Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Tarım stratejik sektör oldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, ‘’Türkiye, dünyadaki değişen konjonktürü, tarım potansiyelini akılcı ve rasyonel politikalarla çok iyi değerlendirir ve desteklerse, bir fırsata çevirebilir’’ dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, dünyadaki ihracat konjonktürünün artık farklı tarafa kaymaya başladığını belirterek, tarımın yine en önemli ve en stratejik sektör haline geldiğini söyledi. Dünyada son bir yıldır önemli bir kuraklık yaşandığını, bu kuraklık sonucunda hububat stoklarının, özellikle buğday stoklarının, son 30 yılın en düşük seviyesine indiğini ifade eden Bayraktar, bunun da kendiliğinden buğday fiyatlarını dünya piyasalarında yukarıya doğru çektiğini belirtti. Fiyat artışındaki diğer etkenin, dünyada tarım ürünlerinin biyoyakıt üretiminde kullanılmaya başlanması olduğunu açıklayan Bayraktar, şöyle konuştu:

‘’Yağlı tohumlar biyodizel, hububat ise biyoetanol üretiminde kullanılıyor. Sadece ABD, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve Hindistan’da bu sene 46 milyon ton civarında biyoetanol, yaklaşık 8 milyon 300 bin ton da biyodizel üretildi. Özellikle petrol fiyatlarının hızlı bir şekilde artması, bunların da kaynağının bir süre sonra bitme ihtimalinin bulunması, tarımsal ürünlerin önümüzdeki yıllarda daha yoğun bir şekilde biyodizel olarak kullanımını sağlayacaktır.’’

Dünyadaki buğday ve hububat fiyatlarının yükselmesindeki bir önemli etkenin de Hindistan, Çin gibi ülkelerdeki gelir seviyelerinin yükselmesi ile tüketim alışkanlarının ve miktarların değişmeye başlaması olduğunu vurgulayan Bayraktar, ‘’Çin’de artık pirinç yerine buğday yemeye başladılar’’ diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN ELİNDEKİ FIRSAT

‘’Türkiye, dünyadaki değişen konjonktürü, tarım potansiyelini akılcı ve rasyonel politikalarla çok iyi değerlendirir ve desteklerse, bir fırsata çevirebilir’’ diyen Bayraktar, bunun için Türkiye’deki sulamaya açılmış olan arazilerin miktarının arttırılması, basınçlı sulama sistemlerinin çeşitli bölgelere yayılması, Güneydoğu Anadolu Projesinin (GAP) sulama ayağının bir an önce bitirilmesi ve girdi maliyetleri sebebiyle üreticilerin daha çok desteklenmesi gerektiğini söyledi. Bayraktar, şöyle devam etti:

‘’Böyle bir konjonktürde Türkiye’nin üretmeye ihtiyacı var. Aslında sadece Türkiye’nin değil, dünyanın ihtiyacı var. Çünkü biz, kendi nüfusunu bekleyen bir ülke değiliz. Dünyaya gıdayı hem işlenmiş hem de ham olarak arz etmeye aday olan bir ülkeyiz. Dolayısıyla bu potansiyelimizin değerlendirilmesi için çiftçimizin tarlada olması lâzım. Çiftçimizin üretmesi lâzım. Girdi maliyetlerinin de bu mânâda bir desteklemeye ihtiyacı var.’’

/ AYDIN

07.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Tarım stratejik sektör oldu

  Fakirin enflasyonu daha yüksek

  Türkiye’nin 8 yıllık konut ihtiyacı 5,5 milyon

  Bor ihracatı yüzde 25,4 arttı

  “Mini savaş gemileri” 2010 yılında geliyor

  “Turna” ilk test uçuşunda başarılı

  Tüketicinin güven endeksi düştü


 Son Dakika Haberleri