Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Erdoğan: Almayacaksanız, başımızın çaresine bakalım

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsveç-Türk İş Forumunda yaptığı konuşmada, AB’nin Türkiye’yi oyaladığını ileri sürerek, “İstemiyorlarsa ‘Biz Türkiye’yi istemiyoruz’ desinler. Bundan da memnun oluruz. Başımızın çaresine bakarız” dedi.

Üst düzey iç çevreleri temsilcileri ile bir araya gelen Erdoğan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türk-İsveç İş Konseyi ve İsveç Ticaret Konseyi’nin ev sahipliğini yaptığı, Stockholm’de gerçekleşen Türk-İsveç İş Forumuna konuşmacı olarak katıldı. Kendisine daha önce sorulan “AB üyeliği sürecinde sabrınız nereye kadar?” şeklindeki bir soruya atıfta bulunan Erdoğan, “‘Sabrın sonu selamettir’ dedik. Biz kriterleri yerine getiriyoruz ama diyorum, kuralları ortasında değiştirmeyin. Siyasi engeller koymayın önümüze. Türkiye bir aday ülke değil, artık tam üyelik için müzakere yapan bir ülke konumunda” diye konuştu. Başbakan Erdoğan, AB ülkelerinden bazılarının Türkiye’ye farklı üyelik tanıma fikrini “Maç içinde kural değiştirmek” olarak niteledi. Erdoğan, “Böyle olursa gülerler adama. Hiçbir zaman siyasi tarih affetmez. Siyasette dürüstlük esas olmalıdır. Golü eninde sonunda siz yersiniz. Biz bu konuda dürüst davranıyoruz. Biz 45 yıl önce AB’ye girmek istediğimizi belirtmişsiz. AB’nin de Türkiye gibi bir ülkeye ihtiyacı var. Bundan sonra karar vermesi gereken ülke ya da ülkeler varsa bu AB’dir” sözlerini sarf etti. AB’nin Türkiye’yi oyalamamasını isteyen Erdoğan, “İstemiyorlarsa ‘biz Türkiye’yi istemiyoruz’ desinler. Bundan da memnun oluruz. Başımızn çaresine bakarız. Önümüze konulan program neyse biz gereğini yerine getiriyoruz. AB üyeleri 27 ülke arasında, bizim çok gerimizde olduğu halde üye yapılan ülkeler var. Kopenhag kriterleri. Neden? Çünkü kararlar siyasi. Adil davranalım, biz lütuf istemiyoruz. Sadece koydukları kurallara riayet etsinler istiyoruz” dedi.

/ STOCKHOLM

04.04.2008


 

AKP'nin kapatılması bir çeşit darbe olur

nAvrupa Halk Partisinin Dış Politika Sorumlusu Elmar Brok, AKP'nin kapatılmasının bir "darbe" anlamına geleceğini söyledi. Brok, “Dâvâdan çıkacak sonuç, cumhurbaşkanının, başbakanın ve hükümetteki partinin siyasî hayatının sona ermesini getirecekse, bu bir çeşit darbedir” şeklinde konuştu.

Avrupa Halk Partisi Dış Politika Sorumlusu Elmar Brok, AKP’nin kapatılması davasını ‘kabul edilemez’ olarak niteleyerek “Bu, eski Kemalist sınıfın halkın demokratik tercihlerini ters yüz etmeyi amaçlayan bir müdahalesidir. Biz de şunu anlıyoruz ki modern bir devlet olma yolunda Türkiye’nin zamana ihtiyacı var” dedi.

BBC Türkçe’nin sorularını cevaplandıran Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) en büyük grup Avrupa Halk Partisi’nin Dış Politika Sorumlusu Brok, AKP’nin kapatılmasının bir “darbe” anlamına geleceğini ifade etti. Brok, şunları söyledi: “Biz müzakerelerin durmasını istemiyoruz. Bizler, Türkiye’de demokrasi ve hukukun üstünlüğü anlamında gelişmeler kaydedilmesini istiyoruz. Bunun üyelik amacı olsun olmasın gerçekleşmesini istiyoruz çünkü bu hem bizim hem de Türkiye’nin çıkarına” diye konuştu. İnsanların özgürlük alanının genişlemesi, ekonomik gelişmeler, güvenlik alanındaki gelişmeler yaşanması konusunda bir ortaklığımız var. Bu nedenle, bu yolu gidebildiğimiz kadar birlikte gitmeliyiz diye düşünüyorum. Ancak bu aynı zamanda, sınırlamaların neler olduğunu ve hangi şartların yerine getirilmediğini hatırlatmamız gerektiği anlamına geliyor. Eğer sonuç, bu ülkenin cumhurbaşkanı ve başbakanının siyasi hayatlarına son vermelerini gerektirecekse, hükümetteki partinin siyasi hayatının sona ermesini getirecekse, bu bir çeşit darbedir Sanırım böylesi bir durum da, müzakereleri, daha fazla götürebileceğimiz bir durum olmayacaktır.” Brok, Avrupa Halk Partisi’nin Türkiye’nin Birliğe üyeliği karşısında ciddi çekinceleri olan bir parti olduğunu hatırlatarak, bu davanın Türkiye’nin modernleşme için daha zamana ihtiyacı olduğunu gösterdiğini söyledi. Brok, şöyle devam etti:

“Bu olup bitenler kabul edilemez. Çünkü, politikalarını beğenin beğenmeyin AKP demokratik yollarla işbaşına gelmiş bir parti. Anayasayı ihlal ettiklerini söyleyebileceğimiz bir durum yok. Anayasayı değiştirmeye çalışıyorlar. Ama bunu yapma yöntemleri, Avrupa Birliği ile ilişkiler açısından sorun oluşturacak bir yöntem değil. Dolayısıyla bu, eski Kemalist sınıfın halkın demokratik tercihlerini ters yüz etmeyi amaçlayan bir müdahalesidir. Biz de şunu anlıyoruz ki modern bir devlet olma yolunda Türkiye’nin zamana ihtiyacı var.” Brok, Avrupa’dan gelen bu tür uyarıları Türkiye kamuoyunda ters etki yapıp yapmayacağını sorusuna ise şu karşılığı verdi:

“Bakın, Avrupa Birliği’ne üye olmak isteyen her bir ülkenin, bazı standartları karşılaması getirmesi gerekir. Bu bir müzakere süreci ve eğer bu müzakerelerde, bir taraf bazı şartların karşılanmadığını düşünürse, bunu söylemeye hakkı vardır. Bence, eğer hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye karşı bazı gelişmelerin yaşandığını söylüyorsak, bunu, görevimiz olduğu için söylüyoruz. Çünkü insanlar, müzakerelerde aşama kaydetmek için bu şartların var olduğunu bilmeliler.”

/ LONDRA

04.04.2008


 

Son gazi duâlarla uğurlandı

İstiklal Savaşının hayatta kalan son gazilerinden 110 yaşındaki Yakup Satar, Eskişehir’deki evinde vefatının ardından, dün öğle vakti Reşadiye Camiinde kılınan cenaze namazını müteakip dualarla son yolculuğuna uğurlandı.

İstiklal Savaşının son gazilerinden 110 yaşındaki Yakup Satar’ın cenazesi, Eskişehir Reşadiye Camisi’nde kılınan namazın ardından düzenlenen askeri törenle asri mezarlığa defnedildi. Merhum gazi Yakup Satar’ın cenazesi Hacı Seyit Mahallesi Duatepe Caddesi’ndeki evinden alınarak, evinin yanındaki Hacıseyid Camisi’ne getirildi. Buradaki cenaze işlemlerinin ardından gazi Satar’ın Türk Bayrağı’na sarılı tabutu, askerlerin omuzunda evinin önüne getirildi. Gazi Satar’ın kızları, torunları, yakınları ve komşuları dualar okudu. Yoğun ziyaretçi trafiği nedeniyle erkekler evden çıkarak bitişikteki caminin avlusunda toplandı.

Bu arada gazi Satar ile aynı apartmanda oturan komşularının 4 ve 6 yaşlarındaki asker kıyafeti giyen çocukları Sefa Kurtcan ile Halil Berkay Altun, bir süre tabutun başında nöbet tuttu. Gazi Satar’ın Türk Bayrağı’na sarılı tabutu TSK Eskişehir Asker Hastanesine ait ambulansla törenin yapılacağı Reşadiye Camisi’ne getirildi.

Caminin avlusuna yerleştirilen gazi Satar’ın tabutunun başında, bir süre de dönüşümlü olarak Kıbrıs ve Kore gazileri nöbet tuttu. Gazi Satar’ın torunlarının bazı çocukları da tabutun yanına gelerek dua etti.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı cami çevresinde, törene katılacak vatandaşlar üst aramasından geçirilerek avluya alındı. Gazi Satar’ın ailesi ve yakınlarının, törenin yapıldığı camiye ulaşımları 1. Hava Kuvveti Komutanlığına ait araçlarla sağlandı.

Reşadiye Camisi’nde kılınan öğle namazının ardından cenaze törenine geçildi. Törene Gazi Satar’ın oğlu Fevzi Satar, kızları Zekiye Tali, Safiye Çorakbaş, Meliha Işıkada, Necmiye Işıkada ve Bedriye Kalas ile torunları, torunlarının çocukları, yakınları, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Vali Kadir Çalışıcı, AKP Eskişehir Milletvekilleri Murat Mercan, Nedim Öztürk, MHP Milletvekili Beytullah Asil, Garnizon ve 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Bilgin Balanlı, Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Hasan Memişoğlu, Cumhurbaşkanlığı Yaveri Jandarma Albay Semih Okyar, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Tepebaşı Belediye Başkanı Tacettin Sarıoğlu, mülki ve askeri erkan ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Kılınan cenaze namazının ardından gazi Satar’ın tabutu askerlerin omuzunda top arabasına yerleştirildi. Valiliğin yanındaki Müftü Sokak’ta gerçekleştirilen askeri törenle bir süre top arabasında taşınan gazi Satar’ın cenazesi, ambulansa yerleştirildikten sonra asri mezarlıkta toprağa verildi.

/ ESKİŞEHİR

04.04.2008


 

Baykal: Görüşme isteği ‘romantik talep’

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ‘’yaşanan gerilimin sona erdirilmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmesi’’ yönündeki önerileri ‘’Romantik talepler’’ olarak niteledi.

Alınan bilgiye göre, Baykal, partisinin MYK toplantısında ‘Yaşanan gerilimin sona erdirilmesi için Başbakan Erdoğan ile bir araya gelmesi’’ yönündeki önerilere değindi. Baykal, bu çağrıyı yapanların ‘’Krizin nedenlerini teşhis edemediklerini ve kolaycı bir yaklaşım sergilediklerini’’ savundu. ‘’Yaşanan gerilimin AKP-CHP sürtüşmesinden kaynaklanmadığını, kişisel olarak AKP ve Başbakan Erdoğan ile herhangi bir kavgasının bulunmadığını’’ anlatan Baykal, ‘’Örneğin, ben kişi olarak Abdullah Gül’ü seviyorum, ancak fikirleriyle hiç mutabık değilim’’ dedi. Baykal, Başbakan Erdoğan ile bir araya gelmesine yönelik önerilere ilişkin ‘’’Baykal-Erdoğan görüşsün’ talepleri romantik taleplerdir. Sonuç alıcı bir görüşme için AKP’nin özeleştiri yapması gerekir. Şu ana kadar bu olmadı. Başbakan suçlamalarını sürdürerek vakit geçiriyor’’ diye konuştu. Baykal, ‘’Kriz, AKP, anayasal düzenle, yargıyla, üniversiteyle çatıştığı için var’’ dedi.

/ ANKARA

04.04.2008


 

Şahin: Türkiye’yi kimse geri götüremez

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Türkiye’de son 5-6 yıldır demokratikleşme, bireyselleştirme ve özgürleştirme açısından atılımlar yapıldığını belirterek, ‘’Türkiye’yi kimse geri götüremez’’ dedi.

Bakan Şahin, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Karabük Valisi Can Direkçi’yi ziyaretinde kapatma davası ile ilgili bir soru üzerine şunları söyledi: ‘’Adalet Bakanı olarak yargı sürecinde değerlendirme yapmam, olumlu veya olumsuz bir şey söylemek, iddianamenin içeriğiyle ilgili açıklamada bulunmak herhalde bana yakışmaz. Türkiye, bu süreçten demokrasisini daha da güçlendirerek, siyasi partilerin özgürlük alanını daha da genişleterek çıkacaktır. Ülkemizde son 5-6 yıldır demokratikleşme, bireyselleştirme ve özgürleştirme açısından atılımlar yapılmıştır. Türkiye’yi kimse geri götüremez. Ülkemiz AB sürecinde yerini almak için önemli adımlar attı. Geriye bakmıyoruz, ileriye bakıyoruz.’’

/ KARABÜK

04.04.2008


 

DTP, Nevruza Meclis Araştırması talep etti

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, Nevruz kutlamaları sırasında yaşanan olayların araştırılması için Meclis Araştırması açılması önergesi verdi.

TBMM Başkanlığına sunulan önergede, Van, Siirt, Hakkari, Yüksekova, Viranşehir, Şırnak, Mersin ve İzmir’de Nevruz kutlamalarına katılan bazı vatandaşlara, güvenlik güçlerince hukuka aykırı şekilde aşırı güce başvurulduğu, ateşli silah kullanıldığı, yaralıların tedavilerinin engellendiği ileri sürüldü. Olaylarda 3 kişinin öldüğü, 187 kişinin yaralandığı ve bin 201 kişinin gözaltına alındığı iddia edilen önergede, kutlamalarda yaşanan insan hakları ihlallerinin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması talep edildi.

/ ANKARA

04.04.2008


 

Üyelikte, kültürel sorunlara kilitlenmemeli

Alman Sendikalar Birliğinin davetlisi olarak Bremen şehrinde bulunan İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Burhan Şenatalar, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda din ve kültürel sorunlara kilitlenip kalınmaması gerektiğini söyledi.

“Avrupa ve Türkiye” konulu toplantıda konuşan Şenatalar, dünya barışı açısından gerekli gördüğü AB’nin içinde Türkiye’nin de yer alması gerektiğine inandığını söyledi. AB’ye tam üyelik konusunda Türkiye’nin siyasal reformlarını hızlandırması ve tam üyelik hedefinden sapmaması gerektiğini ifade eden Şenatalar, “Türkiye, Almanya’daki ön yargıları aşmak için çaba harcamalı, haklarımızı güçlü şekilde savunmalıdır. Avrupa’nın her yerinde yıllardan bu yana var olduk ve katkılarımıza devam ediyoruz. Tabiî ki beklentilerimiz de olmalıdır” ifadesini kullandı.

/ BREMEN

04.04.2008


 

Ankara’da yaşamak ayrıcalık değil

Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı tarafından yaptırılan, ‘’Ankara Ticari Kimliğini Arıyor’’ başlıklı araştırma, Başkentlilerin yüzde 70’inin şehrin ekonomik şartlardan memnun olmadığını ortaya çıkardı.

TÜSİAV tarafından yaptırılan ankette, bin 348 Başkentli’ye Ankara’nın ticarî ve ekonomik yapısıyla ilgili sorular yöneltildi. Yüz yüze görüşme yöntemiyle yapılan araştırmada, ‘’Ankara’nın ekonomik olarak size sağladığı şartlardan memnun musunuz?’’ sorusuna Ankaralıların yüzde 70,47’si hayır, yüzde 21,05’i ise evet cevabını verdi.

Araştırmaya göre, ankete katılanların yüzde 74,61’i, Ankara’nın ekonomik yönden bir Avrupa başşehri olma özelliği taşımadığını, yüzde 19,12’si ise taşıdığını düşünüyor. ‘’Ankara’da yaşamak bir ayrıcalık mı?’’ sorusunu Başşehirlilerin yüzde 68,51’i ‘’hayır’’, yüzde 23,86’sı ‘’evet’’ olarak cevaplandırdı. Anket sonucuna göre, Ankara’da öncelikli halledilmesi gereken sorunların başında yüzde 39,04 oranla yeni iş sahalarının açılmaması geliyor. Bunu yüzde 20,38 ile işsizlik, yüzde 10,46 ile parklar ve yeşil alanların yetersizliği izliyor. Ankaralıların yüzde 6,51’i belediye hizmetlerini, yüzde 5,71’i sosyal hayatın canlanmasını, yüzde 4,42’si ulaşım hizmetlerini, yüzde 4,19’u eğlence ve san'at mekânlarının azlığını, ‘’öncelikli halledilmesi gereken sorunlar’’ arasında görüyor. Ankete katılan bin 348 başşehirlinin yüzde 67’si, Ankara’da her gün iş imkânının azaldığını düşünüyor. ‘’İş imkânı artıyor’’ şeklinde cevap verenlerin oranı ise yüzde 8,83.

ANKETLERDE ANKARA EKONOMİK

ANLAMDA HIZLA GERİLİYOR

‘’Teknopark diye bir kavram duydunuz mu?’’ sorusuna katılımcıların yüzde 64,43’ü ‘’hayır’’, yüzde 27,12’si ‘’evet’’, yüzde 8,45’i ‘’yorum yok’’ cevabını verdi. Ankete katılanların yüzde 44,64’ü Ankara’nın başşehir olma özelliğinin yanında sanayi şehri olması, yüzde 20,43’ü eğitim şehri olması, yüzde 15,57’si teknopark şehri olması, yüzde 6,11’i fuarcılık şehri olması, yüzde 5,35’i kültür şehri olması, yüzde 3,01’i ise turizm şehri olması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

‘’Ankara, ekonomik anlamda yeni çözümler sağlayamazsa önümüzdeki dönem sizce nasıl bir şehir olur?’’ sorusuna yüzde 26,15 oranında ‘’Ekonomisi zayıflar küçülür’’, yüzde 25,67 oranında ‘’Sıradan Anadolu şehri olur’’, yüzde 17,11 oranında ‘’Başkent olma vasfını İstanbul’a kaptırır’’, yüzde 12,36 ‘’Hiçbir şey olmaz’’, yüzde 9,54 ‘’önümüzdeki dönem daha güçlü bir ekonomisi olan Ankara olacak’’ cevabı verildi.

Ankete katılanların yüzde 85,-13’ü, başta Ankara milletvekilleri olmak üzere şehrin ileri gelenlerinin ekonomik yönde bir çözüm için çaba sarf ettiğine inanmıyor. TÜSİAV Yönetim Kurulu Başkanı Veli Sarıtoprak, son ekonomik veriler ve gelişmelerin, Ankara’nın ekonomik anlamda hızla gerilediğini ortaya koyduğunu belirtti. Başşehrin, adına yakışır bir ekonomik yapıya kavuşması gerektiğini ifade eden Sarıtoprak, ‘’Araştırmamız, Ankara’da yaşayan vatandaşlarımızın daha çok getiri istediğini ortaya koyuyor. Ankaralı artık yeni perspektifler doğrultusunda şehir ekonomisinin oluşturulmasını istemektedir’’ dedi.

04.04.2008


 

Yeni üniversite Şırnak’ı sevindirdi

Aralarında Şırnak’ın da bulunduğu 9 ilde üniversite kurulmasına ilişkin yasa tasarısının Bakanlar Kurulunda imzaya açılması, Şırnak’ta sevinçle karşılandı.

Ardahan, Bartın, Bayburt, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Şırnak, Tunceli ve Yalova’da üniversite kurulmasına ilişkin kanun tasarısının Bakanlar Kurulunda imzaya açılması, Şırnaklıları sevindirdi. Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası (ŞTSO) Başkanı Halil Balkan, Şırnak’ta üniversite kurulmasına ilişkin kararın son derece yerinde olduğunu söyledi. Balkan, iş adamlarının da üniversite kurulması için destek vereceğini belirtti.

/ ŞIRNAK

04.04.2008


 

Mutafyan, tarihî yarımadayı ziyaret etti

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan, Gelibolu Yarımadası’ndaki tarihî savaş alanları ile anıt ve mezarları ziyaret etti.

Mutafyan, beraberindeki bir rehber eşliğinde geldiği Gelibolu Yarımadası’nda ilk olarak Kabatepe Ana Tanıtım Merkezi’ni ziyaret etti. Burada, Mutafyan’a Çanakkale Savaşları tarihi ile ilgili bilgi verildi. Daha sonra, Anzak Koyu’na giden Mutafyan, Avustralya mezarlığını ziyaret etti. Avustralya askerlerine ait mezarların yer aldığı Yalnız Çam (Lone Pine) Anıtı’na giderken, bir süre yolda duran Mutafyan’a, Türk ve Avustralya siperlerinde, savaşla ilgili bilgi aktarıldı. Daha sonra anıta giden ve rehberden savaşla ilgili bilgi alan Mutafyan, 57. Alay Şehitliği’nin ardından Conk Bayırı’nı gezdi.

/ ÇANAKKALE

04.04.2008


 

Son OKS ve SBS’ye başvurular başladı

Milli Eğitim Bakanlığınca bu yıl son kez yapılacak Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’na başvuran aday sayısı geçen yıla göre 90 bin artarak, yaklaşık 915 bin oldu.

Alınan bilgiye göre, 10-28 Mart 2008 tarihleri arasında başvuru alınan sınava katılacak adayların sayısı belirlendi. OKS’ye yaklaşık 915 bin aday başvurdu.

/ ANKARA

04.04.2008


 

İstanbul’a yeni harita

"Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun” çerçevesinde ilçe sayısı 39’a çıkan İstanbul’un yeni haritası hazırlandı.

Halen 32 ilçesi 151 köyü, 817 mahallesi ve 41 ilk kademe belediyesi bulunan İstanbul’da, Eminönü’nün tüzel kişiliğine son verilerek Fatih ilçesinin sınırlarına katıldı. İlk kademe belediyelerinden 37’sinin de tüzel kişiliği sona erdirilerek yeni 8 ilçe belediyesi oluşturuldu.

Bu 8 ilçeden 4’ü ilk kademe belediyesinin ilçeye dönüştürülmesiyle oluşturulurken, 4’ü de ilk defa kuruldu. Böylece İstanbul’un toplam ilçe sayısı 39 olurken, ilk kademe belediyeleri de tamamen kaldırılmış oldu. İlk kademe belediyeleri arasında yer alan 9 adet bucak teşkilâtı da kaldırıldı. Toplam nüfusu 12 milyon 573 bin 836 olan İstanbul’da, yeni düzenlemeyle Boğazköy, Bolluca, Durusu, Hadımköy, Haraççı ve Taşoluk ilk kademe belediyelerinin tüzel kişiliğine son verilerek Arnavutköy ilçesi oluşturuldu. Arnavutköy’e bu düzenleme ile 29 mahalle ile 9 köy bağlandı.

Ataşehir ilçesi ise Üsküdar’a bağlı 3, Kadıköy’e bağlı 7, Ümraniye’ye bağlı 3, Samandıra’ya bağlı 1 mahallenin katılımıyla oluşturuldu.

BAZI İLÇELER TARİHE KARIŞTI

Başakşehir ilçesi ise Küçükçekmece’ye bağlı 6, Esenler ve Bahçeşehir’e bağlı 2’şer mahallenin katılımıyla kuruldu. Bahçeşehir ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliğine de son verildi.

Beylikdüzü ilçesi de Gürpınar ve Yakuplu ilk kademe belediyelerinin katılımı ile oluşturuldu. Beylikdüzü’ne bağlı 5 mahallenin yanı sıra Gürpınar’a bağlı 3, Yakuplu’ya bağlı 2 mahalle ile birlikte toplam 10 mahalle Beylikdüzü’ne katıldı. Çekmeköy ilçesi de Ömerli, Alemdağ ve Taşdelen ilk kademe belediyelerinin tüzel kişiliklerinin sona ermesi ve bu belediyelere bağlı 17 mahalle ile 5 köyün katılması ile oluştu.

Esenyurt ise Kıraç, Yakuplu, Avcılar ve Bahçeşehir’e bağlı 22 mahallenin katılımıyla kuruldu. Anadolu yakasında oluşturulan Sancaktepe ilçesi ise Samandıra, Sarıgazi ve Yenidoğan ilk kademe belediyelerinin tüzel kişiliğinin kaldırılması ve 20 mahalle ile 2 köyün bağlanmasıyla oluşturuldu. Sultangazi ilçesi de Gaziosmanpaşa’ya bağlı 14, Eyüp’e ve Esenler’e bağlı birer mahallenin katılımıyla kuruldu. Nüfusu en düşük ilçe sıralamasında da 10 bin 460 nüfusuyla Adalar sıralamadaki yerini korurken, bunu sırasıyla 25 bin 169’la Şile, 61 bin 566 ile de Çatalca izledi.

/ İSTANBUL

04.04.2008


 

“Her ile bir heliport” projesi

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün başlattığı ‘’Her ile Bir Heliport’’ projesi kapsamında, teknik ve diğer şartları sağlayan 8 heliport için yapım izni verildi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Ulaştırma Bakanlığının, doğal afetler ve sağlık hizmetlerinde kullanılmak üzere her ilde en az bir helikopter iniş kalkış alanı yapılması konusunda başlattığı proje kapsamında, Kasım ayında valiliklere yazı gönderildi. Valiliklerin proje hakkında belediyelere ve il özel idarelerine yaptığı bilgilendirmenin ardından genel müdürlüğe yapılan heliport başvurularında artış yaşandı. Açıklamaya göre, proje öncesinde yılda ortalama 5 olan heliport başvurusu, projenin başlamasıyla son 4 aylık dönemde toplam 25’e çıktı. Proje kapsamında yapılan 25 başvuruyu değerlendiren Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, teknik ve diğer koşulları sağlayan 8 heliport için yapım izni verdi; 7 heliporta yapım izni vermek için ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş bekleniyor.

/ ANKARA

04.04.2008


 

“Gençler Bediüzzaman’ı örnek almalı”

Ankara Genç Yaklaşım Dergisi Okuyucuları tarafından organize edilen “Bediüzzaman’ın Gençliği” isimli konferans, Atatürk Kültür Merkezinde geniş ve genç bir izleyici topluluğuyla gerçekleştirildi.

Sunuculuğunu Ahmet Paşalıoğlu ve açılış konuşmasını Ömer Faruk Topçu’nun yaptığı konferansta, gazetemiz yazarlarından İslâm Yaşar ve Süleyman Kösmene birer konuşma yaptılar.

İslâm Yaşar, ileride ulaşılabilecek bir noktaya gelebilmek için gençlikte mutlaka bir hedef belirlemek gerektiğini belirterek, “İnsanlar ancak gençlik yıllarında kendilerine hedef seçerler. Ve gençlik yıllarında seçtikleri hedeflere doğru gittikleri zaman geçmişi geleceğe taşıyabilirler. Eğer insanlar gençlik yıllarında kendilerine bir hedef seçmemişlerse, gelecek yıllarda kendilerine hedef seçemezler. Seçseler de hedeflerini şaşırırlar. Bu sebeple, bir gencin birinci dereceden yapması gereken, gençlik yıllarında kendisine bir hedef belirlemesidir. Bütün mürşid, alim ve dünyada isim yapmış insanları bu noktada değerlendirebiliriz. Hepsi gençlik yıllarında seçtikleri hedefe doğru giderek kalıcı olmuşlar ve kalıcı fikirler söyleyebilmişlerdir ” sözlerini aktardı.

İslâm Yaşar’ın ardından bir konuşma yapan Süleyman Kösmene de, salonu dolduran gençlerin kendisini şevklendirdiğini ve ümitlendirdiğini belirterek, onlara hitaben: “Gençlik durmuyor, geçiyor. Gençliğinizin değerini bilip, geçmeden ileriyi düşünüp, hedeflerinizi yüksek tutun. Önünüze engeller çıkacaktır ama sizler şevkinizi kırmadan ümitli olup geleceği düşünmelisiniz” dedi.

Cemil YÜZER / ANKARA

04.04.2008


 

Botox büyük risk oluşturuyor

ABD'de yapılan bir araştırmada, kırışıklıkların giderilmesinde uygulanan Botox tedavisinin, enjekte edildiği bölgeden beyne hareket edebileceği ortaya çıktı.

Neuroscience dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bıyık kaslarına “A tipi botulinum neurotoksin” zerk edilen farelerin beyin dokularında yapılan incelemelerde, Botoks maddesinin beyin köklerine taşındığı görüldü. ABD’de 1989’da İlaç ve Gıda İdaresi (FDA) tarafından onaylanan, Allergan firmasının “Botox” markasıyla yılda 1,21 milyar dolarlık satış hacmine ulaştığı ilaç, özellikle yüzlerindeki kırışıklıkları yumuşatmak isteyen yaşı ilerlemiş ünlüler ile nörolojik rahatsızlığı bulunan hastaların tedavisinde kullanılıyor. Araştırmacılar, makalelerinde, “Botulism neurotoxin”in sinir hücrelerinin iletişim yeteneğini bozabileceğini ve omurilikte değişikliğe yol açabileceğini savundular.

/ WASHİNGTON

04.04.2008


 

Sigara tiryakiliği geni bulundu

Bilim adamlarından oluşan üç ayrı ekip tarafından yapılan araştırmalarda, sigara bağımlılığına sebep olan, sigarayı bırakmayı zorlaştıran ve sonuçta akciğer kanserine sebep olduğu düşünülen bir gen bulundu.

Buluş, sigara alışkanlığının biyolojik sebepleri olduğu yönünde şimdiye kadar ortaya konulan en güçlü delili oluşturuyor. Ancak buluş aynı zamanda, sigara bırakma tedavisi için de büyük bir umut olma potansiyelini taşıyor. Araştırmalardan birinin sahibi ve Houston’daki M. D. Anderson Kanser Merkezi doktorlarından salgın hastalıklar uzmanı Profesör Christopher Amos, genin “bir tür ikili kötü gen” olduğunu belirterek, “bu gen kişinin sigara bağımlılığı ihtimalini arttırıyor ve sigarayı bırakma ihtimalini azaltıyor” dedi. Hem anne hem de babasından bu geni alan bir kişinin akciğer kanserine yakalanma riski, bu geni almayan bir tiryakiden yüzde 80 daha fazla.

/ HOUSTON

04.04.2008


 

Çöken bilgisayara uzaktan müdahale

“vPRO” teknolojisi modem sayesinde, bilgisayar arızaları ve teknik sorunlar uzaktan tek tuşla giderilebilecek.

Kablosuz iletişim, kablosuz ağlar ve geniş bant internet erişimi konusunda çalışmalar sürdüren AirTies firmasının Pazarlama Müdürü Hatice Ayan, yaptığı açıklamada, modemin, bağlı bulunduğu bilgisayarların virüs saldırısına maruz kalması durumunda bile, kullanıcı çalışmaları devam ederken, teknik destek ekibine haber verdiğini ve onarımın eş zamanlı olarak başladığını söyledi. Ayan, şunları kaydetti: ‘’Bir gece vakti, en çok ihtiyaç duyduğunuz anda bilgisayarınızın çalışmadığını düşünün. Windows’u açamıyorsunuz, kurtarma araçlarına ve internete erişemiyorsunuz. Intel’in geliştirdiği ‘vPro’ teknolojisi ve AirTies sayesinde artık bu korkutucu durumda, yalnızca modeminizdeki bir tuşa basarak yardım alabilir, bilgisayarınızın BIOS seviyesine kadar uzaktan onarılmasını sağlayabilirsiniz. AirTies, Intel ile birlikte bir yıldır sürdürdüğü AR-GE çalışmaları sonucunda, dünyada ilk kez kullanıcıların tek bir tuş ile teknik destek talebinde bulunacakları bir modem üretti. Haziran 2008’de piyasaya çıkacak ‘vPro’ teknolojiye sahip modemler ile son kullanıcı ve KOBİ’ler için çözüm odaklı 7x24 teknik destek artık mümkün olacak. ‘vPro’ destekli ana kartın içinde bulunan elektrik ve ethernet kartları takılı olduğu sürece aktif olan yönetim motoru, üzerinde bulunan web sunucusu sayesinde uzaktaki yönetim konsolları ile güvenli bir biçimde iletişim kurabiliyor. Böylece virüs saldırısı ya da dosyaların izinsiz kopyalanması gibi acil müdahale gereken durumlarda bile bilgisayar uzaktan açılıp kapatılarak, hataların görüldüğü Dos ekranı ve BIOS gibi seri bağlantı ile görülebilen ekranlar bir başka makineye aktarılabiliyor.’’

BOZUK DONANIM TESBİT EDİLİYOR

Ayan, modemin envanter ve hata kayıtları konusunda da hizmet verdiğini belirterek bilgisayarlar kapalıyken ya da işletim sistemi açılmadığı zaman bile cihazın içinde hangi işlemcinin olduğu, hangi slotta ne kadar RAM takılı olduğu, hangi model hard diskin bulunduğu ve eğer kayıt tutulmuşsa hangi yazılımların bulunduğunun görülebildiğini dile getirdi. Ayan, ayrıca bilgisayarın başına gitmeden de aşırı ışınmış işlemcilerden, çalışmayan fanlardan ve bozuk hard disklerden haberdar olunabildiğini de belirtti.

/ ANKARA

04.04.2008


 

Yayınevi dâvâsında “reddi hakim”e red

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Malatya’daki yayınevinde biri Alman, 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili görülen davada müdahil avukatların, ‘’reddi hakim’’ talebini reddetti.

Edinilen bilgiye göre, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Malatya’daki davada, duruşmanın teknik aletlerle sesli ve görüntülü olarak izlenmesi taleplerinin reddedilmesi üzerine ‘’reddi hakim’’ isteyen müdahil avukatlarının talebini değerlendirdi. Mahkeme, müdahil avukatların ‘’reddi hakim’’ talebini reddederek, dosyayı Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

/ DİYARBAKIR

04.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri