Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Asker, muhalefete de “muhtıra” verdi

Önceki dönemlerde askerin hükümete yönelik müdahale ve muhtıralarına “alışık” olan kamuoyu, son tartışmalarda, evvelce hedefinde hükümetin bulunduğu müdahalelere alkış tutmuş olan muhalefete de muhtıra verilebileceğini görmenin şaşkınlığını yaşarken, gelinen nokta, askerin siyasî tartışmalara bu derece müdahil olma alışkanlığının ülkeyi her bakımdan ciddî sıkıntı ve zorluklarla karşı karşıya bırakacağını bir kez daha gözler önüne seriyor.

Genelkurmay Başkanlığı’nın ‘’Türk Silahlı Kuvvetleri’ne haksız ve seviyesiz saldırılar yapılıyor’’ açıklamasını MHP ve CHP üzerine almadı. CNN TÜRK Ankara Haber Müdürü Hande Fırat’ın sorularını cevaplayan MHP ve CHP’li yetkililer, “Eleştirilerimiz TSK’ya sınırlı yetki veren AKP hükümetine yönelik” diye mesajı verdi.

MHP ve CHP’nin önceki günkü grup toplantılarında liderler, sınır ötesi kara harekâtında çekilme zamanlamasıyla ilgili olarak hükümetin yanı sıra Genelkurmay’ı da eleştirmişti. Bu eleştirilere asker kanadından da cevap gecikmemişti. Genelkurmay’dan önceki gün akşam saatlerinde yapılan açıklamada, “basın dışından TSK’yı hedef alan haksız ve seviyesiz saldırılar olduğu, bu saldırıların TSK’nın terörle mücadele azmine hainlerden daha fazla zarar verdiği” kaydedildi. CNN TÜRK konuşan CHP’li Öymen ve MHP’li Bölükbaşı, açıklamayı değerlendirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, “Biz bu açıklamayı üstümüze alınmıyoruz. Biz bu açıklamayı bize muhatap bir açıklama olarak görmüyoruz. CHP’ye tarihi boyunca hiçkimse seviyesiz lafını yakıştıramamıştır. Biz bu sözleri kabul etmiyoruz. Muhatabının kim olduğunu bilmiyoruz. Bizim Kuzey Irak politikamızda en ufak kırılma yoktur. Kuzey Irak’tan PKK terörü temizlenmeli. Türkiye’nin bunu yapacak imkânı var. Ancak yurtdışından gelen baskı ve engellemeler var. Büyük devler baskı yapıyor. Türkiye’de eksik olan tek şey bu baskıları aşacak siyasî iradedir” diye konuştu.

CHP Genel başkan adayı Samsun milletvekili Haluk Koç, yaptığı yazılı açıklamada "çıkan tartışmalardan büyük üzüntü duyduğunu’’ belirtti. Koç, şunları kaydetti: ‘’Dün Türkiye’nin en hassas döneminde ortaya çıkan tartışmalardan büyük üzüntü duyuyorum. Sosyal demokrat bir partinin grup toplantı salonunda savaş çağrılarının yankılanması ne kadar yanlışsa, demokrasiyle yönetilen bir ülkenin en üst güvenlik görevlisinin ülkenin siyasetçileri ile internet bildirileri aracılığıyla kırıcı polemiklere girmesi de o kadar yanlıştır. Siyasi eleştirilerden kasıt; Türkiye’nin kendi kaderini etkileyen önemli süreçlerde girdiği ekonomik ve siyasî bağımlılık nedeniyle, hareketlerinin, kararlarının, kısıtlanması ise eleştiri hedefinin bu ortamı hazırlayan siyasi iktidar olduğu unutulmamalıdır.’’

‘’Maksadı aşan cümle olmuş’’

CHP’li İsa Gök, ise ‘’Genelkurmay Başkanlığının açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizin partiniz de hedefteydi... Açıklamada, ‘Bu saldırılar, TSK’nın terörle mücadele azmine, hainlerden daha fazla zarar vermektedir’ şeklinde değerlendirme de yer aldı’’ denilmesi üzerine, ‘’Yok. O maksadı aşan bir cümle olmuş’’ dedi.

CHP:Kimse araya girmesin

CHP’den yazılı bir açıklama yapılarak, ‘’demokratik bir tartışma yapıldığı, muhatabın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğu’’ belirtilerek, “Kimse araya girmek için özel bir gayret sergilemesin. Türk Silahlı Kuvvetleri’ni tartışmaların dışında tutmak sadece siyasilerin görevi değildir. Hakaret ederek haklılığınızı kanıtlayamazsınız. Tam tersine hakaret, haksızlığın karinesidir’’ denildi.

CHP Genel Başkan İletişim Koordinatörlüğü’nden yapılan yazılı açıklama şöyle:’’Biz demokratik bir tartışma içindeyiz. Muhatabımız Başbakan’dır. Kimse araya girmek için özel bir gayret sergilemesin. Türk Silahlı Kuvvetleri’ni tartışmaların dışında tutmak sadece siyasilerin görevi değildir. Hakaret ederek haklılığınızı kanıtlayamazsınız. Tam tersine hakaret, haksızlığın karinesidir. Cumhuriyet Halk Partisi ‘Manzara-i Umumiye’’yi tarih penceresinden ibretle seyretmektedir.’’

MHP’li Bölükbaşı: Genelkurmay’la polemiğe

girmemiz söz konusu olmaz

MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı ise şöyle konuştu:”Bizim Genelkurmay Başkanlığı’yla ilgili bir polemiğe girmemiz söz konusu olmaz. Genelkurmay’ın açıklamasının hedefinin biz olduğunu sanmıyoruz. Sınır ötesi operasyon yetkisini verirken TSK’nın önüne PKK terörünü o bölgeden söküp atma hedefi belirlendi. Ancak AKP hükümeti ve Başbakan belli tedbirler almakla yetindi. Bu açıdan bizim eleştirilerimizde muhatabımız o bakımdan Başbakan.”

“Sayın Başbakan ısrarla kara harekatını Türkiye’nin gündeminden çıkarmaya özen göstermiştir” diyen Bölükbaşı şöyle devam etti:”AKP’nin konuya bakışı bizim açımızdan oldukça nettir. AKP terörle mücadele askeri tedbirlerin belli noktaya getirildikten sonra belli siyasi açılımlar yapmaya hazırlanmaktadır. Erdoğan 5 Kasım 2007’de ABD’de Bush ile yaptığı görüşmede bu siyasî boyutu da olacak şekilde tartışılmıştır. AKP bunun için uygun zaman-zemin kollamaktadır. Sayın Genel Başkanımızın dünkü konuşmasının odağında da bu vardı. Bölükbaşı,”Barzani’nin niyetleri ortada. Türkmenlerle ilgili hesapları ortada. Barzani’yi siyasî muhatap alarak Türkiye hükümeti eğer terörle mücadelede bir zemin kazanacağını düşünüyorsa bu yanlıştır” diye konuştu.

İyimaya: Siyaset kurumu

eleştiride ölçülü davranmalı

TBMM Adalet Komisyonunun, Meclis Genel Kurulu gündeminde bekleyen Türk Ticaret Kanunu Tasarısının, yürürlüğü ve uygulanmasını düzenleyen tasarıyla ilgili toplantısı bugüne ertelendi. Toplantının ertelenmesinden sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Komisyon Başkanı, AKP Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, ‘’Genelkurmay Başkanlığının, muhalefete yönelik açıklamasını nasıl değerlendirdiğinin’’ sorulması üzerine İyimaya, siyaset kurumunda, siyasal süreçte böyle şeyler yaşanabileceğini söyledi.

Ahmet İyimaya, ‘’Tüm kurumların görev tarifleri de sınırları da anayasamızda bellidir. Bunlar doğaldır. Şunu unutmamak lâzım: Kuzey Irak’taki veya güneyimizdeki harekatın anlamını, sınırını ve hassasiyetini doğru belirlemek gerekir ve siyaset kurumunun da eleştiride ölçülü davranması gerekir’’ diye konuştu.

Genelkurmay ne demişti?

Genelkurmay Başkanlığı, Salı gecesi yaptığı uzun yazılı açıklamada, Irak’ın kuzeyindeki operasyonun Amerika’nın etkisiyle bitirildiği iddialarını ortaya atan başta MHP ve CHP’ye sert eleştirilerde bulunmuştu. Genelkurmay açıklamasında özetle “TSK’yı hedef alan bu söylemler, ülkemiz adına mücadele eden ve şehitler veren bir kuruma haksız ve seviyesiz saldırılar olarak değerlendirilmektedir. Siyasi kişi ve kurumlarla polemiğe girmek istemeyen TSK, 24 yıldan bu yana süren terörle mücadele sürecinde, ilk defa anlamsız saldırılara hedef yapılmak istenmektedir. Bu saldırılar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin terörle mücadele azmine, hainlerden daha fazla zarar vermektedir” denilmişti.

/ ANKARA

06.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ordu çok kızgın ve kırgın

  Asker, muhalefete de “muhtıra” verdi

  Gündem demokratikleşme ve kalkınma olmalı

  Başörtülü öğrencileri fişleme iddiası

  Başörtüsü yasağı kaldırılsın

  Meclis'te kapalı oturum

  OKS startı 10 Mart’ta

  Türkiye, yasa dışı göçle mücadelede başarılı

  Kadınların eğitim seviyesi yükseliyor

  Okul önlerinde sigara takibi

  Kazanılmış haklara sosyal güvenlik tırpanı

  Babacan, NATO dışişleri zbakanları ile buluşacak

  İtfaiyeciler bakanlık istiyor

  Zapsu’dan sürpriz istifa

  ‘Cep’leri var şebekeleri yok

  Müzisyen robot Türkiye 2’ncisi

  Internet 14 elektrik santrali yiyor

  Mars’ta çığ düştü


 Son Dakika Haberleri