Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Bu faizle gitmez

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bu yıl 49 milyar YTL faiz ödeneceğini ifade ederek, ‘’Bu millet, bunu ödemese neler yapılmaz? Mali disipline gerektiği gibi uymazsak, bu faizlerle bu iş gitmez’’ dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, milletvekillerinin 2008 Yılı bütçe tasarısı üzerindeki soru ve eleştirilerini cevaplayan Unakıtan, sürdürülemeyen cari açığın büyük bir risk olduğunu, bunu sürdürmenin yollarını aramak gerektiğini ifade etti.

Unakıtan, 2007’de 49 milyar YTL faiz ödeyeceklerini vurgulayarak, ‘’Türk milleti, bunu ödeyecek. Bu faizi, bu millet ödemese neler yapılmaz. Bu faizi nasıl düşürebilirizi çalışmamız lazım, onun için uğraşıyoruz. Onun için ülke riskini düşürmemiz lazım, mali disipline gerektiği gibi uymazsak, bu faizlerle bu iş gitmez’’ dedi. Faizlerin düşmesi için enflasyonu düşürmeleri gerektiğini vurgulayan Unakıtan, Belçika’nın borcunun Türkiye’den fazla olduğunu ancak ‘’minnacık’’ faiz ödediğini söyledi.

‘’Dolaylı, dolaysız vergi diye şikayetçi olmayın. Bu vergileri alacağız’’ diyen Unakıtan, Avrupa ülkelerinin, sigorta primlerini dolaysız vergi kapsamına aldığını belirtti. Unakıtan ayrıca, KOBİ’lere katma değeri yüksek ürünlere geçmeleri için AR-GE’ye teşvik için kanun çıkacakları müjdesini verdi.

/ ANKARA

01.11.2007


 

TİM: Sıcak parayı soğutmalıyız

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, sıcak parayla oluşturulan sürecin artık soğutulması gerektiğini söyledi.

10. Dış Ticaret Haftası etkinliklerinin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin ‘’yüksek faiz oranlarının kıskacı altında olduğunu, dile getiren Satıcı, ‘’Türkiye’nin yüksek faize daha fazla tahammül gücü bulunmuyor. Faizler en kısa sürede makul seviyelere inmeli. Türkiye, bir tüketim toplumu olarak nereye kadar dayanabilir’’ diye konuştu.

Uygulanan ekonomik programlarla Türkiye’nin artık güçlü bir ekonomik yapıya kavuşturulduğunu anlatan Satıcı, sıcak parayla oluşturulan sürecin artık soğutulması gerektiğini söyledi. Bu çerçevede, öncelikle yüksek faizle mücadele etmek gerektiğini ifade eden TİM Başkanı, yüksek faiz olduğu sürece yerli ve yabancı sermayenin üretime yönelmeyeceğini vurguladı.

/ ANKARA

01.11.2007


 

İşsizlik biterse terör de biter

Ankara Organize Tekstil Sanayi Sitesi (ANTEKS) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süreyya Kayıhan, işsizliğin bütün sorunların anası olduğunu belirterek, ‘’İşsizlik biterse terör de biter’’ dedi.

Yaptığı yazılı açıklamada, Süreyya Kayıhan, şöyle dedi: ‘’Ülkemizde 2,5 milyon resmi işsiz, 2,5 milyon gayri resmi işsiz var. Her yıl 700 bin genç piyasaya girmekte, 900 bin kişi de köyden kente göç etmektedir. İşsizliğin yarattığı sorunlar da giderek artmaktadır. İşi olmayan kesimin zaman içinde yaşamını sürdürebilmesi için, kriminal olaylara karışması kaçınılmaz olmaktadır. Son yıllarda giderek artan gasp, soygun ve bu fiillere bağlı öldürme ve en acısı terör olayları, bunun örnekleridir.’’

İşsiz insana iş oluşturmanın sanıldığını kadar kolay olmadığını belirten Kayıhan, bazı tedbirlerin en kısa sürede alınmasının zorunlu olduğunu, bunun için de özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde ‘kümelenme modeline’ uygun yatırımların hayata geçirilmesi gerektiğini bildirdi. Kayıhan, artan dolaylı vergilerinin de ticari hayatta kayıtdışılığını özendirdiğini savundu.

/ ANKARA

01.11.2007


 

Rusya’da faizsiz yatırım imkânı

Russia Today gazetesinin haberine göre 2050 yılında Rusya’nın yarısı Müslüman olacak. Son olarak Rusya’da Müslüman yatırımcılar için faizsiz kazanç sağlayan İslâmî helâl yatırım fonları piyasaya sunuldu ve resmen onaylandı.

Russia Today gazetesinin haberine göre Rusya’da ilk kez İslâmî hükümlere uygun geliştirilen faizsiz bir fon piyasaya sürüldü. Böylece Rusyalı Müslümanlar dinlerinin hükümlerine uygun bir şekilde yatırım yapma imkanı buldular.

Yeni fonun piyasaya sürülmesiyle ilgili bir açıklama yapan Maliye Müdürü Vladimir Solodukhin, “Bizim fonumuzda, diğer İslâmî yatırım araçlarında olduğu gibi, faiz içeren ya da sabit bir gelir sağlayan tahvil ve krediler bulunmuyor” şeklinde açıklamada bulundu.

BrokerCreditService (BCS) tarafından piyasaya sürülecek bu fon “Helal Fon” olarak adlandırılıyor ve kesinlikle alkol ve domuz satan gıda şirketleri ya da İslâmî hayat tarzının tersine işler yapan şirketlerle çalışmıyor. Haberde bu fonun ayrıca Rusya Federal Finans Piyasası Servisi tarafından da kabul edildiği belirtildi.

Şirketlerin hisselerini pazarlayacaklarını söyleyen Solodukhin, “yatırımcılar İslâmî hükümlere uygun işler yapan şirketlerin hisselerinden pay alacaklar. Bu pay şirketin hem kârına hem de zararına ortak olmak anlamına geliyor. Böylece İslâmiyetin faizli gelirlere getirmiş olduğu yasak hükmünden de uzak durmuş olacaklar” diyor.

Lider bir yatırım şirketi olan BCS, bu yeni fonla birlikte Rusya’da 40 milyon dolarlık bir pazar oluşacağını umduklarını belirtiyorlar. Rusya’daki 500 bin fon yatırımcısının yüzde 10’unu Müslüman vatandaşlar oluşturuyor.

Haberde ayrıca İslâmiyetin Rus Ortodoksluğundan sonra Rusya’da ikinci büyük din olduğu da belirtiliyor.

Rusya’da 145 milyonluk nüfusun yüzde 15’ini teşkil eden 23 milyon Müslümanın yaşadığı tahmin ediliyor.

Russia Today gazetesinin haberine göre de, Rusya’daki Müslümanların 2050 yılına kadar Rusya nüfusunun yarısına denk geleceği bekleniyor.

Umut YAVUZ

01.11.2007


 

Ekmekte fiyat artışı sun’î

Ankara Büyükşehir Belediyesi, piyasadaki ekmek fiyatının halk ekmek fabrikasında üretilen ekmeğin fiyatının iki katına çıktığını bildirdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Başkentte Fırıncılar Odası tarafından yapılan ekmek zammının ardından, gramajı da değerlendirildiğinde piyasa ekmeğinin fiyatının halk ekmek fabrikasında üretilen ekmeğin fiyatının iki katına çıktığı belirtildi. Açıklamada Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, halk ekmek fiyatlarında şimdilik bir değişikliğe gitmeyi düşünmediklerini belirterek, piyasa ekmeğine yapılan yüzde 20’lik zammın da gerçek nedenlere dayanmadığını savundu.

İlkbahar, ‘’5 milyon ton gibi bir buğday fazlalığı olduğu halde buğday tüccarları suni artış yapıp, piyasayı yükseltmek istemektedirler’’ dedi.

/ ANKARA

01.11.2007


 

Eurodizel’e 5 YKr zam

‘’Eurodizel’’ olarak bilinen düşük kükürtlü motorinin (50 ppm) litre fiyatı, 5 YKr arttı.

Yeni ayarlamaya göre, Ankara’da eurodizelin litre satış fiyatları BP, OPET, Shell ve Petrol Ofisi’nde 2,49 YTL’den 2,54 YTL’ye çıktı. Aynı satış noktalarında İstanbul Anadolu ve Avrupa yakalarında 2,46 YTL’den 2,51 YTL’ye, İzmir’de 2,45 YTL’den 2,50 YTL’ye yükseldi. Öte yandan, fuel oil 5 ve fuel oil 6’nın litre fiyatına da 3-4 YKr zam yapıldı.

/ ANKARA

01.11.2007


 

Başbakanlık bütçesi 1 milyar 666 milyon YTL

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, 2008 mali yılı bütçesinde, transferler dahil Başbakanlık bütçesinin 1 milyar 666 milyon YTL olarak belirlendiğini açıkladı.

Ekren, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen, Başbakanlık Merkez Teşkilatı, MGK Genel Sekreterliği ve MİT Müsteşarlığının 2008 yılı bütçeleri üzerinde yaptığı konuşmada, önce Başbakanlık bütçesi hakkında bilgi verdi. Nazım Ekren, Başbakanlıkta alınması hedeflenen sonuçları; kamu kesiminin yapısal ve noktasal olarak iyileştirilmesi, hükümet önceliklerinin gerçekleştirilmesine yönelik koordinasyonun daha etkili kılınması, AB müzakerelerinde izleme ve yönlendirme yapısı içinde kaydadeğer ilerlemelerin sağlanması olarak sıraladı. Ekren, MİT Müsteşarlığına 423 milyon 557 bin YTL, MGK’ya ise 11 milyon 36 bin YTL ödenek ayrıldığını belirtti.

Başbakanlık merkez teşkilatının 2008 yılı bütçesinin 320 milyon 976 bin YTL olduğunu kaydeden Ekren, bu rakamın 53 milyon YTL’sinin personel giderleri, 4 milyon YTL’sinin de sosyal güvenlik için ayrıldığını kaydetti. Ekren, transferler dahil Başbakanlık bütçesinin 1 milyar 666 milyon YTL olarak belirlendiğini kaydederek, bunun en önemli kısmını 682 milyon YTL ile cari transferlerin, 694 milyon YTL ile de sermaye transferlerinin oluşturduğunu bildirdi.

Nazım Ekren, Atatürk Kültür, Dil, Tarih Yüksek Kurumu bütçesinin 8 milyon YTL, TÜBİTAK’ın 837 milyon YTL, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün 388 milyon YTL, TİKA’nın 44 milyon YTL, GAP’ın 24 milyon YTL olarak belirlendiğini söyledi.

/ ANKARA

01.11.2007


 

Ekmek zammına boykot çağrısı

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Ali Çetin, ekmeğe yarından itibaren zam yapılacağını belirterek, ‘’Görev tüketiciye düşüyor. Tüketicilerden, haksız zammı protesto etmeleri için ekmek boykotu yapmalarını istiyoruz’’ dedi.

Çetin, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de ekmeğin, halkın en temel ve vazgeçilmez besin maddesi olduğunu, ancak üzerinde en çok oyun oynanan ‘’ticari bir meta’’ haline geldiğini kaydetti. Fırıncıların, halkın temel gıdası olan ekmeğin ‘’besin değerini artırmak yerine zam peşinde koştuğunu, ekmeği kimyasallarla şişirip tüketiciyi aldatma yoluna gittiğini’’ öne süren Çetin, üretim girdilerinde ciddi bir artış yokken, enflasyon tek haneli rakamlara düşmüşken, işçilik ücretleri yüzde 12 artarken yapılan zammı ‘’açgözlülüğün, haksız zenginleşmenin ve fırsatçılığın’’ tipik bir örneği olarak nitelendirdi.

/ ANKARA

01.11.2007


 

GAP yatırımcı bekliyor

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül, terör olaylarının bölgenin imajı açısından belki olumsuz etki yapabileceğini, ancak yatırımcıların yatırım kararlarını etkileyecek, erteleyecek kadar etkili olmadığını kaydetti.

Yatırım yapılacak alanlar olan şehir merkezleri ve çevresinde terörün söz konusu olmadığını, bu olayların sınır bölgelerinde yaşandığını belirten Özgül, şöyle devam etti: ‘’Belki bölgenin imajı açısından olumsuz etki yapabilir, ancak yatırımcıların yatırım kararlarını etkileyecek, erteleyecek kadar değil. Kırsal alanlarda, sınıra yakın bölgelerde meydana gelen olaylar oradaki ticari, sanayi ve yatırım ortamını kesinlikle etkilemiyor. Onun için herkesin gönlü çok rahat olabilir. Bölgede huzur ortamı yatırımlar için gayet iyi, elverişli. Biz İdare olarak gelecek yatırımlara her türlü kolaylığı sağlıyoruz.’’

/ İSTANBUL

01.11.2007


 

Piyasalarda petrol endişesi

Amerikan ham petrolü 93 dolar 80 sent, brent petrolü de 90 dolar 49 sentle tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıktı. 2007 başından beri yüzde 70’ten fazla yükselen petrol fiyatları, rekorların ardından, kâr satışıyla hafif geriledi.

Petrol 100 dolara yaklaşınca, gözler petrol ihraç eden ülkeler örgütü OPEC’e döndü. Ancak OPEC, fiyatların yükselişinden kaygı duyulmasına rağmen, yeni bir üretim artışı düşünmediklerini açıkladı. OPEC, 1 Kasım’da günlük üretimi 500 bin varil artırmayı daha önceden kabul etmişti.

OPEC Başkanı Muhammed El Hamlı, fiyatların giderek jeopolitik olayların ve finansal yatırımcıların kontrolüne geçtiğine dikkat çekti.

Sebep ne olursa olsun, petrol fiyatlarındaki yükseliş Türkiye’yi de olumsuz etkileyecek. 2008 bütçesinde petrolün varil fiyatı 71.2 dolar olarak öngörüldü. Buna göre, 2008’de enerji ithalatı, 30 milyar doların üzerine çıkacak.

Ancak, 2008’de petrolün ortalama 90 dolar olması halinde, Türkiye’nin enerji faturasına, 8.8 milyar dolar eklenecek.

Kabaca bir hesapla, bütçedeki 71.2 dolarlık öngörü ile 90 dolarlık tahmin arasındaki 20 dolarlık fark, Türkiye’nin cari açığına da 7,4 milyar dolarlık ek yük getirecek.

İran Petrol Bakanlığı yetkilisi Cevad Yarcani de, son dönemde petrol fiyatlarındaki aşırı artışın sebebinin ‘’psikolojik unsurlardan ve dünyadaki jeopolitik kaygılardan kaynaklandığını’’ belirtti.

Fiyatlar 3 dolar geriledi

New York piyasasında ABD hafif petrolünün varil fiyatı, önceki günkü kapanış fiyatına göre 3,02 dolar azalarak 90,51 oldu. Piyasanın diğer göstergesi Brent petrolünün varil fiyatı da önceki gün yaptığı 90,49 dolarlık zirveye göre 2,5 dolara yakın bir gerileme göstererek 87,92 dolara indi.

/ İSTANBUL

01.11.2007


 

Media Markt Eskişehir’de açıldı

Türkiye ile birlikte 15 ülkede faaliyet gösteren Media Markt, İstanbul’un ardından ikinci mağazasını Eskişehir’de açtı.

Espark Alışveriş Merkezindeki mağazanın açılacağı 06.00’dan saatler önce uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, alınan tedbirler sonucu izdiham olmadan alışverişlerini yaptılar. Mağaza ilk gün açılışı için düzenlediği promosyon kampanyasını 10.00’da sona erdirdi. 45 bin farklı ürünün satıldığı Media Markt’ta 90 personel çalışıyor.

Yeni Asya / ESKİŞEHİR

01.11.2007


 

Bank Asya Alanya Şubesi açıldı

Bank Asya, Antalya’daki 4’üncü şubesi olan Alanya Şubesi’ni dün düzenlediği bir törenle hizmete açtı.

Şubenin açılışında konuşan Bank Asya Genel Müdürü Ünal Kabaca, “Bugüne kadar, reel ekonomiye sayısız finansman ve üretim desteği sağladık. Hizmet verdiğimiz işletmelerin başarı öykülerine ortak olduk. Şimdi bu başarı öykülerine yenilerini eklemek üzere Alanya’dayız.” dedi. Türk şirketlerinin dış ticaret işlemlerine aracılık ederek Türkiye’nin dış ticaret hacminde de önemli bir paya sahip olduklarını ifade eden Ünal Kabaca, Bank Asya’nın bugün Türkiye ekonomisinin can damarlarından biri haline geldiğini belirtti.

Yeni Asya / ALANYA

01.11.2007


 

Rekabette 6 basamak yükseldik

Dünya Ekonomik Forumunun (World Economic Forum) 131 ülkeyi kapsayan 2007-2008 Küresel Rekabet Endeksine göre, yapılan sıralamada Türkiye, geçen yıla kıyasla 6 basamak yükselerek 53. oldu.

TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu tarafından duyurulan Küresel Rekabet Raporuna göre Türkiye, 131 ülke içerisinde 53. sırada yer aldı. Aynı endekste Türkiye, geçen yıl 125 ülke arasında 59’uncu olurken, geçtiğimiz yılın sıralamasına dahil olan ülkeler arasında 9 basamak yükselerek 50. oldu. Türkiye bu sıralama ile AB üyesi Hırvatistan, Yunanistan, Romanya ve Bulgaristan’ın önünde yer aldı.

/ İSTANBUL

01.11.2007


 

Emeklilere aylık uyarısı

Sosyal Güvenlik Kurumu gelir ve aylıklarını kurum ile anlaşmalı bankalar veya PTT aracılığıyla alan sigortalı veya hak sahiplerinden, banka hesapları hareketsizlik sebebiyle kapatılanların aylıklarının kesildiği ve sağlık karnelerinin kullanıma kapatıldığını bildirdi.

SGK’dan yapılan yazılı açıklamada, yersiz ve yanlış ödemelerin önüne geçmek amacıyla böyle bir uygulama yapıldığı belirtilerek, “Gelir ve aylık almayı hak eden sigortalılarımız ve hak sahiplerinin etkilenmemesi için banka hesaplarına 6 ay, PTT hesaplarını 4 ay hareketsiz bırakmamaları gerekmektedir’’ denildi.

/ ANKARA

01.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri