Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Sıkıntı yok, faiz yüksek

Anadolu Grubu İcra Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye’de şu aşamada herhangi bir ekonomik sıkıntı görmediğini söyledi. ‘’Türkiye’de şu aşamada herhangi bir ekonomik sıkıntı görmüyorum’’ diyen Özilhan, Türkiye ekonomisinin güçlendiğini ve kırılganlığının azaldığını dile getirdi.

Alternatif Bank (Abank) Eskişehir Şubesi’nin açılışına katılan Tuncay Özilhan, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Türkiye’nin bir siyasal sıkıntının içinden geçtiğini, ancak belli bir yola girdiğini ifade eden Özilhan, şöyle konuştu:

‘’22 Temmuz’da seçimler olacak. Seçimlerle ilgili olarak anayasa değişikliğinin çok doğru olmadığı kanaatindeyim. Daha iyi incelenip çalışılmalıydı. Çünkü önemli bir sistem değişikliğidir. Aceleye getirilmemesi gerekir. Sistemi bütün olarak analiz etmek lâzımdı. Sistemde yapılacak birtakım değişiklikler ileride bazı sıkıntılar meydana getirecektir.’’

“EKONOMİDE SIKINTI GÖRMÜYORUM’’

‘’Türkiye’de şu aşamada herhangi bir ekonomik sıkıntı görmüyorum’’ diyen Özilhan, Türkiye ekonomisinin güçlendiğini ve kırılganlığının azaldığını dile getirdi. Özilhan, böyle bir siyasal sıkıntı içerisinde bile piyasaların istikrarını koruduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

‘’Seçimlerden sonra oluşacak yapının Türkiye’yi tekrar büyüme trendine sokacağını düşünüyorum ama şu dönemden Türkiye’nin kazasız belasız geçmesi gerekir. Yeni hükümete önemli görevler düşecek. Önemli oranda reformların yapılması gerekir. Türkiye’nin bu kadar yüksek reel faizi haketmediğini düşünüyorum. Türkiye, çok yüksek reel faiz ödüyor. Türkiye, bu kadar yüksek reel faizle yabancılara çok yüksek değer veriyor. Bununla siyasî sıkıntılarının risk pirimini ödüyor. Bunun için önümüzdeki dönemlerde oluşacak hükümetin, daha mikro dengeler üzerinde çalışıp reel faizi düşüreceğini düşünüyorum. Böylece Türkiye ekonomisi, önünün açabileceği ortama girecektir.’’

/ ESKİŞEHİR

18.05.2007


 

IMF ile devam edilecek mi?

Türkiye’nin, gelecek yıl sona erecek olan stand by düzenlemesi çerçevesinde, yaklaşık 4 milyar dolarlık bir kredi alma imkânı daha bulunuyor. IMF İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’nin, Stand By düzenlemesi çerçevesindeki 6. Gözden Geçirme ve 4. madde görüşmelerini ele almak üzere bugün toplanıyor.

IMF İcra Direktörleri Kurulunun, 6. Gözden Geçirmeyi onaylamasının ardından, yaklaşık 1,2 milyar dolarlık kredi diliminin Türkiye’nin kullanımı için serbest bırakılması bekleniyor. İcra Direktörleri Kurulu ayrıca, mutad 4. Madde görüşmelerinin sonuçlarını da değerlendirecek. Bu arada yeni hesaplama sistemiyle Türkiye’nin IMF’deki kotası, dolayısıyla alabileceği kredi miktarı daha da artacak.

Türkiye’nin kotasının arttırıldığını, ancak yeni hesaplama yöntemiyle kotasının daha da fazla artırılacağını belirten yetkililer, eski formülle bile Türkiye’nin kotasında artış olurken, IMF’nin yeni hesaplama sistemiyle Türkiye’nin kotasının daha da artacağını vurguluyorlar.

11 Mayıs 2005’te yürürlüğe giren 19. Stand By düzenlemesi, 10 Mayıs 2008’de sona erecek. En uzun ömürlü stand by’lardan birisi olarak gösterilen 19. stand by düzenlemesindeki toplam dokuz gözden geçirmenin altısı şimdiye kadar yapılırken, bu yıl içinde 7 ve 8’inci, gelecek yıl ise 9’uncu ve son gözden geçirmenin gerçekleştirilmesi gerekiyor. IMF programı ile Avrupa Birliği (AB) ekonomik uyum kriterlerinin benzerlik göstermesi sebebiyle, AB’nin, İlerleme Raporlarını hazırlarken, IMF’nin gözden geçirme raporlarından da faydalanacağı belirtiliyor.

/ ANKARA

18.05.2007


 

Konya otomotiv devi olmak istiyor

Konya Sanayi Odası (KSO) üyelerinin uluslararası standartlarda yılda 107 milyon adet otomotiv yedek parçası üretme kapasitesi bulunan Konya, otomotivin yeni merkezi olmayı hedefliyor.

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, tarım ve tarıma dayalı sanayisiyle anılan Konya’nın artık otomotiv yan sanayi üssü haline geldiğini söyledi.

Konya’da otomotiv yan sanayinin, karasörcülük başta olmak üzere çeşitli parça üretimiyle küçük işletmelerde başladığını bildiren Büyükhelvacıgil, şehirde otomotiv yan sanayinin, TÜMOSAN’ın üretime geçmesiyle ivme kazandığını belirtti. Büyükhelvacıgil, Türkiye’de otomotiv sektöründeki gelişmelerin de şehirdeki sanayi altyapısını otomotiv yan sanayisine yönelttiğini ifade etti. Sektörde 158’i Konya Sanayi Odasına kayıtlı olmak üzere toplam 350 otomotiv yan sanayi üretimi yapan işletme bulunduğunu dile getiren Büyükhelvacıgil, 2 bin 500 kişiye istihdam sağlanan Konya otomotiv sektörünün cirosunun ise 8 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

/ KONYA

18.05.2007


 

Rüzgâr enerjisine yoğun talep

Küresel ısınmanın gündeme gelmesiyle tüm dünyada rüzgar enerjisi santrali yatırımlarında artış olduğu, türbin üreticisi firmaların ürün yetiştirmekte zorlanması nedeniyle yatırımların ötelendiği belirtildi.

Demirer Holding Enerji Projeleri Koordinötörü Ahmet Araçman, yaptığı açıklamada, potansiyeli bulunan tüm ülkelerin son yıllarda rüzgar santralleri kurmaya başladığını, Türkiye’nin bu konuda en geç kalan ülkeler arasında yer aldığını ifade etti. Türkiye’de santral kurmak için lisans alan firmaların yatırımlarına devam ettiğini belirten Araçman, türbin olmadığı için projelerin devreye girmesinin ertelendiğini savundu.

‘’Küresel ısınmadan dolayı dünya pazarı çok doldu. Rüzgara müthiş bir yatırım var. Dünyada 5-6 türbin üreticisi var, hepsi sıkıştı. Paranın tamamını da yatırsanız, üretici 2 yıldan aşağıya teslimat yapamıyor. Bu yatırımcılar açısından büyük bir dezavantaj. Bizde de 2 proje, jeneratörlerin gelmesini bekliyor. Jeneratör üretimi için yatırım yapmayı planlıyoruz. Ancak aceleye getirmemek gerekiyor. Biz 2001 yılında Ege Serbest Bölgesinde kanat üretmeye başladık, 5-6 yıl sektörde yaprak kıpırdamadı. Şirket zarar etti, ihracat sayesinde ayakta kalabildi. Şu anda tam kapasite çalışıyor ama buradaki kötü tecrübemiz sebebiyle jeneratör üretimi için biraz daha bekleyeceğiz. Bu alanda potansiyelin ve talebin olması işlerin iyi gideceği anlamına gelmiyor.’’

/ İZMİR

18.05.2007


 

Tarımda yeniden yapılandırma şart

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nafi Baytorun, Türk tarım sektörünü yeniden yapılandırmanın zorunlu hale geldiğini söyledi.

Baytorun, KSÜ Ziraat Fakültesinin düzenlediği 3. Ulusal Zootekni Öğrenci Kongresinin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, tarım sektörünün sorun ve sıkıntılarına duyarsız kalma lüksüne sahip olmadığını vurguladı. Tarımsal üretim imkânlarının sınırlı olmasına karşılık dünya nüfusunun hızla arttığını ve bu durumda tarımsal ürünlerin değerinin yükseldiğini kaydeden Baytorun, ‘’Türk tarım sektörünü yeniden yapılandırmak zorunlu hale geldi. Tarımda ürün kalitesi ve verimlilik mutlaka artırılmalı’’ dedi.

Baytorun, Avrupa Birliğine (AB) uyum çalışmaları yürüten Türkiye’nin, en fazla tarım konusunda birliğe uyum sağlamada sıkıntı yaşayacağına dikkati çekerek, ‘’Türkiye tarım sektörüne ilişkin bir değişim yaşıyor. Yakın gelecekte ziraat mühendislerimizin iş bulma olanağı artacak. Çünkü, tarımsal üretim yapılan arazilerin büyüklüğü artıyor, işletmeler büyüyor ve teknoloji kullanımına daha çok önem veriyor’’ diye konuştu.

/ KAHRAMANMARAŞ

18.05.2007


 

Meslek kursları iş kapısı

Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) tarafından açılan mesleki eğitim kurslarına katılan işsiz gençler meslek sahibi oldu.

ESOB Başkanı Rasim Fırat, yaptığı açıklamada, son iki yıl içinde açtıkları mesleki eğitim kuslarına 210 gencin katıldığını belirtti. Oltu taşı takı tasarım, İngilizce ve Rusça pazarlama, fırıncılık, ayakkabıcılık, konfeksiyon imalatı, kuaförlük ve güzellik kursları açtıklarını, doğal gaz tesisatçılığı kursu içinde proje hazırladıklarını anlatan Fırat, kurslara katılan gençlerden 25’inin iş yerini kurduklarını, 30’unun ise eğitimini aldıkları meslekle ilgili bir işe girdiğini belirtti. Hedeflerinin gençleri kahve köşelerinden kurtarıp, meslek sahibi yapmak olduğunu ifade eden Fırat, ‘’Ayakkabıcılık ve konfeksiyon imalatı kurslarının ikincisini açtık. Bu kurslarda da 40 kişi eğitim görüyor’’ diye konuştu.

Kursları, Avrupa Birliği ve Dünya Bankası fonları ile Sosyal Riski Azaltma Projesi kapsamında sağlanan kaynaklarla açtıklarını kaydeden Fırat, ‘’Açtığımız kurslar 756 bin YTL’ye mal oldu. Bu miktarın yüzde 10’nu birlik olarak biz karşıladık’’ dedi.

/ ERZURUM

18.05.2007


 

OPEC petrol üretimini arttırmayacak

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Abdullah el-Bedri, petrolün varil fiyatı en az bir ay süreyle 50 doların altında seyretmedikçe yeni bir üretim kısıntısına gitmeyeceklerini söyledi.

Endonezya’nın Denpasar şehrinde Uluslararası Enerji Ajansının (UEA) temsilcileriyle görüşen el-Bedri, OPEC olarak petrolün varil fiyatı için 60-65 dolar aralığını uygun bulduklarını bildirdi.

Genel Sekreterin bu sözleri OPEC’in yaz başında üretimini artırmasını umanları hayal kırıklığına uğratırken, örgütün fiyatların yüksek seyrettiği bir dönemde yangına körükle giderek yeni bir üretim kısıntısı yapabileceğinden korkanları yatıştırdı.

/ ENDONEZYA

18.05.2007


 

Bursa’da taksitle doğalgaz dönemi

Bursa Şehir İçi Doğalgaz Dağıtım Ticaret ve Taahhüt A.Ş (Bursagaz), ısınmaya yönelik kullanım sebebiyle kış aylarında yükselen doğal gaz ödemelerini tüm yıla yaymayı öngören ‘’Taksitli ödeme’’ kampanyası başlattı.

Bursagaz’dan yapılan yazılı açıklamada, ilk kez geçen yıl uygulanan sistemin kış mevsiminde artış gösteren doğal gaz faturalarının yükünü azaltmayı amaçladığı bildirildi.

Abonelerin bütçelerini rahatlatacak kampanyanın başvurularının 1 Mayıs’ta başladığına işaret edilen açıklamada, uygulamadan yararlanmak isteyenlerin 30 Haziran’a kadar başvuruda bulunmaları gerektiği kaydedildi. Açıklamada, kampanya ile abonelerin hem her ay yaklaşık ne kadar doğal gaz faturası ödeyeceğini önceden bilecekleri hem de fatura son ödeme tarihini kendilerinin belirleyebilecekleri belirtildi.

/ BURSA

18.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004