Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Çin malları istilâ etti

ANKARA Ticaret Odası’nın yaptığı araştırmaya göre, düşük reel ücretler, paranın reel değerini düşürme, kopyalama, marka hırsızlığı, devlet desteği, damping gibi nedenlerle önemli bir fiyat avantajı yakalayan Uzak Doğu ülkelerinden Türkiye’nin yaptığı ithalat son beş yılda beşe katlandı. 2002 yılında 3,6 milyar dolar olan Türkiye’nin Çin, Tayland, Tayvan, Malezya, Endonezya ve Güney Kore’den yaptığı toplam ithalat 2007 yılında 23,3 milyar dolara kadar çıktı.

2007 yılında ise bu oran yüzde 13,7’ye yükseldi. Enerji ihracat ve ithalatı hariç tutularak hesaplanan dış ticaret açığının ise yüzde 63,7’si bu ülkelerle yapılan ticaretten kaynaklandı.Türkiye’nin bavul, çanta ve diğer saraciye ürünleri ithalatının miktar olarak yüzde 93,4’ü, değer olarak da yüzde 81,9’unun bu ülkelerden gerçekleştirildiği vurgulanan araştırmada, oyuncak üretimi tümüyle duran Türkiye’nin, oyuncak piyasasının tamamının Uzak Doğulu üreticilerin kontrolüne geçtiği kaydedildi.Türkiye’nin 2007 yılında ithal ettiği her 100 oyuncağın 92,7’sinin Uzak Doğu ülkelerinden geldiği belirtildi. Araştırmaya göre, Türkiye’nin bisiklet ithalatının miktar olarak yüzde 92,5’i, değer olarak yüzde 81,9’u, müzik aletleri ithalatında toplam ithalatın miktar olarak yüzde 87,5’i, değer olarak 63,2’si, spor malzemeleri ithalatının değer olarak yüzde 68,6’sı miktar olarak yüzde 86,2’si Uzak Doğu ülkelerinden yapıldı. 2007 yılında Türkiye’ye ithal edilen her 100 motosikletten 79’unu Uzak Doğu’dan yapılan ithalat oluşturdu. Her 100 ayakkabıdan 73’i de Uzak Doğu ülkelerinden yapıldı. Uluslararası Standart Sanayi Sınıflamasına göre belirlenen 144 sektörün 79’unda Uzak Doğu ülkelerinden yapılan ithalatın payının yüzde 10’un üzerinde seyrettiğine işaret edilen araştırmada, ‘’Türkiye 2007 yılında söz konusu 79 sektörde toplam 82,7 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Bunun 19,1 milyar dolarla değer olarak yüzde 24’ünü miktar olarak yüzde 30’unu Uzak Doğu’dan yapılan ithalat oluşturdu’’ denildi.

06.04.2008


 

Ankara’nın boş binaları

ANKARA’NIN gözde yerlerindeki kamu ya da özel sektöre ait bazı binalar atıl durumda bekliyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesince yaptırılan kongre merkezi ve yeni belediye binası ile Tunus Caddesi’nde Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ait bina, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) sınırları içindeki Marmara Oteli, Ulus’taki eski Tekel Başmüdürlüğü binası, Çankaya Oteli, Büyük Ankara Oteli, TOBB’a ait İkiz Kule ve Kızılay’a ait alışveriş merkezi yıllardır hizmete sokulamadı. Atıl durumdaki binalardan bazılarının yakın zamanda hizmete sokulması planlanırken, bazıları bir süre daha kullanılamayacak.

06.04.2008


 

“Hayvan kaçakçılığı, iç piyasalarda daralmaya sebeb oluyor”

KAYSERİ Ticaret Odası (KTO) Başkanı Hasan Ali Kilci, son zamanlarda hayvan kaçakçılığı ile ilgili üyelerden gelen şikayetlerin arttığına dikkat çekerek, “Hayvan kaçakçılığı, iç piyasalarda daralmaya neden oluyor” uyarısı yaptı.

Yaptığı yazılı açıklamada, Kayseri gibi, sucuk-pastırma imalatı yapan ve bu sektörde çok fazla işletmenin bulunan ilde sıkıntıların çok fazla hissedildiğini anlatan KTO Başkanı Kilci, şu açıklamayı yaptı; “Kayseri Ticaret Odası olarak, gerek yaptığımız araştırmalar, gerekse üyelerimizden bize gelen bilgiler, hayvan kaçakçılığının iç piyasalarda daralmaya sebep olduğunu ve sektöre sekte vurduğunu göstermektedir. Oda olarak, kaçakçılığın önlenmesi konusundaki adımların çok geç olmadan atılmasını, sıkıntılarımıza çözüm bulunmasını talep ediyoruz.”

/ KAYSERİ

06.04.2008


 

Ekonominin “Devler Ligi”nde 14 Türk şirketi

FORBES dergisi dünyanın en büyük 2 bin şirketini açıkladı. Forbes dergisinin açıkladığı 2 bin şirket arasında, Türkiye’den 14 şirket var.

Türkiye’nin en büyüğü Türkiye İş Bankası. İş Bankası’nı, Akbank ve Garanti bankaları izliyor. Dergide yer alan habere göre, listeye giren 60 ülkeden 2 bin şirket gelirleri, karı, varlıkları ve piyasa değerine göre sıralandı. Bu şirketler geçen yıl 30 trilyon dolar gelir yarattı ve 2,4 trilyon kar etti. 119 trilyon dolar varlık ve 39 trilyon dolar piyasa değerine sahip bu şirketler, bütün dünyada 72 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Listeye en fazla şirket ABD’den girerken, Çin, Hindistan ve Brezilya listeye bu yıl daha fazla şirket sokmayı başardı. Hindistan, 2004 yılında listeye 27 şirket sokarken, geçen yıl bu sayı 48’e yükseldi. Listede bankacılık sektöründe faaliyet gösteren şirket sayısı 315 ile başı çekerken, bunu petrol ve doğal gaz alanında faaliyet gösteren 123 şirket izledi. Listeye göre dünyanın en büyük şirketi, bankacılık sektöründe faaliyet gösteren İngiltere’den HSBC olurken, onu ABD’den General Electric ve Bank Of America takip etti.

06.04.2008


 

20 yeni tersane kuruluyor, 200 bin kişi iş sahibi olacak

SON 5 yılda elde ettiği yüzde 360’lık büyümeyle dünya ortalamasını dörde katlayan gemi inşa ve yat sanayi, Anadolu’ya yayılıyor.

Sektör, yeni kurulacak tersanelerle Tuzla’ya sıkışıp kalmaktan kurtulacak. Özellikle Karadeniz kıyıları gemi inşa ve yat sanayine yeni bir açılım getirecek. Karadeniz Bölgesi’nde Sürmene, Yeniçam, Ünye, Gülyalı, Fatsa, Terme, Tekçeköy, Cide, İnebolu, Ereğli, Karasu, Kocaeli Serbest Bölgesi, Yalova, Gelibolu’da tersane kurma çalışmalarının devam ettiğini belirten Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Akdeniz’de ise İskenderun, Ceyhan ve Manavgat’ta yeni gemi yapım yerleri inşa edileceğini bildirdi. Akdeniz ve Ege kıyılarında doğal SİT alanları ve kaplumbağa üreme bölgelerinin yoğunlukta olduğunu dolayısıyla buralarda tersane projesinin az olduğunu ifade eden Naiboğlu, bütün tersanelerin faaliyete geçtiğinde yaklaşık 200 bin kişiye istihdam sağlanacağını kaydetti. Küçük bir tersanenin 3 bin 500 kişiye iş imkanı sağladığına işaret eden Naiboğlu, “Tuzla’da daha önce 13 bin civarında işçi çalışırken bu gün 30 bini aştı. Bütün tersaneler tamamlandığında yan sanayiyle birlikte 200 bin civarında istihdam oluşacak.” dedi.

/ ANTALYA

06.04.2008


 

İstanbul’da bazı ilçelere 6 gün elektrik kesintisi

İSTANBUL’DA, Beşiktaş, Gaziosmanpaşa, Bağcılar ve Esenler ilçelerinin bazı semtlerine 6-11 Nisan günleri arasında elektrik verilemeyecek.

06.04.2008


 

Mutfağı ve imalatı görerek yemek yiyebilirsiniz

VATANDAŞLAR mutfağı ve imalatı görerek yemek yiyebilecek. Eflani Dernekleri Başkanı Hüseyin Duran, sahibi olduğu Beyce İşkembe Salonu’na gelen müşterilerine ‘mutfağımızı ve imalatımızı görmeden yemeklerimizi yemeyin’ diyor.

Yaklaşık bir sene önce Yakuplu Belediyesi’nde, Beylikdüzü mevkiine yakın Mermerciler Sitesi’nde salonunu açan Duran, “üst düzey hijyen, kaliteli hizmet” anlayışıyla gerek çalışanlarının, gerek mutfaklarının temizliği konusunda iddialı. Mutfak kısmını halka açık bir şekilde sergileyerek göstermekten çekinmeyen Duran, “Açık mutfak açık imalat görmeden yemeyin...” diyerek müşterilerini de uyarıyor. “Helal lokma helal kazanç” düsturuyla hizmet veren Duran, vatandaşları hem temiz, hemde güzel yemekler yemeye davet ediyor.

Ahmet CEYLAN

06.04.2008


 

BDDK’dan yabancı bankalara yeni düzenleme

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yurtdışında bankalararası devir işlemlerinin artması nedeniyle,Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı bankalar açısından yeni düzenlemelere gitti.

Buna göre, Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı bankalar, bankanınortaklık yapısında meydana gelen değişiklikleri BDDK’ya bildirecek. Başka bir banka tarafından devralınan bankaların, Türkiye’de faaliyetine devam edebilmesi için, devralan bankanın 6 ay içinde BDDK’dan izin alması gerekiyor. BDDK’nın, Bankaların İzne Tabi İşlemleri İle Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmelik’te yaptığı değişiklik, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

06.04.2008


 

Enflasyon farkı maaşlara yansıtılsın

TÜRKİYE Kamu-Sen’den, enflasyon hedefinin acilen revize edilmesi ve aradaki farkın Ocak 2008’den başlamak üzere memur maaşlarına yansıtılması istendi.

Türkiye Kamu-Sen’den yapılan açıklamada, hükümetin enflasyon hedefini düşük tuttuğu, memurlara düşük maaş artışı yaptığı ve yıl içinde memur maaşlarından kestiği yaklaşık 3 milyar YTL’yi faiz ödemelerine ayırdığı belirtildi. Yılın daha üçüncü ayında yıllık enflasyon hedeflerine ulaşıldığı vurgulanan açıklamada, üretici fiyatlarındaki aylık artışın yüzde 3,17 çıkmasının önümüzdeki dönemde enflasyonun düşmeyeceğinin göstergesi olduğu ifade edildi. “Enflasyon hedefi gerçekçi bir şekilde acilen revize edilmeli ve aradaki fark Ocak 2008’den başlamak üzere memur maaşlarına yansıtılmalıdır” denilen açıklamada, uygulanan ekonomi politikası da eleştirildi.

Ahmet TERZİ / ANKARA

06.04.2008


 

Biçerdöverler hububat hasadına hazırlanıyor

OSMANİYE'NİN Kadirli ilçesinde yaklaşan hububat hasadı dolayısıyla biçerdöver sahipleri biçerdöverlerine bakım yaptırıyor.

Buğday biçim zamanı yaklaştığından dolayı biçerdöverlerde bakım çalışması başladığını söyleyen biçerdöver sahibi Sadullah Hekimoğlu, yaklaşık 1.5 ay sonra hububat hasadı başlayacağını söyledi. Hekimoğlu, “7 yıldır biçerdöverimle il il, ilçe ilçe gezerek hububat hasadı yapıyorum. İlk önce Adana’nın Karataş ilçesinde hasada başlıyoruz. Daha sonra Tarsus, Kadirli, Kahramanmaraş, Konya ve Ankara’ya gidiyoruz. Mayıs ayında çıktığımız evimize Ağustos ayında dönüyoruz “şeklinde konuştu.

/ OSMANİYE

06.04.2008


 

IMF ile stand by anlaşması Mayıs ayında bitiyor

TÜRKİYE masası şefi Lorenzo Giorgianni başkanlığındaki IMF heyeti, çalışmalarına devam ediyor. Çalışmalarını Hazine’de sürdüren Heyetin, Pazartesi gününden itibaren, ekonomi yetkilileriyle görüşmelerine devam edeceği belirtildi.

Öte yandan, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığındaki Türk heyeti, 12-13 Nisan tarihlerinde Washington’da yapılacak olan IMF-Dünya Bankası toplantılarına katılacak. Bu nedenle IMF heyetinin, önümüzdeki hafta başlayacak olan IMF-Dünya Bankası Bahar Dönemi toplantılarına kadar Ankara’da kalması bekleniyor. Görüşmelere, Washington’da da devam edileceği belirtiliyor. Türkiye ile IMF arasındaki mevcut stand by anlaşması Mayıs ayında sona eriyor. IMF ile mevcut stand-by anlaşması çerçevesinde, geriye yaklaşık olarak 3,4 milyar dolarlık bir kredi imkanı kalırken bu kredi, tek parça halinde, iki gözden geçirmenin birleştirilmesiyle kullandırılacak. Niyet Mektubu çerçevesinde, yapısal reformların gerçekleştirileceği ve küresel gelişmeler de dikkate alındığında, güçlü bir kamu maliyesine yönelik önlemlerin uygulanacağı ifade ediliyor.

06.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri