Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Kosova üzerinde Rus-ABD çekişmesi

BD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, “kesinlikle bağımsız bir Kosova’dan yanayız” dedi. Rice, Orta Doğu Dörtlüsünün toplantısına katılmak üzere Portekiz’in başkenti Lizbon’a giderken uçakta gazetecilere, BM Güvenlik Konseyinde Rusya’nın itirazına rağmen, Kosova’nın “öyle ya da böyle” Sırbistan’dan bağımsızlığını kazanacağını söyledi.

Lizbon’daki toplantıda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u da görecek olan Rice, ABD’nin BM dışında Kosova’nın bağımsızlık yolunda ilerlemesine hazırlıklı olup olmadığı sorusunu, “Bağımsız bir Kosova’dan yanayız ve öyle ya da böyle buna ulaşacağız” şeklinde cevapladı.

BM Güvenlik Konseyinde veto yetkisi bulunan Moskova, Kosova’nın bağımsızlığına gidecek girişimleri reddediyor ve BM Güvenlik Konseyinin Avrupalı üyelerle hazırladığı karar tasarısının kabul edilme şansının olmadığını savunuyor.

Bu arada, ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zalmay Halilzad, Kosova’nın nihai statüsü konusunda BM Güvenlik Konseyinin Avrupalı üyeleriyle birlikte hazırladıkları karar tasarısını yarıngörüşeceklerini belirterek, ‘’Artık top Rusya’da’’ dedi.

Halilzad gazetecilere yaptığı açıklamada, “Konsey’in çoğunluğu karar tasarımıza destek veriyor, ancak tek bir üye Rusya bunun karşısında duruyor” dedi.

Halilzad, şöyle konuştu:

“Artık Konsey’in Kosova konusunda ne rol oynayabileceği Rusya’nın tutumuna bağlı. Eğer Rusya, Konsey’in konuyla ilgilenmesini engellerse süreç Konsey dışında devam edecek. Biz bu durumun olumlu olmayacağı görüşündeyiz. Umarız Rusya yapıcı bir karar verir, aksi takdirde Kosova’nın stüsü konusunun Konsey dışına çıkması sorumluluğunu üstlenmek zorunda kalacak.” ABD, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere Konsey’in Avrupalı üyeleritarafından hazırlanan karar tasarısında Priştine ve Belgrad’a nihai statükonusunda bir anlaşmaya varmaları için 120 günlük müzakere zamanıtanınıyor.

Tasarıda tarafların anlaşamaması durumunda Kosova’yabağımsızlık tanınmasını isteyen arabulucu Martti Ahtisaari’nin planının yürürlüğe girmesinden ise söz edilmiyor. Ayrıca tasarıda Avrupa Birliği’nin Kosova’da ‘’Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası-Hukukun ÜstünlüğüMisyonu’’ adı altında bir birim kurmasından söz ediliyor. Kosova’nın Sırbistan’dan ayrılıp bağımsız bir devlet olmasına kesinliklekarşı çıkan Sırp yönetimini destekleyen ve Konsey’de veto hakkı bulunan Rusya, Konsey’e şimdiye dek sunulan karar tasarılarının hiçbirini kabuletmeyeceği mesajını vermişti.

/ LİZBON

20.07.2007


 

New York'ta 11 Eylül korkusu

ABD’nin New York kentinde, yeraltı buhar borusunun iş çıkışı saatinde patlaması New Yorklulara 11 Eylül saldırılarını hatırlattı ve büyük paniğe yol açtı.

Yetkililer 1 kişinin kalp yetmezliğinden ölmesine, 26 kişinin yaralanıp hastaneye kaldırılmasına yol açan olayın Manhattan’da Grand Central trenistasyonu yakınındaki eski bir buhar borusunun yerel saatle 18.00 sıralarında şiddetle patlamasından kaynaklandığı belirttiler. Şiddetli patlama yolda büyük bir çukur açarken, bölgede deprem etkisiyarattı; yakındaki bazı binalar sallandı, bölgeye yoğun duman, su, kül veenkaz kalıntıları yayıldı.

İtfaiye erleri olaya hızlı bir şekilde müdahale ettiler ve patlamanın olduğu Lexington caddesi ile 41. sokağın kesiştiği bölge ve çevresini hemen kordon altına aldılar. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, patlamadan 2,5 saat sonrayaptığı basın toplantısında, patlamanın 1924 yılında yeraltına döşenenborunun şiddetli bir şekilde patlamasından kaynaklandığını, olayın terörsaldırısı olmadığını vurguladı. Patlamada 1 kişinin öldüğünü teyit eden Bloomberg, 20’den fazla yaralının olduğunu söyledi.

/ NEW YORK

20.07.2007


 

Pakistan’da saldırıların önü alınamıyor

Pakistan’da düzenlenen iki ayrı saldırıda ölenlerin sayısının 33’e yükseldiği bildirildi.

Ülkenin güneyindeki Hub kenti belediye başkanı Cemil Giçki, yaklaşık 10 Çinli mühendisi ve işçileri taşıyan otobüsün geçtiği sırada uzaktan kontrollü bombayla düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısının 26 olduğunu kaydetti. Kentin merkezinde düzenlenen saldırıda ölenlerin, konvoya eşlik eden polislerle siviller olduğu belirtildi.

Çinliler arasında yaralanan bulunmadığını belirten yetkililer, saldırıda yaralanan yaklaşık 30 kişinin de Karaçi’de hastaneye kaldırıldığını bildirdi. Ülkenin kuzeybatı kesiminde Afganistan sınırına yakın olan Hangu kentindeki bir polis okuluna otomobille düzenlenen intihar saldırısında 6 yaya ile bir polisin öldüğü kaydedildi. Bu saldırıda 24 kişinin de yaralandığı belirtildi. Pakistan’da düzenlenen saldırılarda 15 kişinin öldüğü bildirilmişti.

/ KARAÇİ

20.07.2007


 

Sünniler de boykota son veriyor

Irak’taki en büyük Sünni bloku, geçen ay başlattığı parlamentoyu boykota son veriyor. Sünni bloku Uyum Cephesi sözcüsü Salim Abdullah, meclisin, Sünni Meclis Başkanı Mahmud Meşhedani’nin başkanlık edeceği bugünkü oturumuna katılacaklarını belirtti.

Sözcü, diğer bloklarla müzakerelerde bulunduklarını ve Meşhedani’nin oturuma başkanlık etmesi sözünü aldıklarını, dolayısıyla boykotu sona erdirdiklerini söyledi.

Sünni bloku, Şiilerin çoğunlukta olduğu mecliste 11 Haziranda yapılan oylamayla Meşhedani’nin görevden alınarak yerine geçici olarak Şii yardımcısının getirilmesi üzerine meclisi boykot kararı almıştı.

Mecliste 44 milletvekili, kabinede de 6 bakanı bulunan Uyum Cephesi, partili Kültür Bakanı hakkında tutuklama kararı çıkarılması üzerine kabine toplantılarını da boykot etme kararı almıştı. Partinin kabine toplantılarını boykotunu sona erdirip erdirmeyeceği ise henüz bilinmiyor.

/ BAĞDAT

20.07.2007


 

Irak çekilme tasarısı Senato’yu aşamadı

ABD’de Demokrat Parti’nin sunduğu, “Irak’taki Amerikan askerlerinin dört ay içinde geri çekilmeye başlaması”nı öngören tasarı, Senatoda aralıksız bir gün süren tartışmaların ardından kabul edilmedi.

100 üyeli Senatodaki oylamada tasarıya 52 kabul, 47 ret oyu verildi. Tasarı, gerekli 60 destek oyunu sağlayamadığı için kabul edilmemiş sayıldı. Senato kurallarına göre bir yasanın tartışmaların durdurularak kabul edilmesi için 60 oy gerekiyor. Bu sağlanamadığı sürece itiraz eden tek bir senatör bile, süresiz konuşma yaparak genel kurulu kilitleme hakkına sahip bulunuyor.

/ WASHINGTON

20.07.2007


 

Jacquec Chirac sorgulandı

Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Jacquec Chirac’ın, Paris belediye başkanlığı döneminde bazı kişilere çalışmadan sahte bordro üzerinden maaş ödenmesiyle ilgili açılan davayla ilgili olarak, yargıç tarafından sorgulandığı bildirildi.

Chirac’ın Paris’teki bürosunda yargıç Alain Philibeaux tarafından yapılan sorgulamaya, eski cumhurbaşkanının avukatının da katıldığı bildirildi. Chirac’ın daha önce de yine aynı davayla ilgili olarak yargıçlar tarafından sorgulanması gündeme gelmiş, ancak anayasaya göre “cumhurbaşkanının dokunulmazlığı” ilkesi nedeniyle bu talep her seferinde reddedilmişti.

/ PARİS

20.07.2007


 

Talat: İzolasyonlar kalksın

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, izolasyonların kaldırılması yönünde yürütülen politikanın nihai hedefinin bütünlüklü çözüm olduğunu belirterek, “adeta aldıkları her nefeste, kültür ve spor alanında da insanlık dışı ambargolarla karşı karşıya kaldıklarını” söyledi.

20 Temmuz 1974 Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 33. yılı kutlamalarında Cumhurbaşkanı Ahmet Nezdet Sezer’i temsilen KKTC’ye gelen Alpaslan Nazlıoğlu, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat tarafından kabul edildi. Nazlıoğlu’na, Tükiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin eşlik etti. Kabulde, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Raşit Pertev de hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Talat, kabulde yaptığı konuşmada, 50 yıldır sert bir mücadele veren Kıbrıs Türkünün en rahat olduğu dönemde dahi teslim olmayacağını, kararlılıkla haklarını koruyacağını ve çözüm için çalışmaya devam edeceğini söyledi.

İzolasyonların kaldırılması için yürütülen politikanın nihaî hedefinin bütünlüklü çözüm olduğuna işaret eden Talat, şöyle devam etti: ’’Biz izolasyonların acısını her gün, her alanda yaşıyoruz. Sorunumuz sadece ticaret yapamama, malımızı satamama değil. Bizim sorunumuz sadece uluslar arası yatırımları çekememe değil. Hayatın her alanında, adeta aldığımız her nefeste izolasyonla karşılaşıyoruz. Kültür ve spor alanında da insanlık dışı ambargolarla karşı karşıya kalıyoruz.’’

/ LEFKOŞA

20.07.2007


 

4 Amerikan askeri öldürüldü

Irak’ta düzenlenen saldırıda 4 Amerikan askeri ve Iraklı tercümanlarının öldüğü bildirildi.

ABD ordusundan yapılan açıklamada, Bağdat’ın doğusunda devriye gezen askerlerin araçlarının yakınında, yola yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 4 askerin ve Iraklı tercümanlarının öldüğü kaydedildi. Irak’ta bu ay içinde ölen Amerikan askerlerinin sayısının 47’ye ulaştığı belirtiliyor.

/ BAĞDAT

20.07.2007


 

Hikmetyar silâhı terkediyor

Afganistan’ın eski başbakanlarından Hizb-i İslam lideri Gülbeddin Hikmetyar, direnişe son verdiklerini açıkladı. Hikmetyar’ın imzasını taşıyan bildiride, Afgan hükümetine karşı ateşkes duyurusunda bulunuldu.

Özel bir televizyonda yayımlanan ve ülke genelinde dağıtılan bildiride, Hizb-i İslam üyelerinin eylemlerine son verdiği ve siyasi alanda faaliyet göstereceği belirtildi. “Amerikan askerlerinin ülkeden gönderileceği” inancının dile getirildiği bildiride, “Bu nedenle, İslami düzen için birleşmeliyiz ve siyasi çalışmalara başlamalıyız. Müslüman hemşehrilerimize huzurlu bir hayat ve kalıcı barış sağlamalıyız” denildi. Hikmetyar’a yakın kaynaklar ve Afgan hükümeti yetkililerinden henüz bildiriyle ilgili bir yorum gelmedi.

/ KABİL

20.07.2007


 

İlk NLP uzmanı Müslüman oldu

NLP tekniğinin ilk uzmanlarından dünyaca ünlü kişisel gelişimci Dr. Wyatt Woodsmall, Bahreyn’de katıldığı bir seminerde yaptığı araştırmalar neticesinde Müslüman olmaya karar verdiğini açıkladı.

Dünyaca ünlü kişisel gelişim uzmanı Amerikalı Dr. Woodsmall, Bahreyn’de katıldığı bir seminerde İslâmı seçtiğini ilân etti.

Bahreyn’de düzenlenen kişisel gelişim seminerinde sunumunu yapmak için kürsüye çıkan Woodsmall, “Uzun yıllardır yaptığım araştırmalar ve gözlemler sonunda beni İslâmı seçmeye ulaştırdı” dedi. Woodsmall ardından herkesin huzurunda, “Ben de sizdenim yani Müslümanım; “Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve Eşhedü enne Muhammeden Resûlullah” diyerek kelime-i şahadet getirdi. Woodsmall açıklamasının ardından körfez ülkelerinden programa katılan bütün kişisel gelişim uzmanları tarafından tebrik edildi.

Dr. Wyatt Woodsmall

25 ülkede, 25 yıldan beri, NLP eğitimleri veren Dr. Wyatt Woodsmall, Türkiye’de de çok yakından tanınıyor. Türkiye’de birçok seminerlere katılan Woodsmall’ın “Davranış Kalıplarının Gücü” adlı kitabı da Kariyer yayınları tarafından 2003 yılında Türkçe’ye tercüme edildi. Performans geliştirme, NLP, insan tipolojileri, bireysel, kurumsal ve kültürel değişim alanlarında başarılı çalışmalara imza atan Woodsmall, NLP konusunda Master Eğitmen ve Master Modelleme Uzmanı unvanlarına sahip. Bu arada, Woodsmall’ın başkanlığını yaptığı INLPTA’nın Türkiye’de de şubesi bulunuyor.

/ BAHREYN

20.07.2007


 

07.07.07 bebeğine 21 bin dolar burs

Rakamların sihirli olduğuna inanılan Tayland’da, 7 takma isimli bebek, 700 bin baht (21 bin dolar) burs almaya hak kazandı.

Panyapiwat Teknoloji Enstitüsü, 11 günlük kız bebeğinin hayatı boyuncaki bütün okul giderlerini karşılayacağını bildirdi. Numaraların mistik anlamlılığına önem verilen Tayland’da, şimdilik 7 ismi verilen kız bebeğinin karşılaştığı olayların kendisine ve çevresindekilere şans getireceğine inanılıyor. Tayland gazeteleri, 7 isimli bebeğe verilen 700 bin baht bursun, iyi şansının başlangıcı olduğunu iddia ediyor.

/ BANGKOK

20.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004