Cumhurbaşkanlığı Seçimiyle ilgili polemik ve tartışmalar sürerken bu konuda ardı ardına güncel kitaplar yayımlanmaya başladı. Çoğu araştırma olan bu kitaplar genellikle “Çankaya Savaşları”nı kızıştırmak, yangına körükle gitmek, gerilimi artırmak gibi bir misyonla çıkıyorlar.
Bu konuda son çıkan bir mizahî romansa gerilimi azaltıp, barış ve huzuru yeniden tesis etmek amacıyla yayımlandı. Zaten “General Motor” isimli bu kitabın alt başlığı “Çankaya Savaşlarını Durduracak Kitap” adını taşıyor.
Gazeteci-mizah yazarı Rıfat Yörük’ün yazdığı roman Ankara’da bulunan Elips Kitap tarafından yayımlandı ve İpekyolu Dağıtım tarafından Türkiye çapında kitabevlerine dağıtıldı. Mizahî romandaki karikatürler Yeni Asya Gazetesi karikatüristi İbrahim Özdabak tarafından çizildi. 180 sayfalık kitabın önsözü ise tiyatro san'atçısı-mizah yazarı Ulvi Alacakaptan’a ait.
Yazar Rıfat Yörük kendi hayat hikâyesini kitabın arka kapağında esprili bir şekilde şöyle anlatıyor:
“48 yaşında ve SSK emeklisi. 4 darbe yaşadı. 78 kuşağından… Ömrü boyunca evde, okullarda, asker ocağında, işyerlerinde ve kamusal alanlarda yaşadığı baskılar, yasaklar, dayatmalar bu kitabın ana temelini oluşturdu.
Mersin’de doğdu, İzmir’de büyüdü. Ancak 30 yılını geçirdiği bu 2 sahil şehrinden sonra ‘Mevlâm’ onu Kayseri ve Ankara gibi denizsiz kentlere gönderdi. Kayseri’de 10 yıl kalmasına rağmen bir türlü “Gayserili” olamadı ve parasız-arabasız-evsiz geldiği bu şehirden yine aynı şekilde ayrıldı.
(...)
Baskılara, yasaklara ve dayatmalara karşı olan yazar, bu kitabı da Çankaya Savaşlarını durdurmak yani barış ve huzur için yazdığının önemle altını çiziyor.
Rıfat Yörük, bütün meyveleri özellikle de kaliteli hurmayı ve C vitamini deposu kiviyi çok seviyor. (Böylece, kitapta bazı meyvelerin suçlanmalarına da anlamlı bir göndermede bulunuyor) Evde meyve kalmadığında “meyve krizi”ne girebilen yazar, yaşını göstermemesini de çokça tükettiği meyvelere borçlu olduğunu her vesileyle belirtiyor.”
|