Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

NASA zamanın başlangıcını gözleyecek

NASA, ilk uzay teleskobu Hubble’ın yerini alması planlanan yeni uzay teleskobu ‘James Webb’in (JWST) maketini basına tanıttı. Uzayın 1,5 milyon kilometrelik derinliğine uzanacak olan JWST’nin bu sayede zamanın başlangıcını gözleme fırsatını vereceği söyleniyor.

NASA’nın basın tanıtımında verdiği bilgiye göre, zamanın başlangıcını izleyebilecek yeteneğe sahip olan JWST ilk galaksileri bulacak ve yıldızların nasıl gezegen sistemleri oluşturduğunu gösterecek. Goddard Space Flight Center Müdürü Edward Weiler, JWST’nin Hubble’a karşı üstünlüğünü şöyle açıklıyor: ‘Zamanda geriye dönebilmek, kâinatın yaratılışını izleyebilmek için çok daha büyük bir teleskopa ihtiyacımız vardı. Hubble ancak büyük patlamadan ancak bir milyar yıl sonraki yıldızların ışığını yakalabiliyordu. JWST ise evrenin çok daha eski geçmişine bakabilecek.

JWST, büyük patlamayı izleyemeyecek ama evrenin başlangıcına, ilk yıldızlar ve galaksilere ışık tutacak. JWST, Hubble’ınkinden yaklaşık 3 kat daha büyük, 6.5 metrelik çapına sahip altıgen biçimli 18 parçadan oluşan ana aynasıyla uzaya yerleştirilen en büyük teleskop olacak. İlk uzay teleskobu olma unvanına sahip Hubble, 17 yıl önce uzaya gönderilmiş ve astronomide çığır açmıştı. JWST’nin fırlatılması ve çalıştırılmasının maliyetinin 4.5 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Hubble’ın şimdiye kadarki maliyeti ise 8 milyar dolar civarında.

/ WASHINGTON

14.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD ve İran’ın Irak pazarlığı

  Solana: Türkiye yanımızda olmalı

  İran’da Afgan avı

  ‘Irak’ta Kaide devleti mi?’

  Taliban komutanlarından Dadullah öldürüldü

  Pakistan-Afgan askerleri çatıştı

  Barzani karargâhına ikinci saldırı

  CIA eski Başkanı: Kardak’ta savaşı biz engelledik

  NASA zamanın başlangıcını gözleyecek


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004