Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Hahamlardan karma orduya izin yok

İsrailli bazı din adamlarının oluşturduğu “Yahudi Halkının Yüksek Yargı Mahkemesi” adlı kurul, İsrail ordusunda kadınlara yer olmadığını savundu.

Kendilerini yüzyıllar öncesinin dini Yahudi yargı mahkemesi “Sanhedrin” olarak da adlandıran, ancak yasal bir niteliği bulunmayan kurul, bu konuda bir fetva (halaka) da yayımladı.

Yedioth Ahranot gazetesinin haberine göre, Sanhedrin, kadınların askerlik hizmetine alınmamasını ve halihazırda bu hizmeti yapanların da ordudan uzaklaştırılmasını istedi.

Haberde, fetvanın, İsrail’in koyu dindar kesiminden 3 askerin, Hesder Yeşivat adlı dindarlara ayrılan birliklerde, kadın eğitmenler tarafından verilen derslere katılmayı reddetmesi ve hapisle cezalandırılması sonrasına geldiğine işaret edildi.

Sanhedrin oluşumundaki hahamlar, kadınların karma birliklere kabul edilmesiyle İsrail ordusunun, siyasi ve ideolojik taleplere boyun eğdiğini öne sürüyor.

Fetvada, “hahamlar ve ebeveynlerin, kadın ve erkeklerin birlikte görev yaptığı orduya oğullarını göndermeyecekleri” belirtilerek, bu konuda bir esnekliğe ve uzlaşmaya yer olmadığı vurgulandı.

Sanhedrin meclisi üyelerinden Prof. Hillel Weiss, kadın ve erkekleri ayırmanın da yeterli olmayacağını, kadınların ordudan ayrılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“İhtiyat görevi için çağrıldığımda, ağır makineli tüfekleri nasıl kullanacağımı göstermek üzere kadın eğitmenleri göndermişlerdi. Ağır makinelinin horozunu bile kaldırmayı becerememişlerdi. Şimdi, kadın askerlerle karşılaştığımda, Zırhlı birliklerde veya tank sınıfında olmaktan gurur duyduklarını söylüyorlar. Bu bir şaka.”

Prof. Weiss, kadınların orduda görev almalarına kesinlikle karşı olduğunu belirtmesine karşın, kadınların ordunun teknoloji birimleri ve diğer bölümlerinde görev alabileceğini, ancak bunun askerlik görevi çerçevesinin dışında tutulması gerektiğini ifade etti.

Orduna görev alamayan veya istemeyenler için gönüllülük esasına dayanarak, kamu hizmetlerinde çalışmak gibi bir alternatif de bulunduğunu hatırlatan Sanhedrin üyesi Profesör, burada görev alacak kadınlara bile üniforma giydirilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Sanhedrin’in fetvasında, İsrail ordusunun savaş alanındaki başarısızlıklarına da değinilerek, (kadın-erkek) karma birliklerin oluşturulmasının, inançların zayıflamasına yol açtığı savunuldu. Fetvada, “Dostla düşmanı karıştırmakla farklı cinsiyetleri karıştırma arasında bir bağlantı var görünüyor. Bu karmaşa, cinsiyet ayırımını ırkçılık olarak gören Siyonizm sonrası İsrail ordusunun özelliğini yansıtıyor” denildi.

Edinilen bilgiye göre, kendilerini Sanhedrin (veya devamı) olarak tanımlayan hahamlar kurulunun resmi bir niteliği bulunmuyor. Kendi atamalarını kendileri yaparak, İkinci Süleyman Mabedi’nin yıkılması sonrası ortadan kalkan yüksek dini mahkeme kurulunu (Sanhedrin) canlı tutmaya çalışıyor.

/ KUDÜS

31.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Olmert'ten Esat’a gizli mesajlar

  Hahamlardan karma orduya izin yok

  AB dışişleri bakanları "Fitne" filmini kınadı

  Zimbabwe de Kenya olma yolunda yürüyor

  Kuzey Kore önleyici darbeye karşı hazırlıklı

  Hillary Clinton yarışı bırakmayı reddetti

  Barak : İlk hedefimiz Suriye ile masaya oturmak

  Aliyev : Türkler 'büyük Ermenistan' kurbanı


 Son Dakika Haberleri