Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

100 zengin, 14 milyon yoksula bedel

Forbes Dergisi’nin ‘Dünya Zenginleri’ araştırmasını değerlendiren ekonomist Mustafa Sönmez, araştırmanın, en zengin 100 Türk’ün gelirinin, en yoksul kesimi oluşturan 14 milyon insanın gelirine bedel olduğunu gösterdiğini belirtti.

Bianet’te Forbes’in araştırması ile ilgili açıklama yapan Mustafa Sönmez, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ne kadar güvenilmez bir gelir dağılımı “araştırması” yaptığını, dünyaca ünlü Forbes dergisinin Dünya Zenginleri ile ilgili araştırmasının tekzip ettiğini savundu.

Forbes’in listeye giren Türk zenginlerinin sayısının 25, varlıklarının toplamını da 38,8 milyar dolar olarak verdiğini ifade eden Sönmez, değerlendirmesine şöyle devam etti: “Forbes’e göre, 25 kişilik Türkiye listesinin en altındakinin bile varlığı 1 milyar dolar. Böyle 75 zengin daha olduğu söylenebilir ve bu durumda 100 zengin Türk’ün servetinin 114 milyar dolara yaklaştığını söylemek abartı olmaz.

Bu 114 milyar dolarlık servetten yüzde 20 yıllık gelir sağladıklarını varsayarsak- ki bu hiç abartılı bir varsayım değildir- 100 zenginin 2005 gelirinin 23 milyar doları bulduğunu görürüz. Bu ne demektir biliyor musunuz? Bu, 2005’te 315 milyar dolar olduğunu varsaydığımız “kullanılabilir gelir”in yüzde 7,3’ü demektir.

Forbes araştırmasının ortaya koyduğu gerçek şudur: En zengin 25 Türk, Türkiye gelirinin yüzde 2,5’ini, en zengin 100 Türk de yüzde 7’sini almaktadır. Türkiye nüfusunun en yoksul kesimini oluşturan 14 milyon insan, bu 100 Türk kadar gelir edebilmektedirler... Çünkü bu 14 milyon insan, TÜİK’in araştırmasına bakılırsa, gelirden ancak yüzde 6 pay almaktadırlar. Yani en zengin 100 Türk’ün gelirinden 1 puan daha az..”

TÜİK’İN ARAŞTIRMASI GERÇEKÇİ DEĞİL

“TÜİK’in, 2005’te paylaşılan geliri, milli gelir açıklanırken 368 milyar YTL, gelir dağılımı araştırmasında 255 milyar YTL, yani yüzde 30-35 eksik açıkladığını vurgulayan Sönmez, “TÜİK’e göre, aylık geliriniz eğer 2 bin 700 YTL ise siz Türkiye’nin en varlıklı yüzde 20’lik ayrıcalıklı ailesi içindesiniz!” dedi.

TÜİK’in gelir dağılımı araştırmasının gerçekçi olmadığına işaret eden Sönmez şunları kaydetti: “Yine TÜİK’e göre, Türkiye’nin en zengin ailesi (diyelim Koç ailesi olsun) ayda 32 bin YTL, kişi başına da ayda 8 bin YTL gelir elde etmiş...Yani ayda 8 bin YTL elde eden ortalama bir şahıs, Koç ailesi ferdi ile aynı gelire sahip! TÜİK nasıl bir örneklem almış varın siz düşünün. Forbes gibi gerçekçi davransaydı, TÜİK araştırmasında en varlıklı şahsın geliri (o da Hüsnü Özyeğin olacaktı) 2005 için yıllık 700 milyon dolar, aylık 58,3 milyon dolar, yani 81,6 milyon YTL olacaktı. TÜİK’in en zengininin 8 bin YTL’si nere, Hüsnü Özyeğin’in 81,6 milyon YTL’si nere... Varın siz düşünün TÜİK’in gelir dağılımı araştırmasının sefaletini.”

/ İSTANBUL

11.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  100 zengin, 14 milyon yoksula bedel

  Cari açık Ocak’ta 2.2 milyar dolar

  Buğdayda hastalık uyarısı

  Şener’den tüketicilere Mortgage uyarısı

  Maden ruhsatında yüzde 20 artış

  İthal meyveler el yakıyor

  Nuhoğlu: İpek yolunu yeniden oluşturmalıyız

  Gümrüklerde kaçak eşya

  Çilekçiler sezona keyifli başladı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004