Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Suçlu çocukta mafya özentisi

Diyarbakır’da suça bulaşan çocuklar üzerinde yapılan araştırmada çocukların 42.9’unun haksızlıklarla mücadele eden mafya liderini canlandıran film ve dizilerde başrol oyuncusu olmak istediği belirlendi.

Suça bulaşan çocuklara rehabilitasyon hizmeti vermek amacıyla yaklaşık 2 yıl önce oluşturulan Şehitlik Çocuk ve Gençlik Merkezince kapkaç suçuna bulaşmış 16-18 yaş arası 50 çocuk üzerinde araştırma yapıldı. Araştırmada, ‘’Televizyonlarda daha çok hangi programları izlersin’’ sorusuna çocukların yüzde 40.8’i karate filmleri, yüzde 20.4’ü magazin içerikli programlar, ‘’Hangi tür filmlerde başrol oyuncusu olmak isterdin’’ sorusuna, çocukların yüzde 42.9’u haksızlıklarla mücadele eden mafya reisi, yüzde 18.4’ü karate filmleri, yüzde 18’i de komedi filmleri şeklinde cevapladığı belirlendi.

Kapkaç suçuna bulaşmış çocukların daha çok mafya tarzı dizileri izledikleri ve onları kendilerine örnek aldıkları belirlenen araştırmada, televizyonlarda şiddet ve mafya içerikli dizileri izleyen çocukların da şiddete eğiliminin arttığı kaydedildi. Araştırmada, filmlerdeki katil, soyguncu ve mafya reislerinin davranışlarının özendirici bir şekilde işlenmesinin son derece zararlı olduğu, çocuklarda zekâ ve muhakeme kabiliyetinin henüz tam olarak gelişmediği için izledikleri programların doğru veya yanlış yönlerini ayırt edemedikleri belirtildi.

DİZİ KARAKTERLERİNİ

ÖRNEK ALIYORLAR

Merkez Müdürü Halef Berent, yaptığı araştırmayla ilgili yaptığı açıklamada, suça bulanan çocukların suça bulaşma sebepleri konusunda yaptıkları araştırmada, çocukların yüzde 38’inin 9-12 yaşında suça bulaştığının belirlendiğini hatırlattı.

Çocukların sosyal çevrenin olumsuzluklarından dolayı kapkaç, yankesicilik ve gasp suçlarına bulaştığı, kapkaça bulaşan çocukların bir çoğunun kendi aralarında çeteler oluşturarak, bu işleri organize yaptıklarının anlaşıldığını hatırlatan Berent, kapkaç suçuna bulaşmış çocukların bir çoğunun esrar kullandığını söyledi.

Berent, uyuşturucu maddelere bağımlı hale gelmiş bulunan çocukların bu maddeleri elde etmek ya da gerekli parayı sağlayabilmek için ‘’adam öldürme’’ dahil her türlü şiddete başvuracak bir sürecin içine girdiklerini, bu kapsamda çeşitli suçlar işlediklerini ve bu suçların başında da kapkaç geldiğini belirterek, bu çocuk ve gençlerin maddeyi kullandıktan sonra suç işleyebilecek duruma geldiğini kaydetti.

Berent, şöyle dedi: ‘’Kapkaç suçuna bulaşmış çocuklar daha çok mafya tarzı dizileri izliyorlar ve bu karakterleri kendilerine örnek alıyorlar. Bu tür programların özendirici bir şekilde işlenmesi son derece zararlı. Çocuklar da onlar gibi olmak istiyorlar. Toplumda insanlar tarafından saygı görmek istiyorlar. Bu nedenle mafya lideri olmak istiyorlar.’’

/ DİYARBAKIR

30.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hadis cahilliği, Said Nursî düşmanlığı

  Ağar: Her seçim bir mağduriyet masalı

  Seçimler demokrasilerin düğünü

  Dink cinayeti dâvâsı Pazartesi başlayacak

  DEP’li Orhan Doğan öldü

  Şahin: AB süreci bizden önce başladı

  Adan: Kimse, DP üzerinden toplumsal mühendislik yapamaz

  Eski bakanların dâvâsı 27 Temmuz’a ertelendi

  Kılıç: Raporu bekliyoruz

  Ümraniye soruşturmasında 1 kişi serbest

  Ankete göre 3 parti barajı aşıyor

  Afyon Cezaevi’nde diploma coşkusu

  Denizler Ankara'dan izlenecek

  Suçlu çocukta mafya özentisi

  Öğretmene jet hızıyla soruşturma

  Mahkûma günde 1 saat internet

  Tatile geldi, Müslüman oldu

  Su arıyordu, petrol buldu

  Boğazdan ikinci su boru hattı geçecek

  Ailelere ishal uyarısı

  200 hektarlık orman tahrip oldu

  Bozulan AKBİL’ler tamir ediliyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004