Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İran, nükleer kapasitesini genişletecek

İRAN yönetimi, başta ABD olmak üzere Batı ülkelerinin ve BM’nin baskılarına rağmen, nükleer kapasitesini genişleteceğini duyurdu. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na ait diplomatların, İran’ın uranyum zenginleştirme istasyonlarına ileri teknoloji santrifüjler yerleştirdiğini açıklamasının ardından, Tahran yönetimi ABD’nin nükleer çalışmalarını durdurması karşılığında İran’a ticaret ve teknoloji alanlarında yardım edilmesi teklifini reddetti.

İran hükümet sözcüsü Gulam Hüseyin İlham, “Nükleer teknoloji bizim açık hakkımızdır ve bazı teşvik paketleriyle değiştirilemez” dedi. İlham, önümüzdeki günlerde kutlanacak olan 8 Nisan İran Ulusal Nükleer Teknoloji Günü’nde “güzel haber vereceklerini” ifade etti. Ancak İlham, “güzel haberler” konusunda detaylı bir bilgi vermedi. Dünyanın en büyük dördüncü petrol üreticisi olan İran, ülkedeki elektrik ihtiyacını karşılamak için kurulacak elektrik santrallerinde kullanılmak üzere nükleer yakıta ihtiyacı olduğunu savunuyor. İlham da açıklamasında “20 bin megavat elektrik üretmek için nükleer yakıt ve nükleer santral üretiminin devam edeceğini” belirtti. UAEK diplomatları, hafta içinde İran’ın Natanz’daki nükleer santraline ileri derecede santrifüj yerleştirdiklerini duyurmuşlar ve bunun üretimi artırarak ileride tercih edilmesi halinde atom bombası yapımını kolaylaştıracağını vurgulamışlardı.

06.04.2008


 

Fitne’ye karşı ‘Fitneden öte’ vizyona giriyor

İRAN'DA bir sivil toplum örgütü, Hollanda’da bir parti liderinin hazırladığı “Fitne” adlı İslam karşıtı filme misilleme için harekete geçti.

Farsça ve İngilizce yayımlanan İran gazetesinin haberine göre, İran’da faaliyet gösteren “İslam ve Hristiyanlık” adlı sivil toplum örgütü, “Fitne” filmine karşılık, Hristiyanlık’taki “şiddet unsurlarını” göz önüne sermek için “Fitneden Öte” adlı bir film çekecek.

Gazetenin haberine göre, yapılacak filmde, “tahrif edilen İncil’e dayanarak Orta Çağ’da milyonlarca insanın öldürülmesi, tutuklu kadın ve çocukların başlarının kesilmesi, ateşte yakılması” gibi konular işlenecek.

“Aşırılık yanlısı Hristiyanların cinayetlerini belgelemeyi” amaçlayan film, aynı zamanda, “İslam’ın şiddet ve sertlik dini olduğunu” söyleyen Papa 16. Benediktus’a da tepki niteliğinde olacak.

Hollanda’da yabancı karşıtı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders tarafından yapılan 17 dakikalık filmde, terörün kaynağının İslamiyet olduğu ve İslamiyet’in Batı uygarlığını yok etmek istediği iddia ediliyor.

İran’da Hemşehri gazetesi de, Danimarka’da yayımlanan ve İslam dünyasını rahatsız eden karikatürlere karşı, 2006 yılında “siyonizm” konulu bir karikatür yarışması düzenlemişti.

/ TAHRAN

06.04.2008


 

‘Doğuya genişlemeyi tehdit sayarız’

RUSYA Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, NATO’nun Gürcistan ve Ukrayna’yı da içine alacak şekilde doğuya doğru genişlemesini ‘doğrudan tehdit’ sayacaklarını söyledi.

Putin’in gelecek aydan sonra başbakanlık görevine gelmesi bekleniyor. Gelecek ay koltuğunu Dimitri Medvedev’e devredecek olan Putin, Romanya’nın başkenti Bükreş’teki zirvede NATO liderleriyle bir araya geldi.

“Yapıcı” olarak nitelediği görüşmelerden tatmin olduğunu belirten Putin, soğuk savaş dönemine geri dönüşün hiç kimsenin çıkarına olmadığını söyledi.

Gürcistan ve Ukrayna’nın üyeliği konusundaki itirazlarını dile getiren Rus lider, bu konuda verilen güvencelerin yeterli olmadığını, vaatler üzerine ulusal politika inşa edemeyeceklerini belirtti. Vladimir Putin Amerika Birleşik Devletleri’nin Doğu Avrupa’da kurmayı planladığı füze savunma sisteminin de “güven ortamı yaratılmasına katkıda bulunmadığını” kaydetti.

/ MOSKOVA

06.04.2008


 

Başkan Bush Soçi’de Putin’le görüşecek

RomanyA'DAKİ NATO zirvesinden sonra Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’e gelen ABD Başkanı George Bush, dün buradan Rusya’ya hareket etti.

Bush, Zagreb’e 24 saatlik ziyaretinin ardından başkanlık uçağıyla Rusya’nın doğu Karadeniz’deki sahil kenti Soçi’ye gitti. Soçi’ye konuk olacak Başkan Bush, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün “Stratejik Çerçeve Belgesi” imzalayacak. Soçi’de, Rusya’nın Putin’den sonra mayısta resmen Devlet Başkanı olacak Dimitri Medvedev de hazır bulunacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ilk kez 2001’de Slovenya’nın başkenti Lyubliyana yakınındaki tarihi kalede görüştüğü ABD Başkanı George Bush ile Soçi’de son kez resmen görüşücek. “İki eski süper güç”ün liderleri, stratejik ilişkileri öngören çerçeve belgeyi imzalayacak. Moskova’da başkanlık sarayı Kremlin’in yetkilileri, dört gün önce, “Uzmanlar geçiş dönemi ve orta vadeli ilişkilerimiz için yol haritası anlamına gelecek ortak deklarasyon üzerinde çalışıyorlar” demişlerdi.

/ ZAGREB

06.04.2008


 

Irak’ta bir rahip daha öldürüldü

IRAK'IN başşehri Bağdat’ta, yoldan geçen bir araçtan açılan ateş sonucu bir rahibin hayatını kaybettiği bildirildi.

İçişleri Bakanlığından adı açıklanmayan bir yetkili ve yerel polis, öldürülen rahibin adının Yusuf Adil olduğunu söyledi. Yetkililer, Adil’in evinden çıktığı sırada, hızlı sürülen bir otomobilden silahlı kişilerin ateş açtıklarını kaydetti. Bağdat’ta bu sabah da bir minibüste bomba patlamıştı. Yolculardan 4’ü hayatını kaybetmiş, 15’i de yaralanmıştı.

/ BAĞDAT

06.04.2008


 

Katil şirket bir yıl daha Irak’ta

IRAK'IN başkenti Bağdat’ta görev yapan ve hakkında FBI soruşturması devam eden Blackwater özel güvenlik şirketinin, 1 yıl daha Bağdat’taki ABD diplomatlarını korumaya devam edeceği bildirildi

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Gregory Starr, konuya ilişkin basına yaptığı açıklamada, ‘’Blacwater özel güvenlik şirketinin Irak’ın başkenti Bağdat’ta kişisel güvenlik hizmetleri sunması hakkındaki 6 numaralı görev emrinin yenilenmesi konusundaki isteğim 1 yıllığına kabul edildi’’ diye konuştu. Blackwater özel güvenlik şirketinin Bağdat’ta çalışan görevlilerinin 2007’de karıştığı bir olayda 17 Iraklının öldürülmesi üzerine güvenlik şirket hakkında FBI soruşturması başlatılmıştı.

/ WASHINGTON

06.04.2008


 

İsrail’in istediği mahkûmlar firar etti

İSRAİL'İN arananlar listesinde yer alan ve Batı Şeria’daki bir cezaevinde bulunan 12 Filistinli mahkumun kaçtığı bildirildi.

Reuters ajansının haberine göre, Filistinli mahkumların lideri Mehdi Ebu Gazali, telefonla yaptığı açıklamada, Filistinlilere ait cezaevinde bulunan 12 mahkumun bu gece gardiyanlarla çıkan arbedenin ardından kaçtığını söyledi. Bu mahkûmların, İsrail’in arananlar listesinde bulundukları ve 3 ay kadar önce İsrail’in yakalama ihtimali üzerine kendileri teslim olan Filistinli militanlar arasında yer aldıkları belirtildi.

/ NABLUS

06.04.2008


 

‘Balkanlar NATO’nun genişleme hedefinde’

ABD Başkanı George Bush, NATO’nun Balkanlar’daki tüm ülkelere açık olduğunu ve Makedonya’nın en kısa sürede NATO’ya girmesi gerektiğini söyledi.

Hırvatistan’da bulunan Bush, başkent Zagreb’deki St. Mark meydanında toplanan binlerce kişiye seslendi. Konuşmasında, NATO’nun Balkanlar’daki tüm ülkelere açık olduğunu belirten Bush, “ABD’nin tutumu açıktır, Makedonya, NATO’daki yerini en hızlı şekilde almalıdır” dedi. Bush, “Makedonya, çok zor reformlar yaptı ve NATO’nun yabancı ülkelerdeki görevlerine büyük katkıda bulundu” diye konuştu. Konuşmasında, Rusya’nın müttefiki Sırbistan’a da değinen Bush, “özgür ve refah içindeki bir Sırbistan’ın Avrupa ailesinde kendine ait yere kavuşacağını” ifade etti. ABD Başkanı, konuşmasında Gürcistan ve Ukrayna’ya değinmedi. Bükreş’teki NATO zirvesinde, Arnavutluk ve Hırvatistan ittifak üyeliğine davet edilmiş, Makedonya’nın üyeliğe davet edilmesi konusunda ise uzlaşmaya varılamamıştı. Zirvede, NATO, Ukrayna ve Gürcistan’a ittifaka bir gün üye olabilecekleri yönünde taahhütte bulunmuş, Rusya bu taahhüdü “büyük stratejik” hata olarak nitelendirmişti.

06.04.2008


 

Afganistan’da çatışmalar sürüyor

AFGANİSTAN'IN güneyinde yol kenarına yerleştirilen bombayla düzenlenen saldırıda bir Kanada askerinin öldüğü bildirildi.

Afganistan’da Taliban direnişi tüm şiddetiyle sürüyor Helmand’da polis aracına düzenlenen intihar saldırısında ölenlerin sayısı da 4’e yükseldi. Afganistan’daki Kanada güçlerinin komutanı Tuğgeneral Guy Laroche, bir askerlerinin dün güneyindeki Kandahar kentinin batısında bulunan Pancvai bölgesinde düzenlenen saldırıda öldüğünü açıkladı.

Bu arada, Afgan yetkililer, ülkenin güneyindeki Helmand vilayetinin Laşgar Gah kentinde bir polis aracı yakınında düzenlenen intihar saldırısında 3 polisle bir sivilin öldüğünü, 7 sivil ile bir polisin yaralandığını kaydetti. Yetkililer dün saldırının ardından yapılan açıklamada, 3 polisin öldüğünü, yoldan geçmekte olan 2 kişinin yaralandığını bildirmişti.

Afganistan’da geçen sene mayınlar ve diğer patlayıcılar yüzünden 600’ün üzerinde kişinin öldüğü bildirildi. BM Mayın Eylem Programı, ülke çapında 1 milyar metrekare alanda temizlik çalışması yapıldığını, ancak hâlâ mayınlı 2300 bölgenin bulunduğunu bildirdi.

/ LONDRA

06.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri