Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Hem israf önlendi, hem su çilesi bitti

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, havzası küçük olduğu için özellikle kış aylarında gelen suyu tutamayan, yaz aylarında ise şehrin su ihtiyacını karşılayamayan Yuvacık Barajı ile Sapanca Gölü arasındaki su temin hattını çalıştırdı. Bünyesinde 39 milyon metreküp su bulunan Yuvacık Barajı’na yağışlar sebebiyle gelen fazla su, deniz yerine Sapanca Gölü’ne akıtılmaya başlandı.

6 AYDA TAMAMLANDI

Tam kapasitesi toplam 50 milyon metreküp su alabilen Yuvacık Barajı, kış aylarında su israfına, yaz aylarında ise susuzluğa sebep oluyordu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, hem su israfını önlemek, hem de yaz aylarında yaşanacak susuzluğa acil çözüm bulmak amacıyla, Sapanca Gölü ile Yuvacık Barajı Arıtma Tesisi’ni, çift taraflı su takviyesi yapabilmek için, bin 328 milimetre çapındaki çelik borularla birbirine bağladı. Toplam 22 kilometrelik boru hattı çalışması 6 ay gibi kısa sürede tamamlandı.

BARAJDAN SAPANCA’YA İLK SU

Son aylarda kar ve yağmurun yeterli miktarda yağması, Yuvacık Barajı’na gelen su kaynaklarının artmasına sebep oldu. Toplam 50 milyon metreküp su kapasiteli Yuvacık Barajı’nda 39 milyon metreküp su toplandı. Kaynaklardan gelen su miktarının fazla olması nedeniyle, Yuvacık Barajı ile Sapanca Gölü arasındaki boru hattı dün ilk kez çalıştırılmaya başlandı. Yetersiz kapasitesi sebebiyle kış aylarında gelen fazla su denize akıtılıp israf edilirken, dünden itibaren Sapanca Gölü’ne akıtılmaya başlandı. Barajdan Sapanca Gölü’ne günde 130 bin metreküp su akıtılıyor. Kaynaklardan gelen suyun daha da artması halinde, bu miktar günde 216 bin metreküpe kadar çıkarılabilecek.

İSRAFIN ÖNÜNE GEÇİLDİ

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İSU Genel Müdürü İlhan Bayram ile birlikte Sapanca Gölü’ne ilk su aktarımını birlikte gerçekleştirdi. Başkan Karaosmanoğlu, Yuvacık Barajı’nın havzasının küçük olduğunu, bu sebeple suyun kış ve bahar aylarında israf edildiğini, yaz aylarında ise yetersiz kaldığını söyledi. 6 ay gibi kısa sürede tamamlanan hat sayesinde bu israfın önüne geçtiklerini belirten Karaosmanoğlu, “Sapanca Gölü havzası oldukça büyük. Barajdaki suyun tamamını göle aktarsak bile, su seviyesi ancak bir metre yükselir. Önceden bu tatlı su denize akıtılıp, tabiî kaynaklar israf ediliyordu. Şimdi Sapanca Gölü’nde koruma altına alınıyor. Yaz aylarında ise acil ihtiyaç halinde 30 milyon metreküp suyu geri alabileceğiz. Kısaca Sapanca Gölü’nü yedek havza gibi kullanacağız” dedi.

04.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Başörtülü öğrenciler suç duyurusunda bulunacak

  AB unutturuldu

  ‘Kara harekâtı’ Meclise taşınıyor

  Kutan: İsrail’in yaptığı devlet terörü

  Kongar: Türkiye’de demokrasi hilkat garibesi

  Mecliste ziyaretçi kartı fotoğraflı olacak

  Gül: Romanya, barışa katkıda bulunan dostumuzdur

  Van’da 2 terörist yakalandı

  PKK’nın uyuşturucu trafiğine büyük darbe

  Türkiye’nin yardım eli her yerde

  Feribot iskeledeki çay ocaklarına çarptı

  Baz istasyonları şekil değiştirdi

  Hem israf önlendi, hem su çilesi bitti

  Türkiye, Kyoto’da aktif rol alıyor

  Doğuda hava ısınacak

  Gazze’nin şahitleri konuştu

  RTÜK’ten seminer

  Su israfı yapmayın

  8,1 milyon aileye 5,9 milyon ton kömür dağıtıldı

  Ankara’ya deniz gelecek!

  Sağlık sektöründen ortak yatırım projesi

  Yerli pilotlar arttı

  ÖSS başvuruları 7 Nisan’a kadar


 Son Dakika Haberleri