Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Savaşın yıktığı külliye, yeniden ayakta

Birinci Dünya Savaşı sırasında yakılarak yıkılan Van Kalesi eteğindeki Eski Van şehrinin en önemli eserlerinden biri olan Hüsrevpaşa Külliyesi’ndeki caminin restorasyonu tamamlandı.

Mimarlar Odası Başkanı Şahabettin Öztürk, Eski Van şehrinin, Van Kalesi’nin güneyinde, 500 bin metrekarelik alanda kurulu bir ören yeri olduğunu söyledi.

Eski Van şehrinde 1918 yılına kadar her türlü sosyal aktivitenin yaşandığını anlatan Öztürk, Birinci Dünya Savaşı’nda yıkılan şehrin, kullanılmayan ve tahrip olan görüntüsüyle günümüze ulaştığını kaydetti.

Eski şehrin 12 mahalleden oluştuğunu, her türlü dinî ve sivil mimarî örneklerine rastlandığını anlatan Öztürk, söz konusu alanda bulunan dinî eser niteliğindeki yapıların bir bölümünün ayakta kaldığını ancak kerpiç yapıların tamamının yıkılmış olduğunu ifade etti.

Külliyenin, Mimar Sinan’ın, Van Gölü Havzası’nda projesini çizdiği tek eseri olduğunu ifade eden Öztürk, çalışmalar kapsamında iç ve dış tarafının onarıldığını, kapısının yenilendiğini kaydetti.

Öztürk, külliyedeki medrese ve diğer bölümlerde henüz çalışma başlatılmadığını, bu eserlerin de yakın zamanda restore edileceğini vurguladı.

Bu yapıların bir an önce restore edilmesinin, şehir kültürüne ve turizme önemli katkı sağlayacağını belirten Öztürk, eski kültür varlıkların gelecek kuşaklara sağlam şekilde aktarılması için bu tür çalışmalara ihtiyaç olduğunu ifade etti.

/ VAN

31.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  “Değer”e değer veren yok

  Savaşın yıktığı külliye, yeniden ayakta

  İstanbul’da okuyup, Topkapı’yı görmeyenler var


 Son Dakika Haberleri