği ödülü ile Mevlânâ büyük ödülüne lâyık görüldü ve çeşitli sivil toplum örgütlerince de ödüllendirildi.

Girişin serbest olduğu programın başlama saati 17.00.

Bilgi için: (0212) 526 16 15

07.03.2007


 

Bağdat Köşküne restore

Topkapı Sarayı içinde yer alan Bağdat Köşkü restore ediliyor. Topkapı Sarayı’nın IV. avlusunda yer alan ve IV. Murat tarafından Bağdat’ın fethi hatırasına yaptırılan köşk, İstanbul İl Özel İdaresinden sağlanan 931 bin YTL ödenekle restore edilecek ve çalışmalar bu yılın Eylül ayında tamamlanacak.

Restorasyon kapsamında iç ve dış cephedeki çiniler temizlenecek, çinilerin envanteri çıkarılarak restorasyon ve konservasyonu, mermer ve taş yüzeylerin temizlik ve onarımı, iç ve dış cephelerdeki altın varak imalatları, dış cephe onarımı, çatının kurşunla kaplanması, ahşap tavan onarımı ile döşemelerin tamiri yapılacak.

07.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004