Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İran seçim şokunda

İran’da 4 gün önce yapılan meclis seçimlerinin ilk turu tamamlandı ancak seçime ilişkin tartışma devam ediyor. Seçimlere hile karıştırıldığını iddia eden reformcular, özellikle başşehir Tahran’da oyların yeniden sayılmasını istiyor.

Geçen Cuma yapılan seçimlerde oy sayımı tamamlanırken, şimdiye kadar kesin sonuçlara ilişkin açıklama yapılmadı. Oy sayımı sırasında ne kadar milletvekilinin belli olduğuna ilişkin verilen rakamlar da sürekli değişti. İçişleri Bakanlığı ve Ülke Seçim Merkezi de henüz seçim sonuçları hakkında nihaî bir açıklama yapmadı.

Yarı resmi Fars ajansının seçim sonuçlarına ilişkin yayınladığı istatistiğe göre, meclisteki 290 sandalyeden 223’ünün sahibi ilk turda belli olurken, 67 milletvekilliği için seçim ikinci tura kaldı. Meclise ilk turda girmeyi başaran adaylardan 166’sının muhafazakar, 33’ünün reformcu, 24’ünün bağımsız olduğu belirtildi.

Bağımsız milletvekillerinin çoğunun reformculara yakın olduğu ifade ediliyor. Seçimler henüz tamamlanmadan verilen haberlerde, muhafazakarların 163, reformcularla bağımsızların 87 milletvekilliği kazandığı belirtilmişti. Seçimlerin ilk turundan ülke genelinde beklediğini bulamayan reformcular, başkent Tahran’da ise tam bir hayal kırıklığı yaşadı. 30 milletvekili çıkaran Tahran’da, ilk turda belli olan 19 milletvekilinin tamamını muhafazakârlar kazandı.

En güçlü oldukları Tahran’dan ilk turda hiç milletvekili çıkaramayan reformcular, seçime hile karıştırıldığını iddia ediyor.

Reformcu İtimad-ı Milli Cephesi sözcüsü Resul Muntecebniya, reformcu gözetmenlerin oy sayımı sırasında dışarı çıkarıldığını, aşırı muhafazakâr kanattan Birleşik Cehpe’nin seçime ‘’hile karıştırdığını’’ öne sürdü. Başkent Tahran’da oyların yeniden sayılmasını istediklerini ifade eden Muntecebniya, bunun için gerekli yerlere başvurduklarını bildirdi. Reformcu Koalisyon Cephesi Başkanı Hüseyin Meraşi de Tahran’da 3 bin 300 gözetmen bildirdiklerini ancak bunlardan sadece 950’sine izin verildiğini söyledi. Sandıkların sadece yüzde 10’unda temsilcileri bulunduğunu belirten Meraşi, bunların da sayım tamamlanmadan dışarı çıkarıldığını ifade etti ve ‘’Bu yüzden Tahran sonuçlarından şüpheliyiz’’ dedi.

Sandıklardan aldıkları sonuçlarla açıklanan sonuçların örtüşmediğini kaydeden Meraşi, ‘’Tahran’ın en güçlü olduğumuz kuzey bölgesinden bile bize oy çıkmadı. Bu da hile şüphelerini artırıyor’’ diye konuştu.

Meraşi, tarafsız kalması gereken devlet televizyonunun açıkça muhafazakârları destekleyen yayın yaptığını da belirtti.

/ TAHRAN

19.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sırplar, Rusları yardıma çağırdı

  AB, Kosova olaylarını kınadı

  Bulgaristan Kosova gelişmelerinden endişeli

  İran seçim şokunda

  Cheney: ABD, Irak misyonunu tamamlayacak

  Türk asıllı Boris Johnson önde

  Kudüs’te haham bıçaklandı


 Son Dakika Haberleri