Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Iraklı evsizlerin trajedisi

Evini terk etmek zorunda kalan Iraklıların sayısının geçen ay rekor seviyeye ulaştığı bildirildi. Irak Kızılayı’nın yayımladığı raporda, Mart 2003’ten bu yana evini terk eden Iraklıların sayısının 31 Ağustos’ta 1 milyon 930 bin 946’a ulaştığı, bunun Irak tarihinde eşi görülmemiş bir trajedi olduğu belirtildi.

Ülkede halen faaliyet gösteren ender yardım kuruluşlarından biri olan Irak Kızılayının raporunda, Ağustos’ta evini terk edenlerin sayısının Temmuz’a oranla yüzde 71,1 arttığı belirtilirken, özellikle yaklaşık 5 milyon nüfuslu Bağdat’ta bugün yaklaşık 1 milyon Iraklının evini terk etmiş olduğu kaydedildi.

Raporda “ülkede onlarca yıl süren baskı ve yaptırımların yol açtığı bu dramatik olayların sosyal dokuyu ve Irak toplumunu parçaladığına” da dikkat çekildi.

Evini terk ederlerin çoğunu fakir, hasta, kötü beslenenlerin oluşturduğu vurgulanırken, evinden ayrılanların yaklaşık yüzde 77’sinin kadın ve çocuk olduğu belirtildi. Raporda, “aile reislerinin çoğunlukla kaçtığı ya da silâhlı bir gruba katıldığı, şiddet, tecavüz gibi olayların evini terk edenler arasında çok yaygın olduğu” da kaydedildi.

Her gün işlenen cinayetlerin ve düzenlenen saldırıların kadın ve çocukların ruh sağlığı üzerinde çok ciddi etkileri olduğu belirtilirken, umut verici tek şeyin yeni bir çatı arayışının mutlaka mezhep ya da etnik kriterlere göre yapılmaması olduğuna dikkat çekildi. Raporda, çok sayıda Sünni ve Şii ailenin karma bölgelerde ev aradığı açıklandı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre, Irak’ı terk eden 2 milyondan fazla Iraklının 1,4 milyonu Suriye, 500-750 bini Ürdün’e kaçtı. Evini terk eden Iraklılar, yakınlarının yanına gidenler, hükümet binalarında ev bulanlar, daire kiralayanlar, işgal altında olmayan bölgelerde ev inşa edenler ve camilere sığınanlar olmak üzere 5’e ayrılıyor.

/ BAĞDAT

23.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Iraklı evsizlerin trajedisi

  Ahmedinejad: İran’a saldıran pişman olur

  Belgrad, Bağımsız Kosova’ya göz yummayacakmış

  ABD’li General: Irak polisi yetersiz

  İran’dan komşu ülkelere tehdit

  Birleşmiş Milletler’den insan haklarına yerinde gözlem

  KKTC - Suriye feribot seferleri 28 yıl sonra başladı


 Son Dakika Haberleri