Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Sanal su kavramına ödül

İngiliz Profesör John Anthony Allan, su ile ilgili konuların anlaşılması ve iletilmesindeki başlıca etkenlerin anlatıldığı ‘Sanal Su’ kavramı ile 2008 Stockholm Su Ödülü’ne lâyık görüldü.

22 Mart Dünya Su Günü’nde bütün dünyada suyun önemi üzerinde durulurken, İngiliz Profesör John A. Allan’ın Sanal Su kavramı, tarım, iklim değişiklikleri, ekonomi ve siyasete suyun etkisini ortaya koyuyor. Londra King’s College ve Oryantal Afrika çalışmaları üyesi 71 yaşındaki Profesör, 1993 yılında yaptığı bir çalışma ile Sanal Su’yu tanıtmış ve insanların su içtiğinde ya da duş aldığında sadece su tüketmediğini iddia etmişti.

Profesöre göre sanal su ile suyun, gıda ve tüketici ürünlerinin üretiminde nasıl bir rol oynadığını tesbit etmek mümkün. Mesela sabah içilen bir kahvenin ardında kahve tanelerinin yetiştirilmesi, paketlenmesi ve taşınması için harcanan su 140 litre’yi buluyor. Bu da sadece kahve içerken su tüketmediğimizi ortaya koyuyor. 140 litre su İngiltere’deki normal bir insanın bir günde içme ve ev ihtiyaçları için kullandığı suya karşılık geliyor. Bildiğimiz bir hamburgerin de hazırlanması için 2 bin 400 litre suya ihtiyaç var.

Araştırmalara göre Amerikalılar her gün Çinliler’in üç katı yani 6 bin 800 litre Sanal Su tüketiyor.

Sanal Su’yun küresel ticarî politika ve araştırma üzerinde önemli etkiye sahip olduğu ve özellikle su sıkıntısının bulunduğu bölgelerdeki su politikası ve idaresi hususunda yeni bir devir açtığı ifade ediliyor.

Geçen yıl yapılan bir araştırmaya göre 2020 yılı itibariyle Afrika kıt’asında 250 milyon insanın su kıtlığıyla karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor. ABD, Arjantin ve Brezilya gibi ülkelerin nasıl ve neden her yıl milyarlarca litre su ‘ihraç’ ettiği, Japonya, Mısır ve İtalya gibi ülkelerin ise yine her yıl milyarlarca litre suyu ‘ithal’ ettiğini izah etmesinden dolayı suyu daha iktisatlı kullanmanın gerekliliğinin bir kere daha ortaya çıktığı belirtildi.

Ortadoğu’daki su kıtlığını da inceleyen Profesör Allan, yerel su azlığı üzerindeki baskıyı azaltma amacıyla gıda yoluyla alternatif su ‘kaynağı’ olacak Sanal Su ithalatı teorisini de geliştirdi. Stockholm Su Vakfı tarafından verilen ödül, 1990 yılından bu yana her yıl su ile ilgili önemli aktivitelerde bulunan şahıs, organizasyon ya da enstitülere veriliyor. Ödülü kazanan kişiye ayrıca 150 bin dolar da para veriliyor.

/ DUBAİ

22.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Lokmacı kapısı açılacak

  Rusya-İsrail flörtü

  Tadiç: Kosova’yı bölme planımız yok

  Bush’tan Nevruz kutlaması

  Suriye’de Nevruz çatışması

  Irkçı saldırıya uğrayan Deniz öldü

  Pelosi: Dünya Çin’i kınamalı

  Dick Cheney Arabistan’da

  BM ‘terörle mücadeleye’ devam edecek

  Sanal su kavramına ödül

  Gözün gördüğü en büyük patlama

  Hapiste yer kalmadı


 Son Dakika Haberleri