Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Direnişçilerle anlaşmaya doğru

Irak Ulusal Diyalog ve Uzlaşma Bakanlığı yetkilisi Saad Yusuf el Muttalibi, hükümetin önde gelen bazı direnişçi gruplarla görüşmeler yürüttüğünü ve anlaşmaya yaklaşıldığını söyledi. Muttalibi, BBC’ye yaptığı açıklamada, bazı direnişçilerin, El Kaide’ye karşı güçlere katılması konusunda anlaşmaya yaklaştıklarını kaydetti.

Görüşmelerin, El Kaide unsurlarının ülkeden kovulmasına destek olması amacıyla planlandığını ifade eden Muttalibi, önde gelen direniş gruplarıyla bağlantı ve temas kurduklarını anlattı. Muttalibi, hedeflerinden birinin, direnişçilerle El Kaide’ye karşı birleşmek olduğunu ve bu konuda bir noktaya da ulaştıklarını söyledi.

Öte yandan, iki Irak polis görevlisi, hafta sonunda bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda çocukların kullanıldığını kaydetti.

Adı açıklanmayan iki polis yetkilisi, bir Şii bölgesinde işlek bir alışveriş yerine park eden aracın şoförünün arka koltukta oturan çocuklarını bırakacağını işaret ederek izin aldığını ve ardından içinde çocuklar varken aracın infilak ettiğini söyledi.

/ LONDRA/BAĞDAT

23.03.2007


 

Tesettür yasaklanamaz

vrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, İngiltere’de okullardaki tesettür tartışmasına katılarak “seçme hakkı ve ifade özgürlüğünü” savundu.

Daily Telegraph gazetesine demeç veren komisyon başkanı, “nasıl bütün kızlar kapanmaya zorlanamazsa tesettürün de yasaklanmaması gerektiğini” söyledi. Barroso, “Benim arzu ettiğim Avrupa’da seçme hakkı önce gelir” dedi.

İfade özgürlüğü herşeyin önünde

Tesettür konusunda liberal davranan İngiliz yetkilileri, önceki gün genelge yayınlayarak, okul müdürlerinin peçeli çarşafı yasaklamasını istemişti. Barroso, “Bütün cemaatlere saygı göstermeliyiz. Temel ifade özgürlüğü hakkı, benim için diğer bütün haklardan daha önemli” dedi.

23.03.2007


 

Rice Türkiye’yi savundu

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ermeni lobisine karşı Türkiye’yi savundu; “tarihin araştırılması tarihçilerin çabasını gerektirir” dedi.

Temsilciler Meclisi Tahsisler Komitesi’nde konuşan Rice, Ermeni tasarısını hazırlayan Demokrat milletvekili Adam Schiff’in “dünyadaki bütün soykırımları tanıyan ABD neden ‘Ermeni soykırımını tanımıyor” şeklindeki ısrarlı sorularıyla karşılaştı. Rice, “Tarihi koşullar, tarihçilerin ayrıntılı ve aklı başında araştırmasını gerektirir. Biz, Türkleri ve Ermenileri bu yönde ortak tarih komisyonları kurmaları, geçmişlerini araştırmaları ve geçmişlerini araştırarak geçmişi aşmaları yönünde cesaretlendirdik. ABD’nin, bu düzeyde uzlaşma sürecine müdahil olması yarar sağlamaz” dedi.

Rice, tarihi tarihçilerin araştırması gerektiğini ve ABD’deki Ermeni tasarılarının sürece katkıda bulunmayacağını belirten sözleriyle, Türkiye’nın tezlerini destekledi.

Schiff, Hrant Dink’in öldürüldüğünü ve yazar Orhan Pamuk’un yargılandığını hatırlatarak, Türkiye’nin uzlaşma çabası içinde olmadığını ileri sürdü.

Rice ise Schiff’in görüşüne katılmayarak, “Bahsettiğiniz cinayetin ardından Türkler, yollara dökülerek Ermenistan’ı kucakladı ve Türklerin aslında böyle davranmadığını dile getirdi. Sanırım Türkiye’de sürmekte olan bir evrim var, Türkiye bizim gözlerimizin önünde demokratikleşiyor. Böylece Türkler, tarihleriyle daha iyi karşılaşabilecek. İnsanların, ilerleyebilmeleri için bu konularla kendilerinin uğraşmasının daha iyi olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

Türkiye, iyi bir müttefik, önemli bir ülke

Rice, amacın, Türklerin ve Ermenilerin daha ileri gidebilmesi olduğunu ifade ederek "Türkiye iyi bir müttefik ve bu önemli. Ancak daha önemlisi, bu tür tarihi trajedilerde, tarihi şartlarda olduğu gibi, insanların bununla yüz yüze gelebilmesi ve yoluna devam edebilmesi. Biz ülkemizde bunu yaptık, insanlar bunu Avrupa’da da yaptı, Asya’da da yaptı” diye konuştu.

/ WASHINGTON

23.03.2007


 

Silliman: AB, PKK’ya artık çok daha ciddî bakıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Güneydoğu Avrupa Direktörü Douglas Silliman, “AB’nin PKK terör örgütüne artık çok daha ciddî baktığını gözlemlediğini” söyledi.

Brüksel’de AB Troykasıyla temaslarda bulunan Silliman, Türk ve Yunan gazetecilerle bir araya geldi. Silliman; AB Komisyonu, dönem başkanı Almanya ve gelecek dönem başkanı Portekiz yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde Türkiye’nin katılım süreciyle ilgili konuları ve PKK terör örgütüyle mücadeleyi ele aldıklarını aktardi. Douglas Silliman, ABD’nin, demokratik ve laik Türkiye’nin herkesin çıkarına olacak AB üyeliğini kolaylaştırmaya çalıştığını belirtti. Silliman, AB’nin yetkisindeki konulara müdahale etmediklerini de vurguladı. PKK terör örgütünün Avrupa’nın birçok ülkesinde faaliyetlerini sürdürdüğüne dikkat çeken Silliman, “AB’nin hangi kurumlarıyla PKK’yla mücadeleyi nasıl yürütebileceği onların kararıdır” diyerek ayrıntılı tekliflerde bulunmadıklarına işaret etti.

/ BRÜKSEL

23.03.2007


 

AB, Yunanistan’ı Adalet Divanı’na verdi

Avrupa Birliği hayvan haklarını korumaya yeterli önemi vermediği için Yunanistan’ı Avrupa Adalet Divanı’na verdi.

Avrupa Birliği Komisyonu Yunanistan’ın, Birlik’in hayvanların nakli konusundaki yasaları yeterince uygulamadığını ve hayvan kesimi sırasında acı çekmelerini önlemeye önem vermediğini belirtti. Komisyon ayrıca Yunanistan’ın, bu konudaki eksikleri yerine getirme taahhüdüne de uymadığını kaydetti. Yunanistan bu suçlamalara henüz cevap vermedi. Avrupa Birliği kesimlik hayvanlarla ilgili çok sıkı düzenlemelere sahip. Kurallara göre, bu hayvanların nakil süreleri sınırlı, taşıma kamyonlarda yeterli su ve yer bulunması gerekiyor. Ayrıca yeni doğan hayvanlarla annelerinin bir yerden ötekine nakli de yasak.

/ BRÜKSEL

23.03.2007


 

John Bolton: Yetki devrinde hata yaptık

ABD’nin eski BM Temsilcisi John Bolton, “İttifak kuvvetleri, Irak’ta iktidarı yeterince hızlı şekilde Iraklılara devretmeyerek hata etti” dedi.

BBC’ye demeç veren Bolton, “Irak’ta esas mesele, Iraklılara duyulan güvensizlikti” diye konuştu. 2001-2005 arasında Dışişleri Müsteşarlığı da yapan ve Irak savaşının hararetli savunucuları arasında yer alan Bolton, “Irak’ta bir yıl süren geçici yönetim kurarak Iraklıları bir arada yaşamayı öğrenmekten alıkoyduk. Bu, açık bir hataydı” ifadesini kullandı. Geçici yönetimin başına 2003 Mayısıyla 2004 Haziranı arasında Amerikalı Paul Bremer getirilmiş, iktidar ondan sonra Iraklılara devredilmişti.

/ LONDRA

23.03.2007


 

Karaciç, Holbrooke’un dokunulmazlığında

Amerikalı diplomat Richard Holbrooke’un Bosnalı Sırpların firari lideri Radovan Karaciç’le anlaşma yapmış olduğu öne sürüldü.

Karadağ’da yayınlanan “Republika” gazetesinin haberine göre, 1992-95 Bosna savaşında soykırım suçu işlemekle suçlanan ve bu yüzden yıllardır firarda olan eski siyasî lider Karaciç, 1996 haziranında Holborooke ile anlaşma yaptı. Her iki ismin imzasını taşıyan belgenin fotokopisini yayınlayan gazetenin haberine göre, Holbrooke kamu hayatından çekilmesine karşılık Karaciç’e güvenlik garantisi vermiş bulunuyor. Gazeteye göre, zamanında Bosna-Hersek’le ilgili müzakerelerden sorumlu olan Holbrooke, Karaciç’e ortalarda görünmezse rahatsız edilmeyeceği yolunda teminat veriyor. Karaciç’in eşi Lilyana Zelen, 2004 yılında böyle bir belgeden söz etmişti.

Karaciç ve Bosnalı Sırpların eski askerî lideri Ratko Mladiç, uluslar arası adalet tarafından soykırımla suçlanınca 1995 yılında sırra kadem basmıştı.

/ PODGORİÇA

23.03.2007


 

BM: Refik Hariri suikastında ilerleme sağlandı

Eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastini araştırmak için kurulan BM Uluslararası Bağımsız Soruşturma Komisyonu Başkanı Serge Brammertz, son yayınladıkları rapor hakkında Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirdi.

Brammertz, Güvenlik Konseyinde yaptığı konuşmada, Komisyonun Hariri ve diğer 22 Lübnanlının öldürülmesine ilgili yürüttüğü soruşturmada önemli ilerleme kaydettiğini bildirdi.

Brammertz, Komisyonun Lübnan hükümetine 16 ayrı olayla ilgili olarak da yardım ettiğini hatırlatarak, bu olaylar arasında Lübnanlı Bakan Piyer Cemayel suikasti ile Şubat ayında Beyrut yakınlarında iki otobüsün bombalanması olaylarının bulunduğunu kaydetti.

Soruşturmayı yürüten ekibin başı olan Brammertz, Suriye ile yapılan işbirliğinin genel olarak tatmin edici düzeyde olduğunu söyledi.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

23.03.2007


 

İsrail, yine Filistinli öldürdü

İsrail askerlerinin önceki gün, iki ayrı çatışmada 2 Filistinliyi öldürdüğü bildirildi. İsrail ordusunun bir sözcüsü, Nablus yakınlarında devriye gezen İsrail askerlerinin, kendilerine ateş eden silâhlı bir kişiyi vurduklarını söyledi.

Ancak Filistin hastahane kaynakları, öldürülen kişinin silâhlı olmadığını, bu kişinin, İsrail askerlerinin Nablus yakınındaki Askar mülteci kampında El Fetih militanlarıyla çatışması sırasında açtığı ateş sonucu öldüğünü bildirdi. İsrail ordusu ayrıca, İsrail askerlerinin, Ramallah dışında biri silâhlı, diğeri el bombalı iki Filistinlinin saldırısına uğraması üzerine silâhlı Filistinliyi vurarak öldürdüğünü açıkladı. Filistinli kaynaklar, Ramallah dışında da bir Filistinlinin öldürüldüğünü doğruladı, ancak başka ayrıntı vermedi.

/ NABLUS

23.03.2007


 

Pakistan’dan füze denemesi

Pakistan, nükleer başlık taşıma kapasiteli başarılı bir füze denemesi yaptığını bildirdi.

Ordu açıklamasında, 700 kilometre menzilli, nükleer dahil çeşitli tipteki savaş başlıkları taşıma kapasiteli Babar Hatf V11 adındaki füzenin başarıyla denendiği kaydedildi. Açıklamada, füzenin radardan tesbiti engelleme kapasitesi de bulunduğu belirtildi. Füzenin nereden fırlatıldığı konusunda ise henüz bilgi verilmedi.

/ İSLAMABAD

23.03.2007


 

Kuzey Kore, 6’lı görüşmeleri terk etti

Kuzey Koreli müzakereci Kim Kye Gwan’ın, Pyongyang yönetiminin nükleer çalışmalarından doğan sorunun çözüm yollarının görüşüldüğü 6’lı görüşmeleri terk ettiği bildirildi.

Kim’in, görüşmelerin yapıldığı Pekin’den ülkesine dönmek üzere havaalanına gittiği öğrenildi.

Kuzey Kore, görüşmelere devam etmek için, daha önce varılan anlaşma gereği dondurulmuş 25 milyon dolarlık hesabın serbest bırakılmasını şart koşmuştu. Kuzey Kore’nin yanı sıra Güney Kore, ABD, Rusya, Çin ve Japonya’dan temsilcilerin katıldığı 6’lı görüşmelerde Pyongyang yönetiminin nükleer çalışmalarından doğan soruna çözüm yolları müzakere ediliyor.

/ PEKİN

23.03.2007


 

İslâm karşıtı müdür kovuldu

Fransa'da hükümet, Lyon kenti yakınlarındaki Müslüman lisesinin açılmasına karşı çıkan Millî Eğitim Bölge Müdürü Alain Morvan'ın görevine son verildiğini açıkladı.

Lyon çevresindeki Müslüman dernekleri tarafından ”İslâm karşıtlığı" ile suçlanan müdürün karşı çıktığı El Kindî lisesi, Fransa'da açılan üçüncü Müslüman lisesi olma özelliğini taşıyor.

23.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004