Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bağdat’ta tarihî gün

Irak’ta Güvenlik Konseyinin daimi üyeleriyle komşu ülkelerin katıldığı toplantı, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari tarafından resmen açıldı. Irak Başbakanı Nuri El Maliki, oturumdaki yerini almadan önce heyet üyelerinin ellerini sıktı.

Bu arada, toplantıya katılan İran heyeti üyelerinin konferans salonuna girdikten sonra, Amerikan heyetiyle el sıkışmadan kendilerine ayrılan yere geçerek oturdukları görüldü.

Bu arada, Irak’ta Güvenlik Konseyinin daimi üyeleriyle, komşu ülkelerin katıldığı Irak’a Komşu Ülkeler Toplantısının açılışında konuşan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, “Toplantının, Irak’ın istikrarı için yararlı olmasını umuyorum” dedi.

Zebari, yaptığı açılış konuşmasında, “Bu adımın, gerilimi düşürmek için yakın tarihte yapılacak daha geniş katılımlı girişimlerin başlangıcı olmasını umuyoruz” diye konuştu.

Türkiye tarafından 2003 yılında başlatılan komşu ülkeler sürecinde yer alan 9 ülke ile BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesinin temsilcilerini bir araya getiren toplantıda, Türkiye’yi Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol başkanlığındaki heyet temsil etti.

Öte yandan, Irak’ın başşehri Bağdat’ta başlayan Irak’a komşu ülkeler toplantısına katılan ülke ve temsilcileri şöyle:

BM GÜVENLİK KONSEYİ’NİN DAİMİ ÜYELERİ:

*ABD: ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad

*Rusya: Rusya’nın Bağdat Büyükelçisi Vladimir Chamov

* Çin: Çin’in Bağdat Büyükelçisi Çen Şiadong

*Fransa: Fransa’nın Bağdat Büyükelçisi Jean-François Girault

*İngiltere: İngiltere’nin Bağdat Büyükelçisi Dominic Asquith

IRAK’A KOMŞU ÜLKELER

* İran: İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı

* Ürdün: Ürdün Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Haldun El Talhuni

* Kuveyt: Özel Temsilci Mansur Avadi

* Suudi Arabistan: Prens Türki El Kebir

* Suriye: Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmed Arnus

* Türkiye: Türkiye’nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol

BÖLGE ÜLKELERİ

* Mısır: Mısır’ın Arap Birliği temsilcisi Hani Hallaf * Bahreyn: Bahreyn’in Bağdat Büyükelçisi Mindel Züheyr

ULUSLAR ARASI ÖRGÜTLER

* Birleşmiş Milletler: BM Genel Sekreterinin Irak özel temsilcisi Eşref Gazi *İslâm Konferansı Teşkilâtı: İslâm Konferansı Teşkilâtının Siyasi İşler Başkanı Mehdi Fethullah * Arap Birliği: Arap Birliği Genel Sekreteri Yardımcısı Ahmed Bin Helli.

/ BAĞDAT

11.03.2007


 

Bağdat’ta havan topuyla açılış

Irak’ın başşehri Bağdat’ta, Irak’a komşu ülkeler konferansının yapıldığı binaların yakınında havan topu saldırısı düzenlendi. Görgü tanıkları, Yeşil Bölge içinde, konferansın düzenlendiği Dışişleri Bakanlığı ve El Reşid otelinin arasındaki bir bölgeye iki havan topu atıldığını aktardı.

Sık sık havan topu saldırısı düzenlenen Yeşil Bölge’de, son patlamalarda ölen ya da yaralanan olduğu sanılmıyor.

Öte yandan, Irak’ta bir Alman kadın ile oğlunun rehin alındığı haberinin ardından, Alman hükümetinin konuyu araştırdığı bildirildi. Alman Dışişleri Bakanlığı, bakanlığın kriz masasının konu üzerinde çalıştığını ve olayı değerlendirdiğini belirtti. Rehinelerin kimliği ya da Irak’ta ne yaptıkları konularında bilgi verilmedi.

Bu arada Alman gazeteleri de rehin alınan Hannelore Marianne Krause’nin Iraklı bir doktorla evli olduğunu belirtti.

Irak’ta adı pek duyulmamış olan “Doğruluk Okları” adlı örgüt, bir internet sitesinde yayımladığı videoyla, Irak’ta bir Alman kadın ile oğlunu rehin aldığını açıklamıştı. Örgüt, Almanya’nın Afganistan’daki askerlerini 10 gün içinde çekmemesi halinde rehineleri öldüreceği tehdidinde bulunmuştu.

El Arabiya ve El Cezire televizyon kanallarının haberlerinde de yayımlanan video görüntülerde, mavi eşarp takmış 61 yaşındaki Krause ile büyük oğlu yer aldı.

Krause, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e seslenerek, kendilerini kaçıranların taleplerine dikkate almasını istedi. Videoda, Almanya’dan Afganistan’daki askerlerini 10 gün içinde çekmesini isteyen maskeli militanlar ile Krause’nin pasaportu da gösterildi.

/ BAĞDAT

11.03.2007


 

Talat: Birleşsek dağları deleriz

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Azerbaycan’ın Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ konusunda haklı olduğunun çok açık olduğunu, aynı şekilde Kıbrıslı Türklerin haklılığının da çok net olduğunu belirterek, ‘’Azeri ve Türk diasporası güçlerini birleştirse dağları deleriz’’ dedi.

Bakü’de yapılan Dünya Azerbaycan ve Türk Diaspora Kuruluşları Birinci Forumu’na katılan Talat, forumdaki konuşmasında Kıbrıslı Türklerin tecridinin çeşitli nedenlerle hâlâ devam ettiğini, ancak bu çok önemli forumda temsil edilmelerinin dünyada yalnız olmadıklarını gösterdiğini söyleyerek, ‘’Bundan büyük kıvanç duyuyoruz’’ diye konuştu.

Türkiye-Azerbaycan diasporası işbirliğinde Kıbrıslı Türklerin de küçük bir payı olduğunu, ancak alacağı desteğin çok büyük olacağını dile getiren Talat, diaspora kuruluşları işbirliğinde Kıbrıslı Türklerin haklarının da savunulmasının çok önemli olduğunu ve bu desteği alacaklarına inandığını dile getirdi. Türkiye’nin Kıbrıslı Türklere haklı mücadelelerinde hiç bir şey esirgemediğini, hiçbir önkoşul koymadan desteklediğini söyleyen Talat, ‘’bu süreçte Türkiye ile kardeş, hatta kardeşten öte olduklarını’’ söyledi.

Azerbaycan’ın Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ konusunda haklı olduğunun çok açık olduğunu vurgulayan Talat, aynı şekilde Kıbrıslı Türklerin haklılığının da çok net olduğunu belirterek, mücadelelerinde Türk-Azeri diasporalarının desteğinin büyük önem taşıyacağınıve bu desteği alacaklarına inandığnı vurguladı. Talat, ‘’Azeri ve Türk diasporası güçlerini birleştirse dağları deleriz’’ dedi.

Öte yandan, Talat’ın Bakü’deki diaspora toplantısına katılmasıyla ilgili olarak Yunanistan tarafından Bakü’ye yazılı herhangi bir nota veya bilgi notu iletilmediği, ancak iki kez şifahi olarak gündeme getirildiği öğrenildi. Bakü’de ilk kez yapılan Türkiye ve Azerbaycan diaspora kuruluşları birinci forumu ise, akşam saatlerinde gerçekleştirilen son oturumlarda kabul edilen karar ve bildirilerle sona erdi.

/ BAKÜ

11.03.2007


 

Duvar yıkıldı, AB memnun

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Zene van der Linden, Kıbrıs Rum kesimi lideri Tasos Papadopulos’un, Lokmacı Barikatının Rum tarafındaki uzantısı Ledra Caddesi üzerindeki duvarın yıkılması için verdiği kararın, “karşılıklı güvenin tesisine yardımcı olacağını”söyledi.

Van der Linden, yaptığı yazılı açıklamada, “cesur” ve “takdire değer” olarak nitelediği kararı büyük memnuniyetle karşıladığını belirtti.

“Avrupa’da son ikiye bölünmüş başkenti olan Kıbrıs artık acı çekmemeli” ifadesini kullanan van der Linden, Kıbrıs’a yaptığı son ziyarette konunun öncelikle ele alınmasını iki lidere de tavsiye ettiğini belirtti. AKPM Başkanı, “Şimdi güçlü bir biçimde Türk kesimi lideri Mehmet Ali Talat’ın bu jeste olumlu cevap vermesini teşvik ediyorum” dedi.

Rum kesiminin kararını, “tarihi bir adım” olarak nitelendiren Van der Linden, “küçük jestlerin, karşılıklı güven ve anlayışın tesisiyle diyalog ve uzlaşı arayışlarına katkıda bulunacağını” söyledi.

Öte yandan İspanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, duvarın yıkılmasının “çok olumlu adım ve çözüm sürecini ilerletmek için büyük bir sembolik çaba” olduğu belirtildi. Bunun “Kıbrıs’ta çözüm sürecinde ilerlemek için karşılıklı anlayış ortamı oluşturmaya katkı sağlayabileceği” ifade edilen açıklamada, “Kıbrıs’ta iki tarafın bu fırsatı değerlendirmesi, BM çatısı altında müzakerelerin tekrar başlatılması ve adada bölünmüşlüğün sona ermesi” temennisinde bulunuldu.

/ STRASBOURG/MADRİD

11.03.2007


 

Müslümanlar, Kurtuba Camiinde ısrarlı

İspanya’daki İslâm Konseyi, ülkenin güneyindeki Kurtuba kentinde bulunan ve şu anda sadece Katoliklerin ibadetine açık olan Kurtuba Katedrali ve Camiinin Müslümanların da ibadetine açılmasını sağlamak için bir komisyon kurulmasını önerdi.

İslam Konseyi Başkanı Mansur Escudero, "İspanyol Müslümanları arasında asla

geçmiş zamandan öç almak gibi bir duygu yoktur. Bu kutsal yeri ibadete açmak, tüm

insanlık için bir umut kapısı açmak olur" dedi.

Escudero, "Kurtuba camisinde ekümeniklik ruhunun yeniden canlanması

gerektiğini" savunarak, Katolik Kilisesinden "söz değil, icraat beklediklerini" ifade etti.

Cordoba kentinin simgesi olan ve turistik olarak da büyük öneme sahip Kurtuba Katedrali ve Camisi, Endülüs Emevileri döneminde 785 yılında cami olarak yaptırılmış, daha sonra bölgenin yeniden İspanyolların elinegeçmesiyle 1523 yılında katedrale dönüştürülmüştü.

İslam Konseyi, bu kutsal yerin Müslümanların da ibadetine açılması için aralıklarla girişimlerde bulunup, gösteriler düzenlese de, Katolik Kilisesi bu talebe olumlu bakmıyor.

/ MADRİD

11.03.2007


 

Saddam’ın yargıcı İngiltere’ye sığınıyor

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’e idam cezası veren hakim, İngiltere’ye sığınma talebinde bulundu. El Cezire’de yer alan habere göre Iraklı Kürt azınlıktan olan hakim Rauf Abdülrahman, İngiltere’ye ailesi ile birlikte politik sığınma için başvurdu.

Irak Yüksek Suç Mahkemesi’nin lideri konumunda olan Abdülrahman, Saddam Hüseyin’in soykırım suçu işlediği hükmüne varmış ve idam edilmesi kararını vermişti. Mahkeme tarafından 1982 yılında Duceyl köyünde yüzden fazla Şii Iraklının öldürülmesi olayında suçlu bulunan Hüseyin, 30 Aralık’ta idam edilmişti. El Cezire Muhabirinin edindiği bilgilere göre, Abdülrahman İngiltere Göçmenlik Bürosu’na sığınma için başvurdu. Göçmenlik bürosu yetkilileri ise bu tür olaylarda açıklama yapmaya yetkili olmadıklarını kaydederek konuyla ilgili bir yorum yapmaktan kaçındı. Muhabirin ulaştığı güvenilir kaynaklara göre ise sığınma talebinde bulunan Abdülrahman ile ilgili önemli bazı bilgi ve dökümanlar incelenmesi için İngiltere’ye ulaştı. Abdülrahman, sadece Saddam’ın değil, üvey kardeşi ve eski istihbarat şefi Barzan İbrahim El Tikriti ile eski yargıç Avad El Bender’in de idam kararını vermişti.

/ LONDRA

11.03.2007


 

Chavez, Bush’un gölgesi gibi

ABD Başkanı George Bush ile aynı anda Güney Amerika ülkelerini ziyarete çıkan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Bush’a bu sefer de “siyasî kadavra” diye yüklendi.

Arjantin’i ziyaret eden Chavez, Bush’un makamında geçen yılları ele alarak, “ABD Başkanı, bugün gerçek bir siyasî kadavra. Artık sülfür bile kokmuyor...

Kuzeyli küçük bey, siyasi ölümün kokusunu sızdırıyor, kısa bir zaman sonra kozmik bir toza dönüşecek ve sahneden yok olacak” dedi. Bush’un uçağı Uruguay’a inerken, Buenos Aires’te bir stadyumda yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı protestoya öncülük eden Chavez, “Bush’un ziyaretini sabote etmeye gelmediğini, zamanlamasının yalnızca tesadüf olduğunu” söyledi.

Chavez, “Bu eylem, Güney Amerika’nın kahraman topraklarında, Amerikamızın kahraman topraklarında, emperyalist patronun varlığına ‘hayır’ demek için düzenlendi” diye konuştu. ABD Başkanı Bush ise, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile ortak basın toplantısında, Chavez’in bu sözlerine cevap vermedi.

/ BUENOS AIRES-MONTEVİDEO

11.03.2007


 

Halilzad: İran ile doğrudan görüşebiliriz

ABD’nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad, ABD’nin İran’la doğrudan görüşmeler yapabileceğini ifade ederek, “İran’la ikili bir görüşmenin faydalı olacağına kanaat getirirsek buna hazırlanır ve görüşürüz” dedi.

“Fayda mülahaza etmeleri halinde Irak’ın güvenliği konusunda İran’la görüşebileceklerini hep ifade ettiklerine temas eden ABD Büyükelçisi Halilzad, “Bir senedir böyle bir görüşme yapmak için yetkim vardı. Fakat görüşme yapamadık. Ya biz faydalı olmayacağını düşündük ya da İranlılar görüşmeye istekli olmadı” diye konuştu. Dün Bağdat’ta Irak’ın güvenliği konusunda Irak’ın komşuları ve dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yapılan konferans, ABD’yle İran’ı bir araya getirecek nadir fırsatlardan birini teşkil edecek.

/ WASHINGTON

11.03.2007


 

‘ABD İran’a saldırırsa, Tahran da Bakü’yü işgal edecek’

ABD’nin İran’a saldırı senaryoları tartışılırken, Ermeni politika uzmanı Levon Melik Shahnazaryan önemli kaynaklardan edindiğini iddia ettiği bilgiye göre Tahran’ın da Bakü’yü işgal edeceğini illeri sürdü.

Ermeni uzmana göre ABD, İran’a karşı oluşturmaya çalıştığı cephede Bakü’yü yanına çekebilmek için ay sonunda Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mamedyarov’u Washigton’a davet edecek. Uzmana göre, ABD’nin bölgede İran’a karşı oluşturmaya çalıştığı cephede İsrail ve Gürcistan da yer alıyor.

/ MOSKOVA

11.03.2007


 

Filipinler hükümetinden Müslümanlara muhtariyet teklifi

Filipinler’deki en büyük gerilla grubu, Moro İslâmî Kurtuluş Cephesi (MİKC) örgütünün lideri El Hac Murad, Filipin hükümetinin, ülkenin güneyinde yaşayan Müslümanlara kendi geleceklerini belirleme hakkı vermeyi teklif ettiğini öne sürdü.

Güneydeki Mindanao adasında bulunan kampta gazetecilere açıklamalar yapan Murad, “Bu barış görüşmelerinde sonuç getirici önemli bir ilerleme olabilir. Bu gelişmeyi takdir ediyoruz ve bunun Mindanao’da barış sağlanması yönündeki arayışlarda bir ilerleme olduğu kanaatindeyiz’’ diye konuştu. Filipin hükümeti ile MİKC arasında yürütülen görüşmeler, Eylül ayından beri tıkanmış olmasına karşın gayri resmi temaslar devam ediyordu.

/ KAMP DARAPAN

11.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004