Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

‘Şer odakları ve sinsi planlar’



28 Ağustos sabahı BBC’den aradılar. Gül’ün seçimiyle ve Genelkurmay Başkanlığının 30 Ağustos zaferinin 85’inci yıldönümü itibarıyla yapmış olduğu ve cumhurbaşkanlığı seçimiyle de bağlantısı kurulan açıklamasını sordular. Doğrusu, bu mutad kılıfında gayri mutad açıklama benim için sürpriz oldu. Meselenin mahiyetini öğrenmek istedim ve gazetelere göz gezdirdim. 27 Ağustos tarihini taşıyan bu açıklama zafer yıldönümünden iki, cumhurbaşkanlığı seçiminden bir gün önceye denk geldi veya getirildi. Şer odaklarından ve sinsi planlardan bahsediyordu ve kimi yabancı gazeteler bu ifade üzerine yoğunlaştılar. Çankaya’da teslim ve tesellüm öncesinde içeriye böyle bir mesaj iletmek aslında günün mana ve ehemmiyetiyle bağdaşmıyor, aksine çatışıyor.

Aslında, ‘şer odakları’ iç tehdidin yerine ikame edilen bir kavram. Bu iç tehdit algılaması veya değerlendirmesi hâlâ iki kesim üzerine odaklanıyor. Bunlardan birisi, bölücülük diğeri de irtica meselesi. Bu şer güçlerinden veya iç tehdidin bir ayağından ibaret olan ‘bölücülerin’ Türkiye’nin üniter yapısını içlerine sindiremedikleri; irticai odakların da TC’nin laik yapısını sistematik bir yaklaşımla aşındırmaya çalıştıkları ifade ediliyor. Biz tersine inansak da hâlâ buna inanan bir kesimin olduğu aşikâr ve bunlar arasında kurumsal olarak TSK’nın da bulunduğu anlaşılıyor. Bildiride bu şer güçlerine karşı ordunun zindi güçleri temsil ettiği ve teyakkuzda olduğu da bilvesile hatırlatılıyor. Bu gibi hallerde eskiden ‘zinde ve izinde güçler tetikte’ gibi ifadeler kullanılırdı. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde yine böyle bir açıklamanın yapılmış olması 27 Nisan sürecinin bir şekilde devam ettiğini ve Çankaya ile TSK arasındaki ilişkilerin atide de gerilim seyrinde ilerleyeceğini ortaya koymaktadır. İlk izlenim ve intiba budur.

***

The Independent gibi yabancı gazeteler Meclis’in Gül’de ısrar ederek aslında orduyu çileden çıkardığını yazdılar. The Times ise ordunun çıkışını uyarı ateşi olarak nitelendirdi. The Times’a göre ise Abdullah Gül, “Batı yanlısı duruşuna rağmen, İslâmcı geçmişinden ve eşinin başörtüsünden kaynaklanan kuşkuların” odağında. Ancak Times, bu kuşkuları Türkiye’de çoğunluğun paylaşmadığı görüşüne de yer veriyor. Konda araştırma şirketinin son kamuoyu yoklamasını aktaran Times gazetesi, Adalet ve Kalkınma Partisinin yüzde 47 destek aldığı Temmuz seçimlerinden bu yana Abdullah Gül ve AKP’nin popülerliğinin bir ay içinde yüzde 54’e tırmanarak daha da artmış olduğunu kaydetti. Gazete, “Askeri zümrenin uyarılarına rağmen laik devletin tehlikede olduğuna halk inanmıyor” diyor. Halk ile ordu arasında böyle bir çatallaşma olduğuna dikkat çekiliyor. Amerikan ve Avrupa basını genel olarak Gül’den olumlu ve sitayişle bahsetse bile The Independent, ‘ordunun kızmasına az kaldı’ diye genel tabloyu özetliyor ve aksettiriyor. Le Figaro’nun portresine göre ise Gül Atatürk’ün koltuğunda bir İslamcı. ‘Abdullah Gül: Atatürk’ün koltuğunda bir İslamcı’ başlıklı yazıda, ordunun baskısına rağmen Gül’ün Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs Planı’nı savunduğu ve Avrupa Birliği ile müzakere sürecinde son derece kritik bir rol oynadığı hatırlatıldı. Yazıda, “Uluslararası ilişkilerde pek becerikli olamayan Başbakan Erdoğan, bu işi Gül’e bıraktı’’ deniliyor.

***

Anlaşıldığı kadarıyla AKP’nin kaderi Çankaya, Çankaya’nın kaderi de Gül. Gül Çankaya’ya çıksa bile bu açıklamalar ışığında bu çıkış dikensiz bir gül bahçesi olmayacak. Dileriz bu gerilimler ve gerginlikler yaz bulutu gibi dağılır ve zinde kesimler de meseleye daha yumuşak zeminde bakmaya alışırlar ve bazı takıntılarını aşarlar. Ülkenin dirliği ve birliği bunu gerektiriyor. Türkiye ontolojik tehditlerin cenderesinde ve pençesinde; bu tehditler muvacehesinde ideolojik takıntılar lüks kalır. Elbette Abdullah Gül de kırmadan, dökmeden ülkenin dengeleri neyi gerektiriyorsa onu yapar. Burada en önemli mesele çoğunluğun kayıp haklarını kayıt altına alınmasıdır. Milletin yetkisinin karşılığı budur. Yeni dönemin karakteri bu olmalıdır. Abdullah Gül’ü tebrik ederken ülkeye hayırlı olmasını niyaz ederiz.

29.08.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.08.2007) - Protokol başörtüsü

  (27.08.2007) - Negatif baskı

  (26.08.2007) - Peki, ne yapmalı?

  (25.08.2007) - Dereceden derekeye

  (24.08.2007) - Dereceden derekeye

  (23.08.2007) - Püf noktası

  (22.08.2007) - Hem özde, hem de sözde

  (21.08.2007) - Sophia Loren tarzı

  (20.08.2007) - Hollywood tarzı hicap

  (19.08.2007) - Rusbaşı ve Kelly tarzı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri